Georgie/ Caucasus, de Heilige Nino
Inhoud blog
  • RUSLAND OERAL DEEL 1
  • RUSLAND OERAL DEEL 2
  • RUSLAND ASTRACHAN NIEUWJAARS TRADITIES
  • RUSLAND ASTRACHAN VAN A TOT Z
  • RUSLAND ASTRACHAN ALINA HAAR VERHAAL
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    17-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Georgie het geneeskrachtige water

    Borjomi - Het gezonde water in Georgia / Europa.

    Op het vliegveld van Tbilisi, na de douane, waar ik heel gemakkelijk doorheen kwam met mijn bagage, staat mijn reisbegeleidster Nutsa Jorbenadze op me te wachten.

    Een leuke- , jonge meid die zeer serieus met haar toerisme vak bezig is.

    Ze weet heel veel van Georgië en zal me dat ook op dit mini reisje laten zien.

    De chauffeur neemt mijn bagage over, wat niet veel is voor deze reis, en brengt ons naar een goede luxe auto, die weldra wegzoeft over het beton en later asfalt van de brede wegen die het vliegveld verbindt met de hoofdstad van Georgië, te weten Tbilisi, alwaar mijn hotel is.

    De straten in Tbilisi zijn van behoorlijk breed naar zeer smal, van geasfalteerd tot kinderkopjes. Wat opvalt dat vele straten met veel bomen zijn voorzien.

    Eenmaal in het hotel aangekomen, drinken we een kop koffie. Ik ga voor eventjes naar mijn kamer om me op te frissen en iets later ben ik weer terug in de receptie, alwaar Nutsa op me staat te wachten.

    Samen met Nutsa en de chauffeur, gaan we het onbekende Tbilisi bekijken. Ik ben al verschillende malen in Tbilisi geweest en ben benieuwd naar de onbekende plekken in Tbilisi, daar waar Nutsa en haar vrienden heen gaan en waar het echte Georgische leven zich afspeelt.Vaak weten de toeristen deze gelegenheden niet te vinden.

    Nutsa wil mij heel veel laten zien. Hieronder een paar adressen die ik met haar bezocht heb. Ik denk dat deze informatie zeker van nut zal zijn, wanneer U naar Georgië gaat en eens andere dingen wilt zien dan de gebruikelijke zaken

    Wij gingen in Tbilisi onder meer naar:

    1. 46 Tabukashvili street cafe : " AKO".

    2. Very nice restaurant in Digomi : " Monopoli".

    3. Erekle street , cafe " Estela" .

    4 In Peking street is een interessant cafe, waar lokale mensen culturele feesten houden. Hier kan je een heleboel over Georgië vinden. De naam van het café is Book’s Café.

    Wilt u meer interessante adressen hebben, daar waar weinig toeristen komen, mail Nutsa en geef precies op wat u wenst en Nutsa zal vertelleen of dat ook mogelijk is in Tbilisi.

    Laat in de avond, moe en voldaan, brengen de chauffeur en Nutsa mij terug naar het hotel. Na nog een afzakkertje, een heerlijk glas rode wijn, met Nutsa te hebben gedronken (de chauffeur mag niet drinken, hij moet rijden) spreken we af om morgenochtend gezamenlijk in mijn hotel het ontbijt te hebben.

    De volgende dag. Nutsa zit al op mij te wachten. Niet alle Georgiërs komen altijd op tijd. Nutsa wel. De Georgiërs zeggen me vaak: buitenlanders heb de klok, maar wij hebben de tijd!

    Nutsa weet waarvoor ik kom, dat hadden we per @ mail al met elkaar besproken.

    Ik kom deze maal eigenlijk en alleen voor Borjomi. Wat ik daarna ga doen, zullen we wel zien.

    Ik meer wilt weten over - Het Gezonde Water - . De Georgiërs vertelden me al hierover en gedurende al mijn reizen in Georgië, heb ik vaak van dit minerale water mogen proeven. In bijna elk restaurant krijg je, indien je om mineraalwater vraagt - Borjomi water - te drinken. Licht, met of zonder bubbels, dorstlessend, zoals wij een bekend watermerk in Nederland krijgen, indien je water besteld in de diverse hotels en restaurants.Borjomi water is een groot exportproduct voor Georgië.

    Ik ga er van uit dat Nutsa mij en de lezer hierover goed kan informeren.

    Ze gaf me, om alvast in de auto te lezen (of later thuis), de volgende informatie.

    Borjomi Minerale waters.

    De echte verworvenheid van Borjomi, is zijn unieke minerale waters, die zeker kunnen worden vergeleken met andere minerale waters die je in de wereld kunt krijgen.

    Het water is van een hoge reinheid en gezonde componenten maken het niet alleen plezierig om het te drinken, maar bieden ook een perfecte bescherming tegen een aantal ziektes door het drinken van dit geneeskrachtig water. Het water is rijk aan diverse noodzakelijke micro elementen voor het menselijke organisme.

    Elke bron in de regio van Borjomi wordt gekarakteriseerd door de verschillende chemische samenstellingen en de medische effecten hiervan.

    De temperaturen van elke bron kunnen verschillen van elkaar.

    Het geneeskrachtige effect op mensen, was reeds bekend in vroegere tijden, te weten vanaf de eerste eeuw na Christus. Het water werd toen al gebruikt om hierin een thermaal bad te nemen. Lange tijd duurde het voordat het Borjomi water weer echt werd herontdekt. Dat was in de 19 e eeuw. Een regiment soldaten was bezig houtgewas te kappen, toen ze de warme minerale bronnen terugvonden temidden van de bossen. Eerst verrast door de lekkere smaak van dit water, hadden de soldaten het er over, dat dit water wel eens zou kunnen helpen bij het genezen van ziekten. Spoedig bereikte dit bericht hun commandant .Ook hij probeerde zijn ziekte te laten genezen door middel van dit Borjomi water. En raadt eens wat er gebeurde, hij werd genezen van zijn aandoening door dit bronwater.

    Een aantal gouden medailles en diploma’s, dit naar aanleiding van diverse testen alwaar het water als perfect werd geclassificeerd, verkreeg Borjomi water op verschillende internationale beurzen.

    Vandaag de dag is het Borjomi Mineraal water - wereld beroemd - als een medisch - en tafelwater.

    We verlieten Tbilisi vroeg in de morgen. Een drukte van belang is het naar de uitvalswegen van Tbilisi. Niets voor niets is Tbilisi de hoofdstad van Georgië. Echt een bezige bij is deze stad. Eenmaal buiten de stad zie je internationale straatmarkten, voor mensen die daar marktstands hebben op deze, voor mij, overvolle markt, om hun handelswaar, uit binnen - en buitenland, aldaar te verhandelen. Mensen uit omringende landen van Georgië kennen deze markt en komen er in grote getale heen om boodschappen te doen. Echt de moeite waard om daar eens op een verloren dag (bestaan deze echt in Georgië?) heen te gaan en je slag te slaan. We hebben nu geen tijd, we gaan naar Borjomi.

    Via KAKGETHI, de wijngebieden, olie ja knikkers, marktjes, paarden en wagens van tijd tot tijd op de tweebaansweg , rijden we na een tijdje de heuvels in. Hier is het landelijk en rustig. Na weer een tijdje bereiken we Borjomi, gelegen in een groen dal , vol met bomen. Een snel stromend riviertje deelt de plaats Borjomi in twee gedeeltes.. In Borjomi zijn: Gekleurde huizen, gewone oude huizen, een hangbrug over de rivier die uiteindelijk lijdt naar een rustiek aangelegd - en rustgevend park alwaar we de eerste bronnen tegenkomen. Je kan natuurlijk het extra gezuiverde water in de winkeltjes kopen, maar je kunt natuurlijk ook vers van de bronnen je water gratis aftappen. Op diverse plaatsen in de stad en nabij de bronnen, kan je lege 5 liter - en andere formaten doorzichtige jerrycans kopen. We kopen een 2 liter jerrycan, gaan naar de bron en vullen de kan met bronwater. Het water ruikt vreemd en smaakt een beetje zout, naar ijzer of zoiets. Geef mij maar het gebottelde Borjomi water, dat is veel lekkerder. In het rustgevende parkje, dat heel netjes is onderhouden, is er ook een kabelbaan. Voor een paar centjes gingen we naar boven. Een machtig uitzicht over het Borjomi dal, je kunt hier geweldig foto‘s ,maken. Boven op deze platte heuvel is een speeltuin, een restaurant, verder niet zoveel te beleven. Maar toch: het uitzicht is heel mooi. Dus toch maar goed dat we dit gedaan hebben.

    We konden terug gaan lopen maar gingen toch liever met de kabelbaan. Weer op de begane grond aangekomen, zijn we verder het plaatsje Borjomi gaan verkennen. Het stikt er van de restaurantjes, van simpel tot heel speciaal. Mannen zitten in groepen of kaart te spelen of een soort van schaakspel te spelen. Hier zou je uren kunnen genieten van mensen kijken, een boek lezen, spelende kinderen, het aanhoren van het ruisen van het stromende vlugge riviertje, en nog veel meer.

    In de bossen van Borjomi zijn schitterende huizen te zien, zou daar zich de kuurcentra bevinden. Ik vergeet het te vragen aan Nutsa..Bent u geïnteresseerd omdat te weten te komen, neem dan contact met haar op. Nutsa zal het beslist wel weten.

    Nog wat meer informatie over de plaats Borjomi.

    Borjomi is sinds oude tijden gebruikt als de zuidelijke grenspoort van Georgië. In de nauwe ravijnen zijn heel wat oude vijanden verslagen..Forten en kastelen die gebouwd zijn op de heuveltoppen, informeerden elkaar over de aankomst van de vijand. Ze creëerden een complex alarm systeem door middel van het maken van grote vuren op de heuveltoppen.

    Twee van deze sterk gebouwde forten getuigen ons over de vijandelijkheden in het verleden en 2 middeleeuwse torens zijn nog zichtbaar aanwezig op de heuvels en in de omgeving van de stad. Deze behoren tot de feodale Heren van Borjomi, de Avaloshvilis en de torens hebben de namen Petre en Gogia.

    Het Park en de Minerale waters.

    Het park met het Minerale water van Borjomi is geweldig gedurende alle seizoenen van het jaar. Het is moeilijk om te zeggen welk seizoen het meest plezierig is. Alle seizoenen hebben hun eigen uitstraling.Het park is in het centrum van Borjomi en van de recreatie en is voor een groot deel beplant met diverse soorten van bomen.

    In het jaar 2005 hernieuwde - en herbouwde de president van Georgië deze plaats. Prachtige uitzichten, naturel warm mineraal water in het midden van het park, paarden carrousels, een film theater , fonteinen, paviljoenen, zwembaden en andere attracties die het de bezoekers (van elke leeftijd) naar de zin zal maken.

    Vanuit het park is een 3 kilometer lange wandeling te maken door een prachtig natuurlijk woud, alwaar je warme sulfer bron vind, die het hele jaar door aan het stoom afblazen is.

    Daarbij die bron zijn twee zwembaden, de ene is voor volwassenen en de kleine is voor de kinderen.

    En wil je dan daar gaan eten waar de Georgiërs en niet zo vaak de toeristenbussen heengaan, kom dan in Borjomi naar:

    1. restaurant : "LIkani"

    2. Een leuke bar " Chitakhevi"

    3 Voordat je in Borjomi aankomst, is er een interessante plaats, een dorpje met de naam Akaldaba. Het is gelegen op een hoge berg en vandaar uit zie je Borjomi. De natuur is hier prachtig en hier is ook het kasteel van Koning Tamar. Ik weet zeker dat er praktisch nog nooit een toerist hier geweest is.

    Dat Nutsa mij van al hierboven genoemde zaken heeft laten genieten is zeker.

    Op de terugweg hebben we voortreffelijk gegeten iets buiten Borjomi, in een van houten palen gemaakte restaurant, met een overhangend balkon over de rivier.

    Een orkestje speelde heerlijke Georgische muziek en de Georgiërs zaten bijna allemaal mee te zingen. Dat werkt toch aanstekelijk!

    Enige glazen yaya (een soort van Georgische sterke drank) en wijn maakten de maaltijd compleet. Proost!

    Later op de dag reden we terug naar mijn hotel in Tbilisi.

    Ik ging verder op onderzoek uit in Georgië.

    Ik wil de nationale parken bezoeken zoals die van;

    Algeti, Borjomi, Kazbegi, Tblisi, Kabuleti, Vashlova, Tusheti, Kolkheti, Lagodekhi en Mrtira.

    Of een verder bezoek aan alle regio’s in Georgia brengen zoals die van;

    Tbilisi, Kakheti, Sighnaghi, Telavi, Mtskeheta, Mtianeti, Inner Katreli, Samstkhe, Java Khetr, Imereti, Racha, Lechkhumi, Svaneti, Samegrela, Guria en Adjara. Ik wilde op de hoogste berg van Europa, gelegen in Georgië, per heli staan.

    Zoals u ziet, wensen en mogelijkheden genoeg.

    Voor meer informatie over Georgië, vraag mijn reisbegeleidster Nutsa Jorbenadze via www.exotour.ge

    P.S.: Nutsa haar vader en moeder verbouwen op hun landgoed druiven. Deze druiven worden in september geplukt en verwerkt tot uitstekende wijn. Rond deze pluk zijn grote feesten. Nutsa heeft me uitgenodigd om in september bij haar familie te gast te zijn.

    Fred Vorstenbosch

    Juni 2009.

    17-10-2010, 18:45 Geschreven door smilingfred
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Georgie Eco en Agro toerisme

    ECO en AGRO TOURISM GEORGIË, Maka Gagnidze

    Gedurende een van mijn reizen voor de PUM (zie: www.pum.nl) waar het doel is om mijn meer dan 30 jarige ervaring op het gebied van het toerisme te delen met hen die er om vragen, gaf ik een seminar (als vrijwilliger) op de Technische Universiteit, afdeling Toerisme te Tbilisi - Georgië.

    Gedurende mijn seminars behandel ik allerlei toeristische vakgebieden.

    Dat kan zijn van het opzetten van een toeristisch bedrijf tot en met alles wat je daarvoor nodig heb, en dat is heel veel. Zeker als je eerst les gehad heb van een leraar die nog onderwezen is in het oude - en voormalige lessysteem, die toen gold in de tijd van de USSR, welke niet gebaseerd was op winst maken.

    In mijn klas zaten toen, behalve het lerarencorps, ongeveer tussen de 30 en 40 leerlingen (voornamelijk jonge vrouwen), die wanneer ik de klas binnenkwam, allen keurig gingen opstaan en vervolgens op mijn teken weer gingen zitten. Dus gewoon de ouderwetse discipline.

    Mijn seminars worden gegeven in het Engels en, gelukkig deze maal sprak, schreef en verstond ieder van de studenten en leraren Engels.

    Dat kan je (nog) niet voor alle door mij bezochte landen zeggen, helaas.

    Dan moet er een vertaler aan te pas komen.

    Deze klas was een zeer leergierige klas en wanneer er of pauze was of het programma van die dag zat er voor mij op, dan kwamen vele leerlingen naar me toe om nog meer te weten te komen van mij over hun (komende) vakgebied.

    Aan het einde van de derde (van de vier dagen) dag, kwam een leerlinge naar mij toe. In haar handen had ze een project welke door haar in vlekkeloos Engels was geschreven. Dit project handelde over het feit dat vele kleine - en boerendorpen te weinig veelzijdig waren en dat de jeugd er geen zin meer in had om in die kleine plaatsjes te blijven wonen zonder een redelijk inkomen te kunnen verdienen.

    De dorpen vergrijzen en de jeugd zoekt zijn heil in de hoofdstad van Georgië.

    De leerlinge, haar naam kwam ik pas veel later te horen, maar ik introduceer haar nu al; Haar officiële naam is Mariam Gagnidze en haar vrienden noemen haar Maka. Vele Georgiërs hebben een bijnaam, om het makkelijk te maken.

    Nadat ik haar summier toerisme plan van haar ontvangen had, nam ik het mee naar mijn pension, alwaar ik het die avond las en herlas en het, op een apart papier, voorzag van aantekeningen en suggesties, die naar mijn idee het plan meer kans van slagen zou kunnen geven.

    De volgende dag gaf ik haar het project en mijn tips hierop terug aan haar en ging verder met mijn seminar.

    In de loop van deze dag deed ik met hen een reisleiding training. Hierin bootste ik ondermeer na, dat een gast in een nachtbus, gedurende de aanvang van de Kerstvakantie en op weg naar een kuuroord, plotseling en in het pikkedonker kwam te overlijden.

    Dit voorval werd pas bij de overige busgasten bekend, toen de buschauffeur plotseling en hard moest remmen, zodat de overleden persoon, min of meer uit haar achterste stoel, juist voor het middenpad gezeten, gelanceerd werd en dood op de grond bleef liggen. Ze was al voor die fatale stop overleden bleek later.

    Mijn vraag aan de leerlingen was duidelijk; hoe gaan jullie dit probleem oplossen, met de wetenschap dat je met je gasten in het buitenland bent en ergens waar geen huizen staan?

    Het was niet gemakkelijk voor de leerlingen en eigenlijk is er geen pasklare oplossing, wel zijn er heel veel regels waar de reisleiding zich aan moet houden.

    Na afloop van mijn seminar kwamen de leerlingen op mijn af om nog verder bij te praten. Men vroeg heel beleefd of ze mijn visitekaartje met @ mail adres er op konden krijgen, want mijn seminar was zo leerzaam, ze wilden nog veel meer van mij weten. Ik liet veel van mijn in het Engels geschreven informatie achter op een CD ROM, zodat ze hier verder gebruik van konden maken.

    Ook Maka kreeg mijn visitekaartje van de PUM en dat heb ik geweten!

    ECO en AGRO TOURISM GEORGIË. Maka Gagnidze - contact.

    Het is inmiddels ongeveer 2 maanden geleden, toen er in de loop van de avond mijn telefoon thuis overging, en er een Engels sprekend meisje zich aankondigde, die liet weten dat ze Maka uit Georgië is.

    Ik knipperde even met mijn ogen, wie was Maka dan wel ook weer (Ik doe wel meer seminars in allerlei landen).

    Maka vertelde waarvan ik haar zou moeten kennen en na diep gegraven te hebben in mijn geheugen, kwam het beeld van haar bij mij door, zonder dat ik haar echt wist te herinneren. Maka was de leerlinge die namens haar vader een project over ECO en AGRO toerisme toen aan mij had gegeven namens haar vader Irakli Gagnidze, om door mij bekeken te worden. Ik vroeg Maka hoe ze aan mijn telefoonnummer kwam. Nadat Maka had uitgelegd wat de bedoeling was, namelijk toerisme in boerendorpen, zijn we begonnen met elkaar te gaan mailen.

    Ik heb al heel veel ervaring in het toerisme en allerlei vormen van toerisme. Niet alleen over zon, zee, strand en lol, maar ook ben ik bekend op het gebied van onder meer: kuren, actieve vakanties, cultuur - en natuur, etc.

    Ik had wel eens op een boerderij in Oostenrijk zomervakantie gehouden, echter dat was al een tijdje terug.

    Van Maka kwamen er steeds meer vragen en ik ging me steeds meer verdiepen in het onderwerp waar Maka mee bezig was.

    Ik ging me steeds meer hierin specialiseren en de informatie die ik Maka verstrekte was voor haar bijzonder interessant.

    Ik deelde Maka mee, dat het beter was dat ik eerst naar Georgië zou komen, om ter plekke te gaan bekijken hoe de situatie in elkaar stak, zodat ik meer gericht kon adviseren en helpen.

    Na een korte tijd, wederom een telefoontje uit Georgië (en dat werd een lang en duur gesprek). Ze vertelde heel enthousiast dat ze in Georgië diverse sponsoren gevonden hadden, die brood zagen in hun plannen. Het werd, volgens de sponsoren nu eens tijd, dat ze zelf eens in het buitenland gingen kijken hoe dat daar werd gedaan. Voor Maka was het niet zo moeilijk. Ze stelde voor aan de sponsoren om naar Nederland te gaan om daar te gaan kijken. De sponsoren gingen akkoord en men moest maar gaan.

    ECO en AGRO TOURISM GEORGIË. Reis naar Nederland.

    Gemakkelijker gezegd dan gedaan, gewoon even naar Nederland gaan. Tickets kopen, overnachtingen in Nederland boeken, auto huren, geld wisselen, etc.

    Voor ons klinkt dat heel gewoon, even weg. Natuurlijk moet er heel wat, ook voor ons geregeld worden als we op vakantie gaan, maar als je vanuit Georgië als Georgiërs naar Nederland wenst te komen, moet er nog meer geregeld worden.

    Eerst moet een Georgiër een visum hebben en pas daarna kan je een vliegticket kopen en de rest van de reis boeken, tenminste als je geen geld wenst te verliezen en dus op zeker speelt. Natuurlijk kan je als Georgiër ook eerder een ticket boeken, maar je hebt dan nog niet de garantie dat je een visum voor de Schengen landen krijg. En wanneer je deze niet krijgt, jammer dan, dan ben je al je geld kwijt. Zo simpel is het!

    Maka vroeg me om een reis programma voor in Nederland te maken voor eerst 5 personen vanuit Georgië, om te zien hoe hier boerderij vakanties worden georganiseerd en verkocht en waaraan men zich moet houden en nog veel meer. Omdat ze allen ook nog eens uit kleine dorpjes komen en deze in Georgië ook wensen te betrekken in hun toerisme plan, vroeg ze ook of ik diverse van de Nederlandse historische - en toeristische dorpjes in hun bezoek konden worden opgenomen.

    Haar vraag was gemakkelijk voor mij in te vullen en dus ging ik aan de slag voor hen.

    Voordat de eerste groep Georgiërs hun visum hadden opgehaald bij de Nederlandse Ambassade in Georgië, had ik een dag programma gemaakt. Natuurlijk gaan we uitgebreid pnder meer boerderijen in Noord Holland en te Giethoorn bekijken waar men zich bezig houdt met het toerisme.

    Natuurlijk gaan we ook naar allerlei (openlucht) museumdorpjes en musea.

    Ze krijgen gebrek aan tijd om alles te gaan bezoeken.

    De opdracht van de Georgische sponsoren is, om in Nederland een minibus te kopen omdat deze dan in Georgië kan worden ingezet ten behoeven van het toerisme.

    Na het bezoek van de eerste groep Georgiërs aan Nederland, ben ik uitgenodigd om met hen en andere Georgiërs het een en ander te gaan bezien en te controleren en hen van verdere informatie te gaan voorzien in Georgië.

    Daarna staat in de planning weer een volgende delegatie Georgiërs naar Nederland, die ook toerisme van over de hele wereld in hun boerderijen en dorpjes willen hebben. Plotseling willen meerdere boerderijen en dorpjes in Georgië over het project van Maka en haar vader Irakli geïnformeerd worden en er naar gaan handelen.

    De president van Georgië heeft zijn moeder als beschermvrouwe aan het bovengenoemde project aangesteld.

    De regering ziet er ook het nut van dit project er van in. Het ministerie van Toerisme heeft interesse getoond en nog meer mensen in Georgië hebben interesse in het ECO en AGRO project.

    Inmiddels heeft ook de Technische Universiteit, afdeling Toerisme in Georgië dit project als zeer belangrijk bestempeld en heeft alle hulp en kennis ter beschikking gesteld aan Maka en haar vader Irakli.

    Maka en haar vader Irakli (aldus Irakli) zijn benaderd door de Georgische pers en TV.

    De Georgische TV wil na de groepsreis ook naar Nederland komen om de Nederlandse projecten te gaan filmen en deze op hun TV te laten zien.

    Nu was het zover. De eerste 5 Georgiërs komen voor het project

    - GEORGIË vakanties op de boerderij - naar Nederland en ik ga ze mede begeleiden en verder ook helpen in Georgië waar mogelijk.

    Wat kan toerisme een leuk vak zijn, ook als je gestopt ben met werken en dit nu doet als vrijwilliger !

    P.S. Als je als West Europeaan naar Georgië op vakantie wilt, dan heb je alleen een geldig paspoort nodig, reispapieren en gewoon gaan, zonder problemen.

    Overigens; De Georgiërs zien de toeristen als een geschenk van GOD!

    ECO en AGRO TOURISM GEORGIË - het project gaat verder.

    ` De groep van 5 personen arriveerde met Georgian Airlines stipt op tijd op het vliegveld van Schiphol. Men had de juiste inreisvisa en konden snel en gemakkelijk Nederland binnen komen. Er was voor transport zorggedragen en al snel was men, moe van de zeer vroege vlucht vanuit Georgië, in het geboekte hotel aangekomen. Ik kreeg een telefoontje van hen en ik spoedde me naar hun hotel om een intake gesprek met hen te hebben over het hoe en wat.

    De groep splitste zich op in twee groepen. De ene groep bestond uit 3 vrouwen en de tweede groep was voor mij, namelijk twee mannen te weten Irakli en Kahka. Deze twee mannen zijn uiteindelijk mede verantwoordelijk voor het slagen van het project en niet alleen in Nederland maar ook in Georgië.

    Ik ging dus op stap met de 2 mannen en daar kan ik het een en ander over vertellen.

    Ze hadden een zeer druk programma en delen er van kon men zelf doen, wanneer men gebruik zou maken van het openbaar vervoer, wat voor hen een grote ervaring was. Ze zijn gewend dat de treinen niet stipt rijden in Georgië. Dat was, althans voor hen, hier wel het geval.

    Natuurlijk wilde men ook deze ervaring hebben en er werden door gebruik maken van het openbaar vervoer meerdere plaatsen en bezienswaardigheden zelfstandig bekeken.

    Op een dag zijn ze naar het Openlucht Museum te Arnhem geweest. Op mijn vraag wat men er van vond, bleek dat men het GEWELDIG had gevonden en vele ideetjes hadden opgedaan die men kan gebruiken voor in eigen land.

    Op een andere dag zijn ze per trein naar Gouda gegaan. Zoals u weet heeft Gouda ook veel aan hen te bieden. Kaaszaken, het oude centrum, de kerk met kleurrijk gebrandschilderde ramen. Men keek zich de ogen uit. Ook nog even een bezoek aan een kaasboerderij stond ook in de planning.

    Ook werd een bezoek aan Hoogezand gepland alwaar familie van hen woont.

    Tevens werd een Georgische vriend bezocht die in Hilversum woont en mij assisteerde indien er hulp nodig was.

    Maar terug wat de twee Georgiërs met mij gezien hebben.

    Natuurlijk een bezoek aan de Zaanse Schans. Daar werden we vaak heel enthousiast ontvangen wanneer we lieten horen waar ze vandaan kwamen en wat hun project was. Vele mensen hebben de Georgiërs van waardevolle informatie voorzien die ze kunnen gebruiken voor hun project.

    Al wandelend door de Zaanse Schans vertelde ik hun over het doel van het toerisme en dat je daar gewoon je brood mee kunt verdienen, dit indien je het goed doet. Zaanse Schans is een perfect voorbeeld voor hen.

    Na ons bezoek aldaar, gingen we naar een van de vele pension / boerderijen bezoeken in Noord Holland, waar we zeer hartelijk werden ontvangen, ondanks het feit dat we zomaar binnen kwamen vallen. De gehele accommodatie werd ons door de zeer vriendelijk boer en eigenaar getoond en ook hier werden vele tips aan elkaar gegeven.

    Ik kan het u aanraden om eens op een boerderij te gaan slapen. De kamers die wij gezien hebben, doen in vele gevallen niet onder voor menig hotelkamer. De sfeer is geweldig en ontspannen (en de prijzen veelal interessant). Men zit midden in de natuur en wordt wakker van de boerderij geluiden. Een zeer aparte ervaring.

    Natuurlijk werd ook Volendam aangedaan. Het trof, er was een markt en terwijl we over de markt liepen, zagen de Georgiërs een snoepkraam alwaar men dacht dat er een soort van chocolade was uitgestald. Ik vroeg hen of ze deze chocolade wensten te proeven en dat wilden ze wel. In plaats van chocolade bleek het dus dubbel zoute drop te zijn en toen ze dat in de mond kregen werd deze snel uitgespuugd. Dat jullie dat lekker vinden, was de opmerking van de Georgiërs. Volendam is ook voor hen een goede toerisme leerschool en hebben hier vele ideetjes opgedaan en natuurlijk moesten er ook souvenirs voor thuis hier gekocht worden.

    Ik kan natuurlijk niet alle ritten beschrijven die we gemaakt hebben, maar eentje wil ik nog wel beschrijven.

    De volgende rit ging eerst naar Biddinghuizen alwaar op de Riviera Camping ook zomers gewoon met echte sneeuw gespeeld kan worden en waar men ook skiën kan leren. Sneeuw in de zomer, daar wilde men alles over weten. Vandaar uit reden we naar de Orchideeën Hoeve en ook daar keek men de ogen uit en werd er heel wat gefotografeerd en ideetjes opgedaan voor hun eigen project in Georgië. Verder ging de route over het vlakke Nederlandse land. We reden Giethoorn binnen en ook hier werden we zeer vriendelijke en behulpzaam te woord gestaan in een boerderij pension. Later wandelden we door Giethoorn en er was speciaal aandacht voor de boerderijen die talrijk zijn in Giethoorn. Ook bezochten we Blokzijl en de sluis was weer een andere ontdekking voor hen.

    Zo werden vele plaatsen in Nederland aangedaan die als voorbeeld kunnen dienen voor hun project in Georgië.

    De Georgiërs hebben ook geslapen in een vakantie bungalow in de Eemhof van Centerpark, ook dat was leerzaam om van groot belang om meer te weten te komen over deze vorm van toerisme.

    Op de voorlaatste dag van hun verblijf in Nederland zijn we in Almere Buiten naar een tuincentrum gegaan. De Georgiërs keken hun ogen uit, dat was nieuw voor hen, een supermarkt met planten, bloemen, tuinbenodigdheden, dieren benodigdheden. Dat kennen we (nog) niet in Georgië, dat moeten we ook hebben. Vele foto’s werden hier gemaakt, tot een medewerker van het tuincentrum ons dat verbood, wat de Georgiërs niet begrepen. Vele bloembollen werden nog snel even gekocht. Dat moesten ze ook in hun tuin hebben, een stukje herinnering aan Nederland. Verder gingen we per auto richting Soestdijk om het voormalige Koninklijke Paleis te aanschouwen. Ook verkenden we de Lage Vuursche en haar omgeving. Verder bezochten we Naarden vesting, dat was voor hen ook een ontdekking.

    Gedurende de laatste paar dagen werd er tijd gereserveerd voor het kopen van een autobusje in Nederland die voor hun project in Georgië gaat gebruikt worden. Met behulp van hun Georgische vriend uit Hilversum werd er een geschikte auto gevonden voor hun project en deze werd per container via Rotterdam Haven verscheept naar Georgië.

    Nu ze vele indrukken en ervaringen in Nederland hebben gekregen is het tijd om te starten. Veel hebben ze te vertellen aan hun sponsoren en families, vele foto’s zijn gemaakt, meer dan 1000 kilometer heb ik met hen in de auto in Nederland doorgebracht.

    Ik ben door de Georgiërs uitgenodigd om hen in Georgië verder te gaan helpen om het project te gaan begeleiden en tot realiteit te gaan brengen. Veel kan ik vanuit Nederland doen, maar eerst naar Georgië om de projectdorpen te gaan voorzien van de noodzakelijke basis informatie.

    Wat de groep van de 3 Georgische vrouwen ontdekt hebben? Ik weet het niet, ik vermoed ook heel veel.

    Ik heb de Georgiërs gevraagd om een dagboek te gaan bijhouden. Ik ben benieuwd wat ze er met deze Nederlandse ontdekkingsreis in Georgië er mee gaan doen.

    Op Woensdag zijn de Georgiërs gekomen, 11 dagen later op Zaterdag gingen ze weer terug naar huis. Koffers met herinneringen, souvenirs en ideetjes die uitgewerkt moeten gaan worden om het AGRO en ECO toerisme te gaan introduceren en te gaan uitwerken in Georgië . Laten we eens kijken hoe ze er verder mee omgaan.

    Nu ze weer terug zijn in hun moederland voorzie ik ze nog steeds van nieuwe ideetjes zoals boerengolf en nog veel meer.

    Indien u tips heeft, laat mij dat weten, ik zal ze doorsturen, zij zijn er erg dankbaar voor.

    Fred Vorstenbosch

    17-10-2010, 18:45 Geschreven door smilingfred
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Georgie zomervakantie 2008 deel 1

    FRED VORSTENBOSCH over GEORGIË, deel 1

    EEN LAND VOL VAN LEGENDES EN MYTHEN.

    Mei 2008.

    21/5/08

    Om 10.40 vertrek de Boeing van Georgian Airlines voor een directe vlucht, dus zonder overstappen, vanaf Schiphol naar de hoofdstad van Georgië, gelegen in de Caucasus, te weten Tbilisi.

