Samenwonen in een hoeve
familiaal gericht
Inhoud blog
  • Voor- en nadelen
  • Achtergrondinfo
  • Voorbeeld hoeve
  • Wie zijn wij en wat willen we?
    Zoeken in blog

    E-mail ons

    Wens je contact met ons op te nemen? Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.

    25-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie zijn wij en wat willen we?
    Wij zijn Patrick (52) en Lieve (25) uit Sint-Denijs-Westrem bij Gent. In augustus 2012 gaven we elkaar het ja-woord. Momenteel wonen we in een appartement. We dromen ervan om met ons gezinnetje in een hoeve te wonen. Wij houden van de natuur, maar ook van sociale contacten.
     
    We zijn ervan overtuigd dat het samenwonen van verschillende generaties een verrijking en voordelen voor alle betrokken partijen kan bieden. Daarom hebben we het idee gevat om samen met een aantal 50-plussers een hoeve te bewonen. Natuurlijk moeten we hierbij ook aandacht hebben voor ieders privé. Samenspraak, overleg en ongedwongenheid zouden centraal staan bij ons project. Deze laatste begrippen lijken ons net facetten die in de meeste hedendaagse voorzieningen voor senioren ontbreken. Ook zijn we van mening dat senioren die in een rust- en verzorgingstehuis (of dergelijke) wonen van de rest van de maatschappij lijken gescheiden te worden. En daar zouden we graag een oplossing voor bieden. Zo willen we bijvoorbeeld activiteiten voor kinderen organiseren. Lieve is namelijk afgestudeerd als pedagoog.

    Via deze blog hopen we geïnteresseerden te ontmoeten. Ook adviezen, meningen en voorstellen zijn steeds welkom. Communicatie en respect vormen voor ons dé sleutelbegrippen voor het slagen van ons project. Verder zullen we meer gedetailleerd toelichten wat onze plannen zijn en wat we reeds uitgevoerd hebben of aan het doen zijn.

    Wij nodigen jullie alvast uit om jullie ideeën met ons delen!


     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    25-02-2013, 00:00 geschreven door samenwonen in een hoeve
    Reacties (2)
    18-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor- en nadelen

    Voordelen

    Er zijn heel wat voordelen verbonden aan dit project. Wij dachten aan de volgende:

    -          Het voorkomt vereenzaming. Bovendien heb je niet alleen contact met leeftijdgenoten, maar ook met kinderen en mensen van andere leeftijden. Dit zal ook bevorderd worden door activiteiten te organiseren die voor kinderen/alle leeftijden toegankelijk zijn.

     

    -          Het behoud van vrijheid is veel groter. Alles gebeurt zoveel mogelijk ongedwongen en inspraak vormt een kernprincipe. Iedereen kan leven volgens zijn eigen tempo en er wordt voor alles zoveel mogelijk voldoende tijd voorzien ( we denken bijv. aan het nuttigen van een maaltijd).

     

    -          Men kan actief deelnemen aan de maatschappij. Er is mogelijkheid tot heel wat sociaal contact. Dit kan ervoor zorgen dat men zich (opnieuw) nuttig gaat voelen. En men kan langer zelfstandig blijven wonen, waarbij veiligheid en comfort aanwezig blijven .

     

    -          Het is aangenaam om te vertoeven in een groene, vertrouwde omgeving. Een eigen moestuin en dieren kan ook garant staan voor het gebruik van verse producten. Dit alles zal een positieve invloed hebben op de gezondheid.

     

    -          Ook voor de zorgsector kan dit positieve gevolgen hebben. Het kan een manier zijn om de wachtlijsten in te krimpen. Bovendien kunnen er meerdere mensen tegelijkertijd bediend worden.


    -          Een leegstaande hoeve krijgt een nieuwe functie.

     

    Nadelen

    Het vergt heel wat tijd en geduld om een vlotte communicatie en samenwerking te realiseren. Ook de coördinatie zal niet altijd van een leien dakje lopen. Er zal af en toe sprake zijn van enkele ergernissen en daaruit volgend toegevingen die gebeuren.

     

    Zoals we al zeiden: communicatie vormt het sleutelwoord!

    Ben je het niet eens met deze voor- en nadelen of heb je aanvullingen, houd ze niet voor jezelf!


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-03-2013, 12:49 geschreven door samenwonen in een hoeve
    Reacties (0)
    26-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Achtergrondinfo

    Gezien onze wetenschappelijke/ universitaire achtergrond deden we eerst een kleine literatuurstudie. Hieronder vermelden we enkele belangrijke bevindingen (wanneer je op de vermelde bronnen klikt, kan je ze zelf eens doornemen). 

    Hoofdzakelijk in Nederland werden reeds verscheidene onderzoeken en 'experimenten' met betrekking tot alternatieven voor woon-en zorgcentra (en dergelijke) uitgevoerd. We lazen onder andere een onderzoek van het Ministerie van volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieubeheer (2009). Daaruit leerden we dat kleinschalige initiatieven het meest kansrijk zijn.  Uit een bevraging van een groot aantal 55-plussers bleek dat zij graag wilden samenwonen met gelijkgestemden, doch dat ze de voorkeur hebben voor een variatie aan leeftijden. De ondervraagden wilden graag een zekere individualiteit, maar ook wensten zij betrokken te worden bij uiteenlopende activiteiten. Hierbij is het belangrijk dat vrijblijvendheid centraal staat. Wat de accommodatie en ligging van een voorziening betreft, verblijven deze 55-plussers graag in een groene omgeving die dichtbij (d.w.z. met het openbaar vervoer bereikbaar) een stad ligt. In een uitgave van de Koning Boudewijnstichting vonden we 12 thema’s die verschillende mensen die met ouderenzorg in contact komen belangrijk vinden. Deze thema’s zijn onder andere:

    • -   Een integrale benadering: een persoon niet zien als een opsomming van verschillende problemen/delen, wat verzorging betreft: samenwerking tussen verschillende personeelsleden en niet elk zijn discipline
    • -   zelf kunnen kiezen (inspraak hebben, ongedwongen leven)
    • -   Respect voor de wijsheid en rijpheid van de persoon
    • -   Een esthetische omgeving die verwijst naar een gewone woonomgeving (g een ziekenhuis, zelf kunnen inrichten, …)
    • -   Een multi-generationele woonomgeving (Kennisoverdracht, geen verplichte ontmoetingen, projecten met kinderen, adolescenten en volwassenen)

    Verder werden er enkele inspirerende projecten beschreven. Hierbij viel het ons op dat deze vaak bestonden uit het aanleggen van een (moes)tuin of samen/zelf kunnen koken.

    Tenslotte lazen we op de website ouderenhart.be enkele zaken die hierboven ook al aan bod kwamen. We denken aan het belang van inspraak, behoud van eigenheid, de positieve invloed van huisdieren op de gezondheid en de voordelen van contacten tussen ouderen en kinderen.

    Denk je interessante aanvullingen, websites of literatuur voor ons te hebben? Laat het ons gerust weten!


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    26-02-2013, 15:57 geschreven door samenwonen in een hoeve
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbeeld hoeve
    Wij denken aan een hoeve zoals deze.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    26-02-2013, 09:47 geschreven door samenwonen in een hoeve
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!