De Menu's van 29 oktober
Spruitjesstampot met kaas
Antipasta gemarineerde oesterzwammen
Romige soep met oesterzwammen
Tartaartjes met frisse bieslooksaus.
Spruitjesstamppot met kaas ( 4 personen )
Energiewaarde per persoon : 470 Kcal = 31 SL streepjes
- eiwit 19 g
- vet 23 g
- koolhydraten 46 g
Ingrediënten
1 kilo kruimige aardappels
1 net spruitjes (450 g)
20 g zwarte olijven zonder pit
175 ml melk
2 eetlepels boter of margarine
200 g Zaanlander kaas pikant (48+), geraspt
mespunt nootmuskaat
Bereiden
Aardappels schillen, wassen, in stukken snijden en in ca. 20 minuten gaarkoken. Spruitjes schoonmaken, grote spruiten halveren. Spruitjes in ca. 5 minuten beetgaar koken. Olijven halveren.
Melk in magnetron opwarmen.
Aardappels afgieten en met warme melk en boter stampen tot smeuïge puree. Spruitjes, olijven en kaas door stamppot roeren en goed doorwarmen.
Stamppot op smaak brengen met nootmuskaat, zout en peper.
____________________________________
Antipasti gemarineerde oesterzwammen ( 1 persoon )
Energiewaarde per persoon : 0 Kcal = 0 SL streepjes !!!
- eiwit 0 g
- vet 0 g
- koolhydraten 0 g
Ingrediënten
150 g oesterzwammen
100 ml witte balsamicoazijn
1/2 zakje verse peterselie (a 30 g, fijngeknipt)
1 teentje knoflook (uitgeperst)
zout en peper
olijfolie
Bereiden
Snijd de oesterzwammen in brede repen en kook ze 2-3 minuten in een mengsel van balsamicoazijn en 300 ml water. Giet het vocht af en meng er de peterselie en knoflook door en laat enkele uren afgedekt marineren. Op smaak brengen met zout, peper en eventueel wat olijfolie.
Even iets over oesterzwammen
Verfijnde smaak
Oesterzwammen hebben een stevige beet en een verfijnde smaak, die iets wegheeft van gebakken kalfsvlees. Grote oesterzwammen zijn dan ook een lekker alternatief voor vlees. Besprenkel ze met wat citroensap en kruid ze dan met zout, peper en eventueel een mespunt paprikapoeder of kaneel. Wentel de paddestoelen door bloem of volkorenmeel en bak ze in een koekenpan in olijfolie op hoog vuur om en om knapperig bruin.
Decoratieve reepjes in de soep
De delicate smaak van oesterzwammen komt goed tot zijn recht in een romige paddestoelensoep en doet het ook goed in een geurige kippenbouillon met wat citroensap, ringetjes bosui en verse koriander. Snijd de oesterzwammen in flinterdunne reepjes en kook ze heel even in de soep mee.
Romige kippensoep met oesterzwammen ( 4 personen )
Energiewaarde per persoon : 250 Kcal = 17 SL Streepjes
- eiwit 12 g
- vet 18 g
- koolhydraten 8 g
Ingrediënten
50 g boter
25 g bloem
1 liter kippenbouillon (zelfgetrokken)
150 g oesterzwammen
zout
witte peper
100 g gerookte kipfilet
1 eierdooier
1 dl koksroom (pakje à 2 dl)
nootmuskaat
citroensap
1/2 zakje verse basilicum (à 15 g)
Bereiden
In soeppan helft van boter smelten en bloem erdoor roeren. Ca. 2 minuten zachtjes laten bakken. Helft van bouillon toevoegen en al roerend aan de kook brengen tot gebonden soep ontstaat. Scheutje voor scheutje rest van bouillon toevoegen. Soep aan de kook brengen en ca. 5 minuten laten sudderen.
Intussen oesterzwammen schoonvegen en in stukken snijden. In koekenpan rest van boter verhitten en oesterzwammen op hoog vuur ca. 3 minuten roerbakken. Bestrooien met zout en peper. Oesterzwammen uit pan nemen en in aluminiumfolie warm houden.
Kipfilet in dunne plakken en hierna in reepjes snijden..
In kom eierdooier met koksroom loskloppen. Enkele lepels hete soep erdoor roeren en al roerend aan soep toevoegen. Blijven roeren tot soep fluweelachtig gebonden is, niet meer laten koken!
Op smaak brengen met zout, peper, nootmuskaat en citroensap.
Basilicum in reepjes snijden.
Kippensoep in vier kommen scheppen. In midden van soep bergje maken van gebakken oesterzwammen, reepjes kipfilet en reepjes basilicum.