    Om maar extra informatie te geven over dit schitterende land, wist U dat:

    1 Georgië verteld, dat van oudsher Europa in Georgië is begonnen.

    2 Dat in Georgië de oudste sporen te vinden zijn van de eerste Europese beschaving.

    3 Dat de eerste Christenen in Europa zich eerst in Georgië vestigden.

    4 Dat Georgië de hoogste bergen van Europa heeft, ja zelfs hoger dan in Zwitserland en dat ze boven de 5642 meter hoog zijn.

    5 Dat de hoofdstad van Georgië, Tbilisi, gelegen is op de kruising tussen Azië en Europa.

    6 Dat U heel Europa in een klein land zoals Georgië is, hier kunt vinden.

    7 Dat in Georgië de eerste wijn ooit werd geproduceerd.

    8 Dat Georgië geschikt is voor zowel zomer en wintervakanties en het hele jaar door.

    9 Dat U in Georgië kunt ontdekken, beleven, genieten en nog veel meer met hun zeer gastvrije bevolking en dat de toerist gezien wordt als een geschenk van God.

    10 Voor meer informatie over Georgië : www.georgia.travel

    Naar dit land ben ik dus weer onderweg. Het wordt voor mij inmiddels de 6 e maal dat ik hier geweest ben voor de PUM (www.pum.nl) .

    Na een vlucht van circa 4,5 uur komen we aan op het nieuwe vliegveld van Tbilisi. Alles ziet er gelikt uit, zeker wanneer men dat vergelijkt met het oude vliegveld waar ik reeds 5 x ben op geland. Tegenover het vliegveld ligt, ook nieuw aangelegd, het moderne treinstation. De trein brengt je in luttele minuten van het vliegveld naar Tbilisi. In de stationshal is een modern winkelcentrum. Wat is er veel veranderd sinds ik voor de laatste maal in Georgië (november 2003) geweest ben. Er is en er wordt keihard gewerkt aan de infrastructuur. Oude gebouwen zijn kleurrijk geworden en opgeknapt. Georgië moet ook het vakantieland worden voor Westerse toeristen. De toeristen die hier komen zijn voornamelijk uit Estland, Letland, Litouwen, Duitsland, Engeland, Amerika, uit Israël en anderen bezoekers zoals uit Nederland.

    De zon schijnt uitbundig en het is lekker warm.

    Mako (haar officiële naam is Manana) komt ons ophalen, ze werkt voor het Ministerie van Economische Ontwikkeling, afdeling Toerisme. Ze heeft de taak ons verder, gedurende ons verblijf, te gaan assisteren en helpen.

    De werkzaamheden bij de paspoortcontrole, die vroeger nog wel eens stroef liepen, zijn gemoderniseerd en gecomputeriseerd, welke de afhandeling gemakkelijker en sneller maakt. Mako vangt ons op en direct daarna worden we naar de Mercedes gebracht waar onze, overigens keurige, chauffeur ons ook verwelkomt.

    We worden naar het eenvoudige hotel Europa gebracht, dat ergens wat verder weg in een buitenwijk van de miljoenen stad is gelegen. Overal rijden gele bussen. Velen daarvan zijn een paar jaar geleden al geschonken door de Nederlandse firma’s Connexxion en de HTM. Ook rijden er kleinere gele bussen rond, echter die zijn zelf aangeschaft. Niet ver van ons hotel ligt een bus opstapplaats.

    Het hotel is oubollig, die op internet veel aan service aanbiedt, echter dat niet echt levert. De kamers zijn ouderwets ingericht, sommige hebben een zitbad en anderen een jacuzzi. Maar wat geeft het, de kamers zijn schoon, de lakens en handdoeken worden elke dag verschoont, het ontbijt is simpel, echter ik klaag niet over het eten in Georgië. De middagmaaltijden zijn meer dan uitbundig en het diner overtreft dat.

    Wij slapen dus (dit in verband met de kosten) in dit eenvoudige hotel, echter er zijn ook meerdere zeer moderne 4 en 5 sterren hotel in Tbilisi. Georgië heeft veel te bieden aan investeerders en zakenmensen. Er worden nieuwe, zeer moderne flats en huizen, gebouwd en te koop aangeboden, voor elk wat wils. Er staan voor 2008 en 2009 enkele nieuwe 5 sterrenhotel te bouwen in de planning. En zo ontwikkeld Georgië zich in een razend snel tempo.

    Alles wordt er aangedaan om het toerisme op een hoog plan te brengen en wij helpen hun hiermee.

    Georgië is zowel voor de voormalige bezetters, Rusland als voor de Amerikanen van groot belang. Beiden hebben hier hun troepen gelegerd.

    Het verwonderd me, dat er zo vele moderne auto’s rondrijden, de oudjes zijn bijna helemaal uit het straatbeeld verdwenen. In het binnenland zal je de oudjes nog wel eens aantreffen. Georgië is hard van plan, en men werkt er keihard aan, om een modern land te worden.

    In - en buiten de stad worden vele - nieuwe (hoge en lage ) gebouwen opgeleverd en nieuwe gebouwd. De stad is aan het groeien in kwantiteit als is kwaliteit. Het oude centrum wordt behouden en opgeknapt.

    Om 20.00 uur worden we door het Ministerie van Toerisme van ons hotel afgehaald voor een Georgische diner. Een heel smakelijk diner. Bij de ingang van het restaurant worden we verzocht even te wachten,. Het is verkiezingsdag in Georgië en daardoor is het heel erg druk in de vele restaurants zowel in en buiten de stad. Het lijkt er op dat uit eten gaan een nationaal gebruik is. Na enige tijd wachten krijgen we een tafel bij het raam met uitzicht op de straat. Er worden vele spijzen besteld en je denkt, dat kan ik niet allemaal opeten. Dat er veel spijzen worden besteld betekend dan ook niet dat jij dat allemaal zelf en alleen moet opeten. De bestelling is voor alle tafelgenoten en die prikken allemaal vanaf de vele schalen en schaaltjes , lekker hun eigen vorkje mee. Typisch voor het uit eten is, dat men hiervoor ruim de tijd neemt en daarbij ook zeer lekkere wijnen bij drinkt.

    Gedurende het diner krijgen we informatie hoe ons verblijf er uit gaat zien en over het seminar toerisme dat wij gaan geven gedacht wordt.

    Gedurende ons seminar toerisme, dat later gedurende ons bezoek is, komen vertegenwoordigers van de inkomende tour operators, mensen van het Ministerie van Toerisme, studenten van diverse universiteiten die te maken hebben met toerisme, etc.

    Rond 22.00 uur zijn we weer terug in ons hotel. Het is nu nog te vroeg om naar onze kamers en naar bed te gaan. Buiten is het nog aangenaam warm en we besluiten om nog even op het terras te gaan zitten. Plotseling krijg ik nog, zomaar uit het niets komend, bezoek van een kennis (Irina) , die ik inmiddels meer dan 6 jaar geleden ontmoet heb in Georgië. We kletsen heel wat af en voordat we in de gaten hebben is het 00.00 uur en dus tijd om te gaan slapen.

    Dinsdag 22/5/08.

    Al rond 05.00 uur in de ochtend is het al licht en omdat ik geen overgordijnen in mijn kamer heb die ik kan sluiten, zodat het wat donkerder is in mijn kamer, is het ook licht in mijn kamer. Ik heb geen zin om op te staan en blijf tot half acht liggen. Ik neem een bad en daarna daal af naar het restaurant van het hotel. In het restaurant is het nog donker, ik ga weer terug naar mijn kamer en zie dat achter de receptie de receptionist op een leren bank ligt te slapen. Die heeft zeker nachtdienst gehad. Om 8 uur probeer ik het nog weer een keer om te kijken of inmiddels het restaurant geopend is en ik heb geluk, er is iemand aanwezig. Ze wijst er vriendelijk op dat het ontbijt pas vanaf 09.00 uur wordt neergezet dat in plaats van het door Mako opgegeven tijd van acht uur. Wij blijven in het restaurant, we gaan zitten en langzaam maar zeker wordt er stuk voor stuk ons een ontbijt gemaakt en rond 09,15 uur zijn we klaar met ons ontbijt. Onze reisleidster Eliza, die ik ken van een vorige reis in Georgië en mij derhalve enthousiast mij kust ter begroeting, staat samen met onze geweldige chauffeur reeds vanaf precies 09.00 uur voor ons klaar. Vandaag gaan we een rit van ongeveer 300 kilometer maken over de militaire highway tot aan de Russische grens ( 7 kilometer voor deze grens kunnen we niet verder) over de hoogste bergen van Europa, de Caucasus.

    Wij rijden Tbilisi uit en zijn dus onderweg naar de meest sneeuwzekere en hoogste bergen van Europa. Na ongeveer 50 kilometer uit de stad gereden te hebben over goede 2 baanswegen, langzaam aan stijgende wegen en prachtige uitzichten, geiten, koeien en schapen op de wegen die in grote getallen onderweg zijn naar over de bergen sappige en grazige weiden, komen we bij het Ananure fort aan . Dit fort is gelegen op een soort van kleine landtong direct aan het mooie groene water van een stuwmeer. In dit fort zijn verschillende kerken en kerkjes. De grootste kerk is te bezichtigen. Helaas moesten wij ook constateren en horen, dat toen Georgië onder Russische invloed stond, dat toen simpelweg de kostbare fresco’s, door middel van witkalk overgeverfd zijn. De oorspronkelijke iconen zijn ook niet meer aanwezig en deze zijn nagemaakt en een paar hangen weer in deze kerk.

    De zon schijnt uitbundig, het is warm, je kunt je beter insmeren met zonnecrème om niet te verbranden. Buiten het fort zitten een paar oude dametjes veelkleurige sokken te breien met het doel om deze aan de toeristen te verkopen. Ook verkopen ze ondermeer namaak icoontjes, fruit, snoep en wat er nog meer te vinden is in hun stalletjes. Na wat rond gelopen hebben, vraagt David, onze chauffeur , of we weer willen instappen om verder te rijden. Hij en Eliza willen ons nog veel meer laten zien van hun mooie land met zijn vriendelijke en open bevolking.

    We bevinden zich op de zogenaamd - militaire highway - een verbindingsweg die hoog over de Caucasus bergen verbinding geeft tussen Georgië en Rusland en andere landen. Het is een tweebaansweg die vroeger zwaar bereden werd en nu (eindelijk) rustig is geworden. Met de auto kan men dus niet via deze weg (op dit moment) naar Rusland rijden. Per vliegtuig rechtstreeks van Georgië naar Rusland is geen probleem.

    We hebben nog heel veel kilometers en ontdekkingen voor de boeg, tot nu toe zijn de wegen goed te berijden. Soms moet de chauffeur stevig op de rem gaan staan. Een koppel koeien ligt dan gezapig op het warme wegdek te herkauwen., ook deze zijn in afwachting van hun 120 kilometer lange wandeling naar Kazbeki, waar de koeien de zomer gaan doorbrengen. Wanneer de herder, zijn Kazbeekse herdershonden en de koeien zijn uitgerust, gaat de groep weer verder de bergen in, door de sneeuw , richting grazige weiden.

    Ook wij gaan verder, we rijden door een schitterend groen berglandschap die meer op een palet lijkt aan geschakeerde veelkleurig groene bergen. Hier en daar wat huisjes die aangeplakt liggen tegen de wanden van de bergen. Via heel veel haarspeldbochten en nog mooier wordende uitzichten komen we uiteindelijk in het sneeuwzekere wintersportgebied van Gudauri aan. Voordat we van de witte sneeuw mogen genieten, krijgen we een voortreffelijk lunch uitgeserveerd in 1 van de vele kleine hotelletjes ( www.hoteltruso.com ) . Deze lunch smaakt ons meer dan voortreffelijk. We nemen afscheid van het personeel van dit hotel, stappen weer in de auto om verder te gaan. Tot in juni ligt hierr vaak nog sneeuw en dus hebben we nog dikke lagen sneeuw op deze hoogte in het vooruitzicht, Gudauri is vanaf einde oktober tot eind april sneeuwzeker en de wintersportplaats voor vele nationaliteiten.

    We laten Gudauri, waar inmiddels ook veel in geïnvesteerd wordt, achter ons liggen en de auto brengt ons verder omhoog naar de sneeuw. Het hoogste te bereiden punt op deze berg is bijna 3200 meter hoogte. De piek van deze Caucasus bergen ligt iets hoger dan 5600 meter. Er is veel sneeuw, lekker zonnetje, weinig wind. Ik besluit uit de auto te stappen en een wandelingetje in de sneeuw te gaan maken. Ik sta in de sneeuw in mijn poloshirt, het is helemaal niet koud, althans zo voelt het aan.

    Het is rustig op de weg. Tor circa 2 jaar geleden reden hier vele zware vrachtwagens zuchtend en steunend over deze bergkam die Georgië verbindt met de Russische grens. Op dit moment gaat dat niet meer, de Georgisch - Russische grens is gesloten..

    Wij vervolgen onze weg verder, de weg is kapot, deels is dat toen gebeurd door het zware vrachtverkeer, deels omdat de reparaties aan deze weg alleen in de maanden juli en augustus kunnen plaatsvinden, pas dan is de vorst tijdelijk uit de grond. Na de reparatie is de weg weer goed te berijden, echter snel valt op deze hoogte de vorst weer binnen en heeft weer zijn negatieve effecten op het pas gerepareerde wegdek.

    Langzaam aan verdwijnen de sneeuwwallen en rijden we het dal tegemoet. Ook hier weer gigantische schapenkuddes die naar Kazbeki onderweg zijn. We moeten weer stoppen op deze smalle bergweg om deze kuddes voor te laten. De Georgiërs vertellen mij dat wij de - klok - hebben en zei de - tijd -, en dat is waar.

    Hoe dichter we bij het dal komen, hoe stukken beter de weg is, de vorst heeft hier geen invloed op de weg. Na aangekomen te zijn in zonnig Kazbeki rijden we door naar het centrum van het plaatsje, waar vroeger kooplieden veel verdienden aan de passerende vrachtauto’s richting Rusland. Op eenzame hoogte ligt het Gergeti Trinity kerkje in de bergen op ons te wachten. We wandelen eerst nog wat rond in het dorpje waar de randen van het dorpje omringd worden door de vele besneeuwde bergen, een geweldig vreedzaam plaatsje is het hier. Er staan vele standhouders in de straat te wachten op de vele klanten van weleer, de vrachtwagens die de grens van Rusland gaan oversteken. Dat was in het verleden, niet zo ver terug in het verleden. Men hoopt dat spoedig dit weer zal gebeuren, nu is er geen droog brood te verdienen.

    We besluiten toch richting Russische grens te rijden, daar moet en heel smalle pas zijn die uitzonderlijk mooi moet zijn. Vroeger reden de vrachtwagens door de nauwe bergspelonken, nu zijn wij er alleen. Onderweg liggen er twee circa 10 centimeter dikke pijpleiding over de rivier. Beiden zijn de gaspijpleiding die onder meer vanuit Rusland via Georgië naar en Georgië en andere landen lopen.

    Ik weet van mijn bekenden dat er op circa 400 meter van de Russische grens een Georgisch Orthodox Klooster is gelegen. In dit klooster wonen enkele monniken die ik van voorheen kende. Toch moeten we de poging afbreken, er is verder geen berijdbare weg meer naar Rusland en dus ook naar het Klooster. We keren om en rijden dezelfde weg terug alwaar we vandaan zijn gekomen.

    Op ongeveer 20 kilometer voor Tbilisi ligt de plaats MTSKHETA. Ik was hier eerder en bezocht hier het nonnenklooster (erg apart dit als man te doen), het oude centrum met zijn grote kathedraal, etc.

    Wat me al een tijdje is opgevallen is dat nu alle verkeersborden, die vroeger in zowel het Georgisch als het Russisch werden beschreven, nu alleen in de Georgische - en in de Latijnse taal opschriften worden gepresenteerd. Voor ons is dat wel heel makkelijk geworden. Je kunt nu eenvoudiger de weg door het land vinden.

    We draaien MTSKHETA in en zien vele vernieuwen, nieuwe - en opgeknapte gebouwen, nieuw geverfde huizen. Dat was 3 tot 6 jaar geleden nog niet. Het plaatsje wordt hierdoor super interessant om te zien. Wij rijden langs de spoorlijn en na enige kilometers gereden hebben, passeren we een antiek Romeins badhuis, althans de ruines hiervan. Vlak daarbij is het restaurant die we hebben uitgezocht om te gaan dineren. Op de drukke parkeerplaats staan heel veel auto’s. Dit unieke restaurant is gelegen aan - en boven een watervalletje. Boven de waterval hangen aparte zitgroepen, gebouwd om hier zeer apart te gaan uit eten. Het is een fantastische plek en het eten smaakt als vanouds en dat is zeer goed. Rond de tafeltjes, die in hutten zijn geplaatst, klettert de waterval zich een weg naar beneden de rivier in. De zon schijnt door het bladerdak heen. Wij genieten van ons diner terwijl gezellige Georgische muziek alom klinkt ter opvrolijking van een verjaardag. Later dan verwacht rijden we terug naar ons hotel.

    Vrijdag 23 mei 2008.

    Vanochtend is er om 08.00 uur ons eenvoudige ontbijt Thee of oploskoffie, twee droge boterhammen met boter en jam, een ei of omelet, yoghurt, en als je er naar vraagt zelfs een glas melk. Eliza en Alexander staan precies om 09.00 uur voor ons klaar om nog meer veel moois van hun land te laten zien. Zodra we Tbilisi hebben verlaten rijden we over een pas juist gereedgekomen moderne 4 baansautoweg, richting Gori. De wegen zijn tot een bepaald punt nieuw en dus perfect, er wordt keihard gewerkt aan de verbetering van de infrastructuur.

    Er wordt doorgereden, maar omdat er overal, goed zichtbaar, politie rondrijdt, houdt men zich meestal aan de snelheid. Op een gegeven moment is de nieuwe weg ten einde, er wordt verder gewerkt aan meer nieuwe autobanen, maar voor ons wordt het weer rijden op 2 baanswegen die geasfalteerd zijn. Wij rijden afwisselend door een heuvelland en ver weg kan je nog steeds de besneeuwde bergtoppen van de hoge Caucasus zien. Na circa 60 kilometer gereden te hebben komen we de stad Gori aan alwaar ik eerder geweest ben. Toen was de stad vol met oude zogenaamde Chroetsjof flats (slechte kwaliteit en eentonig van opzet), nu zijn die gebouwen in diverse kleuren geverfd en zijn de balkonnen van vrolijke kleuren voorzien. Gori is de plaats waar het enige Russische stijl museum nog te vinden is. Gori is de stad waar Stalin zijn geboortehuis en zijn trein te vinden zijn. Ik had het al eens gezien en wil het niet weer zien.

    Iets verder staat zijn standbeeld en veel interessanter voor mij het machtig fort die op een heuvel staat, met daarom heen talloze Georgische vlaggen.

    Wij zijn op weg naar de grottenstad UPLISTSTIKH, gelegen op zo’n 10 kilometer buiten Gori. Door kleine dorpen rijden we langs de rivier aan de ene kant en andere kant ligt het spoor. We zien dat de verschillende dorpjes andere kleuren deuren en schuttingen hebben. In het ene dorpje is dat geel, in een andere blauw, weer in een ander dorpjes is het een combinatie tussen verschillende kleuren. Een leuk en verfrissend gezicht. Nadat we diverse dorpjes achter ons hebben gelaten steken we met de auto een zeer smalle brug over en komen uiteindelijk in de grottenstad aan. In de zachte rotsen hebben hier circa 20.000 mensen geleefd en gewoond. Deze nederzetting is gebouwd vanaf de 17 e eeuw voor Christus en later steeds aangepast. In deze holen, door mensenhanden gemaakt, waren bakkerijen, wijnverwerking en opslag, groenopslag, een apotheek, 2 theaters en een Koningshof, compleet met zetel die ook uitgehouwen is in steen. Helaas komen er tot nu weinig toeristen, slecht schoolreisjes en kleine groepen aan toeristen, komen hier op bezoek. Dus indien u het nog in zijn oorspronkelijke setting wil zien, zonder dat het platgetreden wordt door grote groepen van bezoekers, zou U er nu heen moeten gaan. Van tijd tot tijd worden hier oude spelen en festivals gehouden. Dat moet een feest voor het oog en de oren zijn.

    Na een tijdje rondgewandeld te hebben (dus goede wandelschoenen meenemen), verlaten we deze Grottenstad via een geheime tunnel die pas onlangs gevonden is. Wie weet is er nog veel meer te vinden. De toekomst zal het ons leren.

    Wij rijden terug richting Gori. Iets buiten Gori is een geweldig houten restaurant met de naam Venice, die grotendeels van hout is gemaakt en boven een kristalheldere vijver lijkt te hangen. Weer is de lunch meer dan smakelijk een weer zeer uitgebreid. Er wordt de tijd genomen hiervoor. Het lijkt er op dat Georgiërs overal de tijd voor nemen. Eigenlijk zouden we moeten opschieten want we hebben best nog wel heel wat kilometers voor de wielen. Ons einddoel voor vandaag is de spa stad Borjomi alwaar uit bronnen geneeskrachtig - en warm ijzerhoudend water uit de grond komt, die door vele mensen als geneeskrachtig wordt ervaren.

    De zon schijnt weer uitbundig. De begroeiing in de velden en langs de wegen is Mediterraan en ik moet me regelmatig insmeren tegen zonnebrand. We rijden over de grote weg die snel te berijden is en slaan op een zeker moment af richting Borjomi. Het wordt nu weer wat bergachtig, echter de bergen zijn niet zo hoog als de Hoge Caucasus bergen verderop. We rijden door een kleurrijke natuur voorzien van allerlei kleurenschakeringen. Borjomi is voor praktisch alle Georgiërs een begrip. Zoals wij Spa water hebben, kennen de Georgiërs (en andere landen) Borjomi als leverancier van flessen water. We komen in Borjomi aan. In de straten langs de snel stromende rivier, staan allerlei verkoop stalletjes opgesteld waar men ondermeer lege - en doorzichtige 5 liter watercontainers kan kopen. Menigeen doen dat dan ook en vult men de containers met geneeskrachtig water. Borjomi doet me denken aan het Tsjechische Karlovivari, maar dan een stuk rustiger. Het grootste verschil tussen de ene en de andere plaats is dat Borjomi in een subtropisch klimaat is gelegen en dat kan je van die andere plaats niet zeggen. Borjomi kent meer dan interessante en veel kleurige gebouwen. In de diverse parken staan overal bankjes waarop ondermeer oude mensen gezellig zitten te keuvelen, te kaarten, te eten en te drinken en vooral te genieten. Borjomi is een aanrader, U moet het echt gezien hebben om er over mee te kunnen praten. Het is weer diner tijd. We eten in een houtenbalken restaurant die zijdelings over een snelstromende rivier is gebouwd. Het eten is weer heerlijk en zeer uitgebreid. U zult in Georgië beslist niet omkomen van de honger en de dorst en dat voor een wel heel schappelijk prijs.

    We vertrekken om 19.00 uur uit Borjomi. Na een tijdje rijden we een stadje binnen waar men houten meubelen (bedden) en hangmatten maakt en langs de weg verkoopt. Voor de prijs hoeft u het niet te laten om zo’n veelkleurige hangmat te kopen. Rond 22.00 uur komen we weer bij ons hotel aan. Het was het dagje wel met veel ervaringen en met, ook voor mij, veel nieuwe dingen die ik voorheen nooit gezien had.

    Zaterdag 24/05/2008 - regio KAGETHI deel 2.

    In mijn tweede verslag van deze reis gaan we verder in het land in.

    Ik hoop dat ik U veel leesplezier gegeven heb.

    Met vriendelijke groet

    Fred Vorstenbosch

    17-10-2010, 18:44 Geschreven door smilingfred
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Georgie zomervakantie 2008 deel 2

    FRED VORSTENBOSCH over GEORGIË, deel 2

    EEN LAND VOL VAN LEGENDES EN MYTHEN.

    Mei 2008.

    21/5/08

    Om 10.40 vertrek de Boeing van Georgian Airlines voor een directe vlucht, dus zonder overstappen, vanaf Schiphol naar de hoofdstad van Georgië, gelegen in de Caucasus, te weten Tbilisi.

    Om maar extra informatie te geven over dit schitterende land, wist U dat:

    1 Georgië verteld, dat van oudsher Europa in Georgië is begonnen.

    2 Dat in Georgië de oudste sporen te vinden zijn van de eerste Europese beschaving.

    3 Dat de eerste Christenen in Europa zich eerst in Georgië vestigden.

    4 Dat Georgië de hoogste bergen van Europa heeft, ja zelfs hoger dan in Zwitserland en dat ze boven de 5642 meter hoog zijn.

    5 Dat de hoofdstad van Georgië, Tbilisi, gelegen is op de kruising tussen Azië en Europa.

    6 Dat U heel Europa in een klein land zoals Georgië is, hier kunt vinden.

    7 Dat in Georgië de eerste wijn ooit werd geproduceerd.

    8 Dat Georgië geschikt is voor zowel zomer en wintervakanties en het hele jaar door.

    9 Dat U in Georgië kunt ontdekken, beleven, genieten en nog veel meer met hun zeer gastvrije bevolking en dat de toerist gezien wordt als een geschenk van God.

    10 Voor meer informatie over Georgië : www.georgia.travel

    Naar dit land ben ik dus weer onderweg. Het wordt voor mij inmiddels de 6 e maal dat ik hier geweest ben voor de PUM (www.pum.nl) .

    Na een vlucht van circa 4,5 uur komen we aan op het nieuwe vliegveld van Tbilisi. Alles ziet er gelikt uit, zeker wanneer men dat vergelijkt met het oude vliegveld waar ik reeds 5 x ben op geland.

    Het eerste deel is al eerder aan U gepresenteerd.

    Ik vervolg mijn reisverhaal over Georgie hieronder.

    Zaterdag 24/05/2008 - regio KAGETHI deel 2.

    Weer een volgende ontdekkingsreis door Georgië. We verlaten met de auto Tbilisi en rijden naar een meer warm gebied va het land. De weg is goed te berijden en geasfalteerd. Het zijn hier de landbouwgronden die de streek belangrijk maken. De oogsten zijn hier eerder te oogsten dan in andere delen van het land. In het gedeelte waar we nu doorrijden staan klein formaat oliepompen te werken. Georgië heeft dus olie in de grond zitten, echter vertelde de reisleidster me, te weinig om Georgië geheel te voorzien van olie, men moet dus ook importeren (overigens op dit moment kost een liter benzine aan de pomp omgerekend € 0,70 per liter). Nu rijden in de streek met de naam SIGNAGI welke een van de belangrijkste wijnstreken van Georgië is. Links als zowel recht van de wegen zijn praktisch onmetelijke wijndruiven velden. De natuur is geweldig en kent een prachtige kleurschakering van diverse tinten groen. Het is hier licht heuvelachtig.

    Ik had gisteren al hevige niesbuien, snotterende neus, etc. Bij de apotheek koop ik tien tabletten tegen allergie van de plataanbomen. Na twee uren werken ze al. Oh ja, de prijs voor deze 10 tabletten bedroeg € 0,50 totaal. Ik heb er nu genoeg tot het einde van mijn verblijf in Georgië.

    Buiten de wijn is er ook een kaasproductie in deze streek. Langs de wegen, innde dorpjes, staan kleine stalletjes alwaar je deze en andere goederen kunt kopen. Meestal zijn dit soort standjes onbemand.Pas wanneer er een klant komt om iets te vragen c.q. te kopen, dan komt er iemand naar de stand toe om af te rekenen.

    Men zegt dat ook de KAGETHI streek het beste schasliek vlees komt. Derhalve zie je pas geslachte varkens (zonder hoofd) aan de weg aan rekken ondersteboven hangen. Men kan een heel (geslacht) varken kopen of gedeeltes hiervan.

    Er zijn al heel wat fietsers uit diverse landen in Georgië geweest (ziet mijn fietsartikel over Georgië) . We passeren meerdere groepen fietsers die, gezeten op hun mountainbikes zich door middel van zich in te spannen, zich ontspannen. Er zijn geen fietspaden, maar auto’s passeren de fietsers met een grote bocht, zodat je veilig kunt genieten van je fietstocht door Georgië.

    Het wordt warmer, de klokt laat ons zien dat het 12.00 uur is. De herders, hun honden en schapen, parkeren zich onder de schaduwrijke bomen voor hun middagdutje. Niet elke hond zal een dutje doen, de boel wordt door zeer waakzame honden in de gaten gehouden, zodat deze kunnen ingrijpen, mocht dat nodig zijn.

    Onderweg passeren we een burcht die uit de 16 e eeuw stamt. Deze burcht staat moederziel alleen in het veld. Na circa 3 uren gereden te hebben, komen we bij een, in de bergen gelegen, indrukwekkend gerestaureerd nonnenklooster aan. Het is erg druk op de parkeerplaats. Grote toeristenbussen, kleine busjes, allemaal volgeladen met geïnteresseerden. Voornamelijk worden er schoolkinderen (leeftijd circa 15 jaar) bij dit klooster afgeleverd.

    Dit zeer oude nonnenklooster is zeer geïsoleerd gelegen en ademt een rustieke sfeer uit. Het is heel druk in de kloosterkerk. In dit kerkje liggen de overblijfselen van de heilige NINO, een vrouw die als roeping meekreeg om het Christendom in de 4 e eeuw naar Georgië te brengen. Nino is in een wit marmeren graf gelegen en vele meisjes staan in een rij om het graf te mogen aanraken. De naam van het kloostercomplex is BOBEBE.

    Mijn reisleidster heeft mij vele prachtige verhalen over deze vrouw Nino verteld. Deze verhalen zijn vastgelegd in dit kloostercomplex. U zou kunnen denken dat in dit klooster alleen oude nonnen wonen. Het tegendeel is waar. Ik kwam gedurende mijn rondwandelingen op het kloosterterrein ook 18 jarige nonnen tegen, gekleed in hun zwarte kleding, die zich ten dienste van Nino hebben gesteld.

    Nu de foto’s gemaakt zijn, na genoten te hebben van de rust en orde van dit klooster, vervolgen we onze weg. We rijden door een licht berggebied en weer komen we fietsers tegen. Uiteindelijke komen we in het zuurstokkleurige oude, maar geheel vernieuwde en / of plaatsje SIGNAGI aan alwaar je onder meer 7 dagen per week en 24 uren per dag kunt trouwen en / of scheiden.

    Het dorpje bestaat uit een nieuw en oud gedeelte. Wij bezoek al lopend het oude gedeelte van dit plaatsje. We bezoeken een bedrijfje die zelf handgeknoopte tapijten maakt en verkoopt.

    In de periode vanaf de 11 e tot de 18 e eeuw, is er een soort van Chinese verdedigingmuur met 23 torens gebouwd. De 23 torens dragen de namen van de omliggende dorpjes. Wanneer je op deze verdedigingsmuur zou klimmen, heb je een prachtig uitzicht over de ALAZANI vallei met uitzicht op de KAGETHI Caucasus bergen. We bezoeken het geheel gerenoveerd museum. Het is voor mij nieuw dat in een Georgisch museum de teksten en in het Georgisch en in de Engelse taal zijn geschreven. Na de lunch, in een restaurant gebouwd in de stijl van een burcht, rijden we via een hobbel en bobbel weg weer richting Tbilisi. Vlak voor Tbilisi is er een heel grote markt waar niet alleen Georgiërs - maar ook mensen uit omringende landen hun in - en verkopen doen. Een bont spektakel. Helaas hebben we geen tijd om deze markt te bezoeken. De parkeerplaatsen, inclusief de openbare - en snelweg, staan vol met geparkeerde auto’s van mensen die wel de markt bezoeken.

    Vanavond diner in een zeer luxe restaurant, waar naar mijn idee alleen maar mensen komen die het een en ander uit te geven hebben.

    Het diner is geweldig van smaak, presentatie en service met een

    glimlach. Gedurende het diner is er een bandje die Georgische muziek ten horen geeft, aansluitend treed er een Georgische dansgroep op met een spetterende show in vrolijke nationale kostuums.

    Tijd om terug te keren naar ons hotel alwaar we moe van alle indrukken van vandaag snel in slaap vallen.

    Zondag 25 mei 2008. Shavnabada Klooster.

    Dit klooster is gelegen op circa 20 kilometer uit de stad Tbilisi. Ongeveer 6 jaar gelden was dit mijn eerste bezoek aan Georgië, ik was uitgenodigd door Mama ( = vader) Shio en zijn monniken om te beginnen, tezamen met hen, met toerisme. Dat ik er verschillende malen in dit klooster ben teruggekomen, komt omdat Mama Shio en zijn monniken vrienden van mij zijn geworden, dus elke maal wanneer ik in Georgië ben, moet ik even langs gaan.

    Hoog bovenop de heuvel, moeilijk te bereiken met en gewone auto, via een hobbel de bobbel weg, een lust - en rust oord.

