Dertig buurtbewoners van het Zuid-kwartier legden in een overleg met burgemeester Daniël Termont en korpschef Filip Rasschaert een bundel met klachten voor. Ze zijn de overlast die de prostitutie veroorzaakt meer dan beu. Burgemeester Daniël Termont is er voor gewonnen om de rosse buurt uit de Zuid-buurt te verwijderen.

‘Met de komst van de bibliotheek op de Waalsekrook en de ontwikkeling aan de Zuid is dat niet langer houdbaar. In de Vlaanderenstraat en de Brabantdam zijn er veel mogelijkheden voor nieuwe winkels en restaurants. Mochten er alleen rustige bezoekers rondlopen, dan zouden er geen problemen zijn, maar de overlast veroorzaakt door sommigen is reëel. We lopen zelfs het risico dat er huizen komen leeg te staan en dat in die buurt een stadskanker ontstaat', zegt Termont.

Hij zou de hoerenbuurt liefst uit het stadscentrum weghalen en naar een buurt verhuizen waar geen mensen wonen. Heeft hij al een idee?

‘Neen. Maar tien jaar geleden heb ik een plek gevonden voor een nieuw voetbalstadion, wel ik zal ook een plek vinden voor een hoerenbuurt', zegt burgemeester Termont.

Radicaler

Maar heeft de stad wel de middelen om de bars, die daar al decennia zitten, uit het Zuid-kwartier te doen verhuizen?

‘Volgens een bestemmingsplan van 2002 mogen in de Schepenenvijverstraat en de Vanderdoncktdoorgang (Glazen straatje) nachtbars en aanverwante worden ingericht. In de andere straten zijn gewone horeca en cafés toegelaten. Voor andere plekken zoals de Belgradostraat hebben we de dienst voor bouw- en woningtoezicht opdracht gegeven om elk pand te controleren en na te gaan of er geen bestemmingswijzigingen zijn gebeurd', zegt Tom Balthazar (SP.A), schepen voor Stadsontwikkeling.

‘We kunnen dat bestaande bestemmingsplan laten wijzigen, maar zulke procedure kan twee jaar duren. We kunnen radicaler optreden, zoals in Antwerpen, waar de prostitutie geconcentreerd werd en streng wordt gecontroleerd. Of we kunnen een bestemming buiten het stadscentrum zoeken. Juridisch hebben we middelen om die prostitutie aan de Zuid weg te krijgen. Gelukkig zijn er in de buurt nog goed draaiende zaken en zelfs een gerenommeerd restaurant.'

De buurtbewoners beweren dat het aantal ‘vitrines' verdubbeld is sinds 2007. ‘Dat weet ik niet', zegt Balthazar. ‘Er zijn wel vitrines bijgekomen omdat de cabaretten Maxims en Crazy Horse zijn omgebouwd tot nachtbars. Hetzelfde gebeurde met het vroegere restaurant Stendhal.'