Samenwonen in een hoeve
familiaal gericht
Inhoud blog
  • Voor- en nadelen
  • Achtergrondinfo
  • Voorbeeld hoeve
  • Wie zijn wij en wat willen we?
    Zoeken in blog

    E-mail ons

    Wens je contact met ons op te nemen? Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.

    26-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Achtergrondinfo

    Gezien onze wetenschappelijke/ universitaire achtergrond deden we eerst een kleine literatuurstudie. Hieronder vermelden we enkele belangrijke bevindingen (wanneer je op de vermelde bronnen klikt, kan je ze zelf eens doornemen). 

    Hoofdzakelijk in Nederland werden reeds verscheidene onderzoeken en 'experimenten' met betrekking tot alternatieven voor woon-en zorgcentra (en dergelijke) uitgevoerd. We lazen onder andere een onderzoek van het Ministerie van volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieubeheer (2009). Daaruit leerden we dat kleinschalige initiatieven het meest kansrijk zijn.  Uit een bevraging van een groot aantal 55-plussers bleek dat zij graag wilden samenwonen met gelijkgestemden, doch dat ze de voorkeur hebben voor een variatie aan leeftijden. De ondervraagden wilden graag een zekere individualiteit, maar ook wensten zij betrokken te worden bij uiteenlopende activiteiten. Hierbij is het belangrijk dat vrijblijvendheid centraal staat. Wat de accommodatie en ligging van een voorziening betreft, verblijven deze 55-plussers graag in een groene omgeving die dichtbij (d.w.z. met het openbaar vervoer bereikbaar) een stad ligt. In een uitgave van de Koning Boudewijnstichting vonden we 12 thema’s die verschillende mensen die met ouderenzorg in contact komen belangrijk vinden. Deze thema’s zijn onder andere:

    • -   Een integrale benadering: een persoon niet zien als een opsomming van verschillende problemen/delen, wat verzorging betreft: samenwerking tussen verschillende personeelsleden en niet elk zijn discipline
    • -   zelf kunnen kiezen (inspraak hebben, ongedwongen leven)
    • -   Respect voor de wijsheid en rijpheid van de persoon
    • -   Een esthetische omgeving die verwijst naar een gewone woonomgeving (g een ziekenhuis, zelf kunnen inrichten, …)
    • -   Een multi-generationele woonomgeving (Kennisoverdracht, geen verplichte ontmoetingen, projecten met kinderen, adolescenten en volwassenen)

    Verder werden er enkele inspirerende projecten beschreven. Hierbij viel het ons op dat deze vaak bestonden uit het aanleggen van een (moes)tuin of samen/zelf kunnen koken.

    Tenslotte lazen we op de website ouderenhart.be enkele zaken die hierboven ook al aan bod kwamen. We denken aan het belang van inspraak, behoud van eigenheid, de positieve invloed van huisdieren op de gezondheid en de voordelen van contacten tussen ouderen en kinderen.

    Denk je interessante aanvullingen, websites of literatuur voor ons te hebben? Laat het ons gerust weten!





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!