    Vandaag is het Zondag en Mama Shio begint zijn circa 5 uren durende orthodoxe kerkdienst om 10.00 uur en dus zal de dienst om ongeveer 15.00 uur stoppen. Wij komen rond 13.30 uur aan bij het kloosterkerkje en zien vele auto’s daar geparkeerd staan. Vaste bezoekers van de dienst, naar het blijkt. Je moet er veel voor over hebben indien je de dienst wenst bij te wonen. Maar Mama Shio en zijn team zijn meer dan de moeite waard. Ik ga het kerkje binnen en ziet dat de kerk propvol is. Aan de linkerzijde in de kerk staan de vrouwen en aan de rechterzijde de mannen. Er is geen orgel in een orthodoxe kerk, men zingt a capella en dat is schitterend. Na een tijdje ga ik de kerk uit, daar ontmoet ik de monniken en wordt ik uitgebreid ter verwelkoming gekust op beide wangen. Ik kus mijn vrienden terug. Probeer wat met hen te praten, maar mijn kennis van het Georgisch en hun kennis van de Nederlandse taal zijn niets, dus wordt het handen en voeten taal. We komen er wel uit. Het is heel gewoon om van tijd tot tijd de kerkdienst voor eventjes te verlaten, bijvoorbeeld om met andere even gewoon bij te kletsen.

    Voor het einde van de kerkdienst is er een openbare biecht. De biechteling knielt neer bij Mama Shio en doet in het openbaar zijn biecht. Een omstander verteld mij dat Mama Shio de kunst verstaat om van grote problemen binnen enkele minuten deze te reduceren tot een miniem , bijna onbelangrijk probleempje. Wie doet het hem na?

    Na de biecht volgt zijn zegen. Dit gebeurd per persoon. Men kust de - heilige icoon - vervolgens buigt men verder het hoofd en tikt met het voorhoofd tegen de icoon aan. Vervolgens stapt men naar Mama Shio toe, kust het goudkleurige metalen en / of houten kruis waar Jezus op zichtbaar is en daarna kust men de hand van Mama Shio. De volgende stap is dat je door een monnik rijkelijk gezegend wordt door middel van een wijwaterkwast die in een emmer met gezegend water is gestopt.

    Ik ben die gang niet gegaan, toch werd ik door de Monniken en met toestemming van Mama Shio, ook meer dan rijkelijk met wijwater besproeid. Aan het einde van dienst, in de uitgang van de kerk, kan men een stukje brood en wat wijn nemen. In het voorportaal van de kerk staat Irakli die het beheer heeft over de souvenirs die de kerk hier verkoopt en gezegend worden door Mama Shio.

    Mama Shio wist van mijn komst en had alle tijd voor mij vrijgemaakt, zover dat in zijn functie kan. Wij gingen naar het appartement alwaar de Patriarch verblijft wanneer hij in Shavnabada verblijft.

    De tafel werd gedekt, we waren vriendschappelijk met elkaar aan het praten, toen er plotseling even een pauze was. Wat bleek: een belangrijke Buitenlandse ambassadeur was met zijn vrouw bij het Shavnabada Klooster aangekomen. Zijn veiligheidsman controleerde de situatie ( de ambassadeur was nooit eerder in dit klooster geweest) en gaf toestemming aan de Ambassadeur en zijn vrouw de kamer van Mama Shio te betreden. Wij kletsten heel wat af over voor mij belangrijke zaken zoals de Georgische wijnverkoop in zijn land. We kletsten niet alleen, dronken en proosten, aten en genoten van het klooster en zijn kloosterteam, die er alles aandeed om ons tevreden te stellen.

    De ene -- proost - volgende na de andere, het was gezellig en dus snelde de tijd voort. Na ons bezoek gingen we naar de Klooster wijnkelder, alwaar in grote aarden kruiken de wijnen in de grond zijn opgeslagen. Mama Shio liet ons niet eerder gaan voordat we de voortreffelijke wijn, die de Koning van Spanje Juan Carlos voor zijn 70 ste verjaardag (dus 70 flessen) van het klooster had gekregen ook mochten proeven.

    Mama Shio gaf ons ook een fles van een ander jaar, die ook voortreffelijk smaakte.

    Tot ziens mama Shio, ik hoop tot een volgend bezoek, binnenkort of in de toekomst.

    Maandag 26 mei 2008.

    Vandaag is het vrijheidsfeest in Georgië, een nationale feestdag. Op een paar doelgroepen na, die altijd moetenwerken, is iedereen vrij. Al gedurende een paar dagen wordt er hard gewerkt op - en aan de Rustavelli Avenue, de meest belangrijkste straat van Tbilisi om deze nog meer op te vrolijken. Overal staan dranghekkern, overal hangen de Georgische vlaggen.

    Er wordt niet alleen in de stad, maar ook ver erbuiten, veel verbeterd, de steden zijn nu ook weer kleurrijk om te zien. Het oude centrum is binnenkort aan de beurt om gerenoveerd te worden. Wel zal het oude karakter worden behouden, dat hoort ook zo.

    In het centrum zijn gezellige kroegjes, gewone - , mondaine - en exclusieve restaurants en hotels en nog veel meer. Verschillende fonteinen spuiten hun water hoog de lucht in, alwaar de zon weer zich van zijn warme en vrolijke kleuren laat zien. Het is echt een feestdag.

    In Tbilisi worden op dit moment diverse 4 en 5 sterren hotels gebouwd.

    Ook diverse oudere hotels worden omgetoverd naar hotels die in de nieuwe tijd passen.Het buitenland en meerdere andere investeerders hebben vertrouwen in Georgië, en waarom wij dan ook niet. Ik zou zeggen, kom en overtuig jezelf.

    Op de Rustavelli Avenue wordt nog in de vroege ochtend hard gewerkt om de enorme toeloop van mensen in goede banen te leiden. In de straten die uitlopen op de Rustavelli Avenue, staan onze Connexion en HTM bussen geparkeerd met het doel om de wegen te blokkeren zodat de festiviteiten door kunnen gaan en niet worden gestoord door de enorme autostroom die Tbilisi kent.

    Op sommige hoeken van de straat, staat de Georgische ME, die we later in de gele bussen van Connexion en de HTM worden afgevoerd. De ME was niet nodig, alles ging ordentelijk.

    Maar wat ging er dan zeer ordentelijk? Er is een indrukwekkende militaire parade die afgenomen wordt door het Ministercorps en de President van Georgië. Er word gelachen, geklapt, gezongen en genoten. De ijsverkoper doet goede zaken. Verschillende USA soldaten lopen langs de Georgische soldaten door en wederzijds spreken ze met elkaar. De Georgische mannen, die bij elkaar bekend zijn, kussen elkaar 1 x op de wang ter begroeting. Zo doen ook de Georgische militairen dat ook. Op het gezicht van de USA soldaten kan je lezen dat ze dit wel heel erg vreemd vinden, zoiets gebeurd thuis niet!

    Dan is het er het moment! De show gaat beginnen. Vredelievende troepen uit Georgië starten hun parades. Er wordt door hen vrolijk en uitbundig gezongen en verschillende malen zie ik een super wave beweging die gevolgd wordt door alle Georgische militairen door de straten gaan. Een geweldig en apart gezicht om dat te zien. Geweldig dit spontane spektakel. Rollend materiaal, allen voorzien van de Georgische vlag , wisselen de Georgische mandschappen af. Een aantal vliegtuigen vliegen hoog boven de Rustavelli Avenue en laten kleurrijke rookslierten in de lucht achter. Deze show is geen uiting van militaire kracht, het is ter herdenking van de Georgische vrijheid, alwaar het gros van de mensen erg blij mee zijn. Men heeft slechte tijden gekend, maar nu verder met de goede tijden die beslist zullen komen, voor zover die er niet al zijn.

    De zon wordt steeds warmer, op straat wordt het steeds drukker, vele mensen, veel kinderen. Verkopers die van alles verkopen, van Georgische vlaggetjes tot hotdogs en nog veel meer. Het is een geweldig samenzijn.

    De show is opgevoerd, het normale leven herneemt zich weer. De soldaten zijn vertrokken, het rollend militair materieel wordt de stad uitgereden.

    De hoogwaardigheidsbekleders (bijna allemaal met rood verbrande koppen), de internationale - en lokale pers, ze hebben het allemaal weer gezien. Tot een volgend jaar!

    Wij lopen verder de oude binnenstad in, die meer dan de moeite waard is om gezien te worden.

    De Rustavelli loopt nu leeg, veel mensen proberen met de bus weer naar huis te gaan. Het aanbod van mensen is veel groter dan het aantal bussen beschikbaar. Ik wacht een ½ uur op mijn bus, die nog steeds niet wil komen. Ik besluit de taxi terug naar mijn hotel te nemen. Voor een luttele 4 Lari ( = 2 Euro) wordt ik naar mijn hotel gereden.

    Ik heb nog een afspraak vandaag met een vriend en moet beslist op tijd zijn.

    Dinsdag 27/5 - Woensdag 28/5 - Donderdag 29/5/2008.

    Deze drie dagen geven wij een Seminar Tourism .

    Er komen zo’n 100 personen die werkzaam zijn of gaan werken in het toerisme op af. Allen zijn super geïnteresseerd in dat wat we hen te vertellen hebben. Met mijn meer dan 30 jaren ervaring in het toerisme kan ik hen op velerlei gebied assisteren en helpen, zoals ik dat ook toen gedaan heb.

    Gedurende deze dagen ben ik tot 5 x toe voor de Georgische TV camera’s geïnterviewd. Mij werd gevraagd over het toerisme in Georgië, welke ik een zeer grote kans geef.

    Op Zaterdag 30/05/2008 houden we een - brain picking - session, die ook druk wordt bezocht. Aan het einde van deze cursus krijgt iedere deelnemer en deelneemster een CERTIFICAAT als bewijs dat ze deel hebben genomen aan het Seminar Tourism.

    Wij hebben gesproken met de Chairman van het Toeristen Buro van Georgië, die ons vertelde dat we voor hen nodig zijn en hij hoopt dat we weer spoedig naar Georgië komen.

    Waarom gaat U niet eens naar Georgië? Er is zoveel te zien aan cultuur, natuur en natuurlijk is er ook voor sporters veel te doen.

    Fred Vorstenbosch

    ziet ook: http://www.wereldwijzer.nl/groepen en ga dan naar Georgie / Caucasus

    P.S. de volgende Georgische Touroperators leverden mij passende foto’s en / of informatie:

    Naam Internet site

    Calypso Travel www.calypso.ge .

    Profkurort Ltd . www.profkurort.ge

    17-10-2010, 18:43 Geschreven door smilingfred
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Georgie zomervakantie

    Fred Vorstenbosch in Gastvrij Georgië -

    Een oud - maar nieuw vakantieland -

    Voor ontdekkers, genieters, cultuur, natuur, sport en nog veel meer.

    Georgiërs zien toeristen als een geschenk van GOD.

    U bent dus al van harte uitgenodigd.

    Georgië is een heel speciaal en bijzonder vakantieland.

    Georgië heeft veel te bieden zoals: de hoogste bergen van Europa (boven de 5000 meter hoog - dus sneeuwzeker), volop cultuur en natuur.

    Georgië beschikt over zeer veel vakantie - en ontdekkingsmogelijkheden.Zeker ook voor U.

    Georgië is eigenlijk een land om: te gaan ontdekken, te gaan genieten, beleven en ervaren.

    Tot nu toe (april 2006) ben ik er voor de PUM (zie www.pum.nl) 6 maal naar dit vriendelijke kleine land geweest.

    Diverse Airlines brengen u er in circa 5 uurtjes tijd heen.

    Georgië is gelegen aan de Zwarte Zee en

    strekt zich uit tot aan de Grote Caucasus bergen.

    Een overweldigende natuur en cultuur bieden zich aan u aan.

    Georgië is zeker een ontdekking voor hen die zich in kunnen inleven in andere gewoonten en tradities (daar later wat meer over).

    Zoals ik schreef: Georgië heeft zeer veel te bieden, niet alleen cultuur, natuur, hoge bergen, maar nog veel meer.

    Ik heb me in Georgië altijd daar veilig gevoeld.

    Vriendelijke mensen, heerlijk eten en drinken. Georgische wijnen zijn een must en houd U van Brandy, Georgië heeft er volop van en produceert zijn eigen typen van andere sterke dranken. Zoals YaYa.

    Even iets meer over het zogenaamde moderne toerisme in Georgië:

    Het toerisme is zich snel aan het ontwikkelen, dus als u nu gaat treft u nog het authentieke Georgië aan, zoals ik het beleefde.

    Er wordt hard gewerkt om het toerisme en zijn aspecten op een hoger peil te brengen, zonder dat hierdoor de vriendelijkheid en spontaniteit verloren gaat.

    Georgië beleefde op 23/11/2003 de vreedzaam verlopen Rozen revolutie en is nu een zelfstandige republiek. De democratisch gekozen president is Misha Saakashvili en overigens, hij is getrouwd met onze Nederlandse Sandra Roelofs.

    Meer dan 90 procent van de Georgiërs is lid van de Georgisch Orthodoxe kerk.

    Indien wij, vanuit ons westerse oogpunt, kijken naar deze kerkvorm, zien wij, dat de kerk niet alleen op het gebied van het religieuze leven, maar ook op het gebied van de werkgelegenheid, veel voor haar leden doet.

    Georgië is een land in opbouw. Het belang van toeristen, die hun welverdiende vakantie in Georgië gaan genieten, is voor iedere Georgiër van groot belang. Immers op iedere 8 nieuwe gasten is 1 vaste werkplaats gecreëerd. De kerk heeft zich mede tot taak gesteld om hieraan hun steetje bij te dragen. De kerk participeert in het maken van cadeautjes die gebruikelijk zijn in het toerisme zoals: aardewerk, houtsnijwerk, schilderwerken, etc, dit alles ten behoeven van de toerist.

    Zo hebben de leden en kloosterlingen van het Shavnabada Klooster, eenzaam gelegen op een berg op circa 20 kilometer van de hoofdstad Tblisi, bewust gekozen om het toerisme mede te gaan opstarten, niet alleen om Georgië bekend te maken onder de komende toeristen, maar hierdoor ook gekozen voor het opstarten van een grote vorm van werkgelegenheid welke te maken heeft met het toerisme. Eigenlijk is het een MUST om er eens te gaan eten en er een wijntje te gaan drinken, dit na afloop van hun kerkdienst op Zondag.

    Alvast: EET SMAKELIJK en alvast PROOST (In Georgisch - GAUMARJOS) .

    Bij mijn eerste aankomst in Georgië,

    werd ik opgehaald door - zoals beschreven in mijn reispapieren - een iemand die gekleed zou zijn in KERKKLEDING.

    Direct nadat het vliegtuig van Georgian Airlines stopte op het platform in Tblisi, stapte een monnik op mij af. Het bleek dus dat deze Monnik (getrouwd met een Non en inmiddels vader van 8 kinderen) David heette. Ook monnik Koba en anderen waren bij mijn aankomst aanwezig. Het was inmiddels donker en ik wist echt niet waar ik precies was behalve dan dat ik in Georgië was op het vliegveld.

    Het bleek dat de monniken goede relaties overal (dus ook op het vliegveld) hebben, en dus was ik zonder problemen door de douane heen. (Overigens men heeft voor Georgië alleen een geldig paspoort nodig en dus geen visum.

    Vervolgens stond er een grote BMW met chauffeur op mij te wachten, klaar voor een snelle rit, over toen hobbelige wegen, richting hoofdstad Tblisi, alwaar ik dacht dat daar mijn hotel zou zijn. Tblisi is een oude cultuur volle stad, echter hierover later.

    We reden dwars door het oude centrum, langs de rivier, het centrum en de stad uit, en nog steeds had ik geen idee waar ik heen ging.

    Eenmaal buiten de stad gekomen, sloegen we - na enkele kilometers - plotseling rechtsaf, verlieten hier de asfalt- en beton wegen en kwamen op een hobbel de bobbel weg, dus een onverharde weg, die langzaam maar zeker zich al slingerende aan het stijgen was.

    Aan het einde van deze weg, voor min gevoel, ver weg van de beschaafde wereld (althans dat was op dat moment mijn gevoel), lag op een heuvel het Shavnabada klooster.

    Het Klooster bestaat uit een kloosterkerkje, slaapgebouwtjes voor de (aankomende) monniken en een groot gebouw die dient als tehuis wanneer de Patriarch van Georgië op visite komt. Dit laatste gebouw werd het de komende 14 dagen mijn tehuis.

    Contact met de wereld geschiedde door middel van een soort van veld telefoon.

    Dit kloostergebouw werd dus gedurende mijn eerste paar reizen mijn onderkomen.

    Ik denk er met veel plezier aan terug.

    Direct was er een groot probleem dat er niemand Engels of een andere taal sprak dan Georgisch

    Gelukkig werd ik, door stom toeval, later in contact gebracht met Irina, een afgestuurde kinderdokter, die gelukkig wel Engels sprak. Voor Irina was niets te veel en ze heeft me veel geholpen. Na haar studie in Georgië is ze anno april 2006 werkzaam in een kinderziekenhuis in Sint Petersburg Rusland.

    . Ook voor de monniken was niets te veel. Ik kreeg een Patriarch behandeling. Voor Georgiërs is service met een glimlach blijkbaar heel normaal.

    Het Klooster heeft ongeveer 40 monniken en is selfsupporting. Buiten het verbouwen van groenten en fruit hebben de monniken ook koeien en wat zeer belangrijk is: ze beschikken over een geweldige wijnkelder, zelf uitgehouwen in de bergen onder het Klooster. De monniken bemiddelen ook in de verkoop van wijnen voor met name kleine wijnboeren in het land. Veel van deze wijnen worden in het Shavnabada Kloosters zelf gebotteld. Dit gebeurt met de hand, Zelfs het etiketten plakken en de kurk inzetten gebeurt hier nog met de hand. Vele van deze wijnen worden verkocht (tegen goede prijzen) in Moskou Rusland.

    De ontvangst en het verblijf bij deze Kloosterlingen in het Mannen Klooster Shavnabada is geweldig. Ze doen er alles aan om het je naar de zin te maken, voor zover dat mogelijk is voor hen. Ik heb er een geweldige tijd gehad en kan het iedereen aanraden om eens daar op bezoek te gaan.

    De hoofdstad Tblisi is een oude stad, gelegen aan de oevers van een snel stromende rivier. Het recente Russische verleden heeft er zijn sporen achtergelaten. Nu een paar jaar verder sinds mijn eerste bezoek zijn er vele dingen zeer positief veranderd, ten gunste van de toerist en de bewoners van Georgië. De stad is kleurrijk geworden.

    Alhoewel Georgië, volgens hun zeggen, in Azië is gelegen, komt de stad over als een Oost Europese stad.

    Er zijn veel moderne restaurants en vele uitgaansmogelijkheden.

    Van moderne hip hop bars tot cultuur paleizen.

    Het verkeer is erg druk. Luid toeterende auto’s, oude HTM bussen (geschonken door de HTM Den Haag aan het openbaar vervoer van Georgië), minibusjes, trolleybussen rijden overal heen. Ook kan je met de ondergrondse eenvoudig en betaalbaar van de ene naar de andere kant van de stad gaan. Ben je van plan verder uit de stad weg te gaan, dan boek je natuurlijk een excursie bij een toeroperator. Ook kunt U, indien U de tijd heeft, de trein nemen.

    Overal waar je kijkt zie je kerken en Kloosters, vaak rijk beschilderd met fresco’s en iconen. Midden in de stad Tblisi ligt er een geweldig imposante kathedraal. In totaal zijn er 3 kathedralen op elkaar gebouwd. Hiervan liggen er twee verzonken in de berg waar de deze Kathedraal opstaat.

    Er moeten er wel honderden Kerken en Kloosters zijn in Tblisi, de een nog mooier dan de andere.

    Het is beslist meer dan de moeite waard om op Zondag een kerkdienst mee te gaan vieren.

    Ik heb het meerdere malen mogen beleven in het Shavnabada Klooster. Je zult versteld staan van de lengte van deze kerkdiensten (meer dan 3 uren is normaal), maar ook de grote opkomst van de kerkgangers die de hele dienst in de kerk staan, (mannen en vrouwen apart van elkaar) zult u blij verrassen.

    Overigens het schijnt heel normaal te zijn dat U uzelf een onderbreking gunt wanneer U denkt dat u nu wel erg lang in de kerk bent. U kunt later altijd nog terug komen.

    Georgiërs zijn rokers, Zolang zonder sigaret …. Dat is onmogelijk!

    Dan gewoon de kerk verlaten, een pafke opsteken en daarna gewoon weer verder aan de dienst meedoen.

    Het gevoel van de dienst meemaken in het Shavnabada Klooster is het best als volgt te beschrijven: het is net of er een warme chocolade over je heen stroomt.

    Het zingen gedurende de kerkdienst, gebeurt zonder orgel begeleiding. Alleen de menselijke stemmen gelden, gezongen in harmonie. Geweldig!

    Na de dienst blijven de meeste gelovigen nog even bij het klooster rondhangen voor een Pick Nick of gebruikt men de eenvoudige maaltijd die door de kloosterlingen worden aangeboden.

    Men eet veel brood en verse groeten, schapenvlees en zelf gemaakte kaas en worst. Natuurlijk hoort hier een stevig glas wijn bij.

    Indien er een schaap, geit of kip op het menu van het Klooster staat, dan kan je er van uit gaan, dat deze geschonken is door een kerkganger. Hij is er eerst 3 maal rond de kerk mee gelopen om het vervolgens daarna het offerdier te doden en hem aan het Klooster te schenken

    . Overigens het vlees is dan niet alleen voor de Kloosterlingen, maar ook voor de ouderen en armlastigen van de gelovigen.

    Muziek in Georgië.

    Een geweldige ervaring zijn de klassieke en culturele uitvoeringen van muziek in Georgië

    Ga beslist naar 1 van de cultuurpaleizen, u zult het berouwen als u er niet geweest bent.

    Tot zelfs zeer kleine muzikantjes tonen u, vanachter hun veel te grote muziek instrumenten, het grootste waar ze in staat toe zijn, en dat is niet weinig.

    Als U nu toch op de culturele toer in Tblisi bent, bezoek dan ook een uitvoering in het Operagebouw (inrichting: kant en fluweel als decor.en als het Nationale Folklore Theater optreedt, moet U er beslist bij aanwezig zijn.

    Deze missen, is Georgië niet echt beleven en ondergaan.

    De Georgiërs zijn nieuwsgierig, uitnodigend en behulpzaam en geven je een veilig gevoel.

    Ik heb nooit het gevoel gehad, dat ik onveilig op straat gedurende de avond of de nacht liep en dat is toch wel erg prettig.

    Ik heb gedurende mijn reizen al heel wat van Georgië mogen zien en ervaren.

    Hieronder enige bijzonderheden.

    Military Highway

    Een rit, welke meer dan de moeite waard is, dit in verband met zijn overweldigende flora, fauna en uitzichten, is een rit in een 4 wiel aangedreven jeep over de Military Highway welke zich al slingerend en hobbelend en bobbelend.zich door de Grote Caucasus bergen begeeft. Verwacht dus geen gebaande wegen, verwacht hier kuilen en gaten gedurende een aantal kilometers, maar dit te ervaren is geweldig. Tegen de bergranden liggen kleine dorpjes geplakt, die ook uitzicht bieden aan de hoogste bergen van Europa, afgezet met besneeuwde toppen. U ziet en ervaart vriendelijk mensen in de straten en op de wegen, loslopend vee, rotsen waaruit helder en drinkbaar water uit sijpelt.

    Op de weg naar de Russische grens komen we ook voorbij de wintersport plaatsen.

    Ga met de kabellift eens naar de top van de berg - een aanrader.

    De natuur is hier overweldigend, de fauna en flora wachten op uw bezoek, ze willen u het mooiste aan u laten zien.

    De eco toerist, de wandelaar kunnen hier hun hart ophalen.

    Ook de sportieveling kan ongeremd zijn gang gaan.

    Fietsen, wandelen, Mountainbiken en bergbeklimmen, om er maar een paar te noemen.

    Hier kan je de stilte horen…. Een geweldige ervaring!

    Als je eenmaal over de hoogste top van deze weg heen bent, wachten weer andere uitzichten op u. Klop eens aan bij een van de vele Kloostertje, ze zullen u het beste bieden wat ze hebben en dat is veel meer dan hun gastvrijheid.

    Heeft U interesse in hun Stalin Cultuur? Ook daarvoor zijn mogelijkheden. U kunt een bezoek brengen aan zijn kleine geboortehuisje, of aan het museum of aan de trein waarin Stalin vervoerd werd gedurende zijn vele reizen toen.

    Voor liefhebber kan het indrukwekkend zijn.

    Georgië lag ook aan de zijde route en is druk bezocht door de Mongolen.

    Bezoek ook de grottenwoningen, uitgehouwen uit zachte steen en neem de weg via de semi woestijn, prachtige uitzichten

    Kerkjes, woningen, alles om er toentertijd bestaande economie draaiende te houden in die moeilijke tijden vind u op het platteland, heerlijk om te zijn, geweldig om uitgenodigd te worden door de plattelands bevolking.

    Eten, Georgiërs hebben de tijd!

    Over het uit gaan eten behoeft u zich geen zorgen te maken.

    Georgiërs hebben een voortreffelijke keuken die erg smakelijk is.

    U hoeft niet bang te zijn voor onaangename neveneffecten.

    Men gebruikt geen olijfolie in Georgië bij het bereiden van de maaltijden.

    Veel vlees, excellente vis, lekkere wijnen, neemt er meer dan de tijd voor. Georgiërs hebben geen haast, Georgiërs hebben de tijd en wij de klok.

    Ook voor vegetariërs is er meer dan genoeg aan smakelijke maaltijden.

    Men drinkt er een uitstekende fles wijn bij, vooraf gegaan door een stevige borrel.

    Bij het toosten hebben de Georgiërs hun eigen rituelen. Slecht 1 persoon spreekt de toosten uit en dat kunnen er heel veel zijn. Er wordt onder meer getoost op: de levenden, de overledenen, de vrouwen, de mannen, de kinderen, de schoonmoeders, de schoonvaders, de zieken, de baby’s, op u, op henzelf, etc. Ze hebben meer dan 1000 toosten (GAUMARJOS) die de tooster stuk voor stuk uitbrengt voordat men de volgende slok van hun drank neemt.

    Wijn.

    Bent u gek met wijn dan zijn er vele mogelijkheden.

    Op mijn reis richting Telavi hadden we al om 10.00 uur in de ochtend de eerste wijn proeverij. In de wijnkelder lagen vele flessen wijn waaronder flessen wijn uit het jaar 1819. Die dag hebben 6 wijn proeverijen moeten doen (Verschrikkelijk?).

    In Tblisi is ook een wijnkelder en ook een wijnrestaurant waar het voedsel wordt klaargemaakt in Georgische wijnen. Werkelijk een aanrader. Hier liggen zoveel soorten wijnen opgeslagen uit zeer oude tijden tot circa 450 jaar terug, dat uw mond hiervan waarschijnlijk van verbazing zal van openvallen. Wat een enorme - en uitgebreide collectie.

    Georgiërs zijn geen mensen van de agenda en de klok, trouwens ze hebben zelden haast, alleen als het gaat om geld te verdienen, dat is dan een uitzondering.

    Ooit heb ik min of meer gekscherende tegen een van hen gezegd:

    In het Westen hebben de KLOK, maar jullie hebben de TIJD in Georgië.

    Buiten de waarschijnlijk duizenden Kloosters zijn er Kastelen en Ommuurde gebouwen waarin zeer veel cultuur en kunst te zien is, is er natuurlijk zoveel meer te zien

    MEN KAN NIET ALLEEN OP VERSCHILLENDE RIVIEREN SPORTIEF VAREN,

    MEN KAN ER OOK UITSTEKEND VISSEN.

    Bent u gek op jagen, dan is Georgië ook het land voor U.

    Houd U er meer van om wild te gaan zien, vraag dan eens bij uw toeroperator om een wild safari of een foto safari. U krijgt de kans om heel wat wild te zien.

    Bezoek het Openlucht Museum in Tblisi. Een verzameling van boerderijen en huizen uit verschillende streken uit geheel Georgië op slechts 1 plek verzameld. (een soort van openlucht museum in Arnhem maar dan in Georgië)

    Ook in Georgië is een levendige handel in handgeknoopte tapijten. Afdingen mag, hoeft niet en heeft u nog plaats over in uw bagage, koop dan zo’n uniek stuk, het zal prachtig passen in uw woning of als cadeau.

    Ik heb zoveel gezien en er is zoveel te vertellen over Gastvrij Georgië.

    Bijvoorbeeld over hun hotels en accommodaties (van super luxe tot heel eenvoudig), over hun manier van geloven en leven.

    Over de instelling tot het maagd blijven tot de trouwdatum.

    Over de rechten welke de mannen denken te hebben tegen over der vrouwen (die overigens steeds meer van zich afbijten.

    Over hun feestdagen, hun sporten (voetballen is hier ook favoriet).

    Over de vele reisprogramma’s welke u geboden worden door de toeroperators in Nederland en in Georgië.

    Voor meer informatie over reizen in - en naar Georgië: ziet onderstaande toeroperators en bezoek hun websites, of neem contact op met het Ministerie van Toerisme in Georgië. Ze wachten op uw vragen en zullen deze adequaat beantwoorden.

    Ministerie van Toerisme @ mail: info@tourism.gov.ge

    Nu ik weer thuis ben, heb ik niet alleen vele herinneringen aan Georgië en aan mijn vrienden, maar regelmatig @ mailen wij elkaar.

    Op vakantie bent u UIT, maar u voelt zich beslist THUIS in Georgië.

    Overweeg eens dit jaar andere vakantie en reis naar Gastvrije Georgië.

    Fred Vorstenbosch

    17-10-2010, 18:42 Geschreven door smilingfred
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Georgie, de Heilige Nino, brengster van het Christelijk geloof

    Fred Vorstenbosch over Georgië / Europa.

    De Heilige Nino, brengster van het Christelijk Orthodox Geloof

    in 296 naar Georgië.

    In Mei 2008 was ik in Georgië, gelegen op de grens van Europa en Azië, alwaar ik al verschillende reisverhalen over geschreven heb.

    Ik was in Georgië op uitnodiging van het Nationale Georgische Verkeersbureau te Tbilisi (hoofdstad van Georgië) om er een seminar Toerisme te geven.

    Voordat ik deze gaf, heb ik, met een Georgische gids, een meerdaagse rondreis door Georgië gemaakt. Ik ging nu naar die plaatsen, waar ik van te voren nog niet geweest was.

    Mijn uitvalsbasis was mijn hotel in Tbilisi, zodat we, nadat we elke dag een ander gedeelte van Georgië gezien hadden, we weer terug konden keren naar het hotel in Tbilisi. Dat is best prettig. Ik had mijn koffer in dit hotel staan en sliep dus ook iedere avond in dezelfde kamer, hetzelfde bed.Dat geeft rust en een vertrouwd gevoel.

    Deze maal reden we eerste door een van de meerdere wijngebieden van KAGETHI, om na een heerlijk - maar veel te kort verblijf aldaar, door te rijden naar de plaats waar dit verhaal over gaat.

    Vanuit de wijnvallei rijden we eerst nog tijdelijk door een laag platteland, met hier en daar een heuveltje, alwaar een - ja knikker -, zijn olie staat op te pompen. Door piepkleine dorpjes rijdend, met aan de weg staande, op een soort van campingtafeltjes, waarop zelf gevulde flessen wijn te koop worden aangeboden, met daarnaast andere etenswaren. Niemand staat of zit achter die verkoopwaren. Indien je wenst iets te kopen, stop je de auto, stapt uit, gaat naar de koopwaar en vanzelf komt er wel iemand (eens) uit het achtergelegen huis om je te woord te staan of om de verkoop af te ronden. De mensen schijnen elkaar hierin nog te vertrouwen, en dat kan in Georgië. De langzaam heuvelachtig wordende weg wordt langzaam maar zeker meer klimmen, de versnelling van de auto moet van tijd tot tijd teruggeschakeld worden naar zijn tweede versnelling. Ook de weg wordt smaller en smaller. Om met je auto een vrachtauto of tegenligger in te halen, wordt passen en meten. Maar de Georgiërs hebben de tijd, dus wij ook. Waarom haasten? Georgiërs zeggen: wij hebben de tijd en jullie de klok!

    Langs de weg hangt een geslacht varken, die op een soort van houten stelling vastgebonden is, die je in delen, of geheel kunt kopen.

    Het dode dier hangt netjes in de zon en de verkopers drinken er een glas wijn bij. Tot het moment dat er een koper komt, doen ze niets anders dan kletsen, eten en drinken.

    Door een super groene natuur met geurende- en kleurrijke bloemen komen we uiteindelijk op een bomvolle- , geïmproviseerde - en aangestampte parkeerplaats aan. We kunnen nauwelijks onze auto hier parkeren. Bus na bus na bus, staan op de parkeerplaats. Vele vervoersmiddelen staan geparkeerd verderop op de weg in de berm. Een paar mountainbikes passeren ons en lachen ons vrolijk toe. Mountainbikers kennen geen problemen met parkeren, ze liggen gewoon hun fietsen op de grond of zetten ze gewoon tegen de bomen.