Tartaartjes met frisse bieslooksaus
( 4 personen )
Energiewaarde per persoon : 500 Kcal = 33 SL - Streepjes
- eiwit 29 g
- vet 30 g
- koolhydraten 29 g
Ingrediënten
1 bakje oesterzwammen (150 g)
1/2 zakje verse peterselie (a 30 g)
600 g broccoli
4 rundertartaartjes
3 eetlepels boter of margarine
2 zakjes aardappelpuree à la minuut (doos a 3 zakjes, 171 g)
1 pot bieslooksaus (280 ml)
Bereiden
Oesterzwammen schoonvegen en in reepjes snijden. Peterselie fijn knippen. Broccoli schoonmaken, in roosjes verdelen en stelen in stukjes snijden. Broccoli in ca. 8 minuten beetgaar koken.
Tartaartjes bestrooien met zout en peper.
In koekenpan boter verhitten en tartaartjes in ca. 6 minuten bruin en gaar bakken.
In pan 500 ml water aan de kook brengen. Pan van vuur nemen en pureepoeder al roerend in water strooien.
Tartaartjes uit pan nemen en warm houden.
In bakvet oesterzwammen ca. 3 minuten bakken.
Saus volgens gebruiksaanwijzing verwarmen.
Peterselie door puree roeren.
Tartaartjes op vier borden leggen. Oesterzwammen, saus, broccoli en puree over borden verdelen.
De Menu's op Vrijdag 22 oktober.
Gepocheerde kabeljauw met kruidensaus.
Rijst met kerriesaus en banaan.
Parelhoen met appelcompote.
Pasta met pompoen.
Vlaams runderstoof.
Gepocheerde kabeljauw met kruidensaus ( 4 personen )
Energiewaarde per persoon : 415 Kcal = 37 SL - STREEPJES
- eiwit 31 g
- vet 30 g
- koolhydraten 0 g
Ingrediënten
2 eieren
100 ml zonnebloemolie
2 eetlepels witte wijnazijn
1 eetlepel kappertjes, fijngesneden
1/2 zakje verse peterselie (a 30 g), fijngeknipt
400 ml visbouillon, van 1 tablet
100 ml droge witte wijn
2 kabeljauwhaasjes (of 500 g kabeljauwfilet)
1 citroen, in plakken
V oorbereiding
Eieren in 8 min. hard koken, onder koud stromend water afspoelen en pellen.
Eieren halveren. Eiwitten heel fijn snijden.
Dooiers boven kom door zeef wrijven of met vork in kom heel fijn prakken.
Met garde olie druppelsgewijs door dooiers kloppen.
Azijn toevoegen en blijven kloppen tot saus egale, mayonaiseachtige substantie wordt.
Eventueel staafmixer gebruiken.
Eiwitsnippers, kappertjes, peterselie en dille door saus scheppen.
Op smaak brengen met zout en peper.
Tot gebruik in koelkast bewaren.
Bereiding
Saus uit koelkast nemen en op kamertemperatuur laten komen.
Kabeljauw in 4 stukken snijden.
In pan (waarin visstukken precies naast elkaar passen) bouillon met wijn aan de kook brengen.
Vuur laag draaien, zodat bouillon net onder kookpunt blijft.
Vis in pan leggen en in ca. 8 min. gaar laten worden (= pocheren).
Vis met schuimspaan voorzichtig uit pan scheppen en op vier warme borden leggen. Saus erover verdelen.
Garneren met plakjes citroen.
Tip
Dit recept kan ook goed met zeewolf of zalmfilet bereid worden.
Rijst met kerriesaus en banaan ( 4 personen )
Energiewaarde per persoon : 475 Kcal = 32 SL STREEPJES
- eiwit 24 g
- vet 18 g
- koolhydraten 54 g
Ingrediënten
1 pak snelkookrijst (400 g)
1 pak doperwtjes extra fijn (450 g)
4 bananen
250 ml melk
1 zakje kerrie roomsaus (36 g)
1/2 zakje ongezouten pinda's (a 250 g)
Bereiding
Rijst volgens gebruiksaanwijzing bereiden.
In pan erwtjes 2-4 min. zachtjes koken.
Bananen pellen en in plakjes snijden.
Melk en mix voor kerrieroomsaus in pannetje doen.
Al roerend met garde aan de kook brengen.
Banaan en pinda's door saus roeren en verwarmen.
Rijst over vier borden verdelen, kerriesaus erover gieten en erwtjes ernaast serveren.
