Georges De Corte aan de slag
meningen, bedenkingen
15-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Evolutieleer – Darwijn en in zijn voetsporen Dirk Draulans en Redmond O'Hanlon
Evolutieleer – Darwijn en in zijn voetsporen Dirk Draulans en Redmond O'Hanlon

Darwins werk was baanbrekend zowel op het vlak van de biologische wetenschappen, op de maatschappij inzonder op het gebied van religie en filosofie.
Darwin lokte heel wat controverses uit. Zijn evolutietheorie was een grote aanslag op de zekerheden die het christendom de Europese bevolking tot op dat moment had gegeven.
'Darwin zelf verloor zijn geloof in het christendom niet op grond van zijn wetenschappelijke ontdekkingen, maar vanwege de wreedheid van de natuur, die hij niet in overeenstemming zag met een oneindig goede en volmaakte schepper.' (info Wikpedia).
Charles en Emma Darwin hadden tien kinderen, van wie er twee als baby stierven. Verschillende van de kinderen leden aan ernstige ziektes en zwaktes en Darwin vermoedde dat de nauwe familierelatie, neef en nicht, tussen de twee echtgenoten de oorzaak kon zijn.
Zijn oogappel Ann Elizabeth stierf op tienjarige leeftijd. Darwin was daardoor zo geschokt dat hij niet meer kon geloven in een (christelijke) God te geloven en werd agnost.

Op 13 september 2009 vertrok de moderne driemastklipper Stad Amsterdam vanuit Southampton voor een eenjarige wereldreis in de sporen van Charles Darwin. In het kader van de viering van Darwins tweehonderdste geboortejaar deed het schip de reis over die hij van 1831 tot 1836 met de Beagle maakte. De tv-reportage had een enorm succes op televisie zenders in Vlaanderen, Nederland en over de hele Westerse wereld; In Vlaanderen heeft Dirk Draulans, bioloog en wetenschapsjournalist daaraan meegewerkt en ook de ideeën van Darwin rond gedragen. Zo kon hij daar het hebben over de natuurlijke selectie maar ook over de seksuele selectie: het vrouwtje kiest uiteindelijk het mannetje die best past in haar perspectief. De pauwenstaart bij mannetjes trekt de vrouwtjes aan; bij de mens zal geleidelijk aan de vrouwen kiezen voor niet agressieve mannen die ook kunnen vaderen; zo speelt de verliefdheid een bindmiddel en de zin hebben in seks een belangrijke rol in de paarvorming en ouderzorg. Ook de groepsselectie is belangrijk en is voor een deel funderend voor de menselijke moraal: ook zorg dragen voor de zwakkeren.
Mijn favoriete deelnemers waren Dirk Draulans en de man met de volle bakkebaarden Redmond O'Hanlon, bioloog, literatuurkenner, gedreven en verteller van reisverslagen. Hij had het ook over zijn bipolaire stoornis en zijn writers block: onmacht om een tijd lang te schrijven. Een interview met NRC-Handelsblad (12.01.2013) besloot hij: "Onze beschaving duurt niet lang meer. Over vijf miljoen jaar zijn we vervangen door een heel intelligent soort kakkerlak... Laten we hopen dat ze Engels spreken."

Draulans 'Samen voor ons eigen' 2012; gedragingen die de mens selecteerde niet uit 'eigenbelang' maar in het voordeel van de groep, dus individueel overstijgend. Draulans ziet als voorbeelden: dierenbescherming, liefdadigheid en toto zekere hoogte oorlog.
http://www.youtube.com/watch?v=ktHyUYpR7bU

Ik heb genoten van beide soorten uitzendingen.


Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



>

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!