    We zijn uiteindelijk aangekomen bij het Bodhe Klooster alwaar de schrijn van de Patroon Heilige van Georgië, te weten de Heilige Nino ligt begraven in een kleine kerk. De Heilige Nino is geboren, verteld mij de gids, in het jaar 296 na Christus in Cappadocia in het plaatsje Kolastra.

    De juiste datum van overlijden is niet echt bekend en ze geeft op : circa 338 - 340 in Kakheti in Georgië.

    Mijn gids verteld mij verder over de Heilige Nino als volgt:

    De Heilige Nino was een vrouw die het Christelijk geloof introduceerde en preekte in Georgië tussen de jaren 296 - 338 na Christus.

    Volgens de gegevens was ze van Kolastra Cappadocia naar Georgië gekomen. Er zijn ook verhalen bekend die zeggen dat de Heilige Nino van Rome, Jeruzalem of zelfs uit Frankrijk kwam. Mijn reisleidster vertelde: de Heilige Nino deed wonderen en niet alleen voor de gewone mensen, maar ook voor de leden van het Koninklijke Hof. Hierdoor werd het Christelijke geloof via de Heilige Nino in Georgië de officiële religie in 327. De Heilige Nino bleef tot haar dood actief in Georgia het Christelijk geloof prediken.

    De meerderheid van de Georgiërs belijden het Christelijke Georgische Orthodox geloof en gaan trouw iedere Zondag naar de kerk. Een kerkdienst duurt soms meer dan 3 uren. Het is toegestaan om gedurende de kerkdienst even de kerk te verlaten en na een tijdje gewoon weer terug te keren en dan verder de dienst te volgen. Daar kijken de gelovigen helemaal niet van op.

    Vanuit de parkeerplaats is het dringen geblazen, om via een lage ommuurde poort naar het houten -, lage entreehek van het Klooster te komen.

    Vriendelijke verzoekt mijn reisleidster mij om geen foto’s van de al om zijnde nonnen te maken, maar ze eerst beleefd om toestemming te vragen. Overal om mij heen zie ik nonnen. Jonge nonnen, oude nonnen, nonnen in zwarte kleding met op hun hoofd een soort van hogere - ronde -, zwarte hoofddeksel. De nonnen die ik zie, zijn onder meer aan het werken op de prachtige aangelegde groene velden die zich om het klooster heen draperen. Andere nonnen zijn bezig om de tuinen aan te leggen en te onderhouden. Begraafplaats nonnen, nonnen die de drukte aan bezoekers in de Heilige graftombe Kerk aan het regelen zijn, het is in deze kerk bij de tombe een enorme drukte van jewelste. In de klooster winkel, waar Kerkelijke Cd’s, ansichtkaarten, kruisen, en dergelijke religieuze artikelen te koop zijn, staat een verkoop non. Ik schat ze niet ouder dan tussen de 18 en 20 jaren.

    Het is er druk met nonnen. Velen zijn jong, slechts enkele zijn ouder. Echt stokoude nonnen zie je niet.

    Het is druk in het winkeltje, met name jonge schoolmeisjes, waarschijnlijk ook met de naam Nino, staan te kijken en te beslissen om wat te gaan kopen. De prijzen zijn niet hoog, de nonnen hoeven klaarblijkelijk geen winst te maken.

    Even verderop, bij het kerkje alwaar Nino is in begraven is, staan wel

    honderden, misschien wel duizenden meisjes en jongens te dringen om, heel eventjes, bij het graf van de Heilige Nino te mogen komen en het eventjes, heel devoot, te mogen aanraken. Een regelnon heeft het er maar heel druk mee.

    Ik probeer ook in het overdrukke kerkje te komen. In dit kerkje bevindt zich een schat aan iconen, de ene nog mooier dan de andere. Kaarsen branden er overal, de geur van wierrok prikkelt je neus.

    Mooie - , warme kleuren, sommige iconen zijn omringd met zilver om het lichaam van de heilige. Alleen dan is het gezicht geschilderd en de rest is in zilver gevat.

    De regelnon telt het aantal bezoekers en bezoeksters die in de rij mogen gaan staan om een snel bezoekje te mogen brengen aan de tombe van de Heilige Nino.

    Na dit indrukwekkende schouwspel aangekeken te hebben, en wetend dat het nog een hele tijd zal duren voordat ik eindelijk aan de beurt ben om het graf te mogen zien en het aanraken van het graf van de Heilige Nino, besluit ik de drukte uit te gaan en terug naar het alsmaar schijnende zonnetje te gaan.

    De drukte ontvluchten betekend eigenlijk richting parkeerplaats trachten te gaan. Er zijn zoveel bezoekers aan dit klooster, dat heb ik nog nooit in Nederland gezien. Geloof betekend dus heel veel voor de Georgiërs.

    Iets van de parkeerplaats gelegen is een restaurantje oude stijl.

    De koffie smaakt ons. Er is een beperkte keuze aan koffie zoals oploskoffie en verse koffie die ook in de Italiaanse uitvoering wordt geserveerd.

    Na nog een tijdje genoten te hebben van het uitzicht, de mensenmassa, de zon, gaan we richting auto, stappen in en verlaten deze rustieke groene - maar toch drukke omgeving.

    We wurmen ons tussen het aankomende - en vertrekkende verkeer van - en naar de parkeerplaatsen. Het lijkt er op dat iedere Georgiër dit Klooster van de Heilige Nino eens gezien moet hebben.

    Wanneer we met veel getoeter en geduw met onze auto de parkeerplaats hebben verlaten, zien we wat verder weer een groepje fietsers op mountainbiken die klaarblijkelijk de klim naar het klooster goed doorstaan hebben. Ik denk dat er op dit weggetje klimmetjes zijn die variëren tussen de 4 % en 7 %. Voor een auto is dat geen probleem, zelfs voor getrainde fietsers kan dit wel een probleem zijn. De fietsers staan na te puffen van hun inspanningen. Ik laat de auto stoppen en ga in gesprek met deze sportieve fietsers. Ze fietsen veel, vertellen ze me. Eigenlijk komen ze uit Tbilisi en dus hebben ze een heel eind vandaar naar het klooster er op zitten. Hoedje af hiervoor.

    Na het gesprek met de fietsers, dalen we de berg af, slingeren via smalle wegen door piepkleine dorpjes, alwaar de schapen en ander vee gewoon in de straatjes op zoek zijn naar ondermeer voedsel, zich niets aantrekkend van het verkeer.

    Via de eerder gereden route, die overigens zeer goed te berijden is, gaan we weer terug naar mijn hotel in Tbilisi.

    Iets buiten het centrum van Tbilisi gaan we dineren in een fabuleus restaurant, welke een zeer intieme sfeer kent. Gelegen op 1 van de zoveel heuvels waarop de stad gebouwd is met uitzicht op Tbilisi, de rivier die zich door Tbilisi heen slingert. De vele maan en vele duizenden lichtjes verlichten de stad, alwaar het uitgaansleven bruisend is.

    Veel cultuur oude - en nieuwe stijl, omringd door vele goedkope - en luxe eetgelegenheden. Kies maar uit wat en waar je wenst te gaan eten.

    Na het diner en enkele goede glazen wijn komen de verhalen over vandaag. Ook maken we een planning voor de volgende dag, waar zal ik morgen heen gaan vraag ik me af?

    Ik wordt teruggebracht naar mijn hotel en na wat gelezen te hebben, ga ik naar bed.

    Zie ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Nino

    Voor meer informatie over Georgië, hierbij de internetsite van het Nationaal Georgische verkeersbureau. www.georgia.travel

    Fred Vorstenbosch

    01.06.2009

    17-10-2010, 18:41 Geschreven door smilingfred
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Georgie, Tusheti

    FRED VORSTENBOSCH IN GEORGIË - TUSHETI

    Zoals u waarschijnlijk weet, ben ik meerdere malen naar Georgië / Europa geweest. Vanuit mijn vriendenkring aldaar, allen werkzaam in het toerisme, krijg ik van tijd tot tijd, opmerkelijke - en interessante wetenswaardigheden over hun Moederland Georgië. Deze maal gaat het over de streek Tusheti.

    Ik wens u veel leesplezier toe.

    Een vrolijk verhaal verteld ons, dat toen de God de aarde schiep en het aan alle volkeren van de wereld had toegewezen, de Georgiërs te laat aankwamen. Ze verontschuldigden zich en vertelden dat ze op een typisch feestelijke manier waren opgehouden om glazen wijn te drinken en op God te proosten en om hem te prijzen. God was met deze verklaring zo blij, dat hij de Georgiërs het beste deel van de aarde gaf, welke God eigenlijk voor zichzelf had gereserveerd.

    Georgië is het land met een rijke cultuur en vele Christelijke monumenten die teruggaan naar de 6 de eeuw.

    De oude archeologische bewijzen van deze beschavingen en het bewijs dat de eerste Europeanen Georgiërs waren, levert een waardevolle bijdrage tot de ontwikkeling van de wereldcultuur en de beschaving .

    Het beste bewijs hiervan, zijn het feit dat één van de bestaande 14 alfabetten op de wereld Georgisch is.

    Volgens historische bronnen, werd het Georgische alfabet gecreëerd in de 3 e eeuw voor Christus. Het is nauwkeurig en eenvoudig. Het heeft zoveel letters als geluiden in de spraak. De grafische vorm van het Georgische alfabet is origineel en heeft geen parallel met andere alfabetten in de wereld.

    Tusheti is één van de schilderachtige plaatsen in Georgië. Het is gesitueerd in het noordwesten van Georgië. Het gebied wordt onderscheiden door zijn strikte - en unieke gebruiken en gewoontes.

    Het Christendom kwam in Georgië in het jaar 330 na Christus, toen St Nino, een vrouwelijke evangelist, een kruis te Mtskheta' oprichtte; de hoogste bergtop aldaar.

    De Tushetians (bevolkingsgroep) die weigerden om zich tot het Christendom te bekeren, verlieten hun huizen en verhuisden naar Tusheti om daar te gaan wonen. Vandaag zijn ongeveer 50 dorpen verenigd, volgens de vormen en mogelijkheden van de ravijnen en de vormen van vier gemeenschappen.

    De Tushetians kozen altijd de verblijfplaatsen zeer zorgvuldig uit.

    Over het algemeen kozen zij plaats op de zuidelijke helling van de Caucasus bergen ( de hoogste van Europa) , dichtbij het drinkwater en beschermden zichzelf tegen grond- en sneeuwverschuivingen. Zij bouwden vestingwerken. In de vestingwerk complexen vonden de Tushetians schuilplaatsen tijdens invasies.

    Volgens de oude tradities, leefden de families samen met hun ouders.

    In 4-6 verdiepingen hoge torens.

    De huizen werden gebruikt zowel voor bescherming tegen de vijanden, als voor het houden van hun boerderijen.

    De benedenverdieping „bashte“ was de plaats voor vee - en van vrouwen activiteiten.

    De laatste verdieping „cherkho“ was voor mensen en voor de uitkijktorens.

    De 'midden“ vloeren tussen „bashte“ en „cherkho“ waren voor individuele families.

    In het centrum van het 'midden“, waren er „kera“ (haarden) die de ruimten verdeelden in de mannelijke - en vrouwelijke gedeeltes.

    In het mannelijke deel was er een hoge stoel voor gasten, en een kleinere stoel voor het hoofd van de familie.

    In het deel van de vrouwen, waren er een keuken en een hoek voor het naaldwerk.

    „Bero“ het hoofd van de familie, beheerde de activiteiten van de mensen.

    “ Berbeda“ voerde de activiteiten van de vrouwen uit.

    De Tushetians waren erg bezig met de ruimten en probeerden om positieve - en negatieve plaatsen te vinden. Zij wisten vanuit hun ervaringen, dat er op sommige plaatsen, de schapen zich niet wilden ophouden en bang waren om daar gras te eten.

    Dat is waarom zij hun bijzondere methode hadden om de plaats te kiezen voor de bouw van hun huizen.

    Zij kozen een plaats, groeven een gat en verpakten het in“ Nabadi“ (geiten vel) en verbleven vervolgens een nacht in dat gat.

    Een droom zou hen een teken moeten hebben gegeven of het een gunstige plaats was wel of niet.

    Dorpen en ravijnen van de Tushetians werden verbonden door middel van een gemeenschappelijk signaalsysteem. Door middel van brandsignalen, werd een teken van vijandelijke verschijning in de gebied en gevechtsbereidheid snel verzonden van één kasteel naar een ander en van één dorp aan een andere ter waarschuwing.

    Tushetians zijn herders en leiden een nomadische levensstijl, enkel en alleen zoals nomadische schapenfokkers dat doen. Het nomadische schapenfokken werd beschouwd als om de waardige activiteit voor de mens. In de herfst komen zij op laaglanden aan en in de vroege lente keren zij naar het land van hun voorvaderen terug.

    „Sopel Bosloba „(verandering van plaats) was een kenmerkende eigenschap van de dorpsbewoners. In de late herfst, na het oogsten, zijn de Tushetians gewend om met hun vee naar de Boslebi te komen om de winter door te brengen en in de lente als het zaaien en het maaien klaar zijn, en wanneer de sneeuw op de bergen gesmolten is, keren de dorpsbewoners terug naar het dorp, om de akkerlandpercelen tegen vee te beschermen.

    Zij geven blijken van hulde aan hun plaatsen.

    De berg is de heilige plaats voor hen.

    De Tushetians verlaten nooit hun geboorteplaats zonder het bezoeken Elia Nakerli en Chikhale Khisostavi (heilige plaatsen) en de zegen bij de patroon van reizigers en heersers te vragen.

    Op de manier stoppen ze bij hun herdenkingsplaatsen en brengen hulde aan de doden. Als de reizigers in openlucht moesten overnachten, voerden zij gewoonlijk een traditioneel ritueel uit. Met behulp van een zwaard trokken zij yrt plsstdr een cirkel rond hen heen en baden tot „Adgilis Deda“ om hen te beschermen. Zij waren er dan zeker van, dat zij dan tegen de duivel werden beschermd.

    Wanneer een reiziger nu een dorp nadert, moet hij van zijn paard afstappen, totdat hij voorbij het dorp is gegaan. Deze regel wordt zelfs vandaag nageleefd. De gasten worden geadviseerd om deze regels te volgen.

    Het op de rug van het paard door het dorp gaan wordt geassocieerd met vijandelijke bedoelingen en een belediging voor het dorp.

    Vandaag de dag heeft het zijn originele betekenis verloren .

    In het algemeen is de nomadische levensstijl zeer hard.

    Ondanks hun harde levensstijl zijn deze mensen hoogst gastvrij.

    Zij geloven dat een „gast wordt gestuurd naar hen door God“.

    Wanneer de gast over de drempel stapt, zegent de gast de basis, de haard en de engel van het huis. Traditioneel is een gast van het huis een gast van het gehele dorp. Hij wordt gewoonlijk uitgenodigd door een naburige familie. Het hoofd van de familie nodigt zijn buren uit aan het feest dat ter ere van zijn gast wordt georganiseerd. Als de gast een vrouw is, is de organisator van het feest een vertegenwoordigster van de familie. Het feest gaat van één familie over naar een andere. Voor het geval dat een gast ongepast handelt en zijn gedrag door de Tushetians wordt overwogen om zich morele en traditionele normen te verzetten, kan een gast veronachtzaamd voelen en een onzichtbare barrière zou tussen hen verschijnen. Traditioneel, in het algemeen zaten de mannen gescheiden van vrouwen. Nu wordt deze traditie bewaard bij huwelijken, begrafenismaaltijden en cultusceremonies. Een leider van het feest en een toostmeester in de familie, is gewoonlijk een gastheer en bij dorpsfeesten, een persoon van wijsheid, welsprekendheid, die goed bekend en ervaren is met gewoonten en rituelen. Vandaag proberen de Tushetians om hun oude tradities op deze manier te behouden.

    Traditioneel zijn Tushetians zeer bijzonder over de geestelijke balans in het doen en denken.

    Zij geloven in het bestaan van oppositie tussen de mening en het hart.

    De schending van het saldo resulteert in het plaatsen van één van hen in een geringschattende positie.

    Emotionele zwakheid en een koude gedachten werden beschouwd als wreed en losbandig zoals grenzeloze emoties van de mening.

    De Tushetians hebben eerbied voor een evenwichtige mens en bewonderen het bewustzijn en de gevoeligheid van een mens.

    Een Tushetians ruiter, had over het algemeen genomen, als gebruikt om van het paard te gaan en de Aloni valleigrens over te gaan bij de plaats Takhtibogiri.

    Een passagier zou bij een grenssteen, wijn drinken en toosten op zijn grote voorvader, Zezva Gaprindauli om deze onophoudelijk te verheerlijken.

    Hier is een zeer opwindende legende over de Tushetianse held Zezva Gaprindauli en zijn paard. In 1695 was er een woeste slag tussen de Perzen en de Georgiërs en de Georgiërs versloegen de vijand.

    De Tushetians vochten dapper en velen werden gedood in deze oorlog.

    De koning was tevreden met hun strijd en voor het offeren van hun levens aan het vaderland, werd besloten om de Tushetians te belonen. De leider van Tushetians, Zezva Gaprindauli deed de koning een verzoek. Hij zei dat zijn mensen veel behoefte hadden aan de winterweilanden voor hun schapen in de laaglanden.

    Hij deed veel aarde in zakken om hierdoor hen zo veel mogelijk laaglanden te geven en dan had het paard de mogelijkheid om in galop in de vallei van Aloni te komen.

    Eenmaal daar aangekomen was het paard totaal uitgeput door de oorlog en liep, voor zo ver het nog kon, en viel dood in de plaats Takhtibogiri.

    De Tushetians begroeven het paard met eerbied, plaatsten een herdenkingssteen en dronken een glas ter herinnering aan dat paard.

    In de maand Mei houden de Tushetians jaarlijks paardenraces van Takhtibogiri naar Alvani. Één van de oudste en buitengewone rituelen is het taboe op varkens. Een varken is een taboe huisdier in Tusheti en volgens hun traditionele normen is het verboden om het varken in deze heilige plaats te introduceren. Als de herders varkensleerschoenen droegen, alvorens het grondgebied van Tusheti in te gaan, hielden ze deze weg en verstopten ze deze in de rotsen en deden hen opnieuw aan bij het verlaten van het grondgebied.

    De reizigers hadden altijd de schoenen gemaakt van de ossenhuid aan en overtraden nooit het verbod. Zij wilden de Tushetians niet irriteren aangezien zij bang van hen waren. De geschiedenis van het taboe op varkens, is terug te voeren naar de oude heidense wereld .

    Vandaag de dag, doen de Tushetians nog steeds aan deze oude traditie.

    Het niet naleven van zelfs één van de bovengenoemde tradities wordt gezien als een grote heiligschennis. De bezoekers van dit gebied worden geadviseerd om deze regel na te leven. Alle oude tradities worden nog bewaard in Tusheti. Het niet naleven van deze tradities wordt gezien als een belediging.

    Fred Vorstenbosch 19.02.2009.

    .

    .

    .

    v

    17-10-2010, 18:40 Geschreven door smilingfred
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Georgie, informatie in een notendop

    Iets over de GESCHIEDENIS VAN GEORGIË in een notendop.

    Deze informatie werd mij toegezonden door de Georgische Tour Operator

    http://www.georgian-caucasus-tours.com/

    Met het verzoek om dit verhaal op internet te plaatsen, zodat men meer over Georgië als vakantieland te weten komt.

    Georgiërs zijn geen Russen en hun taal is niet een Slavische taal.De Georgische samenwerking met de Slaven is van pas recente datum.

    De meeste historici kiezen de datum 24 Juli, 1783, als het symbolische begin hiervan.

    Dat was de datum waarop Herekle 2 een verdrag ondertekende, waarbij hij zijn kleine koninkrijk van Kartli-Kakheti plaatste onder de bescherming van het Russische imperium van Catherina de Grote.

    Alhoewel de Bolsjewieken, de annexatie van Georgië door het Rode Leger in 1921 en verdere generaties hiervan, om Georgië alleen binnen het kader van de vroegere USSR te brengen, heeft het grootste deel van Georgische geschiedenis en culturele identiteit zich meer te doen met de verschuivende macht in het Midden-Oosten , dat door de invloed van de Hittiten, Assyriers, Scythians, Cimmerians, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Perzen, Turken, Mongolen en Russen er op wijst hoe veerkrachtig en ononderbroken de inheemse cultuur van Georgiërs is.

    Georgiërs zelf vertellen het volgende verhaal over hun land en hoe ze er aan kwamen.

    Toen God gedeelten van de wereld aan alle mensen van de Aarde verdeelde, hadden de Georgiërs een feest en waren aan het behoorlijk aan het drinken geslagen.

    Dientengevolge kwamen zij te laat aan en werden door God verteld dat al het land van de wereld reeds was verdeeld.

    Toen zij antwoordden dat ze te laat waren, omdat ze hun glazen uit lof van voor GOD had geproost, was God zo tevreden en gaf de Georgiërs het deel van Aarde welke hij voor zichzelf had gereserveerd.

    Eigenlijk noemen de Georgiërs zich niet Georgiërs maar Kartvel-Ebi en hun land Sa - Kartvel Deze namen zijn afkomstig van een heidense god genoemd Kartlos, en genoemd om vader van alle Georgiërs te zijn.

    De buitenlandse naam van Georgië, welke in heel westelijk Europa wordt gebruikt, wordt per abuis verondersteld om uit het land te komen, maar komt af van de patroonheilige,

    St. George.

    Eigenlijk wordt het afgeleid uit de woorden Kurj of Gurj, waar de Georgiërs bij de Arabieren en moderne Perzen om bekend zijn.

    Een andere theorie beweert, dat de naam uit het Griekse woord - aarde - komt ,omdat toen de eerste Grieken naar Georgia kwamen , zagen zij de inwoners werken in het land.

    De klassieke wereld kende de inwoners van oostelijk Georgië als Iberiërs, waarbij de geografen van de antiquiteit worden verward, die deze naam slechts op de inwoners van Spanje van toepassing houden .

    Voor meer informatie over Georgië en dit onderwerp, mail: Kathuna

    khatunatsereteli@yahoo.com

    17-10-2010, 18:39 Geschreven door smilingfred
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Georgie, Shavnabada Klooster

    Fred Vorstenbosch in Georgië - mijn verblijf in het Shavnabada mannen klooster.

    Voor een Nederlands vrijwilligers toerisme project, was ik uitgenodigd om voor de eerste maal naar Georgië / Europa te komen in 2002.

    De vlucht er heen liep voortreffelijk, het eten aan boord was buitengewoon. Niet de hapklare brokken zoals nu menig airliner je tegenwoordig aanbiedt. Echte warme maaltijden op een gewone vlucht vanaf Amsterdam naar Tbilisi. Na iets meer dan 3,5 uur vliegen kwam ik op de oude luchthaven in 2002 van Tbilisi aan. Na enige bezoeken later aan Georgië , is er nu een nieuw en zeer modern vliegveld, compleet met shopping centrum en treinvervoer naar het centrum van de stad.

    Ik vroeg me af, wie zou er in Georgië op het vliegveld op mij wachten en waar kom ik te slapen.

    Op mijn @ mails inzake deze vragen kreeg ik als antwoord: iemand in kerkkleding zal op het vliegveld op je wachten, maar waar ik zou dan overnachten?

    Na de vlucht kom ik in het donker op het vliegveld van Tbilisi aan. Voor mij toen een onbekend vliegveld. En dus was het de vraag of de term kerkkleding niet een grap zou zijn. Je kunt immers dit nooit weten. Buitendien, de Georgische taal, is mij onbekend, dus wat moet ik doen indien er niemand in kerkkleding op me zou wachten?

    Burgers mogen niet op de landingsbaan van het vliegveld komen, zoals u weet, echter er zijn in Georgië uitzonderingen. Een van deze uitzonderingen zijn Monniken. Monniken zijn bijvoorbeeld een uitzondering in bijna alles en niet alleen op het gebied van het vliegveld.

    Vlak nadat mijn toestel geland was stond David, een Georgisch Orthodoxe monnik (in kerkkleding) op het platform, aan de vliegtuigtrap op me te wachten. Hij loosde me met alle gemak door de douane heen en zorgde er voor, dat mijn bagage, in een BMW met chauffeur terecht kwam.

    Binnen enkele minuten na landing waren we onderweg , maar waarheen? Ik testte de talenkennis van de monnik en de chauffeur, maar men sprak alleen Georgisch, dus geen enkel ander woord van over de grens. Ik kon wel vragen stellen maar ik kreeg geen antwoord. Ik had een vermoeden, dat ik wel in een simpel stadshotel zou worden ondergebracht, alwaar ik geen bezwaar zou tegen hebben. We reden de hoofdstad Tbilisi binnen en na enige tijd verlieten we de stad weer. Dus geen stadshotel, maar waar dan heen? We lieten de stad achter ons. Vanuit het donker verschenen de heuvels en de bergen rond Tbilisi. De monnik wees naar een top van een hoge heuvel waar ik, vanuit het pikkedonker, een soort van laag vreemd gebouw zag liggen. We reden nu de heuvel opwaarts, over ongeplaveide bobbelige paden, langzaam klimmend omhoog. Na een ½ uur klimmen over een soort van kinderkopjes, afgewisseld met zandstukken en diepe gaten, alwaar de chauffeur ons met alle gemak omheen zeulde, kwamen we uiteindelijk in het eerst vreemd uitziende gebouw aan. Dit was dus het Shavnabada mannen Klooster. Gelegen in een prachtige - en rustgevende omgeving, met heerlijke uitzichten op weiden met schapen en geiten, herders en hun honden, maar ook in de verte uitzicht op Tbilisi, de hoofdstad van hun moederland Georgië.

    Ik werd voorgesteld aan de abtvan het Klooster en hartelijk verwelkomd door de abt Mamma ( = vader ) Shio (nu nog mijn vriend) en hij stelde, ook toen het zo laat inmiddels was, mij voor aan de andere 40 monniken van zijn klooster. Een uitgebreide warme maaltijd, voorzien van diverse wijnen, koffie, thee en frisdranken en nog veel meer werd mij aangeboden. gezamenlijk gingen we aan de maaltijd, die nog vele uren zou duren. Vele glazenwijn later ging ik slapen.

    Mij viel de eer te beurt om in het luxe appartement van Patriarch Ilya te mogen wonen gedurende mijn verblijf in het Shavnabada Klooster. In het antieke -, krakende houten bed viel ik uiteindelijk in slaap.

    Vroeg in de ochtend, na het ochtendgebed, wordt ik door de keukenmonnik gewekt met een uitgebreid ontbijt in mijn appartement. Eitjes, brood, yoghurt, kaas, thee, fruit uit eigen tuin, verse melk van de eigen koeien, honing uit eigen raten, het kon niet op.

    De 10 dagen dat ik er geweest ben, zijn voor mij een onvergetelijke tijd geweest. Ik ben niet kerkelijk, maar zou het hier bijna wel worden.

    De a capella gezangen in het klooster, voelen als warme melk chocolade, die je tot je neemt. Bij ieder bezoek (ik ben er nu meer dan 6 x geweest) werd ik door Mama Shio, als grapje, gevraagd om monnik te worden.

    Dat zou goed voor mij en voor hem zijn. Ik vertelde hem dat ik getrouwd ben, echter daar had hij ook een oplossing voor. Mijn vrouw zou als Non in een ander klooster kunnen gaan wonen en ik in zijn klooster.

    Regelmatig dronken we Georgische kloosterwijn en Georgische kloosterwhisky (yaya) en hadden zware gesprekken, onder leiding van mijn vriendin en vertaalster Irina, over de kerk, Georgië en het leven.

    Een must is het om op zondag naar de kerkdienst te gaan in het Shavnabada Klooster. Je weet niet wat je overkomt. Van heinde en verre komen de gelovigen per auto, met de bus, al lopend, per muildier, naar de meer dan 3 uren durende kerkdienst. Mama Shio gaat zijn kerkgangers dan voor. Mama Shio wordt door zijn gelovigen op handen gedragen. Hij is voor velen de wijze persoon, die in contact met God, hen hulp, werk en vergiffenis biedt.

    Gedurende de dienst staan de vrouwen aan de linkerzijde in het kerkje en de mannen aan de rechterzijde. Er zijn geen banken in de kerk. Voor heel oude mensen, of voor personen die echt niet meer kunnen staan zijn er enige klapstoeltjes. Die worden zelden gebruikt, tenminste ik heb het nog niet gezien.

    Het is geen schande om gedurende de dienst even naar buiten te gaan, om bijvoorbeeld met de andere gelovigen of monniken een sigaretje te gaan roken en te staan keuvelen over de dingen van het leven. De kerkdienst en de mooie gezangen gaan inmiddels gewoon door.

    Hierna weer gewoon de kerk in en doorgaan met het beleven en belijden van je geloof is heel normaal.

    In het voorportaal van het kerkje worden - gezegende - kerkaandenken verkocht.

    Buiten de kerk lopen mensen met hun dieren offergaven. Kippen, schapen, geiten, vis, soms een koe. Overgaven zoals fruit, groenten en andere giften zoals kleding, zijn ook meer dan welkom.

    Na drie maal, via de wijzers van de klok gaande, rond de kerk te hebben gelopen, na de laatste zegen gekregen te hebben van een monnik, wordt het offerdier vakkundig uit het leven gehaald.

    Het offerdier wordt soms direct al, als maaltijd in de refter mede ter beschikking gesteld aan echt arme mensen, die bijna niets hebben.

    Gezamenlijk houden ze dan de middagmaaltijd, die ook nu weer uren kan duren. Men heeft de tijd in Georgië, en gekscherend, wijzend op onze horloges, zeggen de Georgiërs, dat wij alleen de klok hebben.

    Na circa 3 uren geduldig de lezingen en de preken te hebben aangehoord van Mama Shio en zijn monniken loopt de dienst ten einde. Mama Shio zegent in het algemeen zijn schare. Daarna is de biecht, die in het openbaar wordt gehouden, dus waar alle kerkgangers bij aanwezig zijn, aan de beurt. Menigeen doet deze openbare biecht. Tegenover Mama Shio belijd men de zonden. Daarna is het tijd voor de persoonlijke zegen.

    Gewapend met een emmer, waarin gewijd water is en een kwast, staat Mama Shio klaar om een ieder persoonlijk te zegenen. Maar eerst wordt de Icoon met moeder Gods door de gelovigen gekust, daarna maakt met het Orthodoxe Kruisteken, en vervolgens sprenkelt mama Shio door middel van de kwast en heilig water, de gelovigen.

    Een monnik had eens een keer niet naar Mama Shio geluisterd en kreeg zijn straf hiervoor. Niet zo maar 3 weesgegroetjes bidden. Neen, dat ging anders.

    De Leerling monnik had uit de grote wijnopslag uit de gewelven van het klooster, een fles wijn meegenomen, niet om zichzelf te voorzien van dit vocht, maar om een bezoeker er een glaasje van te geven en zelf te ervaren hoe heerlijk deze wijnen smaakten, dit zonder toestemming, c.q. medeweten van Mama Shio. Toen Mama Shio er achter kwam, vond hij dit zelf initiatief niet goed en besloot de Leerling Monnik te straffen. Ik weet hoe simpel de slaapkamers van de monniken er uitzien, echte luxe en verwarming is er niet. Stromend water ontbreekt en de WC is een gezamenlijk gat in de grond. Mama Shio strafte de leerling monnik als volgt. Hij moest per direct zijn kamer verlaten en moest gedurende 10 dagen bij de koeien slapen in de wei.

    Ik sprak later deze leerling monnik en hij vertelde mij, dat hij het goed begrepen had, dat hij zijn straf op die manier moest uitdienen. Hij had er van geleerd.

    Het Shavnabada klooster is mede een plek waar oude- en zieke mensen, mensen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, andere hulpbehoeftigen, kunnen aankloppen. Er is altijd een plek voor hen.

    Het klooster zorgt voor werkgelegenheid, zekerheid, hulp en een plek om weer mens te zijn. Mama Shio wordt door deze mensen aanbeden, alhoewel Mama Shio zelf een heel wijs, maar zeker heel bescheiden mens is en blijft.

    Enige tijd geleden is de vader van Mama Shio overleden. Hij verbleef al een tijdje in het klooster.

    Mama Shio zijn vader is onder een alleenstaande boom, op het terrein van het klooster begraven.

    Het toerisme is mede opgestart in Georgië naar aanleiding van mijn bezoek aan het Shavnabada Klooster. Dus, wanneer U eens naar Georgië gaat, doe dan de groeten aan Mama Shio.

    Ik hoop binnenkort weer naar Georgië te gaan.

    Ik kan zoveel vertellen over mijn verblijf in het klooster. Zoals hoe de kloosterlingen de wijnen, die de kleine boeren moeilijk zelf kunnen verkopen, wel door het klooster (ook in het buitenland) worden verkocht en dus ook voor werkgelegenheid wordt gezorgd.