Parelhoen met appelcompote ( 4 personen )
Energiewaarde per persoon : 340 Kcal = 23 SL STREEPJES
- eiwit 31 g
- vet 17 g
- koolhydraten 16 g
Ingrediënten
1 parelhoen (ca. 1100 g)
3 theelepels chilipoeder
2 theelepels kaneel
zout
versgemalen zwarte peper
50 g roomboter
2 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook
3 takjes rozemarijn
4 stevige appels
1 dl cider
Bereiding
(Parelhoen ca. 30 minuten van tevoren op kamertemperatuur laten komen.)
In kommetje chilipoeder, kaneel, 1 theelepel zout en peper door elkaar roeren.
1 theelepel kruiden in buikholte van parelhoen strooien.
1 eetlepel boter in buikholte stoppen.
Parelhoen met rest van kruiden bestrooien.
In braadpan rest van boter met olijfolie verhitten en parelhoen in ca. 10 minuten rondom bruin bakken.
Knoflooktenen met platte kant van mes pletten en met 2 takjes rozemarijn aan bakvet toevoegen.
Met deksel op pan parelhoen in ca. 1 uur zachtjes gaar braden, regelmatig keren.
Intussen appels schillen en in blokjes snijden.
In pan appels met cider in ca. 10 minuten zachtjes gaarkoken en vocht laten verdampen.
Parelhoen op schaal leggen en ca. 5 minuten laten rusten.
Rozemarijnnaaldjes van laatste takje rissen, fijnhakken en door compote roeren. Apart bij parelhoen serveren.
Pasta met pompoen ( 4 personen )
Energiewaarde per persoon : 490 Kcal = 33 SL STREEPJES
- eiwit 19 g
- vet 15 g
- koolhydraten 72 g
Ingrediënten
500 g pompoen, schoongemaakt
3 eetlepels olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 blikje tomatenpuree (70 g)
1 eetlepel suiker
300 g spaghetti
50 g gepelde hazelnoten, gehakt
100 g feta (kaas), verkruimeld
1 zakje verse peterselie (15 g), fijngesneden
Bereiding
Snijd de pompoen in kleine blokjes.
Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui goudbruin.
Roer de tomatenpuree en de suiker erdoor en bak 1 minuut mee.
Schep de pompoenblokjes door het uimengsel.
Bak ze al omscheppend 3-4 minuten en breng op smaak met zout en peper.
Laat de pompoenblokjes met de deksel op de pan 8-10 minuten op laag vuur zachtjes koken.
Kook intussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
Serveer de pasta met de pompoensaus.
Strooi er de hazelnoten, feta en peterselie over.
Tip
Rooster voor een extra lekkere notensmaak de hazelnoten kort in een droge koekenpan.
Laat ze wel even afkoelen voor je ze over de pasta strooit, zo blijven ze knapperig.
Vlaamse runderstoof ( 4 personen
Energiewaarde per persoon : 445 Kcal = 30 SL STREEPJES
- eiwit 44 g
- vet 25 g
- koolhydraten 9 g
Ingrediënten
800 g ribrunderlappen, in grote stukken
4 stengels dunne prei
25 g boter
2 teentjes knoflook, fijngesneden
300 g winterwortel, in plakjes
6 takjes tijm, gerist
1 laurierblad
1 flesje donker bier
1 snee stevig witbrood, ontkorst
1 eetlepel grove mosterd
Bereiding
Vlees op kamertemperatuur laten komen.
Helft van prei in dunne ringetjes snijden, rest in stukken van 3 cm snijden.
Vlees met peper bestrooien en in braadpan rondom in boter aanbraden.
Preiringen en knoflook 1 min. meebakken.
Wortel, tijm, laurierblad, bier en 100 ml kokend water toevoegen.
Vocht aan de kook brengen.
Vuur laag zetten en geheel afgedekt (op vlamverdeler) ca. 2 uur en 30 min. laten sudderen, of tot vlees gaar is.
Zo nu en dan omscheppen en indien nodig wat water toevoegen.
Brood met mosterd bestrijken en bij vlees in pan leggen.
Stukken prei toevoegen.
Geheel nog ca. 20 min. laten sudderen tot prei beetgaar is; zo nu en dan omscheppen en zorgen dat brood goed met vocht mengt.
Op smaak brengen met royaal zout en peper.
Lekker met gekookte aardappels.
De Menu's van Vrijdag 15 oktober.
Macaroni met ham en broccolisaus.
Witloofstampotje
Winterse aardappelschotel met prei
Pittige linzensoe
Macaroni met ham en broccolisaus.
