Inhoud blog
  • 12 Laatste berichten
  • 11. Pereira, Salento, Buga, Cali en … Bogotà.
  • 10 Jardin Manizales
  • Flash Blogbericht !!!
  • 9 Medellin - Guatapé - Jardin
    Zoeken in blog

    Een reisje door Colombia
    Reisblog van An en Jos
    14-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verder langs de Caraïbische kust.

    Onze laatste dag in het Nuba boutique hotel in Palomino houden we heel rustig, want het is vandaag de verjaardag van An.

    We nemen het gewone ontbijt, wandelen langs het strand (geen uitputtende vogelwandelingen vandaag!) en zonnen aan het zwembad. We nemen ook de tijd om onze e-mails eens door te lezen, vooral de verjaardagswensen die iedereen naar An stuurt.

    Dan wordt het tijd voor een vieruurtje: lekkere taart met schitterende cappuccino. Als de dienster hoort dat An vandaag jarig is, krijgen we een piepklein kaarsje om op An's stuk taart te zetten.

    Op onze wandeling door het dorp ontdekken we (veel te laat eigenlijk) dat er bij één maatschappij toch een vogelwandeling rond het stadje wordt aangeboden. We boeken onmiddellijk voor morgenvroeg.

    Ons avondmaal gebruiken we in ons hotel.

    Voorgerecht: ceviche (stukjes rauwe vis, gemarineerd in limoensap en gekruid met koriander en ...)

    Hoofdgerecht: uitgebreide visschotel met frites en een slaatje.

    Drank: zelfgemaakte, ijskoude limonade.

    Nagerecht: donut met ijs, aangeboden door het hotel.

    Heerlijk gegeten. Merk ook op dat het menu nu veranderd is van Colombiaans naar Caraïbisch. Een grote verbetering!

    Tussen haakjes, de prijs van dit heerlijks: € 25!

    De volgende dag: vertrek naar Riohacha, maar eerst nog een vogelwandeling. We hebben deze keer een gids met Indiaanse roots, dus het accent ligt niet alleen op het waarnemen en herkennen van vogels, maar ook op het ecologisch aspect: het verband en de relaties tussen vogels, andere dieren, planten (vooral bomen) en mensen. Heel andere visie en buitengewoon interessant.

    Dan razendsnel inpakken, taxi in en rechtstreeks naar Riohacha. Na een vlotte rit worden we (zonder zoeken!) netjes voor de deur afgezet.

    We komen terecht in 'Casa Flor', een klein en heel vriendelijk hotel op vijfhonderd meter van het strand. We krijgen een ruime kamer met airco (het is hier 31°) en een schitterende (koude) regendouche.

    Riohacha is een middelgrote stad van 136.000 inwoners. De stad werd gesticht in 1545. Ze is gelegen aan de Caraïbische kust en oogt heel modern.

    De omgeving bestaat uit dorre vlaktes (de Guajira woestijn) met hier en daar een meer of een lagune. In deze onherbergzame omgeving woont de nomadische Wayuu stam. Ze trekken rond en leven van de geitenteelt en de verkoop van typische geweven manden. We merken er weinig van, enkel enkele mannen met een kudde geiten en wat (vuile) vrouwen en kinderen in typische witte kledij.

    Hier wandelen we langs de kust, doen we zelf een vogelwandeling langs het strand en door een klein stukje overgebleven mangrovegebied. Veel vogels gezien. Je kan hier ook heel smakelijk eten: buitengewoon lekkere vissoep, ceviche, gegrilde vis, 'arroz con camarones' (rijst met scampi's) …

    Na lang zoeken en na bemiddeling van de hotelmanager vinden we een vogelgids en een taxichauffeur die een paar uur wil wachten voor de volgende dag.

    Dus de volgende dag op vogeltocht. Onze gids is van Afrikaanse afkomst. Hij vertelt ons dat in dit gebied ook enkele 'Afrikaanse dorpen' zijn: afstammelingen van gevluchte slaven die zich ver van de steden hebben teruggetrokken en hier (vooral vroeger) leefden volgens de Afrikaanse tradities en opvattingen.

    De vogeltocht was fantastisch, dankzij onze gids en onze geduldige taxichauffeur die na elke kleine verplaatsing in de brandende zon moest wachten.

    De dag erna trekken we verder. Na de natuur komt de cultuur: we reizen naar Santa Marta.

    Met de taxi naar het busstation. Daar hebben we onmiddellijk een bus en na drie uur in een luxe aircobus worden we afgezet op het busstation van Santa Marta. Hier passen we de 'truk voor een veilige taxi' toe. We stappen naar een politieagent(e) en vragen 'welke taxi kunnen we hier veilig nemen'? Als alles goed is stapt de agent met ons de straat op, hij (zij) houdt zelf een taxi aan, legt uit waar we moeten zijn en vraagt naar de prijs. Wij hebben maar in te stappen en mee te rijden.

    Uit Wikipedia:

    Santa Marta is een gemeente en kustplaats in Colombia. Het is de oudste nog bestaande stad in Colombia en is in 1525 gesticht door de Spaanse veroveraar Rodrigo de Bastidas. Hij koos deze stad vanwege zijn natuurlijke schoonheid en een veilige haven. De omgeving van Santa Marta was vóór de komst van de Spaanse ontdekkingsreizigers bewoond door indianen van de Tayrona-cultuur.

    In deze stad stierf ook Simon Bolivar op 17 december 1830. Hij stond aan de wieg van de vorming van de landen Panama, Colombia, Ecuador, Peru, Venezuela en Bolivia. Dat laatste land is naar hem genoemd.

    We vinden in deze stad dan ook veel historische gebouwen terug.

    Hier bezoeken we de kathedraal (heel sober, niet de bekende Spaanse overvloed). Het is ook de eerste keer dat we in een kerk een beeld van eer zwarte Christus terugvinden (weliswaar met westerse trekken). Ons tweede bezoek is aan 'La Casa de la Aduana', het douanehuis. Het is het oudste nog bestaande huis in Amerika en werd gebouwd in 1530. Thans is er het Tayronamuseum (Museo del Oro) in gevestigd.

    Het museum is gratis (Jambon, let op!) en zeer de moeite waard. Het gaat over de geschiedenis van de stad in al zijn aspecten: handel, de haven, de mensen, de slavernij, de moeizame tocht op weg naar de mensenrechten.

    En dan zijn wij uitgekeken op Santa Marta. Morgenvroeg inpakken en op weg naar Cartagena. Volgens reizigers de interessantste stad van de Caraïbische kust. Tot later!

    Foto's van An: zie hieronder.

    Voor de diehards: https://observation.org/users/50424/photos/?advanced=on





























    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 03/04-09/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 12/12-18/12 2022

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!