    Toch nog iets over de wijnen. De Monniken, belast met wijnen, gaan regelmatig op bezoek bij de kleine wijnboertjes. Zorgen er voor dat de wijnen in de (heilige) grond van het Shavnabada Klooster, in aardewerk ronde vaten, voor een bepaalde tijd worden opgeslagen. Velen van deze vaten zijn in de grond ingegraven. Heel speciale wijnen, worden in hele grote kruiken in de kelders van Shavnabada opgeslagen, alwaar een en dezelfde temperatuur, het hele jaar door, heerst. In gewijde grond.

    Wanneer de wijnen gereed zijn om gebotteld te worden, gaat dat op een hele speciale manier. De wijnen worden eerst ceremonieel geproefd, om vast te stellen of de wijnen op de juiste afdronk zijn, gereed om gebotteld te worden. Uit de enorme stenen kruiken worden door middel van een soort kleine emmer vormige schep, wijnen uit de kruiken omhoog gehaald. Stuk voor stuk worden de wijnflessen met de hand gevuld. Vervolgens worden de kurken er met de hand en de hamer ingeslagen. Daarna worden aan beide zijden van de flessen de etiketten er handmatig opgeplakt. De ene monnik zorgt er voor dat de lijmlaag aan de etiketten komt, de andere monnik zorgt er voor dat de etiketten er recht opgeplakt worden.

    Hoezo, monnikenwerk?

    Een bezoek aan het Shavnabada Klooster is een must wanneer u in Georgië bent.

    En ziet u een indrukwekkende persoon, dan moet dat dan wel Mama Shio zijn.

    Doe hem dan vooral de groeten van mij. Alvast bedankt hier voor.

    Fred Vorstenbosch

    2002

    17-10-2010, 18:38 Geschreven door smilingfred
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Georgie, de zondige monnik

    FRED VORSTENBOSCH een Georgisch verhaal over Mtskheta.

    Opgetekend 01.12.2008

    Gedurende mijn reizen, als vrijwilliger toerisme specialist, kom ik in diverse, zogenaamde ontwikkelingslanden. Naar aanleiding van deze reizen maak ik reisverslagen. Omdat het onmogelijk is om alles zelf te ontdekken, is het fijn om lokaal vrienden in het desbetreffende land te hebben, die je kunnen helpen om meer informatie te verkrijgen over het te bezoeken land. Natuurlijk kan je ook gebruik maken van internetsites. Maar om echt interessante - en speciale verhalen over streken, gebruiken, of andere speciale zaken over het land te horen, is het voor mij heel prettig om gebruik te maken van de kennis van mijn vrienden. Deze maal een verhaal geschreven door de Georgische mevrouw Manana.

    Hieronder haar verhaal over Georgië / Europa.

    Als je Azië in Europa wilt vinden bezoek dan Georgië, welke gelegen is als een verbinding tussen de culturen en de godsdiensten van de wereld. Georgië is het land met een rijke cultuur met veel Christelijke monumenten stammend uit de 6de eeuw, met oude archeologische opgravingen van oude beschavingen en de sporen van de eerste Europeanen. Georgië is één van de oudste landen van de wereld. Het ging over een moeilijke weg van historische ontwikkelingen.

    De Georgiërs noemen zich Kartvelebi en hun land Sakartvelo. Deze namen zijn afgeleid uit Kartlos, de legendarische vestiger en de titelvader van Georgië, te weten Kartli.

    De Georgische taal behoort tot de Kartvelische groep van Iberisch Caucasische talen. Het is een van de oudste levende talen van de wereld. Het alfabet is een van de 14 alfabetten in de wereld en stamt uit de 4 e eeuw voor Christus.

    Voorbeelden van het eigenlijke Georgische geschreven taal zijn ontdekt niet alleen in Georgië, maar ook in 13 kerken en kloosters van Jeruzalem, Palestina en Egypte.

    De eerste voorbeelden bevatten inscripties in het Georgische Klooster van het heilige Kruis in Palestina, in de woestijn van Bethlehem (Bit - ell Katt ), maar tevens in de Sioni Kerk van Bolnisi, gelegen ten zuiden van Tbilisi in Georgië.

    De bron van het Georgische schrift is een controversioneel probleem.

    Sommige geleerden geloven dat het allang, voordat het Christelijke tijdvak verscheen, terwijl anderen zijn verschijning met de totstandbrenging van de Christelijke godsdienst met elkaar in verband brengen, hoewel zij niet de mogelijkheid van het bestaan van het Georgische manuscript in de pre-christelijke tijd erna ontkennen.

    De eerste bevindingen van het Georgische schrift dateren van de 5de eeuw na Christus.

    De oudste dan vertaalde boeken waren de Evangelies en het Oude Testament. Het Christendom begon zich in Georgië vanaf de 1st eeuw uit te spreiden, en werd dat als staatsgodsdienst van Kartli sinds het jaar 330. Het betekende een richtlijn naar Rome en Byzantium dat een determinant in de evolutie van het nationale bewustzijn en de cultuur was

    Vele mensen stierven als martelaar voor hun geloof in Jezus Christus.

    De wereldgeschiedenis kent niet zulk een voorbeeld van zelf-opoffering zoals hier , toen 100.000 ongehoorzame jonge - en oude burgers van Tbilisi gelijktijdig de martelaarkroon in 1226 goedkeurden. Tijdens de buitenlandse invasies werden duizenden nonnen en monniken vermoord. De leden van Koningshuis keurden zelfs het martelaarschap goed.

    Mtskheta

    De voormalige hoofdstad van Georgië, Mtskheta is gelegen op circa 20 kilometer van Tbilisi nabij het samengaan van twee bergrivieren de Aragvi en de Kura en wordt gezien als een heilige plaats voor elke Georgiër. Daarom heeft deze plaats de bijnaam - het tweede Jeruzalem - . Een van de grootste heiligdommen van de Christelijke wereld., het tuniek van God, wordt bewaard hier in Mtskheta . Grote groepen van Christelijke pelgrimmers en toeristen van over de wereld komen hier naar toe.

    De hoofdstad Mtskheta diende het koninkrijk van Kartli over meer dan 800 jaren ( van het einde van de 4 e eeuw voor Christus tot het einde van de 5 e eeuw na Christus). Deze periode staat bekend als de meest briljante uit de geschiedenis van de Kartveliaanse stammen en mensen. Daarom wordt Mtskheta vaak genoemd: de bakermat van de Georgische staat.

    Mtskheta staat bekend als het imago van het onsterfelijke verleden, de ster van de natie.

    Zijn eeuwige monumenten, één van de oudste en geachte tempels - de Kathedraal Svetitskhoveli en het oude unieke Klooster Dzhvari, een voorbeeld van godsdienstige architectuur, zingend over de onsterfelijkheid van het leven.



    Djvari Klooster

    Djvari Klooster (Kruis Klooster) is het hoogtepunt in de ontwikkeling van Georgische architectuur, een invulling van een droom en een symbool van Georgië, zijn eeuwigheid en onsterfelijkheid. Een meesterstuk van Georgische architectuur , het Djvari klooster, met uitzicht op Mtkvari is de heiligste plaats voor de Georgiërs.

    De legende gaat als volgt.

    Er was een ijzeren ketting tussen het Djvari Klooster en de Svetitskhoveli Kathedraal. De monniken gebruikten het om naar beneden te komen, naar Svetitskhoveli om te bidden en gingen hiermee ook naar boven. Een van de monniken was de heiligste persoon in het klooster. Op een dag, toen hij terugging naar het Klooster, keek hij bij de ketting naar beneden en zag een vrouw die zich aan het baden was in de rivier de Aragvi. Ze lag er als een sprookjesnimf bij, op het water oppervlakte. De monnik kon zijn ogen niet van haar prachtige lichaam afhouden.. Iets warms, iets heel ongewoons overviel hem. Plotseling een hevige storm stak op. De ketting brak en de golven van de Aragvi slokten de monnik op die gezondigd had.

    Het Djvari Klooster is op een of andere manier blijven bestaan ondanks meerdere aanvallen op het klooster. Ondanks deze aanvallen bleef dit klooster bestaan en het Klooster bestaat nog immer, staat als een symbool van de Georgische nationale trots.

    Georgiers zien toeristen als een geschenk van God. Ik heb datzelf ervaren. Ik ben er inmiddels 6 maal g eweest en hoop dat ik nog meer naar georgie zal gaan.

    Fred Vorstenbosch

    2008

    .

    17-10-2010, 18:38 Geschreven door smilingfred
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Georgie, Kerst en Nieuwjaarsgebruiken

    Fred Vorstenbosch: Oud en Nieuwjaar gebruiken in Georgië / Europa.

    November 2008.

    Toen God het land van de wereld verdeelde, feestten de Georgiërs ; daarom waren zij laat voor de verdeling

    Toen zij hoorden dat God het land aan het verdelen was, besloten zij hem om hun aandeel te gaan vragen.

    Tegen de tijd dat zij aankwamen, vertelde God hen, dat al het land reeds was verdeeld. God vroeg hen toen waarom zij zo laat waren. De Georgiërs beantwoordden, dat zij feesten en een toost op God brachten. God was zeer geraakt door dit en was zeer droevig. Hij besloot om hen het kostbare kleine stukje grond te geven dat hij voor zich had gehouden.

    Een Nieuwjaars sprookje, welke overigens verschilt van streek tot streek, gaat als volgt:

    In Georgië geloven de kinderen in „Tovlis Babua“ (de Grootvader van de Sneeuw). Hij is een oud mens met een witte baard en een snor. Hij draagt witte Chokha Akhalukhi en Kabalakhi (nationaal kleding en een hoofddeksel ).

    Als Kerstman, rijdt Tovlis Babua in een slee met herten voorop en geeft cadeautjes aan de kinderen in een khurjini (een speciale zak). Volgens een legende leeft hij in de Caucasus en brengt cadeautjes naar de kinderen in de nacht wanneer zij slapen.

    De Georgiërs doen hun uiterste best en doen grote voorbereiding om het Nieuwjaar te gaan vieren. Zij maken gewoonlijk hun huizen schoon en alle leden in de familie worden gekleed in nieuwe kleren. Een traditionele Oudejaarsavond begint bij middernacht in hun eigen huis.

    In de verschillende gebieden in Georgië zijn er verschillende Nieuwjaars gebruiken. Vele oude gewoontes zijn verdwenen maar de traditie van eerste-voet wordt nog bewaard en de Georgische mensen genieten van deze gewoonte.

    Als u een vooringenomen persoon bent, zult u van de traditie „Mekvle“ houden:

    De meeste Georgiërs geloven er in, dat wanneer er een persoon hun huis na Nieuwjaar binnenkomt, dat hij of zij „grote geluk“ zal brengen en dit positieve aura zal voor het gehele jaar gelden.

    Gewoonlijk komt „mekvle“ aan de deur na 00:00 in de Nieuwjaarsnacht en slaat hij op de deur, waarna de gastheer de „mekvle“ontmoet met een speciale korte toespraak en de deur voor hem opent. „Mekvle“ gaat het huis in en „brengt hen geluk“. Het belangrijkste deel van de traditie zal de „mekle“ dwingen om wijn te drinken vanuit een kom in de vorm van een schip. Dus als iemand u om zijn „mekvle“ vraagt te worden, bent U van te voren gewaarschuwd: u zou wel eens dronken kunnen worden.

    Eerste voeter is de eerste persoon die bij u thuis aan de deur klopt.. Hij zal het geluk van de familie tot het einde van het jaar bepalen. Daarom wordt de - eerste voeter- zorgvuldig door vele families gekozen.

    In het plaatsje Khevsureti maakt een gastgever gewoonlijk één grote cake met een kruis, een mens, een stier, een koe, een paard enz. erop bovenop, bestemd voor -eerste voeter-.

    Wanneer de cake wordt gebakken, wordt er zorgvuldig op gelet, dat die van de beelden zal puffen.

    In het plaatsje Khevsuruans gelooft men, dat het gepufte beeld in overvloed in het Nieuwjaar zal zijn. De -eerste voeter- gaat het huis binnen en blijft gedurende de gehele nacht bij de familie. Bij dageraad gaat het hoofd van de familie naar buiten en brengt wat sneeuw in het huis om op alle familieleden te bespuiten. Bij de zonsopgang verlaat het hoofd van de familie opnieuw het huis om de klok te luiden. De -eerste voeter- moet nu naar buiten gaan en het huis opnieuw betreden. Na de ceremonie is de deur open en de familieleden mogen naar buiten gaan, maar zij mogen niet eerder hun buren bezoeken tot na de derde dag van het Nieuwjaar.

    In het plaatsje Pshavi ontmoet de uitnodiger de -eerste voeter- met een tafeltje, zodra hij de drempel overgaat. De -eerste voeter- brengt een toost uit op het begin van het Nieuwjaar. Traditioneel staan er 3 tafeltjes gereed: voor de overleden voorvaderen, een andere voor de doden die door hun verwanten worden vergeten, en een derde voor de doden die geen verwanten hebben.

    In het plaatsje Racha geloven de mensen dat in het Nieuwe Jaar hun dromen zullen worden vervuld. Een dag voor Nieuwjaar brengen de families wat hout, chichilaka (hoogste tak van notenboom) en wat hooi op een slee. Op de Oudejaarsavond slachten zij gewoonlijk een varken. Gedurende de nacht bakken zij brood Basilaakindo met een beeltenis van een man zijn gezicht en een groot gewoon brood. Zodra de haan voor de eerste maal kraait in de ochtend maakt de -eerste voeter- een groot vuur. Dan verlaat hij het huis met suikergoed, neemt chichilaki (lekkernij) van de slee, gaat in de graanschuur, neemt een zeef en gaat in het huis terug.

    Met het grote brood in zijn handen, zegt de -eerste voeter- luid „ik heb de drempel van het huis gekruist, mag God u zegenen.

    Ik wens u welvaart, overvloed van wijn en tarwe, geluk en voorspoed. Mag God u duizenden Nieuwjaren geven“.

    Na de ceremonie gaat de -eerste voeter- naar de stallen en wenst het vee veel geluk en voedt hen met wat hooi.

    De benodigdheden voor het Nieuwjaar zijn de boom en Chichilaki van het Nieuwjaar.

    In tegenstelling tot de boom van het Nieuwjaar, die onlangs Georgië vrij (een paar eeuwen geleden) inging, is Chichilaki het echte antieke attribuut van de Georgische tradities voor het Nieuwjaar. Het wordt gewoonlijk gemaakt van een notenboom: het in orde maken van hout leidt tot haar spaanders die het belangrijkste bezit van Cichilaki zijn. Soms is het verfraaid met snoepjes. Het wordt verbrand traditioneel na 14 Januari.

    2 en 15 Januari zijn andere grote dagen in de vieringen van het Georgische Nieuwjaar. Deze dagen worden genoemd „Bedoba“ (het lot). Georgiërs geloven sterk in de manier waarop zij de tweede dag na Nieuwjaar doorbrengen welke hen tijdens het gehele jaar zal volgen. Geen kwestie van wat u doet of wat met u op dag gebeurt „Bedoba“ dat het lot dat u tot het eind van het jaar zal volgen. Ondanks de hoge populariteit van de Christelijke kerk, bestaan hier nog dergelijke kleine bijgeloven

    Het nieuwjaar wordt tweemaal gevierd in Georgië, eerst op 1 Januari het tweede op 14 Januari dat Oud Nieuwjaar wordt genoemd.

    Zoals het Nieuwjaar, wordt Kerstmis ook tweemaal gevierd, eerst op 24 December en het tweede, Orthodoxe Kerstmis op 7 Januari. Orthodoxe Kerstmis wordt traditioneel gevierd door de Georgische kerk, die door traditionele „Alilooba“ liefdadigheidsactie wordt gevolgd waarin jonge kinderen, gekleed in kerkkostuums, in de straten van Georgische steden en dorpen rondgaan om er snoepjes, kleding en geld voor daklozen en gehandicapte kinderen verzamelen.

    Vele families in Georgiër zijn jagers en zij hebben jachtgeweren. Traditioneel vuurt het hoofd van de familie 2 schoten af op slag van middernacht, wanneer het Nieuwjaar begint.

    De Nieuwjaarstafel is vol met verschillende soorten smakelijk voedsel.

    Maar Satsivi (gekookt kalkoen in saus van noten en verscheidene culturele installaties), Churchkhela (geschaafde noten op draden en opgehangen in Tatara, gekookte druivensap met tarwe er in), Gozinaki (gekookte honing met noten) en fruit Chiri (zongedroogd fruit in suikerpoeder) zijn uitsluitend de schotels van een Nieuwjaar in Georgië.

    Het komt zelden voor in Georgië dat een feest geen toostmeester of Tamada heeft. De Tamada is een persoon die optreedt als een soort van directeur ,die traditionele toosten aankondigt met betrekking tot vrede, geluk, liefde, goed - zijn, kinderen, mooie vrouwen, geboorteland , en nog veel meer redenen kent om daarop te toosten.Georgische toosten zijn talrijk en u kunt zelf er wel een of meer bedenken waarop u een toost zou willen uitbrengen.

    Deze toosten zijn van een werkelijke dramatische kunstvorm.

    Elke toost duurt minstens vijf of meer minuten voor dat men tot het te drinken toekomt.

    In Georgië drinkt u nooit wijn zonder het toosten, dat niet van toepassing op bier is.

    Zoals hierboven vermeld, wordt de tafel geleid door de Tamada.

    Als u de tafel wilt verlaten zal de meest aangewezen manier de volgende zijn: vraag eerst de Tamada toestemming om een toost te mogen uitbrengen, dan toost u op de gastheerfamilie en alleen met hun permissie mag u de tafel verlaten.

    Sinterklaas op de manier zoals wij die in Nederland kennen, maar dan gekleed in een ander kostuum, kent men ook in Georgie, maar wodt op 14 Januari gevierd.

    Dit bericht werd mij toegestuurd door 1 van mijn vele Georgische vrienden en ik vertaalde het voor haar, zodat U kennis kunt nemen van enige gebruiken van Georgie, gelegen in de Cauasus, de hoogste bergen van Europa.

    Haar naam is Manana en Manana weet heel veel van Georgië en de gebruiken.

    Inmiddels ben ik 6 maal in Georgie geweest en heb daar vele vrienden gemaakt, wat overigens niet zo moeilijk is.

    Het is veelal in Georgie als bij ons in Nederland wat vriendschappelijkheid betreft, mar dan Nederland 50 jaar geleden.

    Ik zou zeggen, ga ook eens naar Georgie en ontdek hun cultuur, natuur en nog veel meer.

    Fred Vorstenbosch

    2008

    17-10-2010, 18:37 Geschreven door smilingfred
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Georgische wijnen

    FRED Vorstenbosch geniet van Georgische wijnen in Georgië / Europa.

    Oktober 2008.

    Ik neem aan dat de verschillende mensen onder u zijn die ook wel eens een glaasje wijn lusten en daarvan intens kan genieten.

    Ikzelf ben beslist geen wijnkenner.

    Wanneer ik op reis ben in Duitsland, drink ik Duitse wijnen. Ben ik op reis in Bulgarije, dan vind ik Bulgaarse wijnen perfect.

    Dat heb ik dus in elk land, ik drink wat het land alwaar ik ben heeft, dus ook in Georgië / Europa. Voor mij is eten en drinken vaak een gezellig samenzijn met vrienden en kennissen. Vrienden maak ik gemakkelijk, ook wanneer ik in het buitenland ben.

    Ik kan geen boeken schrijven en lezingen houden over waarom het ene glas wijn lekkerder is dan het andere. Ik heb geen uitgelezen mening over wijnen, ik vind het lekker of niet. Vind ik het lekker, dan koop en drink ik beslist van deze wijn.

    In Nederland kennen we inmiddels heel wat wijnsoorten. Ik kreeg mijn eerste glas wijn thuis en dat was natuurlijk, in die tijd, Franse wijn. Dat was zo. Blijkbaar was de wijnwereld op dat gebied nog erg klein. Wijn kwam uit Frankrijk, kaas uit Nederland, horloges uit Zwitserland, etc. de tijd is veranderd en dus ook de producten.

    Nu gaat men naar ook andere landen dan waar men vroeger heenging en geniet ook in die zogenaamd nieuwe landen, die een eigen wijncultuur kennen, van hun eten en drinken.

    In Georgië /Europa hoort daar uiteraard een goed Georgisch glas wijn bij.

    Zoals ik al schreef, Georgië kent heerlijke wijnsoorten. Ik denk dat elke stadje, elk plaatsje, in die streek waar druiven groeien, zijn eigen wijnsoorten kent. Vaak wordt wijn thuis gebotteld, maar ook wordt er in grote hoeveelheden in fabrieken (voor zover ik dat gehoord heb) geproduceerd. In Georgië zijn diverse streken waar speciale druiven voor de wijn worden geproduceerd. Indien u dat zou willen weten, kan ik dat navragen.

    Ook in Nederland kan men op verschillende locaties Georgische wijnen kopen. Via internet kunt u dat opvragen.

    Ik was circa 5 jaren geleden voor de eerste maal op reis in Georgië en wat bleek, in het klooster waar ik de eerste 10 dagen van mijn verblijf in Georgië mocht verblijven, (en dan te weten dat ik beslist geen monnik ben), bleek dat de monniken een geweldige voorraad aan vele soorten van Georgische wijnen in huis, in de kelder, onder de grond gebotteld in stenen vaten, liggend in uitgehouwen grotten, hadden. De monniken verzamelden wijnen vanuit Georgië en bottelden deze wijnen met de hand, vanuit zeer grote aardewerk kruiken, die onder de grond waren geparkeerd, totdat de wijnen rijp voor botteling waren. Het was een prachtig gezicht hoe de monniken de flessen handmatig vulden. De kurk met een hamer in de afgevulde flessen sloegen. Vervolgens werden de etiketten, in een zeer rustig tempo, handmatig op deze flessen geplakt. Dus echt monnikenwerk.

    Nadat de flessen in kartonnen dozen door de monniken waren verpakt, werden ze of weer opgeslagen of werden deze verscheept naar de afnemers in de diverse landen.

    In mei 2008 was ik ook in Georgië en kreeg ik van de Amerikaanse Ambassadeur, waarmee ik een glas wijn dronk, te horen dat juist de duurdere gezondheid supermarkten in de USA, steeds meer en meer Georgische wijnen verkochten.

    Ook landen die vroeger onder de invloedsfeer van Rusland waren, nemen steeds meer Georgische wijnen af. Ik denk hierbij aan prijs - product - prestatie. De Georgische wijnen zijn goed en niet duur.

    Men kent in Georgië dus heel veel soorten rode - en witte wijnen. Ook wordt er Cha-cha (een soort van Georgische Whisky) gebrouwen en overheerlijk, vind ik, de Georgische Brandy, tenminste wanneer je de juiste gevonden heb. Dat vinden was niet moeilijk. Een Georgische kennis in Tblisi, wist dat ik een glaasje Brandy wel heel lekker vond en liet me er verschillende proeven.

    Georgië zelf verteld dat ze aan de wieg van de wijncultuur hebben gestaan.

    Gouden wijnbekers uit ver vervlogen tijden willen dat ons laten zien.

    Dat men er oude wijnen heeft en kent, heb ik op mijn diverse reizen in Georgië mogen ervaren en zien.

    In Tblisi, de hoofdstad van Georgië / Europa , is er een wijnkelder te bezichtigen alwaar wijnen liggen uit de 19 e eeuw.

    Ook Georgische whisky’s kan men daar in de kelders vinden. Er is minimaal 1 man het hele jaar door er mee bezig om de Whisky - en wijnflessen, daar gelegen, elk (half?) jaar een halve slag te draaien.

    Ook in de andere wijnkelders bij wijnproducenten zag ik flessen wijn daterend uit rond 1830. Ik heb geen idee of dat te drinken is. Men vertelde mij dat deze flessen niet verkocht zouden worden.

    Volgens de Georgiërs is ons woord - wijn - afgeleid van het Georgische woord - ghivino -.

    Zoals ik schreef, is wijn reeds in de oudheid hier verbouwd, gebotteld en gedronken. Er zijn gedurende opgravingen bewijzen gevonden van oude wijnstokken, druivenzaden, wijnwerktuigen, zoals waterkruiken, kommen en etc. die tot 7000 voor Christus zijn gedateerd. In oude geschriften wordt er gesproken over de Georgische wijnen en over ook de helende werkzaamheden bij het drinken hiervan. Ongeveer 3 eeuwen geleden schreef een Franse reiziger Chardin met veel enthousiasme over de superieure kwaliteit van de Georgische wijnen. Wel wat wens je nog meer, zou ik zeggen. Geniet ook eens van een goed glas Georgische wijn en, misschien ben U wel in, zoals ik was, voor een wijn ontdekkingsreis in Georgië.

    Om dus nog veel meer van de Georgische wijnen te weten te komen, en natuurlijk hiervan te proeven, ging ik met de Georgische

    mevrouw Nuca naar haar familie. Nuca haar familie heeft zelf wijnranken en samen met haar familie maakt ze ook diverse soorten van wijnen. In september begint de pluk hiervan en ik was uitgenodigd om ter plaatse mee te gaan oogsten en natuurlijk ook het oogstfeest mee te gaan maken. Of het een feest is geworden. Indien er wat te vieren is, staat Georgië in rep en roer. Familiebanden worden nog strakker aangehaald en men, zeker wat het oogsten betreft, werk samen.

    Voor meer informatie over Georgische wijnen:

    .- Openlucht etnografisch museum, museum van de geschiedenis en archeologie Het openlucht - etnografisch museum is een verzameling van (houten) huizen die men, zoals dat gedaan is in het openluchtmuseum te Arnhem - Nederland, in Georgië vanuit verschillende windstreken en plaatsen nabij Tblisi bij elkaar heeft gebracht. In deze verschillende huizen kan men ervaren hoe men vroeger niet alleen gehuisvest was, maar ook hoe men er daar leefde.

    - Wijnfabriek - Kunnen heel moderne zijn maar zeker ook oude fabrieken.,Degene die ik bezocht heb is een wijnfabriek niet te ver van Tblisi gelegen, compleet met oude en stoffige wijnopslag alwaar flessen wijn in kelders en nissen te rijpen liggen en waar de oudste flessen wijn terug te brengen zijn naar de jaren rond 1830.

    Stad Mtskheta - is op ongeveer 30 kilometer afstand van Tblisi gelegen. Deze oude stad is men (mei 2008) aan het verbeteren en waar nodig aan het restaureren. De oude Kathedraal, met zijn heilige plaatsen, is een must om te zien. Het oude nonnenklooster is er niet ver vandaan gelegen. Ook een geweldig is restaurant die mij deed denken aan een stel van zitjes die over de waterval is heen gebouwd, met daaromheen bossen, waar men in de zomer heerlijk koel kan zitten en ge nieten van een voortreffelijke maaltijd en heerlijke wijnen.

    Georgisch feest met wijn en chacha proeven. Georgiërs kunnen echt feest vieren, daarbij mogen drank en eten niet ontbreken. Men zit lekker door elkaar, praat veel met elkaar, proost en eet. Familiebanden worden dieper aangehaald, vrienden ontmoeten vrienden, u ontmoet nieuwe vrienden, indien u dat wenst. Naar gelang van het type feest is er een BBQ een openvuur, een schouwspel, folklore, etc. maar vooral veel lol.

    Tamada ceremonie is een speciale manier van proost zeggen en proosten door 1 persoon uit de groep die bij elke proost een goede wens doet - er zijn duizenden ideetjes om een proost uit te brengen. Gedurende deze ceremonie worden sterke verhalen verteld, nationale liederen gezonden (een geweldig feest voor hen die iets anders willen dan het bekende), gedanst, en er is straatmuziek en vermaak.

    Oostelijk Wijngebied Georgië. Een andere streek van het land met een geheel andere en eigen cultuur en een eigen manier van met elkaar omgaan. Wist U dat Georgiërs, ook buiten de wijnoogst maanden, heel sociaal voelend zijn. Hun familie is zeer belangrijk voor hen. Indien de familie om hulp vraagt, wordt er niet verder over nagedacht, men doet het gewoon. De familie, even met uw hulp, klaren gezamenlijk het plukken en het verwerken van de vele soorten wijnen.

    Ik heb genoten van de vriendelijkheid, de gastvrijheid, de wijnen en nog veel meer.

    Ik hoop dat u eens zelf naar Georgië gaat om dit zelf te gaan ontdekken.

    Georgiërs zien toeristen als een geschenk van GOD en zo wordt u dan over het algemeen ook behandeld.

    Misschien iets voor u, voor mij was het weer een belevenis. Ik hoop binnenkort weer naarGeorgie af te reizen.

    Fred Vorstenbosch

    Oktober 2008

    17-10-2010, 18:36 Geschreven door smilingfred
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Georgie Nieuwjaarstradities

    NIEUWJAARSTRADITIES IN DE DIVERSE DELEN VAN OOST GEORGIË / EUROPA

    Deze informatie heb ik verkregen van Natalie , die werkzaam is bij de Georgische reisorganisatie: www.profkurort.ge

    Er was een tijd dat tradities in ere werden gehouden (en soms nog steeds) voor de lokale bevolking van KARTLI en KAKHETI, maar zo ook in vele andere delen van Oost Georgië, om bijvoorbeeld vers bronwater in de tuinen te gieten op Nieuwjaarsavond.

    Wanneer de klok twaalf uur slaat, het hoofd van de familie of een daarvoor uitgenodigde - EERSTE VOETER (dat is dan iemand die het eerste de beste wensen uitbrengt op het Nieuwe Jaar) treed in het huis binnen en houdt in de ene hand een schaal met daarop vitaal voedsel: twee vers gebakken broden, een stuk kaas, een stuk vlees, wijn, Gozinaki ( gecaramelde noten), fruit ( beiden droog en vers), Churchkela (gemaakt van fruitsappen en noten) en granen en ook een levende haan. De Eerste Voeter gooit maïs en gerstgranen over de drempel om rijkdom en vermogen aan te moedigen en uit de woorden van het gebed: Mag mijn VOET gebruiker in een jaar van vrede, liefde en weldadigheid, mag de goede God je schenken een leven aan overvloed aan nieuw geboren baby’s, brood en wijn, weiden en wijnaanplant, schapenkuddes, kudden met koeien, welkome gasten en toegewijde vrienden. Gelukkig Nieuwjaar!

    Het mannelijke hoofd van een gezin in IMERATIE ( dit is een streek in Georgië) geeft gevolg aan de traditie om 3 x rond zijn huis in - en tegen de klok richting in te lopen en smeekt GOD voor gezondheid, rijkdom en welzijn voor zijn nageslacht , voor het verschijnen van de Eerste Voeter en andere welkome gasten. De traditie houdt in: een zwaar beladen presenteerblad met daarop een varkenskop, gegrild varkensvlees, gekookte kip, Khachapuri (kaas taart), bonen knoedels, brood en zoete koekjes en ten einde wordt dit alles geserveerd voor een knetterend groot vuur. Vroeg in de morgen op Nieuwjaarsdag, schuurt het oudste lid van iedere familie een smeulende houten stok tegen een blok steen, die een regen van vonken in alle richtingen afgeeft en fluistert een gebed. Ik wens een overvloedige aanvoer van goud, brood, wijn,zout, koeien en kippen die niet te tellen zijn, zoals deze duizenden vonken.

    De naam van Nieuwjaar in GURIA ( dit is een streek in Georgië) is KALANDOBA.

    Tegen het einde van December wordt er in elke familie varkens geslacht en hartige koekjes gebakken, kaas en eieren koekjes, kaastaarten, cakes , pittige worstjes en SATSIVI (een Turkse dis) , maar zeker niet als laatste, de versiering van de CHICHILAKI (een Georgische Nieuwjaars boom). Het mannelijk hoofd van een Guria familie, begint eerst met de gebeden, staand voor zijn MARANI (wijnkelder) en schuur en vervolgens heft hij het glas rode wijn, brengt een toast uit op de vrede in zijn huis en zijn land. Op Nieuwjaarsavond ALILO CAROLIERS (een groep van barmhartigen, gaan dan van deur tot deur om zoetigheden, verse- en gedroogde fruit en zilveren munten bij de dorpelingen op te halen. SADGINO ( de toast) was het meest wijd verspreide populaire lied dat passend was bij de plechtigheid en het feest van deze avond.

    Nieuwjaar is inderdaad een speciale gelegenheid in SAMEGRELO ( dit is een streek in Georgië) Chichilaki garnituur wordt gemaakt door gekrulde gedecoreerde noten , voorzien van speeltjes en wol en wordt gepresenteerd in de sfeer van deze feestdag. Een grote kom met fruit, stukken gekookte pompoen, PELAMUSHI (gekookte druivensap met noten) en kaastaart worden onder de Kerstboom gelegd met daarnaast een kan wijn en een glas gevuld tot aan de rand. Zulk een perfecte feestelijke dis waren essentiële attributen voor Nieuwjaarsfeesten gedurende een hele week. Een plaatselijke naam voor de Eerste Voeter is MECHUCHKHE of MEKUCHKHUN,

    Nieuwjaarsmaaltijden in RACHIA ( dit is een streek in Georgië) zijn inclusief bonentaarten, wijnen, ham, honing, walnoten, fruitkoekjes, gedroogd fruit en appels,etc. Elke familie kiest een Eerste Voeter voor een 3 jarige termijn.