Energiewaarde per persoon : 450 Kcal = 30 SL STREEPJES
- eiwit 24 g
- vet 13 g
- koolhydraten 58 g
Ingrediënten
600 g broccoli
300 g macaroni
125 g verse roomkaas met knoflook en kruiden
1 duopak hamreepjes (200 g)
Bereiding
Broccoli in roosjes verdelen, stronk schillen en in stukjes snijden.
Macaroni volgens gebruiksaanwijzing beetgaar koken.
Broccoliroosjes in 6-7 min. beetgaar koken.
Afgieten en beetje kookvocht opvangen.
Helft van roosjes apart warm houden, rest van broccoli met roomkaas terugdoen in pan.
Op laag vuur zachtjes verwarmen tot roomkaas smelt.
Broccoli-roomkaasmengsel met staafmixer pureren, eventueel wat kookvocht toevoegen.
Hamreepjes erdoor scheppen en crème nog even verwarmen.
Op smaak brengen met zout en peper.
Macaroni en broccoliroosjes over vier borden verdelen, broccolicrème erop scheppen.
Witloofstampotje voor 2 personen
Energiewaarde per persoon : 475 Kcal = 32 SL STREEPJES
- eiwit 32 g
- vet 16 g
- koolhydraten 49 g
Ingrediënten
2 struikjes witlof (ca. 500 g)
1 eetlepel boter
1 2 dl melk
1 pakje aardappelpuree met kaas
1 duopakje hamreepjes (ca. 200 g)
Bereiding
Witlof wassen en in lengte halveren.
Bittere kern eruit snijden en struikjes in reepjes snijden.
In wok boter verhitten. Witlofreepjes ca. 4 minuten roerbakken.
Intussen in pan melk met 3 1/2 dl water verdunnen en aan de kook brengen.
Pan van vuur nemen en pureepoeder erdoor roeren.
Witlof en hamreepjes door warme aardappelpuree scheppen.
Witlofstamppot over twee borden verdelen.
Winterse aardappelschotel met prei voor 4 personen
Energiewaarde persoon : 460 Kcal = 31 SL -STREEPJES
- eiwit 18 g
- vet 25 g
- koolhydraten 43 g
Ingrediënten
2 rode paprika's
3 eetlepels boter
2 pakken aardappeltjes spek & ui (a 425 g)
1 zak gesneden prei (300 g)
1 rundrookworst (250 g)
1/2 zakje verse peterselie (a 30 g)
Bereiding
Paprika's schoonmaken en in stukjes snijden.
In braadpan boter verhitten en aardappeltjes 4 min. bakken.
Prei en paprika door aardappels scheppen en 4 min. meebakken.
Rookworst in plakjes snijden en 2 min. mee verwarmen. Peterselie fijn knippen. Aardappelschotel met zout en peper op smaak brengen en met peterselie bestrooien.
Pittige linzensoep voor 4 personen
Energiewaarde per persoon : 310 Kcal = 21 SL STREEPJES
- eiwit 26 g
- vet 11 g
- koolhydraten 26 g
Ingrediënten
2 eetlepels olie
1 zakje ratatouillegroenten (mix 400 g)
2 eetlepels milde Indiase kerriepasta (pot)
4 dl gezeefde tomaat
2 blikjes linzen (` 400 g)
150 g kipfilet (vleeswaar)
1/3 zakje verse koriander (` 15 g)
Bereiding
In (roerbak)pan olie verhitten.
Groentemix op hoog vuur al omscheppend ca. 3 minuten bakken.
Kerriepasta erdoor roeren.
Tomaat erbij schenken en al roerend aan de kook brengen.
Linzen met vocht toevoegen en op laag vuur nog ca. 3 minuten verwarmen.
2 plakjes kipfilet achterhouden, rest in dunne repen snijden.
Repen kipfilet door soep roeren.
Soep in vier borden scheppen, resterende plakjes kipfilet dubbelgevouwen erop leggen en koriander erboven fijn knippen.
De Menu's van Vrijdag 8 oktober.
- pompoensoep
- Roergebakken bloemkool
-- Paddenstoelensoep -
- Exotische waterzooi van parelhoen
- Sereh
Pompoensoep ( 4 personen)
Energiewaarde per persoon : 360 Kcal = 24 SL STREEPJES
- eiwit 15 g
- vet 23 g
- koolhydraten 27 g
Ingrediënten
1 kleine oranje pompoen (ca. 600 g)
3 eetlepels olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
1 eetlepel milde paprikapoeder
1 l kippenbouillon (zie basisrecept elders op deze site)
100 g chorizoworst, in plakjes