Georges De Corte aan de slag
meningen, bedenkingen
17-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Collegiale kerk van la Romieu kathedraal Saint - Pierre werelderfgoed Unesco

Collegiale kerk van la Romieu kathedraal Saint - Pierre werelderfgoed Unesco

La Romieu is een kleine gemeente (540 inwoners) in het Franse departement Gers (regio Midi-Pyrénées) arrondissement Condom.
De kathedraal Saint - Pierre is van de XIV de eeuw en is werelderfgoed Unesco sinds 1998.
Arnaud d'Aux werd in 1312 tot kardinaal benoemd en liet La Romieu voor zijn geboortestreek bouwen. Zo ontstond aan de pelgrimsroute naar Compostella in 1318 een klooster met een kerk met twee torens en een binnenplaats gebouwd in gotische stijl. De sacristie wordt geflankeerd door twee torens: een achthoekige volledig gesloten toren en een vierkante toren met klokken. De sacristie heeft unieke fresco's met zwarte engelen (door de verkleuring). De betegelde vloer is origineel.
Het complex is in zeer goede staat. Beklim de toren via een smalle stenen wenteltrap en je hebt een schitterende uitzicht van op de dakconstructie. Af en toe kan je wat pauzeren om de verschillende vertrekken te zien.
www.la-romieu.com (afbeeldingen, openingsuren, geschiedenis...)
De kathedraal Saint - Pierre zie je van ver liggen. Dit was een goed herkenningspunt voor de talrijke pelgrims van Compostela op de Via Podiensis. Ze kwamen van Lectoure en waren meestal op weg naar Condom. Deze monumentale kerk was eerst afhankelijk van het parlement van Bordeaux en later van het bisdom Condom.
Een tijd lang was lag de kathedraal en de gemeente op grondgebied dat in bezit was van de Engelsen. Sinds 1901 is deze kerk en het bijhorend klooster historisch monument verklaard, omwille van de uitzonderlijke gotische - meridionale architectuur.
Wij waren verrast hoe zulke grote kerk in zo'n kleine gemeente lag. De belastingen in de wijde omgeving die de landvoogden hieven konden de bouw betalen; de dorpelingen zelf hadden zeker daarvoor niet de middelen.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poitiers

Poitiers

100.000 inwoners; hoofdstad van het departement Vienne en van de regio Poitou-Charentes.
Trek zeker anderhalf uur om te wandelen in het oude centrum en om enkele interessante kerken te bezichtigen. Opvallend is de ligging: op een heuvel tussen de samenvloeiing van de rivieren de Clain en de Boivre. Was vroeger een rijke stad en was vooral het verzamelpunt werd voor noordwest - Europa op de pelgrimsroute naar Santiago.

De kerk ‘Notre-Dame la Grande’ is door de harmonieuze verhoudingen en het volmaakte lijnenspel een prachtig voorbeeld van de romaanse bouwkunst. Boven het hoofdportaal en de arcaden aan weerszijden ervan zijn bas-reliëfs, die onder andere de geboorte van Christus, het kindje Jezus in bad, en Jozef in gebed verzonken weergeven. De booglijsten laten bijzonder mooi beeldhouwwerk zien, met planten en fabeldieren. Het schip heeft een tongewelf en twee zijbeuken. Het beeld achter het hoofdaltaar dateert uit de 16e eeuw, en stelt ‘Notre Dame des Clefs’ voor: ‘Onze Lieve Vrouw van de sleutels’, ter herinnering aan het feit dat in 1202 nog juist voorkomen kon worden dat een verrader de sleutels van de stad aan de Engelsen overhandigde.
De kerk ‘St. Hilaire le Grand’ werd al in de 11e eeuw gebouwd voor de vele pelgrims op weg naar Santiago de Compostella.

Interessante weetjes:
In de veertiende eeuw bestuurde Jean de Berry deze stad. Hij liet een belfort bouwen met een klok, die het vijfde openbare uurwerk was van Frankrijk. Voor de cultuurminnaar is Jean de Berry in de eerste plaats bekend van het getijdenboek Très Riches Heures du Duc de Berry verlucht door de gebroeders Van Limburg. Op Google vind je prachtige afbeeldingen.
In de meeste geschiedenisboeken is de associatie Poitiers met Karel Martel in 732 in die omgeving de Saracenen zou verslagen hebben. Dit zou de stop geweest zijn voor hun opmars naar Noord-Europa tot staan bracht. Men gist naar de preciese plaats van deze belangrijke veldslag: vele historici situeren dit tussen Tours en Poitiers. In de Engelse boeken heeft men het meestal over slag bij Tours (http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Tours Bepaalde historici wijzen er op dat de nederlaag ook toe te schrijven was aan de demotivatie bij de Saracenen: ze geraakten vermoeid, het weer was bijzonder slecht en ze verlangden naar zonniger streken.




>

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!