    De Eerste Voeter komt met een grote hoeveelheid ham, gegrilde kip, een vat wijn, een munt in een appel gestoken, CHICHILAKI en een stel kaarsen. Gebeden wordt voor de familie van de gastheer gebeden, zoals voor zijn schuur en graanschuur en hij eindigt met de woorden Sint George zal u zegenen. Mogen BARAKONI en NIKORTSMINDA kerken, uw met zijn vele zegeningen schenken. Vrede en comfort zullen bij jullie zijn! Deze ceremonie zal overgaan in een feest inclusief tamboerijn en accordeon spelers, die muziek maken ten behoeve van komische dansen genoemd OGHRO CHOGHRD ( hobbelige weg).

    Nieuwjaars festiviteiten in LECHKHUMI ( dit is een streek in Georgië) draait om een ritueel feest dat behoeft de medewerking van het mannelijk hoofd van de familie, die in zijn handen heeft een presenteerblad heeft met daarop verschillende zaken, die afwacht totdat de klok van de kerktoren 12 uur slaat. Het blad bevat een heup van een varken, bonentaarten met daaromheen aangestoken kaarsen, een glas wijn, appels, peren, druiven en enige soorten van gedroogd fruit.. Na middernacht, kuieren grootvader met zijn jongste kleinkind naar de wijngaard, een kan met wijn in de hand, bidden voor een voorspoedige wijnoogst maar ook voor een voorspoedige andere oogsten. Daarna gaan ze huiswaarts en zeggen een gebed voor hun familie.Veronderstelt wordt dat de grootvader de Eerste Voeter zal zijn of was

    Gedurende enkele dagen voor Nieuwjaar SVANETIE ( dit is een streek in Georgië) families maken er een top prioriteit van om de huizen van top tot teen schoon te maken om hun bezoek goed te kunnen ontvangen. Een varken is voor deze gelegenheid van Nieuwjaar , vet gemest, en zal worden geslacht. Broden worden versierd met kruisen en zoete gebakken koekjes. De Eerste Voeter moet heel de nacht buiten staan, tot het moment is gekomen, dat het hele huis schoon is en er zo schoon uit ziet als een nieuw geldstuk, om de familie te kunnen ontvangen. Het hoofd van de familie begint met voorbereidingen van de vroege ochtend tot aan de late avond, als eerste de dieren voederen, dan de kaarsen aansteken en gebeden zeggen voor zijn familie.

    Nieuwjaar in SAMACHAMBLO ( dit is een streek in Georgië) wordt gevierd met luxe gerechten, kaas - en aardappeltaart, gekookt boter, GOZINAKI, BAZHE

    ( walnotensaus ) , gekookte kip, tafelzuur en wijn. Van het kind wordt verwacht, dat hij de schoonste hart en handen heeft en hij wordt genomineerd om op te treden als de Eerste Voeter. Hij of zij komt binnen met een kom gevuld met zoetigheden en aardappelen knoedels. De ceremonie wordt vervolgd door middel van het uitnodigen van de rondom hun huis wonende buren en een dansshow.

    KHEVI en MTIULETI ( dit is een streek in Georgië) heeft een voorgeschreven traditie dat op Nieuwjaarsmorgen, dat de oudste persoon andere ouderen naar de Sint George kerk begeleidt, met bij zich een vlag Wanneer de klokken worden geluid, feliciteren de ouderen elkaar op het Nieuwe jaar. God dankend voor de vrede en de voorspoed van hun dorp. Dan gaan ze in een ordelijke rij voedsel uitdelen aan mensen die daarvoor klaarstaan. De leider van deze ouderen groep wordt nu gevolgd door een processiegroep van gelovigen en gaan naar de kerk van de Sint George.

    Vee wordt geslacht en iedereen gaat dansen, feesten, eten, drinken en improviseren

    Zo zijn er nog meer Nieuwjaarsgebruiken waaronder die van Tush, Pshavs en Khevsurs, Saingilo, Samtskhe - Javakheti en Adjara.

    De reisorganisatie Profikurt www.profkurort.ge heeft voor u Engelstalige informatie.

    Georgië waar toeristen gezien worden als een gave van God.

    U bent uitgenodigd.

    Met vriendelijke groet

    Fred Vorstenbosch 02.08.2009

    17-10-2010, 18:35 Geschreven door smilingfred
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Georgie wintersport in Gaudari

    Wintersport en Welkom in Gudauri - Georgië!

    Georgiërs zien toeristen als een geschenk van God!

    Dus U bent alvast uitgenodigd!

    FRED Vorstenbosch op zoek naar nieuwe - maar sneeuwzekere wintersport mogelijkheden, was in Georgië, gelegen aan de Grote Caucasus bergen, de hoogste van Europa ( 5642 meter hoog), dus nog hoger dan de hoogste berg in Zwitserland.

    Dat betekend dus SNEEUWGARANTIE en dus, niet maar hopen dat gedurende jouw vakantie er wel sneeuw op de bergen ligt. Het ligt er echt. Je hoeft er alleen maar heen te vliegen. Inmiddels lees (juni 2008) ik in de reispers dat een grote Nederlandse touroperator, Georgië vanaf aankomende winter, in zijn programma heeft opgenomen. Dit artikel is door mij geschreven na mijn bezoek in mei 2008 aan Georgië om in Georgië de toeristen industrie te adviseren.

    Ik ben inmiddels 6 x in Georgië geweest om de toeristen industrie te adviseren.

    Om maar extra informatie te geven over dit schitterende land, wist U dat:

    1 Georgië vertelt, dat van oudsher Europa in Georgië is begonnen.

    2 Dat in Georgië de oudste sporen te vinden zijn van de eerste Europese beschaving.

    3 Dat de eerste Christenen in Europa zich eerst in Georgië vestigden.

    4 Dat Georgië de hoogste bergen van Europa heeft, ja zelfs hoger dan in Zwitserland en dat ze boven de 5642 meter hoog zijn.

    5 Dat de hoofdstad van Georgië, Tbilisi, gelegen is op de kruising tussen Azië en Europa.

    6 Dat U heel Europa in een klein land zoals Georgië is, hier kunt vinden.

    7 Dat in Georgië de eerste wijn ooit werd geproduceerd.

    8 Dat Georgië geschikt is voor zowel zomer en wintervakanties en het hele jaar door.

    9 Dat U in Georgië kunt ontdekken, beleven, genieten en nog veel meer met hun zeer gastvrije bevolking en dat de toerist gezien wordt als een geschenk van God.

    10 Voor meer informatie over Georgië voor de winter als voor de zomer vakantie mogelijkheden (die ook heel mooie is): ziet www.georgia.travel

    Mijn beknopt reisverslag.

    Vanaf Amsterdam vlieg ik met hun Nationale Airline rechtstreeks in circa 4,5 uur naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Op mijn voorlaatste reis, ongeveer 2 jaar gelden, vertelde de toen verantwoordelijke persoon van het Georgische Verkeersbureau mij, dat wanneer ik een volgende maal zou komen, dat de oude luchthaven gebouwen ( vertrek / aankomst) niet meer zullen gebruikt worden en dat er dan geheel nieuwe luchthaven gebouwen m.b.t. aankomst en vertrek, er zullen zijn.

    Ik dacht: dat is bluf, dat is stoere mannentaal, dat kan niet. In ampel 2 jaar een nieuwe infrastructuur rond de nationale luchthaven bouwen, een nieuw treinstation bouwen met daarin een reuze supermarkt, een geheel nieuwe aankomst - en vertrekhal bouwen? Dat kan, dacht ik, alleen in sprookjes. Maar sprookjes bestaan waarschijnlijk wel in Georgië.

    Na de landing op de nu nog oude landingsbaan, taxiede de Boeing langzaam naar de nieuwe aankomsthal. Alhoewel deze aankomst - en vertrekhal meer dan een half jaar of meer in gebruik was, rook het nog naar nieuw.

    In het verleden kostte het heel wat tijd om door de douane heen te komen, nu was het, waarschijnlijk door de positieve inzet en de moderne apparatuur van de douane, een fluitje van een cent.

    Voordat je het in de gaten had, kwam je koffer al op de lopende band aan. Wat mij al direct opviel in Georgië, dus ook op de luchthaven, was dat alle teksten op de informatie - en reclameborden niet alleen in de Georgische taal waren geschreven, maar ook in het Engels.

    Nauwelijks is de Russische taal noch te vinden op informatieborden, naamplaatsen, en etc. in Georgië. Het zal er best nog wel ergens zijn, maar zoals het circa 2 jaar geleden was dat op praktisch alle uitingen ter algemene nut alleen naast de Georgische taal de Russische taal is te vinden, dat is voorbij, althans waar ik in - en door Georgië geweest ben.

    Iets over de Georgiër. Ze zijn trots om Georgiër te zijn en dat mag ook wel. Wat er allemaal in de afgelopen 2 jaren is gebouwd, verbouwd, nog in de planning staat te doen, daar kan, nee je moet daar wel trots op worden en / of zijn.

    In de hoofdstad en in andere plaatsen, maar zeker ook in e wintersportgebieden, bijvoorbeeld wordt er keihard gewerkt aan de infrastructuur en aan de woningen. De wegen zijn stukken beter geworden. Er zijn vele investeerders naar Georgië gekomen en die zijn onder meer bezig om zeer luxe wooneenheden tot sociale woningbouw snel en goed te realiseren. De regering doet zijn enorme best om het een en ander zo goed mogelijk planmatig te realiseren. Wanneer ik het vergelijkt met mijn eerste bezoek aan Georgië, zo’n circa 5 tot 6 jaren geleden, waar in de straten van kuil tot kuil moest gelaveerd worden, om toch nog goed en zonder breekwerk door de plaatsen te komen en nu dit vergelijkt met wat het nu al is geworden; Prachtige wegen, meerdere 5 sterren hotels in Tblisi, ook moderne winkels waar alles te koop is, gezellige restaurants waar je al likkebaardend - en gezellig van je diner geniet. En men is pas begonnen, er staat veel meer in de planning te doen. Niet overhaasten, gewerkt wordt met planning.

    De regering heeft er voor gekozen, dat toerisme inkomstenbron nummer een moet gaan worden en men is er, via een welgekozen stappenplan, er keihard mee bezig dit te gaan realiseren. Naar de meest belangrijkste toeristengebieden zijn bijvoorbeeld de wegen aangepakt, de vele kuilen zijn er niet meer. Wat er wel zijn, en dat zult u waarschijnlijk ook wel te zien zijn, kudden met koeien en schapen op de weg, cultuur, natuur, geschiedenis, de zijderoute, etc. Veel te ontdekken en veel te beleven.

    Dorpen worden opgevrolijkt en opgeknapt. Toch blijft cultuur, mythen en natuur voor hen zeer belangrijk. Er is zelf een schilderachtig plaatsje in Georgië, waar je 7 dagen per week, 24 uren per dag, kan trouwen.

    Een soort van Las Vegas, maar dan op zijn Georgisch.

    De Georgiërs zien toeristen als een geschenk van God, zo kan u dan ook behandeld worden, dit indien u zich voor hen openstelt.

    De Georgiërs hebben bijvoorbeeld de tijd, haasten doen ze niet, op tijd komen doen ze over het algemeen ook niet. Het is hun levensstijl.

    Ooit zei een vriend tegen mij, toen ik klaagde over bijvoorbeeld op tijd komen en zijn: jullie Westerlingen hebben de klok - wij Georgiërs hebben de tijd. Wist u overigens dat de oudste mensen in Europa in de Caucasus bergen van Georgië leven en wonen.

    Georgiërs zijn over het algemeen gezellige -, vriendelijke - en open mensen. Natuurlijk zijn er ook vervelende exemplaren te vinden, maar waar niet. Ze drinken graag hun eigen wijnen, die ik ook heel lekker vind. Indien je van wat sterkers houd, maak dan eens kennis van hun eigen merken Brandy, die tegen wel een heel klein prijsje in de winkels te koop zijn. Jammer dat je in de handbagage geen drank mag meenemen. Ik zou graag heel veel van deze lokale Brandy mee willen nemen. Verder zijn er alle soorten van bekende - en onbekende soorten van allerlei andere dranken, met - of zonder alcohol te krijgen.

    Nog even iets over het eten. In Georgië is de hoofdmaaltijd rond 14.00 uur, dus in de middag en ze nemen er ruim de tijd voor. Vlees, vis, veel verse groenten, salades, en meer. De avondmaaltijd, waar men ook ruim de tijd voor neemt, begint omstreeks iets na achten in de avond, dan ook weer vlees, vis, etc. Bij beiden maaltijden wordt een goed glas van het een en ander geschonken. Dus als je dan nog wenst te gaan wintersporten, drink en eet niet te veel.

    Na mijn bagage van de band gehaald te hebben, staat mijn Engels sprekende reisbegeleiding voor mij klaar. We verlaten het vliegveld, aan het einde van de weg draaien we linksaf en rijden de George Bush Boulevard op richting Tbilisi. Het is er druk, vele auto’s rijden naar mijn gevoel rommelig door elkaar. Ze passeren je zowel links als rechts. In de stad zou ik niet zelf willen rijden, dat hoeft ook niet, de taxi’s zijn supergoedkoop. Voor 2 Euro (het lokale geld heet Lari) wordt u zo’n 5 tot 10 kilometer door de stad gereden. Misschien had ik wel een heel goedkope taxi, want een kennis van mij betaalt over dezelfde afstand het dubbele. Dus oppassen, alhoewel; de taxichauffeur mag ook verdienen en wij kunnen het makkelijk betalen.

    We verlaten Tbilisi richting Gudauri. De stad ligt in een dal. De 2 uur durende rit naar Gudauri is beslist geen verloren tijd. Na circa 30 kilometer licht klimmen, rijden we langs een diep blauw meer (wanneer die niet bevroren is of met sneeuw is bedekt) alwaar een fort is gelegen. In dit fort zijn meerdere (kleine) kerkjes uit een antieke tijd bewaard gebleven. In het grootste ervan zijn nog restanten van muurschilderingen te vinden.

    In de tijd dat Georgië nog geen eigen republiek was, hebben de voormalige bewoners / bezetters van het land, deze enorme kunstschatten met witte kalk bedekt. Toen was Godsdienst niet toegestaan, terwijl Georgië claimt dat ze het eerste Christelijke land op de wereld waren. Namelijk in de 4 e eeuw waren er al Christelijke kloosters in Georgië.

    Toch nog even iets over de zomer in de bergen van Georgië, voordat we verder de relatief koude van ijs en sneeuw ingaan.

    In de zomer is het niet moeilijk om een goede plaats in de bergen te vinden.

    Je kunt er heerlijk paardrijden en prachtige wandeling maken, vogels spotten, fietstrips maken, vissen en jagen, maar natuurlijk ook volop genieten. De natuur en cultuur zijn overweldigend. De weg tussen Gudauri en Kazbeki (richting Russische grens) heeft talrijke te ontdekken valleien en nieuwe gebieden te bieden. Daarnaast bieden de hotels van Gudauri uitstekende kansen voor internationale conferenties, workshops en voor het toerisme. Kenmerkend zijn de hoogte van de bergen, het warme -, zonnige - en kalme weer, typisch voor Gudauri. Een goed ontwikkelde infrastructuur en een volledige aanbod aan hotels en pensions, in praktisch alle categorieën, maken Gudauri tot een perfecte basis om de Grote Caucasus te ontdekken en ervaren, het hele jaar door.

    Terug naar de winter in de grote Caucasus bergen.

    Nu nog zie je (besneeuwde) velden, dalen en in de verte zie je de hoogste bergen van Europa, welke het hele jaar door met sneeuw bedekt zijn. Straks ben je er zelf om hiervan te genieten. De Caucasus bergen, waarvan de hoogste top 5642 meter hoog is.

    Ik was er voor het laatst in mei 2008.

    We reden met de auto op de zogenaamde Militaire Highway, op circa 3200 meter hoog. Ik had mijn poloshirt nog aan, en ik wandelde gewoon op deze hoogte in mei, in de sneeuw en had het beslist niet koud.

    Wel een aparte ervaring.

    De weg klimt en slingert zich langzaam maar zeker, stukje bij beetje, verder omhoog. Je kan er stil van worden, wat een prachtige uitzichten. Wat een maagdelijke bergen, wat een hoogte, wat een sneeuwzekerheid. Vanaf medio november tot eind april wordt hier geskied, met of zonder gebruik te maken van de helikopter, vertelde mijn reisbegeleidster mij.

    Na 2 uren onderweg te zijn geweest, rijden wij de laatste - van de vele curven bergopwaarts, om aan te komen aan de rand van Gudauri. Hier staan oude - maar ook spiksplinternieuwe hotels, kleine pensions, eettentjes, bungelen de skiliften boven je hoofd om je straks nog verder naar de sneeuw te brengen.

    In het kleine - en intieme hotel Truso ( www.hoteltruso.com) worden we warm ontvangen. Hotel Truso is gelegen aan der rand van Gudauri en heeft prachtige vergezichten wanneer je naar buiten kijkt.

    Hotel Truso is, zoals al gezegd, een kleinschalig hotel ,intiem, gezellig, niet ver van de skifaciliteiten, skihuur, gezelligheid en wat bijzonder goed is, was mijn ervaring, de maaltijden en de wijnen.

    De kamers zijn goed van opzet, de bedden van een uitmuntende kwaliteit en men biedt hun gasten een SERVICE MET EEN GLIMLACH. Wat kan je je nog meer wensen!

    Een van de stafleden van het hotel, die in de winter verantwoordelijk onder meer is voor de gasten en alles weet over de wintersportplaats Gudauri, schoof op mijn verzoek bij mij aan tafel aan.

    Met hem en anderen genoten we van de voortreffelijke maaltijd en hij vertelde mij over zijn bevindingen over afgelopen winters in Gudauri.

    Hij vertelde mij over vele wintersport onderwerpen.

    Enige hiervan heb ik opgeschreven en wil deze informatie met u delen.

    Mochten er dan nog vragen zijn, neem dan contact op met bijvoorbeeld dit hotel www.hoteltruso.com of www.georgia.travel te weten het Nationaal Verkeersbureau van Georgië.

    Enige informatie over de skiliften. Deze zijn op relatief korte afstand van de verschillende hotels te vinden die over geheel Gudauri zijn gelegen. Er zijn ook hotels die direct gelegen zijn aan de liften. (Zie ook: informatie over Gudauri! )

    En wat de sneeuwzekerheid betreft: er lag afgelopen winter ( zoals overige winters in het verleden) meer dan genoeg sneeuw om hiervan te genieten, zowel actief als niet actief.

    Hij ging verder: gewoon lekker genieten, goed skiën, genieten van de apres ski mogelijkheden, of gewoon in een zonnestoel liggen (wel een goede beschermingsfactor gebruiken), relaxen aan de sneeuw - en ijsbar of gewoon bij de indoor bars, waarvan er vele zijn te vinden, met een dampend bakje oploskoffie weer een warme neus halen, of een lekkere kop thee slobberen of gewoon praten met mede levensgenieters die u hier in Gudauri zal aantreffen.

    Een zeer koud pilsje op deze grote hoogte, vertelde hij met trots, smaakt altijd en Georgisch bier is niet alleen goedkoop maar ook heel lekker, vertelde hij me.

    Socialiseren komt heel regelmatig voor. Mensen en gewoontes leren kennen, vrienden maken, feesten en gezelligheid ervaren.

    Dus gewoon lekker genieten van deze sneeuwzekere winterbestemming.

    Je kunt, vertelde hij me, tot op 4200 meter nog skiën, maar dan met behulp van de skiheli.

    En als er nog tijd na het skiën over is en je wilt eens wat anders: ga op een van de vele excursies die ter plaatse worden aangeboden. Vraag uw hotel en / of uw reisleiding hier naar.

    Mocht u een ongeluk krijgen of ziek worden in Gudauri, vertelde hij mij?

    En hij ging verder: buiten het feit dat dit niet leuk is en zelfs je vakantie kan bederven, hulp is nabij. Goed opgeleide artsen staan u terzijde en helpen u om, waar mogelijk, weer snel te gaan genieten van uw wintersport, dit indien dat nog mogelijk is. Is het voor de aard van uw ziekte / ongeval noodzakelijk dat u opgenomen of geconsulteerd moet worden in een ziekenhuis, dan wordt u snel getransporteerd naar een van de ziekenhuizen in Tbilisi, of indien nog erger, gewoon terug naar huis, mits u goed hiervoor verzekerd ben.

    Hij vertelde verder: gedurende het verblijf in Gudauri, hebben het merendeel van de gasten het uitermate naar hun zin, zeker wanneer je rekening houdt met de stijl van leven van de Georgiërs.

    Mijn tip is: geniet van hun stijl van leven zoals - do not hurry, be happy - en op vakantie zal u dit beslist bevallen. Overigens waarom zich haasten op vakantie? Dat doet u toch al het hele jaar, ga genieten en ontspannen. Het zal u uitstekend bevallen.

    Hij ging verder: onze gasten hebben kunnen genieten van de diepe sneeuw, we hebben geskied, sneeuwhutten gebouwd, sneeuwfeesten beleefd gezeten aan de openlucht ijsbaar met elkaar geproost op het goede leven. Kampvuur feesten meegemaakt. Bij Georgiërs thuis uitgenodigd (en dat was apart) voor een hapje en meerdere drankjes, waar steeds hun levensstijl van - do not hurry, be happy - goed opviel bij onze gasten.

    Onze gasten hebben genoten, niet echt te veel geld uitgegeven! Georgië is in de ogen van westerse toeristen gewoon goedkoop, zeker wanneer je dat vergelijkt met de andere (niet altijd sneeuwzekere) wintersport bestemmingen in Europa.

    Hij ging verder met zijn verhaal: ze hebben kennis gemaakt met de Georgiërs, vrienden gemaakt.

    Dus de sneeuwvakantie is voor de meeste gasten meer dan geslaagd geweest. Velen vinden hun eerste ervaring een reden om ook gedurende de zomervakantie weer voor Geweldig Georgië te kiezen.

    Voor het komende winterseizoen is zijn advies aan de nieuwe gasten uit West Europa:

    Ik zou zeggen, trek de stoute schoenen aan, boek eens voor deze keer uw wintersportvakantie naar Georgië. Waarschijnlijk wordt u zo betoverd door dit geweldige land, dat u ook uw zomer rondreis in Georgië wenst door te brengen.

    Tenslotte verzocht hij mij het volgende u te willen meedelen:

    Mochten de komende gasten vragen hebben, opmerkingen willen plaatsen, suggesties willen doen, met betrekking tot hun komende (winter en / of zomer) vakantie bij ons in Georgië, laat dat beslist aan ons weten.

    Wij Georgiërs willen, een positieve onvergetelijke indruk op onze gasten achterlaten. Georgië is er alles aan het doen (maar we zijn nog niet klaar hiermee) om de komende toeristen een onvergetelijke vakantie te doen ervaren en beleven.

    Tot slotte, zei hij, laten we alvast maar zeggen - tot ziens in Georgië? -

    Shekhvedramde Sakartveloshi in GEORGIA!

    Informatie over Gudauri!

    De activiteiten in de winter zijn onder meer: Skiën - Langlaufen - Snowboarden - Heliski - genieten - en nog meer.

    De ski hellingen van Gudauri bieden faciliteiten aan voor skiërs van alle categorieën. Van moeilijk tot eenvoudig.

    Het niveau is aangepast aan beginners, snowboarders en aan professionele skiërs. Bovendien zijn de omringende bergen een toevluchtsoord voor het off-piste skiën.

    Bergaf : De skigebieden bevinden zich tussen 2000 en 3000 meters boven zeeniveau. De totale lengte is 16 km. Er zijn 3 vier zits Doppelmayers liften en sinds 2006 is er een gondellift geopend, welke skiërs vervoeren op de Kudebi bergen tot ver boven de boomgrens.

    Voor ervaren skiërs biedt Gudauri alle 4 soorten skiloop passen zoals:

    slalom, reuzen slalom, super en snelheid die - allen goedgekeurd zijn door de FIS. De gemiddelde diepte van sneeuwlaag op de hellingen is circa 1.5 meter.

    Er zijn eenvoudig groene - tot diepzwarte pistes.

    Heliski Één uniek aanbod te Gudauri, is de kans om van de fijnste poedersneeuw van de Grote Caucasus te ervaren en te genieten. Vrijwel onbeperkte toegang tot mogelijkheden om bergaf, bijna overal, tussen de 4200 en 1500 meter te gaan skiën. Short-run vluchten zullen u hoog op eenzame pieken brengen, en u wordt begeleid door ervaren skigidsen, die samen met u, u hiervan laten genieten. De helikopters van Gudauri worden goed onderhouden door het Zwitserse bedrijf Reis "Ltd. de" van Alpin.

    Ski vanaf pistes en gebruikmakend van de skiliften, om fantastische afdalingen door maagdelijke sneeuw bergaf te verder Gudauri te gaan ontdekken. Dit is een fijne beloning voor de bergopwaartse inspanning.

    Kinderen, leerlingen en amateurs worden op loopafstand van het hotel, veilige skischools aangeboden

    De privé lessen zijn beschikbaar voor leerlingen.

    Gudauri is een buitengewoon trefpunt voor kinderen om hun eerste lessen in de life-long sport van het skiën te ervaren.

    MEER INFORMATIE:

    Zie ook de volgende sites:

    http://www.gudauri.info/

    http://www.gudauri.ge/

    http://www.gudauri.info/page.php?id=95

    http://gudaurisun.ge/Hotel.html

    http://www.gudaurihut.com/?lang=english&g=hotel

    http://www.georgia.travel/gudauri/

    www.traveladventures.org/continents/asia/gudauri-skiing.shtml

    http://www.vlmgeorgia.com/

    Of type op uw zoekmachine de woorden GEORGIË GUDAURI in U krijgt veel meer informatie over het gebied.

    Hotel Services & Faciliteiten.

    Elk hotel, van klein tot zeer groot, kent zijn eigen faciliteiten. De ene heeft alles in huis, het andere, meestal kleinschalige hotels (zijn wel lekker knus) doen er ook alles aan om het hun gasten naar de zin te maken.

    Als u dat wenst, kunt u zich in iedere, zelfs zeer grote plaats, in de wereld vervelen.

    Maar vervelen komt niet, hopelijk, in uw woordenboek voor.

    De Georgiërs zullen er alles aan doen om het u naar de zin te maken waar mogelijk!.

    Zo hebben de verschillende hotels: bars, disco’s, sauna’s (sauna’s zijn niet gemengd in Georgië), bowling, indoor tennis, nachtclub en nog veel meer om u het naar de zin te maken, dit naar gelang het aanbod van het hotel c.q. pension.

    Voor meer informatie over Georgië:

    www.georgia.travel

    Calypso Travel www.calypso.ge .

    Profkurort Ltd . www.profkurort.ge

    Wilt u meer lezen over mijn zomer - en winterreizen, onder meer naar Georgië, type dan mijn naam FRED VORSTENBOSCH op uw zoekmachine in en u zult er velen vinden.

    Elke maand komt er een nieuw reisverslag bij.

    Ik wens u alvast veel leesplezier.

    FRED Vorstenbosch

    14.07.2008

    P.S. de volgende Georgische Touroperators leverden mij passende foto’s en / of informatie:

    .

    17-10-2010, 18:34 Geschreven door smilingfred
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vietnam verrassend 2005

    Verrassend Veelzijdig Vietnam

    Fred Vorstenbosch in Vietnam.

    In opdracht van de PUM (zie www.pum.nl) ben ik als vrijwilliger met mijn meer dan 30 jaar ervaring in het toerisme op missie gestuurd naar Vietnam.

    Waar is mijn bagage!

    Ik reisde eerst met Air France naar Parijs om vervolgens met Vietnam Airlines te mogen vliegen naar Hanoi. De service aan boord bij Vietnam Airlines is geweldig, men doet er alles aan om de passagiers van dienst te zijn, althans dat is en was mijn ervaring.

    Na dus een lange vlucht vanuit Parijs kwam ik dus op het vliegveld van Hanoi aan en al snel was ik door de paspoort controle. Wat zeker niet snel was, was het verkrijgen van mijn bagage. Na ongeveer 1 uur bij de rondgaande transportband te hebben gestaan, moest ik helaas constateren dat mijn koffer niet was meegekomen. Dan maar achteraan schuiven bij de balie van lost en found om vervolgens een formulier in te vullen en dat was het dan. Gelukkig stond de heer Son, mijn uitnodiger op me te wachten en dus had ik de hoop dat hij er de vaart achter kon zetten zodat ik mijn koffer snel kon krijgen.

    Buiten mijn kleding om zaten er in mijn koffer mijn cursus materiaal, waar het de bedoeling was, deze de volgende dag mee te kunnen beginnen.

    Helaas - pindakaas, dat feest ging niet door, hoezeer mijn uitnodiger, nu mijn vriend Mr. Son, zijn best ook voor mij deed.

    Dus de snikhitte in en op weg (in een auto - een van de weinigen) naar Hanoi, de hoofdstad van Vietnam.

    Het eerste wat opviel, buiten de temperatuur, is dat er zeer weinig tot bijna geen auto’s rijden. Het vervoer, steeds maar luid toeterend bij bijna elke beweging, bestaat voornamelijk uit motors en scooters, bromfietsen, mini busjes en fietsen. Ook veel lopende mensen die hun weg zoeken naar hun einddoel die dag. Ook zie je veel jonge mensen, Vietnam is volgens mij een land met zeer veel jonge mensen.

    De chauffeur van de auto doet zijn moeite, om al luid toeterend door de drukte heen te komen, links en rechts gepasseerd worden door fietsers en andere voertuigen, die misschien nog meer lawaai maken dan hijzelf al doet..

    Na enige tijd arriveren wij in Hanoi en word ik naar een klein familie hotel gebracht dat midden in de stad is gelegen, gezellig in een wijk met zeer veel kleine winkeltjes die tot diep in de nacht, vaak bij het licht van een klein lampje, open zijn.. Mijn kamer in het hotel is een inpandige kamer, dat wil zeggen dat ik geen ramen heb, dus mijn uitzicht is de muur, welke voorzien is van een schilderij. Wel heeft mijn kamer een airco, een ventilator en badkamer met douche en toilet. In het hotel kan je niet eten, wel excursies boeken. Om het eten hoef je je niet zorgen te maken omdat er overal diverse soorten van restaurants zijn, van groot en lux tot klein en simpel.

    Hanoi is een zeer grote en drukke stad, die volgens Nederlanders (of voor diegene die niet veel reizen) een grote janboel is. Druk, toeteren, druk, toeteren, en nog veel meer herrie van de straat komt je tegemoet in combinatie met de vochtige warmte van de dag.


    Ik vertelde dus dat ik mijn bagage niet had meegekregen vanuit Parijs, daar was deze blijven staan. Ik had wel mijn kleine trolley koffer bij me wat basis dingen, maar omdat het zo warm was, werd het inmiddels tijd om eens lekker een douche te gaan nemen en me te gaan voorzien van schone kleding na deze reis. Helaas, ik beschikte dus niet over mijn koffer dus douchen kon wel, maar schone kleding, dat ging niet lukken. Je begint in Hanoi al snel te transpireren.

    Boodschappen doen in Hanoi

    De directeur van de reisorganisatie FOOTPRINT Vietnam Travel, Mr. Son (kantoren in Hanoi en in andere plaatsen in Vietnam) vroeg me of ik bang was om achter op zijn oude mar degelijke motor mee te gaan rijden om wat kleding en andere voor mij nuttige zaken te kopen, zodat ik mij kon omkleden en verfrissen.

    Gezien de enorme drukte van het verkeer, had ik eerst wel mijn bedenkingen, maar ik had geen andere keuze, want auto’s waren er praktisch niet voorhanden en… iedereen reed dus op een motor, dus waarom ik niet. Dus zette ik een helm op mijn hoofd en ging achter op de motor van hem zitten en hij reed met mij zeer rustig en netjes weg, op jacht naar kleding en toiletartikelen.


    Met mijn Nederlandse XL maat (Vietnamese maten zijn duidelijk afwijkend - de mensen in Vietnam zijn kleiner en tengerder dan Nederlanders) werd het toch wel moeilijk om passend ondergoed en T shirts te vinden. Toch maar kopen en dan maar knellend ondergoed en T shirts dragen. Beter dan onfris (onder) goed te dragen, met de hoop dat mijn zoekgeraakte koffer weer spoedig op zou duiken.

    Hanoi is een prachtige -, zeer oude stad, met duizenden winkeltjes en er werd mij verteld dat vele straten namen dragen van artikelen die men er verkoopt.

    Zo heb je de horloge straat, de computer straat, de motor straat, de leer straat, etc. Zo heeft iedere bedrijfstak zijn eigen straten. Dus als je een horloge wenst te kopen, dan ga je natuurlijk naar de horloge straat alwaar je honderden horloge zaakjes, concurrerend naast elkaar treft. Dus maar handelen om het beste (namaak) horloge of (gekopieerde) computer onderdeel of (namaak) programma’s. En alles, tegen wel zeer concurrerende prijzen.


    Hanoi is een wir war van allerlei kleine en grote straten alwaar de mensen op motors, scooters, bromfietsen en fietsen voort jakkeren. Er wordt overal handel gedreven. De fietsenmaakster zittend op de straat verdient haar geld al banden plakkend tot laat in de avond. Op de fiets kan je meer dan fietsen, de fiets kan je ook als kledingrek gebruiken en zo worden er jurken, jumpers, BH tjes, etc aangetroffen al hangend aan de fiets, dienend voor de verkoop. Wat een kledingfiets kan, kan je natuurlijk ook met andere dingen doen. De scooter is er niet alleen voor het vervoeren van personen, maar je kan er natuurlijk ook zakken cement, kratten drank, grafstenen, etc. mee vervoeren.


    De straat oversteken lijkt een gevaarlijke bezigheid, namelijk alle vervoersmiddelen rijden af en aan, luid toeterend, je het gevoel gevend dat je haast niet over kan steken. Het advies is: beginnen met oversteken, dat is dan duidelijk zichtbaar voor het overige verkeer, en gewoon doorlopen, dan gebeurd er ook niets. Dat heb ik dus maar gedaan. Het viel me op dat vele meisjes en vrouwen, al rijdend op hun vervoermiddelen voor hun gezicht een witte mondkap hebben en een zonnebril dragen, terwijl om de armen lange witte handschoenen, tot over hun ellebogen worden gedragen. Mijn begeleider gaf mij de volgende verklaring. In het westen doen de mensen er veel aan om een mooie bruine kleur te krijgen. Hier in Vietnam, waar de zon praktisch altijd schijnt, is het gemakkelijk om bruin te worden. Maar in Vietnam, speciaal bij jonge meisjes, is het de mode om blank te blijven, vandaar die extra bescherming die ze dragen. Dus…. Deze witte extra kleding en zonnebril is er niet als bescherming tegen de luchtvervuiling, vertelde hij mij.

    Het Vietnamese leven

    Mijn hotel ligt dus midden in het centrum en de dag begint al vroeg in Hanoi.

    Wat gebeurt er s’ochtends al voor 06.00 uur.

    Plotseling begint er uit allerlei microfoons scherpe stemmen, met nieuws, te schallen, dit schijnt een overblijfsel te zijn uit de oude tijd om de mensen die niet over een TV (bijna iedereen heeft een TV) of radio beschikken te informeren over het laatste nieuws. Na gedoucht te hebben, ga ik naar een van de zeer vele eethuisjes om te ontbijten. Dat kan een Frans -, Amerikaans -, maar ook een Vietnamees ontbijt zijn, dus je kunt naar eigen smaak eten en drinken.

    Ook kan je natuurlijk (na het ontbijt) gewoon naar de BEERGARDEN gaan.

    Een plaats waar 95% van de mannen heen gaat om een pilsje te hijsen en vervolgens te gaan eten.

    Wat dacht je van gegrilde hond, of slakken, gegrilde vogeltjes of andere Vietnamese lekkernijen. Je hoeft het niet te eten, je kan het eten. Toen ik vroeg waarom ze honden op het diner hadden staan, kreeg ik het antwoord: jullie hebben varkens boerderijen, wij hebben honden boerderijen en de volgende positieve opmerking kwam met ook een vraag…. Als je naar varkens bij jullie op de boerderij kijkt, rollen ze in hun eigen uitwerpselen, vinden het schijnbaar prettig om in de modder te verkeren, bedoelen jullie dat dit lekker is. Nou ja, over eten, geloof en politiek is het beter in het buitenland om er niet over te discussiëren, althans je vrienden wil blijven. Ik heb wel zalig gegeten maar geen hond, geen gerilde schorpioenen, wel lekkere salades en voor mij nieuwigheden.


    Hanoi is een oude stad met zeer veel cultuur, zoals tempels, oude huizen en gebruiken.

    Een van de gebruiken is de ochtend gymnastiek voor iedereen, van 4 tot 100 jaar en het begint al voor 05.00 uur in de ochtend en u kan dit samen met de Vietnamesen doen. Ze leren het U graag hun Thai Chi oefeningen doen.

    Na mijn werk voor de PUM had ik voldoende vrije tijd om eens lekker door de smalle straatjes te gaan slenteren, wel goed onthoudend in welke straten ik gelopen had want vele straten lijken sprekend op elkaar, zodat ik eenvoudig mijn weg terug kon vinden naar mijn hotel (wel een visitekaartje van je hotel meenemen voor de zekerheid - altijd makkelijk als je verdwaald).

    Meerdere avonden was ik in een Vietnamese kroeg te vinden, de plaats waar de mannen bij elkaar komen om bijvoorbeeld te socialiseren en een pilsje te drinken. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Voor 2 cent kreeg je een halve liter pils, dit getapt werd uit een vat van 1600 liter. Dus heb je dorst….kom naar Hanoi. Vredig werd de peacepipe doorgegeven en van gelurkt. U zou zich kunnen afvragen, hoe praat je dan met de stamgasten…gewoon…met handen en voeten en een lekker glas pils en wat Vietnamese zoutjes. Het café is al vroeg open en gaat pas laat in de avond weer dicht.


    Op mijn vrije dag zijn we naar Halong Bay gegaan, nu wel met de auto. Halong Bay is gelegen op circa 2 uren rijden met de auto over een overigens goede weg. Eerst gaan ontbijten. Dat doen we bij het grootste restaurant, welke niet ver is gelegen van de Parfum rivier. Een groot restaurant waar ik op mijn nuchtere maag een grote bowl vol met hete soep, inclusief grote brokken van een soort vlees wat lijkt op draadjesvlees, consumeert. Verder kan je er ook allerlei andere snoep en drankjes gewoon kopen voor onderweg. Zorg er wel voor dat je water bij je hebt. Het is nogal warm in Vietnam.

    Onderweg veel rijstvelden alwaar man / vrouw en vee bezig is het land te bewerken. We passeren diverse dorpjes. In verschillende dorpjes worden mens grote vazen voor de verkoop aangeboden. De prijs van deze vazen (en andere materialen) maakt me erg enthousiast, echter ze zijn zo groot van formaat, dat ik vrees dat ik ze eerst niet in de auto - en later ook niet in het vliegtuig kan meenemen. Plotseling slaan we enkele kilometers voor Halong Bay linksaf en na een klein aantal kilometers stoppen we voor een paal die dwars over de weg is geplaatst, welke voorzien is van een groot hangslot. We gaan nu wandelen krijg ik van Mr. Son door en wel naar een klein dorpje waar aan de rivierbedding houten schepen worden gemaakt.

    Nu ben ik gek van wandelen, maar ik had daar geen rekening mee gehouden. Ik had alleen mijn teenslippers aan en dan te weten dat het net geregend had en er geen echte geplaveide weg is. Enkele kilometers heb ik al min of meer glijdend op mijn teenslippers gewandeld.

    Na enige tijd kwamen we aan bij een scheepswerfje waar een houten stevige boot op stapel stond waarmee excursies kunnen worden gevaren in Halong Bay. De bouwer had goed gekeken hoe luxe zo’n boot moest zijn om toeristen blij te maken. Er was van alles aanwezig om een toerist te verwennen. Cabines met toilet en douche, in een woord geweldig.

    We sjokken weer terug naar de auto, maken onze schoenen en slippers schoon en stappen weer in de auto, nu echt onderweg naar Halong Bay.

    Halong Bay is de place to be. De drukte komt je in de haven, voorzien van veel geluid en schuifelende toeristen, die op zoek zijn naar hun houten schip, tegemoet, maar eenmaal aan boord van de boot ervaar je de SOUND OF SILENCE, al varend tussen de duizenden eilanden, op een diepblauwe zee. We bezoeken eerst een nabijgelegen eilandje met geweldige grotten, waar het heerlijk fris van temperatuur is. Hierna zijn we weer aan boord van dit houten schip gegaan en zijn, al kalm varend, gewoon wat tussen de eilandjes gaan varen op een diep blauwe zee. Het middagmaal wordt opgediend. Allerlei soorten van verse vis, hoe je het wilt hebben: gestoomd, gebakken of gegrild, zeg het maar, de klant is echt hier koning.

    Na een dagje zee en rust, keren we weer terug naar de hektiek van Hanoi.

    Ik moet morgen weer verder met mijn seminar over toerisme, wat ik ook met plezier doe.


    Er valt zoveel te vertellen over vrolijk Vietnam, waarom ga je er niet zelf heen en kijk even op de website www.footprintsvietnam.com of neem contact op met Mr. Son. Zijn @ mail is son@footprintsvietnam.com

    Veel succes.

    Vietnam een aanrader.

    Oh ja, de 2 e dag van mijn verblijf is mijn koffer afgeleverd in mijn hotel.

    2005

    17-10-2010, 18:33 Geschreven door smilingfred
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vietnam verkeersregels

    Vietnam - VERKEERSREGELS

    Het is alweer een tijdje geleden dat ik u geïnformeerd heb over mijn reis naar Vietnam.

    Zoals u uit mijn reisverslag kunt lezen, heb ik daar een geweldige tijd gehad en ik kan het u aanraden om Vietnam te gaan bezoeken.

    Mijn vriend en touroperator ter plaatse in Hanoi is tevens mijn vaste mailer en we hebben vaak hele geschiedenissen aan elkaar te vertellen.

    Son (dat is de naam van mijn vriend) is samen met zijn vrouw ongeveer 4 maanden geleden vader van een gezonde dochter (Huan) geworden en daar zijn ze heel trots op, en terecht, het is een wolk van een dochter.

    We vertellen ook elkaar bijzonderheden over het reilen en zeilen in de voor ons en voor hen eigenaardigheden van onze landen , en dat is erg leuk omdat te weten.

    Son, directeur van de zeer gespecialiseerde Vietnamese touroperator www.footprintsvietnam.com organiseert alle soorten van goede vakanties in zijn eigen land van hoge kwaliteit en dat durf ik te zeggen, gezien de reacties van de Nederlandse groepen en individuelen die reeds met hem op vakantie zijn geweest.

    SERVICE MET EEN BREDE GLIMLACH is een van de uitingen van Son.

    Hieronder een zelfspot artikel over het verkeer in Vietnam.

    Even toch nog wat extra informatie over het verkeer zoals ik dat ervoer op mijn reis in - en rond Hanoi Vietnam.

    Mijn vriend Mr. Son, vroeg me of ik bang was om achter op zijn oude - maar degelijke motor mee te gaan rijden om wat kleding en andere voor mij nuttige zaken te kopen, zodat ik mij kon omkleden en verfrissen.

    Ook zou ik dagelijks met hem op zijn motor van mijn hotel, door de drukke - en nauwe straatjes naar en van mijn werk worden gehaald en gebracht door hem.

    Gezien de enorme drukte van het verkeer, had ik eerst wel mijn bedenkingen, maar ik had geen andere keuze, want auto’s waren er praktisch niet voorhanden en… iedereen reed dus op een motor, dus waarom ik niet. Dus zette ik een helm op mijn hoofd en ging achter op de motor van hem zitten, hem om de middel vasthoudend, bang dat ik van de motor zou afvallen.

    Son reed zelf heel beschaaft echter ook hij reeds links waar hij eigenlijk rechts zou moeten gaan. Stond voor linksaf (naar mijn idee) voorgesorteerd en ging plotseling gewoon rechtdoor. Hij remde waar ik niet dacht dat er geremd zou worden, stoplichten met rood licht, daar stopte hij niet voor.

    Gedurende mijn eerste rit bij hem achter op zijn motor, heb ik toch van tijd tot tijd mijn ogen gesloten en daarbij voelde ik me meer veilig dan wel kijken.

    Hij reed niet gevaarlijk, hij reed zoals iedereen dat doet en deed.

    Het aantal motorfietsen is ver boven de miljoen in Hanoi, auto’s zijn er nauwelijks. Het aantal fietsen (soms net rijdende markten die fietsen) is ontelbaar. Op de motor / fietsen wordt alles vervoerd, van grafstenen, tot BH zaakjes, van deuren tot kippen, zaken worden er op gedaan. De motor / fiets is multifunctioneel en niet alleen om er op te fietsen.

    Dat alles rijdt af en aan, in grote stromen luid toeterend en bellend je tegemoet of van je af. De mobile telefoon is zeer populair en al rijdend wordt menig telefoongesprek gehouden.

    Heel moeilijk wordt het als je de straat wenst over te steken. Al dat verkeer, al die mensen die kris kras op je af rijden, naast je rijden of lopen, het lijkt er op dat een stroom van duizenden weggebruikers het op je gemunt hebben om het voor je of moeilijk of geheel onmogelijk te maken om te kunnen oversteken.

    De waarheid is toch anders. Zolang jezelf niet aan de weggebruikers laat zien dat je gaat oversteken, blijft men doorrijden omdat men niet weet dat je gaat doen.

    De meest simpele methode is gewoon beginnen met oversteken en door middel van een praktisch rechte lijn te gaan lopen, dan gewoon (zonder ongelukken, al hopend daarop) goed opletten dat je niet tegen anderen oploopt en dan de overzijde van de straat bereiken.

    Eerst moest ik wel heel erg wennen en ook mijzelf motiveren om gewoon over te gaan steken. De eerste maal was beangstigend, maar als snel zag ik dat de andere weggebruikers gewoon voor -, achter - en opzij langs me heen reden.

    Ik ben geen enkele maal door hen aangereden, nog niet eens aangeraakt.

    Het is en was wennen.

    Naar aanleiding van mijn vriend Son in Vietnam zijn verkeerssituatie, kreeg ik van hem DE WEGENVERKEERSREGELS toegestuurd.

    VIETNAM TOCH OOK UW VAKANTIELAND!

    Indien je in Vietnam ben en je denkt er over om een motor(fiets) te gaan huren en er zelf mee op ontdekkingsreis te gaan, zonder hulp van een bijvoorbeeld een Vietnamese organisatie zoals die van mijn vriend SON

    ( www.footprintsvietnam.com ) dan dient u goed op te letten of de te huren motorfiets wel in goede staat verkeerd, u de verkeersregels wel goed kent en toepast, en dat u erg goed verzekerd ben. Als u daarbij ook nog wat Vietnamees spreekt, kan dat een hulp zijn.

    Het onderstaande verhaal en richtlijnen kreeg ik van mij vriend SON, dit ter lering en ter vermaak. P.S. Het lijkt me toch beter een goed georganiseerde reis naar Vietnam te boeken zodat u geen problemen zal hebben met deze ietwat (beneden genoemde) vreemde verkeersregels!

    Vietnam - De wegenverkeersregels ! (grapje)

    1. Handel volgens de verkeersregels, zover je ze kent en begrijp.

    2. Houd je richting, wat er ook gebeurt.

    3. Herinner dat de snelste manier tussen twee punten is een rechte lijn.

    4. Verwacht het niet te verwachten.

    5. Wees niet verrast wanneer er een 10 meter lange boot zich slingert tussen twee motoren door op de snelweg , dat juist voor je geschiedt.

    6. Wees niet verrast, ondanks de vogelgriep, dat er een hele schare eenden zich op de grote weg bevinden.

    7. Wees niet verrast wanneer een volgeladen bus (of iets anders) u tegemoet komt aan de verkeerde kant van de snelweg.

    8. Het Rode stoplicht betekend vaak slechts een advies!

    9. Stop niet direct bij rood licht omdat het mogelijk is dat het achterop komende verkeer pardoes tegen u opknalt.

    10. De man met twee grote koelkasten geplaatst op de achterzit van zijn motor, gaat zeker niet stoppen voor het rode verkeerslicht.

    11. Verkeerspleinen zijn gewoonlijk niet meer dan wat oponthoudt voor het verkeer.

    12. Het is heel gewoon om de verkeerde kant van een 1 richtingsverkeersweg in te gaan.

    13. Wanneer je iets geheel stoms doet, zoals beschreven bij punt 12, ga aan het toeteren, dat helpt.

    14. Rijdt met minstens 1 vinger constant aan de claxon, omdat dat gemakkelijker is om de verkeersregels te volgen.

    15. Omdat je 4 personen op je motor of fiets heb die de verkeerde richting inrijden bij een 1 richting verkeersstraat, wilt dat nog niet zeggen dat de politie je zult stoppen.

    16. Verkeerslichten worden gedurende de dag niet gebruikt omdat ze teveel elektriciteit gebruiken.

    17. Verkeerslichten kunnen vaak verstopt zijn achter bomen of andere tekens of borden.

    18. “Vaak zijn tekens voor linksaf slaan” buitenwerking of zijn gewoon weggehaald van tijd tot tijd.

    19. Omdat U toevallig linksaf wilt slaan en u zich begeeft aan de linkerzijde van de weg wil niet zeggen dat iemand u passeert of aan de linker - of aan de rechterzijde, of gewoon rechtdoor gaat.

    20. Omdat iemand aan de linkerzijde van de straat rijdt wil nog niet zeggen dat hij linksaf gaat, het kan ook betekenen dat hij of rechtsaf of rechtdoor gaat.

    21. Hetzelfde geld overigens andersom.

    22. Denk niet, omdat er aan beide zijden van de weg een grote hoeveelheid motoren op u afkomt, dat het betekend dat u op de juiste kant van deze weg rijdt en denk vooral niet dat u op een eenrichtingsweg rijdt.

    23. Denk niet dat wanneer een auto aan uw kant van de weg rijdt dat hij aan de juiste kant van deze weg rijdt.

    24. Helmen zijn er voor om ze in de mand voorop de motor te plaatsen en niet om te dragen.

    25. Ter herinnering: autorijders zijn vaak niet de bezitters van deze auto maar zijn motorrijders en gedragen zich daar ook naar.

    26. Als je aangereden wordt door een auto, wees er dan zeker van, dat het geen staatsauto is.

    27. Pas op voor buitenlanders, omdat de meeste van hen op een Russische motor rijden, en deze moeten blijven rijden, anders zou de motor er wel eens kunnen stil komen te staan. (grapje).

    28. Let speciaal op iedereen die een groene pet (politie) en plastik sandalen draagt, omdat ze weten dat ze het recht op de weg voor zich hebben.

    29. Pas op voor iedere Vietnamees met rood, blauw of groen haar , omdat ze denken dat ze van een andere planeet komen alwaar Vietnamezen wonen die geen donker haar hebben.

    30. Pas op voor iedereen die een motorhelm draagt ,omdat ze denken dat rijden in Vietnam gevaarlijk is, of het zijn buitenlanders.

    31. Pas op voor buitenlanders omdat ze denken dat er helemaal geen regels zijn in Vietnam.

    32. Geef veel ruimte voor meisjes die achterop de motor zitten die hun handen om het middel van de berijder hebben geslagen, omdat het mogelijk is dat de motor plotselinge vreemde bewegingen kan gaan maken.

    33. Auto’s met pech op de snelweg zullen ook gedurende de nacht geen lichten aan hebben.

    34. Indien u een kapotte auto zonder lichten aan in de midden van de nacht op de autosnelweg aanrijdt, zult u waarschijnlijk worden gedagvaard in verband met het berokkenen van schade.

    35. Slootjes die overdwars over de snelweg liggen behoeven niet te worden gemarkeerd en ook gemorste olie op de weg niet.

    36. Herinner zich er aan dat na het vallen van de avond niemand zich stoort aan virtuele verkeerssignalen van welk soort dan ook.

    37. Vietnamezen willen geen tijd verliezen om het onzichtbare, dus zijn er geen zichtbare stoptekens.

    38. Wanneer je een heleboel chauffeurs ziet samen staan op de hoek van een straat, pas dan op, er staat dan een politieman te wachten voorbij deze straathoek om u op te wachten en een bekeuring uit te gaan schrijven.

    39. Indien er stoplichten zijn, stop dan niet, want het is mogelijk dat iemand u van achter aanrijdt.

    40. De regel is om niemand van het tegemoet komend verkeer aan te rijden, tegemoet komend verkeer neemt zijn kansen.

    41. Als 3 mensen tegelijkertijd iets stoms doen dan vermijden ze een ongeval .Indien 5 personen iets stoms doen op dezelfde tijd , dan gebeurt er een ongeluk.

    42. Er zijn ongeveer 10 miljoen motorfietsen in Vietnam, hiervan hebben slechts tussen de 2 en 3 miljoen een rijbewijs.

    43. Dat Vietnamezen zelfspot heeft, bewijs dit artikel, naar mij toegezonden door mijn vriend en reisorganisatie Son.

    17-10-2010, 18:32 Geschreven door smilingfred
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vietnam, wat een fijne vakantie 2009

    Fred Vorstenbosch in Vietnam - Hanoi e.o. februari 2009

    Het is de tweede maal dat ik hiernaar op reis gaat om mijn vriend en tour operator Son van advies te gaan dienen op het gebied van marketing en toerisme. Ik was circa 4 tot 5 jaar geleden voor het eerst bij hem geweest en heb daar een geweldige tijd gehad.

    Eigenlijk snap ik niet waarom, dit in verhouding met andere - ook prachtig Aziatische landen, er relatief zo weinig mensen vanuit Nederland naar Vietnam op reis gaan . Gedurende mijn bezoek trof ik reizigers aan uit Noord Amerika, Australië, Zuid Oost Azië, Duitsland, Frankrijk en andere delen van Europa.

    Vietnam heeft veel meer te bieden dan alleen super mooie stranden, alwaar menig ander Aziatisch land ook trots op zou kunnen zijn. Wat je mist in Vietnam is, zijn horden toeristen, die op een of andere manier, kunstmatig het naar de zin moet worden gemaakt.

    Vietnam is ontdekken, ervaren, genieten, natuur, cultuur, religies en nog veel meer. Vietnam is een stabiel land. Stakingen, en negatief oponthoud voor toeristen, is men hier wars van.

    Op maandag 2/2/2009 vlieg ik rechtstreeks met Malaysian Airlines vanaf Amsterdam naar Kuala Lumpur. Na een korte tussenstop aldaar, vlieg ik door naar Hanoi. Ik ben benieuwd wat er allemaal, sinds mijn laatste bezoek in Vietnam veranderd wordt. Oh ja: ik pak nog een staartje mee van het Chinese Nieuwjaar, dat moet geweldig zijn.

    Maandag 02.02.2009

    Vanochtend toen ik uit Nederland vertrok voor mijn reis naar Vietnam, was het erg koud, het vroor en in Engeland was zoveel sneeuw gevallen dat het verkeer er erg last van had.

    Gisteren stond in de krant dat de weersituatie wel eens problemen op de weg zou kunnen geven en dus had ik besloten, voor de zekerheid, om in plaats van met de auto maar per trein naar Schiphol te gaan. De treinverbinding was prima en binnen de kortst mogelijke tijd was ik op Schiphol, zonder stress, die misschien wel veroorzaakt had kunnen worden door overvolle wegen met druk verkeer. Ruim op tijd kwam ik op Schiphol aan.

    Ik had deze mail, voor deze lange reis via Kuala Lumpur naar Hanoi, een business ticket, wat toch erg veel meer reisplezier gaf. Ik weet het, zo’ n ticket is duurder, maar geeft veel meer dan gewoon reizen.

    Het begon al bij het inchecken. Bij de business balie ging dat snel, je hoefde niet in de rij te staan en ik was vlug onderweg naar de douane. Het was erg rustig bij douane. Deze maal geen ellenlange rijen. Door de douane gekomen ging ik direct door naar de KLM business lounge. Lekker rustig een keuze gemaakt uit eten en drinken, rustig comfortabel een krant lezen en rustig wachten totdat het inchecktijd was. Malaysian Airlines zou inchecken vanaf 11.00 uur en vertrekken naar Kuala Lumpur om 12.00 uur. Het was erg druk bij de incheckbalie. Rond 11.00 uur bracht de KLM vertegenwoordigster ons de mededeling dat om onbekende redenen het vliegtuig vertraging had opgelopen en dat we ons weer moesten melden rond 13.00 uur. Iedereen kon een koffiebon krijgen en dat werd later, in verband met deze vertraging ook nog een lunchbon. Ik ging weer terug naar de business lounge voor mijn maaltijd en drinken aldaar.

    Om 13.00 uur was ik terug bij de KLM desk en zag, gelukkig voor alle passagiers, dat de bemanning van het vliegtuig bezig was met vlucht voorbereidingen en na nog even wachten konden we instappen. Nu kregen we door dat de vertraging te maken had met een technische storing aan het vliegtuig, die inmiddels was opgelost.

    Omdat een vertraging niet altijd goed nieuws is, belde ik voordat ik instapte naar huis om een mailtje naar Vietnam te zenden om hen te laten weten dat het mogelijk is dat ik misschien later zou komen.

    Business klasse reizen met Malaysian Airlines is geweldig. De stoel is bijna geheel in te stellen in een bed, maar is geen bed. Ik zat bij de nooduitgang en dat gaf nog meer ruimte dan de andere passagiers in business klasse. Over de service die Malaysian Airlines verder aan boord aanbiedt: is in 1 woord meer dan geweldig. Het eten is geweldig en de drankjes smaakvol. Rond 16.00 uur, na het diner ging het licht in de cabine als volgt uit. Eerst een groen en blauw licht vulden de cabine, vervolgens zwakte dit af naar alleen of blauw of groen en vervolgens na een korte tijd naar verder donker af te zwakken. Iedereen bereidde zich voor op de nacht aan boord. De meest mensen gingen slapen, sommigen keken TV die aan hun stoelleuning vastzat, anderen luisterden naar muziek of deden een computerspel. Ik plugde klassieke muziek in en sloot mijn ogen. Of ik geslapen heb, weet ik niet, maar slaap je niet, dan rust je toch werd mij vanaf kinds af aan al verteld.

    De vlucht vanaf Amsterdam naar Kuala Lumpur in Malaysia is 10.600 kilometers en dat kost aan uren ongeveer 12 ½ uur rechtstreeks vliegen. Als ik wakker was keek ik bewust niet op mijn horloge, ik wilde perse niet weten hoeveel uren ik nog moest vliegen.

    Ongeveer 1,5 uur voor landing werd weer voorzichtig het licht aangedaan. Een licht ontbijt werd geserveerd en na het afruimen van de maaltijd was het bijna tijd voor landing.

    Dinsdag.

    Kuala Lumpur is een geweldig mooie en nieuwe luchthaven. Wel kleiner dan Schiphol, maar wat luxe betreft mag deze luchthaven er zeker zijn. Van de ene vertrekpier naar de andere (en naar de stad) rijden er treintjes af en aan.

    Ik was met vertraging vertrokken vanaf Amsterdam maar kwam ruim op tijd aan voor mijn doorverbindende vlucht naar Hanoi. Na wat rond gewandeld te hebben, ging ik naar de business lounge van Malaysian Airlines. Deze was wel iets kleiner dan die op Schiphol maar veel luxer. Overal stonden bedienend personeel, klaar voor service met een glimlach.Ik kon gratis gebruik maken van internet en @ mail service hier en, indien ik dat wilde, gebruik maken van een uitgebreide maaltijd met allerlei drankjes. Toen ik naar het toilet ging , deuren voorzien van louvredeurtjes, bleek dat je ook nog uitgebreid en luxe kon douchen. Ook nu bleekt dat er allerlei massages voorhanden waren en een speciale golfbaan en een kinderspeelplaats.

    Op tijd vertrok ik terug naar de vertrekpier en na een veiligheidscontrole werd het tijd om te vertrekken. Ook hier aan boord van dit kleinere toestel is de service van Malaysian Airlines heerlijk. Een goede maaltijd en weer service met een glimlach.

    Na circa 3,5 uur vliegen landden we op Hanoi – Vietnam vliegveld.

    Mijn koffer kwam als eerste op de band terecht en ik kon dus al snel door de Vietnamese douane heengaan, die me uiterst beleefd doorliet.

    In de vertrekhal stond Mister Son van de Vietnamese touroperator FOOTPRINT al op me te wachten. De laatste maal dat ik hier in Vietnam was (4 jaar geleden) zag je nauwelijks auto’s op de weg. Nu rijden er een heleboel auto’s. Veel grote auto’s maar ook kleine auto’s.

    Mister Son bracht me naar mijn hotel (2 sterren, welke gelegen is op wandelafstand van zijn kantoren. ) en ik checkte in. Het hotel is eenvoudig, maar daar geef ik niet om, zolang er maar een douche en toilet op mijn kamer is. Na mezelf opgefrist te hebben en schone kleding aangetrokken te hebben, wandelden we naar zijn FOOTPRINT touroperator kantoor (voor meer info : www.footprint.vn ). Vele mensen die ik voor 4 jaar geleden gezien had, werkten er nogsteeds. Wel is het aantal personeelsleden gegroeid. Deze touroperator doet zijn werk extreem goed en leveren verschillende reisproducten ook aan enige Nederlandse touroperators met heel veel service en kennis van zaken. Hij heeft op zijn internet uitgebreide informatie voor die toeristen die ook individueel Vietnam willen leren kennen. Deze internet site is beslist meer dan de moeite waard om aandachtig te bekijken..

    Ik deelde mijn cadeautjes uit Nederland uit, dronken Vietnamese gele thee en aten Hollandse stroopwafels die ik ook uit Nederland had meegenomen.

    Afgelopen week was het TETH nieuwjaar in Vietnam. Iedereen was vrij en deze gebeurtenis met familie en vrienden te vieren. Het is een gewoonte, vertelde men mij, dat je een enveloppe met geld ontvangt als een geluksenveloppe. Ik werd zeker niet vergeten. In een kleine enveloppe zat een bedrag van 10.000 Dong.

    Na het eerste gesprek op kantoor werd het tijd om terug te wandelen naar mijn hotel. Vanuit mijn huis in Nederland tot mijn hotel in Hanoi was ik 24 uur onderweg en in touw geweest en dus was ik toe aan rust. Maar eerst nog een gezamenlijk diner in mijn hotel met Mister Son. Een typische Vietnamese maaltijd, groenten, vis en veel rijst, soep met daarin vlees en groenten stonden op het menu.

    Na het diner ging ik naar mijn kamer om de rest van mijn bagage ordelijk uit te pakken. Mijn meegenomen transistor radio zette ik een Engelstalig kanaal.

    Het was bij aankomst in Kuala Lumpur 26 graden en ik had nog mijn winterkleding aan. In Hanoi, vertelde Mister Son zou het veel kouder zijn, rond de 17 graden, en dat is koud voor de Vietnamezen die dan met winterjassen aan lopen. Bij mijn aankomst in Vietnam was het 22 graden en dat was behoorlijk warm als je met winterkleding vanuit huis hier aankomt.

    Het hotel is eenvoudig, de muren tussen de kamers dun, dus gehorig.

    Ik nam mijn leesboek, dook onder mijn dekbed, begon te lezen, vond het koud in de kamer, en viel tegen 23.00 uur in slaap.

    Woensdag.

    Om 08.00 uur werd ik wakker en ging naar de douche. Helaas had ik geen warme douche en dus gaf ik dat door aan de vriendelijke, Engels sprekende receptioniste. Ze zou er zorg voordragen dat ik vanavond wel een warme douche kon gebruiken. Het ontbijt, in Vietnam is, soep met aardappelen en enige groenten, was op mijn verzoek veranderd in vers gebakken broodje met gebakken ei , boter en komkommer. Ik kreeg koffie en thee erbij geserveerd. Ik had nog tijd over en ging op de trappen van de Universiteit , gelegen in de straat waar het hotel is, zitten om foto’s te schieten en mijn verhalen op te tekenen.

    Vietnamezen staan niet bekend als dikke – en lange mensen. In tegendeel, ze zijn klein van stuk en over het algemeen zeker niet te dik, eerder slank. Maar als ik zie wat ze aan hoeveelheid eten opkunnen, dan zouden ze gemakkelijk zo dik en lang zijn als een gemiddelde Amerikaan.

    In de ochtend zijn we begonnen met het behandelen van hun toerisme producten en dat was zeer leerzaam te weten hoe men nu werkt en hoe men in de toekomst verder wenst te gaan.

    Voor de lunch werd mij gevraagd of ik typisch Vietnamees wilde eten. Ik ben heel nieuwsgierig naar wat een typische Vietnamese maaltijd is. Met in totaal 4 personen gingen we naar de hoek van de straat alwaar op een soort van toegestane illegale manier eten wordt gekookt. Niets moeilijke dingen. Op een metalen emmer staat een soort van wok en daarin wordt toufou klaargemaakt. Ook een soort van draden rijst wordt hier gestoomd, muntblaadjes worden op een eenvoudig plastic bord gedaan. Op lage krukjes zittend op de stoep, in de straat alwaar mensen en verkeer voorbij gaan, hebben we lekker en apart gegeten. Er waren twee soorten van saus. Een milde saus en een tweede saus die de smaak had van Nederlandse (Limburgse) stinkkaas. Ik ben een liefhebber van stinkkaas en nam de keuze te gebruik te maken van de stinksaus. Ik heb er heerlijk van genoten.

    In de middag zijn we verder gegaan met toerisme in al zijn verdere aspecten.

    Rond 18.15 was ik terug in mijn hotel en heb iets later mijn diner gegeten.

    Biertje erbij, koffie en thee als afsluiting. In het hotel is weinig te beleven en dus de straat op. Overal zijn illegale eettentjes. Gewoon wat krukjes op straat, een kacheltje en een pan en klaar ben je. De politie laat ze daar gewoon en wanneer de politie deze eettentjes opruimt beginnen de verkopers op een andere plek met ander materiaal weer hun handel.

    In een van deze eettentjes zag ik 3 vrouwen zitten te eten en genoten van gestoomde kippenpoten, die meer op rauwe kippenpoten leken dan op iets anders. Kompleet wordt de poot opgediend met aan de tenen de nagels er nog aan. Ach s’lands wijs s’lands eer.

    Donderdag.

    Ik kan wat moeilijk de slaap vatten en rond 4 uur in de ochtend begonnen mensen naast het hotel en onder mijn raam weer een eettentje. Plastik zeilen werden tussen het hotel en de aangrenzende hekken gespannen en er werd zeer luidruchtig gesproken. Het leek me dat personen naast mijn kamer bezig waren aan het schoonmaken. Nadat ik weer door de herrie in slaap viel, werd ik om 6 uur weer wakker van de herrie, weer van de plastik zeilen en de luidruchtige mensen. Ik kreeg nu het idee dat men een marktkraam onder mijn raam bezig was op te zetten. Toch viel ik weer in slaap tot 8.00 uur en ben gaan douchen. Gelukkig had ik nu wel warm water, gisteren had ik alleen koud water. Na het ontbijt ben ik naar de te adviseren touroperator gegaan voor verder adviseren en discussiëren. De middagmaal, een van de hoofdmaaltijden , werd in een straatsteeg genuttigd. Rijst, bamboe, garnalen,, toufou, etc en soep na. Iets verder op in de straat hebben we, gezeten op zeer lage plastik krukjes, een glaasje thee gedronken.

    Na werktijd ga ik naar een houten waterpoppenshow.Bent u benieuwd wat dat zal zijn. Het theater is gelegen aan de overzijde van het centraal gelegen meer in het centrum van Hanoi. Het is ongeveer 15 – 20 minuten doorstappen vanaf het kantoor van FOOTPRINT. Doorlopen is prima, maar door het zeer drukke verkeer je heen wurmen is een kunst die je moet leren en aandurven. Doe je dat niet, dan wordt het heel lastig om over te steken. Stoplichten met voetgangers en zebra’s zijn er wel, maar of daarop echt gelet wordt is een tweede. Het devies is: uitkijken of er enige ruimte is om over te steken en dan gewoon gaan. Door middel van je handen laten zien dat je het tegemoetkomende verkeer wilt laten zien dat je wilt oversteken. Eenmaal bij het poppentheater aangekomen is het heel druk. Bussen met toeristen vanuit vele landen van de wereld hebben zich gemeld voor deze zeer unieke waterpoppenshow. Ik denk dat er zo’n 600 mensen in het theater hebben plaatsgenomen om dit unieke waterpoppentheater te gaan aanschouwen. Ik hoor mensen Engels, Duits, Frans, Amerikaans en andere talen spreken. Naast mij zitten dames uit Montreal Canada. Ik zit net op mijn plaats en de show gaat beginnen. In plaats van een toneel is er een enorme waterbak waar het schouwspel zich gaat afspelen. Aan de zijkant van het toneel zit een zang – en muziekgroep klaar om de show in het Vietnamese te begeleiden.

    Het décor bestaat uit een oud typisch Vietnamese huis, welke gelegen is aan een vijver. Omdat de voertaal van de show Vietnamese is, heeft FOOTPRINT voor haar gasten een Engelstalige folder uitgegeven, zodat men dan weet waar het om gaat. Dit waterpoppen spektakel is zeer oud. Belangrijk zijn in dit spel de draken, schildpadden, vissen en natuurlijk de hoofdpersonen. Allen gemaakt van schitterend gedecoreerde – en geverfde houten poppen. Wat er allemaal gedurende deze 1 uur durend show wordt gezien is voor mij bekend. Ik denk dat het een must is, wanneer u in Hanoi bent, om dit spektakel te gaan bezien. Voor de prijs hoeft u het niet te laten.

    Na de show ben ik teruggekeerd naar het kantoor van

    FOOTPRINT Travel specialist nummer 1 in Vietnam voor verslag.

    Vrijdag.

    Er was enige verwarring in mijn hotel ontstaan. De receptioniste vertelde dat ik vandaag zou uitchecken. Ik vertelde haar dat ik pas de volgende week vrijdag dat zou doen. Neen vertelde ze, U gaat uit in het weekend, naar de bergen, en u vertrekt vandaag. Vriendelijk werd ik verzocht om mijn koffers te gaan pakken en deze te stallen achter de receptie en de kamer te ontruimen. Nadat ik alles had ingepakt, bleekt het om een misverstand ging. Ik ging dus zaterdag naar de bergen en kwam weer op zondag terug in het hotel. Dus nu is alles ingepakt reeds voor morgen vertrek.

    De zon schijnt uitbundig, het lijkt wel lente. In Nederland denk je nauwelijks aan deze temperatuurverschillen. In februari is het gewoon koud in Nederland. Of je boekt een vakantie naar de sneeuw of naar Cran Canaria vanwege de zon.

    Eigenlijk kan je, indien je dat wenst, ook gewoon nu, indien het om de temperatuur en cultuur gaat, naar Vietnam gaan. De niet werkende Vietnamese mensen liggen in het zonnetje te dutten, zitten, weer in het zonnetje, lekker op een lokaal terras, aan het meer of doen gewoon niets. Dus je kan ook in begin februari al naar Vietnam op vakantie gaan.

    Na de hele dag gewerkt te hebben en adviezen met betrekking tot toerisme te hebben gegeven, ben ik teruggegaan naar mijn hotel voor (weer) een rijstmaaltijd. In mijn hotel wordt er nauwelijks Engels gesproken, dus indien je een maaltijd besteld kan dat een probleem zijn. Ik vraag wel de menukaart, wijs een product aan en wacht verder af wat er komt. Krijg ik iets wat ik niet wenst te eten, dan probeer ik het eerst en wanneer het echt niet te eten zou zijn dan eet ik het niet, echter dat is nog niet voorgekomen. Meestal bestaat de maaltijd uit soep, rijst, groenten, vlees of visproducten, een Halong biertje erbij en dat is het dan. Standaard liggen er twee eetstokjes op tafel. Ik heb vaak geprobeerd om er mee te eten, dat lukt slecht. Nu men dat weet, krijg ik in plaats van eetstokjes gewoon mes, vork en lepel.

    Na mijn avondmaaltijd ga ik meestal ook even wandelen. Dus ook gisterenavond. Toen ik een tijdje gewandeld had en bij het Hilton Hotel was aangekomen, volgde me een jonge vrouw op een scooter. Toen ik even stopte, riep ze me toe: Sir – Boem – Boem, only $ 20,00. Prostitutie is ten strengste verboden in Vietnam en de politie treed er hard tegenop.

    Toen ik weer terugkwam in mijn hotel was ik slaperig en wilde al vroeg naar mijn kamer gaan. Echter de receptie en de rest van de staf was aan het eten en vroegen mij aan tafel aan te schuiven. Eerst wilde ik niet,men zette toch een stoel bij, ik wees er vriendelijk op dat ik al gegeten had en men begreep dat ik geen honger had. Er werd een glas bier voor me ingeschonken en we proosten op het nieuwe jaar. Ik had het gevoel dat ze wensten dat ik langer kon blijven, echter ik was echt heel erg moe en ging dus vroeg naar mijn kamer. Nam mijn leesboek ter hand (Sappho – echt een goed boek), ging in mijn bed liggen en las verder in mijn boek tot de slaap me dat onmogelijk maakte.

    Zaterdag

    Vandaag een halve dag op kantoor. In de loop van de dag vertrekken we voor een verblijf voor 1 nacht in de bergen.

    Ik had dus vanochtend weer mijn koffer en handbagage gepakt. Ik checkte voor 1 nacht uit. Mijn hotelkamer is weliswaar eenvoudig maar verder goed. Wat wel voor mij een probleem was in deze kamer, is dat rond 4 uur in de ochtend personeel van een buiten restaurant, de dekzeilen begint vast te binden aan de muren van en het hotel en het pand er naast. Men klimt ladder op en af, stapelt pannen op en in elkaar, zet krukjes neer voor de eerste bezoekers die al rond 6 uur komen eten. Kortom deze mensen hebben hun bedrijvigheid en ik de herrie vanaf 4 uur in de ochtend. Nu ik toch voor 1 nacht ben uitgecheckt en dus morgen weer terug ben in het hotel, heb ik de receptie gevraagd om me voor de rest van mijn verblijf wel een kamer te verstrekken waar ik wel rustig kan slapen.

    Het weer zit mee, het is weer wat warm, zo rond de 21 graden, de lucht grijs bedekt, maar dat is in Hanoi.

    In de loop van de middag vertrekken we met drie personen voor een bergenrit van 200 KM naar de plaats Moc Chan, gelegen op circa 25 KM van de Cambodjaanse grens. De rit er heen is zeer afwisselend, eerst door het overdrukke verkeer van Hanoi om vervolgens via een 2 baans weg de bergen in te rijden. In Moc Chan wordt de verjaardag van Son zijn vrouw Huan, haar opa gevierd. Hij is 91 jaar en dat moet gevierd worden. 91 jaar is niet alleen in Nederland een oude leeftijd, maar in Vietnam ben je dan stokoud.

    De bergenrit is geweldig mooi, veel groen, rijstvelden, toch nog drukker verkeer dan gedacht. Nadat we 1 uur buiten Hanoi zijn, stoppen we voor een lunch. Terwijl we zitten te lunchen wordt op kosten van het restaurant de auto gewassen. Wat een service, misschien iets voor Nederlandse restaurants om ook deze extra service te verlenen.

    Na de lunch slingert de weg verder door de bergen. Ik denk dat de bergen maximaal 500 meter hoog zijn. Van tijd tot tijd zien we houten huizen op palen staan langs de weg. Verder gaan we langs tropische velden, lopen runderen vrij op de weg, en spuiten motorfietsen langs de auto’s voorbij. Zware trucks hebben veel moeite om omhoog te klimmen en dat houdt voor auto’s weer op. Langs de weg wordt op een klein marktplaatsje groente en fruit verkocht. Ik wordt opmerkzaam gemaakt op iets speciaal voor mij wat ik niet ken. In een lege huls bamboe is gekookte rijst gedaan, wel of niet voorzien van groenten en vlees. Dat kan je dus kopen en wanneer je honger hebt, breek je de stengel gewoon open, indien nodig warm je deze stengel eerst op in een vuurtje, en daarna aan je de inhoud gewoon opeten. Uiteraard moet ik dat ook proberen en we drinken er vocht van kokende maïskolven bij. Het een en ander smaakt buitengewoon lekker, althans beter dan ik had verwacht.

    Na aankomst in de plaats Moc Chau, krijg ik van Son instructies hoe om te gaan met oudere mensen. Beleefd knikken en wanneer er voedsel en / of drinken wordt aangeboden, niet weigeren.

    In een oude garage, welke van de oude man is, wordt vanavond door middel van veel rijstwijn en nog veel meer eten, voorzien van taart en muziek zijn verjaardag gevierd. De oude man was is gekleed in een pak maar voor de festiviteiten hijst hij zich in een oranje outfit, dat hem overigens zeer goed staat. Omdat Son alleen diegene is die ook Engels spreekt, zal hij, waar nodig, voor mij vertalen.

    Zoals gezegd, de jarige opa van Huan is 91 jaar oud, naar zeggen is hij zo gezond gebleven omdat hij altijd slechts 3 kommetjes rijst eet per dag, bijna geen vlees of vis en matig is met alcohol. Opa heeft 3 kinderen en een hele rits van klein – en achterkleinkinderen. Allen kent hij bij naam en bij wie – wie hoort. Knap hoor. Hij doet nog alles zelfstandig en heeft geen hulp nodig, Hij is een krachtig persoon die zijn mening geeft en zeker niet doof is.

    Of ik een Nederlandse liedje voor de Vietnamezen wilt zingen op de party. Ik zing lang zal hij leven in de gloria en iedereen klapt mee.

    Inmiddels staan op de tafels kooktoestellen waarin water aan het koken is. Rauw vlees, vis, kip, eieren en groenten wordt er in de pan gegooid om te worden gaargekookt. Daarna is het gereed om met je eetstokjes uit de pan te vissen en in je etenskommetje te doen, te voorzien van spijzen en te gaan opeten. Daarbij hoort rijstwijn, dat overigens zou sterk is als jenever of wodka. Uit kleine glaasjes wordt rijstwijn gedronken en telkens weer is er een reden om voor een speciaal persoon te komen proosten. Deze avond was dat op de eerste plaats Opa, maar op de tweede plaats was ik dat. Na het proosten sla je het glaasje rijstwijn in 1 x in je keel. Hierna geef je mensen rondom je heen een hand. Dus er worden dan heel wat redenen gegeven of gemaakt om meer dan genoeg te drinken. Pas maar op dat je dan niet dronken wordt hiervan.

    Na het diner gaan al de eerste oudere vrienden en kennissen weer huiswaarts. Voor de jongeren blijft de Kareoke, en dat wordt met groot plezier dan ook gedaan. Natuurlijk zong ik ook mijn liedjes mee.

    Om 21.00 uur is het feest ten einde. Ik help mee om de feestzaal op te ruimen en wordt daarna naar hotel Hunong Sen gebracht. Helaas is in dit hotel een grote groep jongeren gehuisvest. Het duurt even voordat ze rustig gaan slapen. Het hotel heeft geen restaurant en dat komt goed uit, kan ik morgen bij de warme bakker eens een vers broodje kopen en melk erbij drinken.

    Zondag.

    Uiteindelijk toch lekker geslapen. Om precies 6.uur begint via luidsprekers keiharde muziek en teksten te tetteren. Je bent gelijk wakker en zo zijn ook de andere hotelgasten. Dit geluid stopt niet eerder dan 7 uur en dan is het hele hotel wakker en iedereen gaat het hotel dan al verlaten. Inclusief de jongeren. De muziek uit hun bus is natuurlijk ook behoorlijk hard. Het leven in de plaats lijkt ook te beginnen direct nadat om 6 uur de luidsprekers zijn werk doen.

    Nu weer valt het mij op hoe groot onder meer Nederlanders zijn in vergelijk met Vietnamezen. De WC, wastafel, de douche en meer, alles is lager. De sloten op de deuren zijn ook lager geplaatst dan wij gewend zijn.

    Om 08.30 komt Son mij halen voor een interessant ritje buiten de stad. We rijden langs theeplantages, fruitbomen met perziken en kleine appels, en nog veel meer. De thee wordt geplukt in de periode april tot november. Er zijn 2 soorten van thee die hier groeien, de Vietnamese thee en Chinese thee. De laatste schijnt goed voor de huid te zijn.

    Niet ver van deze theeplantages woont een heel aparte groep van mensen. Ze zijn Homong en hadden vroeger geen vaste standplaats. Nu wonen ze in houten – grote huizen wat meer op boerenschuren lijken. De kleding is heel apart. De vrouwen dragen weide-uitlopende rokken en de mannen dragen zeer ruim vallende broeken.

    Bij de dames wordt rond de enkels een brede band textiel gedragen, dit is om zich te beschermen wanneer ze in het gras lopen of langs rotsen in de bergen lopen. Buiten staat voor het huis een groep van 13 of 14 jarigen meisjes en jongens. Er is een jongen bezig om het meisje te stelen. Dat is bij hen een gebruik. Het meisje is heel verlegen en probeert dit te voorkomen. Dit lukt wel op dit moment, maar de jongen zal blijven volharden totdat het meisje zich min of meer overgeeft aan hem. Daarna komen er meer gebruiken met de bedoeling dat ze uiteindelijk gaan trouwen. De Homong mensen weten niet hoe oud ze zijn. Toen we een jong moedertje met 2 kindjes zagen staan, heeft Son haar gevraagd naar haar leeftijd. Ze wist het niet . Son vroeg het aan haar moeder en die wist ook niet hoe oud ze zelf was laat staan hoe haar dochter is.

    We werden gevraagd om in de woning van deze vrouw te komen. Het is in Vietnam een gewoonte dat je dan direct gele thee krijgt ingeschonken. Hun huis lijkt meer op een grote boerenstal. Deze is opgedeeld in 2 delen. Een deel is voor de grootouders en het andere deel is voor de moeder en haar dochter met hun kinderen. Tussen het woongedeelte en het slaapgedeelte is geen verschil. Zover er meubelen zijn staan die in de vrije ruimte opgesteld.

    Het schijnbaar belangrijkste meubel is de kast met TV, CD speler en een oude radio met hele grote speakers. Na een korte tijd zijn we weer vertrokken vanuit de Homong familie naar onze Opa gastgever. De lunch was op kranten, die op de grond zijn gelegen, opgediend. Bier met vlees, vis en rijst en veel groenten. Na de lunch worden de kranten opgerold en het vuil in de vuilcontainer geworpen. Eenvoudig maar netjes.

    Na de lunch vertrekken we weer richting Hanoi via praktisch dezelfde route als we zijn gekomen. Onderweg stoppen we bij een in Vietnam bestaande Thaise dorp Maai Chau. In dit dorp zijn alleen houten huizen die op palen staan. Onder het huis staat een weefgetouw alwaar men zijden shawls in de meest mooie kleuren maakt en deze vervolgens verkoopt aan ondermeer toeristen.

    Na inkopen gedaan te hebben rijden we terug naar de weg die ons naar Hanoi zal brengen. Onderweg stoppen we nog 1 x. Een soort van bamboestokken staan in verkoopstandjes te koop. Het blijken geen bamboestokken te zijn, maar suikerrietstokken, die ter plaatse in mootjes worden geslagen en gepelt en vervolgens worden leeggegeten. Of leeggezogen. Op de resten staan de runderen reeds te wachten, zodat uitspugen van je kauwsel voor de runderen extra eten oplevert.

    Uiteindelijk wurmen we ons met de auto, zeer traag voortbewegend, door de drukte van Hanoi om uiteindelijk na 5 uren rijden in mijn hotel aan te komen.

    Maandag.

    Vandaag is het, het twee na belangrijkste feest in Vietnam na Teth. Op de werkplek maakt het personeel een kookpot op het tafelbiljart klaar en gezamenlijk wordt er veel eten gezamenlijk genuttigd. Niet door mij, ik had afgelopen nacht last van mijn maag, gesterkt door diverse Rennies, doe ik vandaag zeer rustig aan en at ik alleen en kom rijst.

    Dinsdag

    Helaas weer de dag van mijn vertrek. Via Hanoi vlieg ik weer naar Kuala Lumpur in Malaysia om verder met de nachtvlucht naar Amsterdam te vliegen.

    Het was weer een geweldige tijd in Vietnam.

    Bent u een individuele reiziger en bent u gewoon om , eventueel met hulp van een organisatie, zelf uw plan te trekken in Vietnam ( van Noord naar Zuid), neem dan contact op met FOOTPRINT.

    Bent u een tour operator en wenst u 8 - 15 - 22 daagse reizen aan de man brengen, juist zoals u dat wilt hebben voor uw klanten, neem dan beslist ook contact op met de Vietnam specialist nummer 1 FOOTPRINT via www.footprint.vn

    Hierbij alvast enige Vietnamese woorden:

    Hoeveel bao nhieu tien

    Te duur dat qua

    Ik wil 1 van deze kopen xin loi,toi khongmua

    Mag ik 2 bier a.u.b cho toi hai bia di

    Ik ben vegetariër toi an chay

    Erg lekker rat ngon

    Rekening a.u.b thanh toan tien

    Ik wil in dong betalen toi muon tra bung tien Vietnam

    Waar is de dokter bac syo dau

    Ik heb alle vertrouwen in Mister Son en zijn kundige medewerk(st) ers., dus waarom niet.

    Fred Vorstenbosch

    Febr. 2009

    17-10-2010, 18:31 Geschreven door smilingfred
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vietnam drakenland

    FRED VORSTENBOSCH IN VIETNAM - DRAKENFESTIVAL.

    VIETNAM IN DE GEEST VAN DRAKEN

    Zoals ik u eerder verteld heb over Vietnam, waar de mensen zeer vriendelijk zijn en waar u niet overlopen wordt door horden toeristen uit velerlei landen, is Vietnam een bezoek meer dan de moeite waard.

    Ik was er enige tijd geleden op uitnodiging van de jonge Vietnamese gespecialiseerde

    tour operator Footprints.

    De jonge directeur zijn naam is Mister.Son

    Zijn @ mail adres is:

    son@footprintsvietnam.com

    Zijn intenetsite is:

    Webpagina: www.footprintsvietnam.com

    Zijn reizen zijn vooral gebaseerd op respect voor de cultuur en natuur van Vietnam. Dat houdt onder meer in : wandelen, fietsen.

    Ik kan u deze firma, en mijn vriend Son, bij U van harte aanbevelen.

    We hebben, na mijn bezoek, nog regelmatig contact per mail maar ook per Skype en het is altijd erg leuk en interessant om van hem te horen en hem te zien.

    Ook deze keer heeft hij mij een wetenswaardigheid over Vietnam naar mij toegestuurd en bij deze vind ik het prettig om U hiervan op de hoogte te stellen.

    Het gaat over een verslag van het drakenfestival in Vietnam en u treft hieronder de tekst aan.

    Ik wens u veel leesplezier toe en wie weet gaat u ook een naar Vietnam. Het is meer dan de moeite waard.

    ================================================================

    Hierbij het verslag van dit DRAKEN EVENEMENT zoals mij toegezonden door mijn vriend Son in Vietnam.

    FRED VORSTENBOSCH IN VIETNAM - DRAKENFESTIVAL.

    Vol van de geest van de draak

    De eindeloos lange draak lag op straat, langgerekt als een trein op het station. Zo nu en dan stootten in het groen geklede exploitanten de zijkanten van de groene draak aan, om hem heen en weer te laten bewegen.

    Collega exploitanten die zich binnen in het dier bevonden, walsten met hun gedrocht, dat slechts hun voeten en beenbeschermers aan de vele bezoekers van dit festival toonde, steeds de aangegeven kant op, hoewel zij niets konden zien van wat er zich buiten het dier afspeelde.

    Als het beest zich bewoog moest de menigte op straat snel uit de weg gaan.

    Steeds een bol op een stok achtervolgend, rende de draak als een kolos voort, vreemde sprongen makend, maar hij kwetste niemand.
    Voor de winkeltjes stonden altaren, met fruit, kaarsen en ander offeranden.Onverstoorbare oude vrouwen zaten als in een plaatje achter en aan één kant van de altaren.

    Op geheimzinnige wijze ontstond er een opening in de menigte toeschouwers, zodat een invloedrijke dame vrij uitzicht op het geheel zou hebben.

    De draak die steeds de bol op de stok achterna zat, die door een van de draak-expoitanten werd vastgehouden, bewoog zich naar de huizen met altaren, om daar geluk te schenken: het scheen alsof al het boze dat zich in de afgelopen twee jaar in deze huizen had opgehoopt door de kracht van de draak – en zijn vriendelijkheid - werd verdreven.

    Hij knipperde met zijn ogen. En door een spiegeltje midden op zijn voorhoofd beantwoordde hij je blik alsof hij je opdroeg naar bij jezelf naar binnen te kijken. Hij had prachtig schone tanden en kiezen, met voelhorens die feilloos aanvoelden wat er gebeurde en die de waarheid achter wat men zei begreep. Zo bewoog de draak zich urenlang door de straten van Phan Thiet, de hoofdstad van de provincie, voort. Vanaf balkons en vanuit voetpaden werd hij vrolijk maar met ontzag bekeken.

    Is de bal op de stok misschien de zogenaamde werkelijkheid waar we in leven maar nooit optimaal gelukkig in zijn? De draak blijft hem maar achterna zitten, maar krijgt hem niet te pakken. Als het leven, zwevend tussen onze wensen en het onbereikbare

    Net als op deze veertiende augustus (westerse kalender) trekt om het jaar de processie rond, vanaf vijf uur ’s morgens tot laat in de middag. Ondertussen stopt de draak bij alle stalletjes met fruit, zoetigheden en potten wierook, de menigte meeslepend in zijn drijvende kracht.Dit is het feest ter verwelkoming van een grote Chinese godheid, eenvoudigweg ‘mijnheer’ genoemd.

    In de processie zie je draagstoelen, vlaggen en uniformen met kwasten en lintjes van vier Chinese groepen die rieken naar lodges, geheime verenigingen en gilden. Er waren ernstig kijkende oudere mannen met schitterende strooien hoeden op en glimlachende mannen met normale vilten hoeden.

    Groepen kinderen gooiden plastic zwaardjes de lucht in. Andere kinderen weer keken rond vanaf hun vader’s schouders, gekleed voor de gelegenheid met een baret op of een zwaard in hun hand. Zij keken ernstig om zich heen, zich ervan bewust dat ook zij op een dag met dezelfde serieuze blik een draagstoel voor een god of een miniatuur tempel zouden dragen.

    Tussen de duizenden die die dag de straaten vulden bevonden zich slecht een handjevol bleke vreemdelingen. Het had al dagen zwaar geregend, maar vandaag miezerde het alleen maar. Toen de draak weer was opgeborgen begon het opnieuw hevig te regenen.

    Wij waren al om half vijf opgestaan en waren uit alle windstreken hierheen gekomen om de processie gade te slaan. Door de energie die er van de draak uitstraalde vergaten we ons slaaptekort. De geest van de draak nam bezit van ons.

    Zou al over twee jaar deze geesteskracht weggezakt zijn? Dan zou het festival opnieuw gehouden worden. Het feest van ‘Mijnheer’, overal in de stad op vlaggen bovenop de gebouwen eenvoudigweg aangekondigd als: ’Festival van Mijnheer’. De processie is voor vergeetachtigen en kinderen, want wie de draak eenmaal binnen heeft gelaten zal hem niet gemakkelijk weer verliezen.

    De zeer toeristische Provincie Binh Thuan, waar in het vakantie-strand van Mui Ne ligt, eiste ‘Mijnheer’ (Ong) op in een in het Vietnamees gedrukte folder. Hierin werd iedereen uitgenodigd op het ‘Binh Thuan Festival ter verwelkoming van Ong’ (11-14 Augustus). Toch was dat niet bedoeld als toeristische trekpleister, evenmin als het eten dat we hadden genuttigd in een goedkoop tentje aan het strand in Phan Thiet.

    Toen men zich enkele uren later opmaakte om weer naar huis te gaan stelde men elkaar de vaste vraag: ‘Heb je genoeg draak gehad?

    Langzaamaan zochten wij onze auto weer op. En wat we toen zagen was verbluffend. Op een paard zat een kind met de kroon op het hoofd en gehuld in de kleding van een van de mindere goden van het festivallen van een drietal spelers in een Chinees verhaal.

    Ja, dit was een goed drakenjaar. Het meest gehoorde commentaar van het plaatselijk publiek was: ‘Heel lang”. Waarmee bedoeld werd: een lange draak.

    By James Gordon (The GUIDE, September 2006)

    Wenst u meer te weten te komen over reizen in Vietnam, vraag het mijn vriend Son.

    Hij woont en werkt er met veel plezier.

    Zelf heb ik er goede herinneringen over Vietnam.

    FRED Vorstenbosch

    17-10-2010, 18:30 Geschreven door smilingfred
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vietnam Hanoi

    Fred Vorstenbosch in Hanoi - Vietnam febr. 2009

    Vietnam, een vredelievend en veilig land, een stad met meer dan 2 miljoen inwoners, die zich op een of andere manier allemaal van A naar Z bewegen. Wanneer je, zoals ik dat deed, 4 jaar geleden er voor het laatst was, zag je, vanaf het vliegveld komend, allemaal lopende mensen, duizenden scooters en motoren, stokoude bussen, die op hun manier tjokvol zaten. Auto’s kon je op de vingers van 1 hand tellen.

    Dat beeld van lopende mensen, duizenden scooters en motoren ging als een toeterend en bewegend lint door tot in het centrum van Hanoi, waar het nog veel drukker was. Om hier over te steken dacht je gebruik te kunnen maken van veilige zebrapaden, groene stoplichten of veilige politieagenten die je dan wel zouden helpen, tenminste dat dacht je.

    In Februari 2009, dus 4 jaren later, ben ik weer in Hanoi en omstreken geweest. Ik moest bij de in Vietnam gespecialiseerde tour operator FOOTPRINT zijn. ( www.footprintsvietnam.com)

    Wat het verkeer betreft is er heel veel veranderd. Nieuwe bussen, ook oude bussen, veel nieuwe luxe en grote auto’s, waar veel luxe belasting voor betaald moet worden. Natuurlijk ook weer duizenden motoren en scooters, fietsers en minder wandelende mensen die bezit hebben genomen van deze miljoenen stad.

    Het oversteken is nog steeds een kunst, maar die heb ik nu ook geleerd. Ondanks de drukte van het verkeer, gewoon de stoep afstappen, met je handen aangeven dat je aan het oversteken bent. Al toeterend cirkelen de verkeersdeelnemers rond je heen. Wel even wennen.

    De Vietnamezen eten 3 maal per dag rijst en soep. Gedurende de lunch gaan velen naar de illegale eetstandjes die gewoon in de straten zijn geplaatst. Men neme gewoon een metalen emmer, maak daar een vuurplaats van, zet je wok er op, doe er olie in, houd je te prepareren spijzen gereed en wacht op je klanten.

    Terwijl de klanten zich neerzetten op voor mij zeer lage plastik krukjes, wordt de maaltijd gemaakt, verorberd en daarbij wordt gele thee gedronken. Ik vertelde al: deze eettentjes zijn illegaal. Maar er zijn er zoveel, dat wanneer de politie in gaat grijpen, de straatverkopers gewoon hun niet kostbare spullen laten staan en morgen weer op een andere plaats gewoon weer beginnen.

    Hanoi is een fascinerende stad. Tempels, kerken, het eeuwige graf van Hoh Chi Min, alwaar hij al jaren gebalsemd opgebaard ligt.

    In het centrum is het een wir war van nauwe straatjes. Alles gebeurd op straat tot het bandenplakken toe door de fietsenmaker die geen winkel heeft, maar gewoon op straat zijn werk doet.

    Vele straten en straatjes hebben hun eigen bijnaam, genoemd naar de producten die in deze straten met grote hoeveelheden worden verkocht.

    Zo heb je de horlogestraat, de computerstraat, de uitvaartstraat, de bloemenstraat, de - te veel om op te noemen straten.

    Bezoek ook het waterpoppentheater, gelegen in het centrum van Hanoi aan het grote meer. Een soort van marionetten voorstelling, maar dan gedaan in een nagemaakt meer.

    Hanoi is een superlevende stad, veel te veel te zien in een korte tijd.

    Vergeet het achterland niet te bezoeken. Ook FOOTPRINT ( son@footprintsvietnam.com) biedt allerlei 2,3,4,5 en 8 daagse privé excursies in heel Vietnam aan.

    Ik kom er zeker weer terug, misschien komen we elkaar daar tegen.

    Fred Vorstenbosch 14.02.2009

    17-10-2010, 18:28 Geschreven door smilingfred
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rusland Voroneszh eco vakanties

    Voroneszh Rusland van 18.09.2010 tot en met 29.09.2010.

    Ik ben uitgenodigd bij Igor voor de PUM om te adviseren in een ecotoerisme project aldaar. Ik vlieg vanaf Schiphol, via Zurich naar het nieuwe vliegveld van Moskou – Domodedovo. Dit toenoude vliegveld is modern opgezet en voor mij, omdat ik er al eerder geweest was, maar toen nog als lokaal vliegveldje, was het nu een zoekplaatje om mijn gate te vinden. Ik ben 4 uur te vroeg op dit vliegveld en kan heel wat rondwandelen om de tijd te doden. Ik heb mijn laptop bij mij en kan hier door middel van WI FI deze gebruiken. Met een Saab vliegtuigje vlieg ik later vervolgens door naar Voroneszh, gelegen in centraal Rusland. Bij mijn aankomst is het reeds donker en voordat ik in mijn tijdelijk appartement aankomt is het rond 23.00 uur plaatselijke tijd. In Voroneszh is het twee uur later dan in Nederland. De temperatuur is aangenaam, iets rond de 20 graden en dat blijft ongeveer hetzelfde gedurende mijn verblijf op een enkele regenbui na. Dan staan de straten blank.

    Voroneszh is in de tweede wereldoorlog bijna geheel platgegooid echter nu wordt en is deze weer in oude luister teruggebracht. Je ziet er vele kerken en diverse kathedralen alwaar er verschillende zijn die een zomer – en een winterkerk hebben. Beide kerken zijn op elkaar gebouwd. De winterkerk is onder de zomerkerk in de grond gebouwd. In de kerken zijn prachtige oude en nieuwe kunstschatten te vinden. Op zaterdag en zondag wordt er getrouwd. Mooie bruiden en hun komende echtgenoot hebben, voordat ze gaan trouwen hangsloten aan de brug gehangen ten teken van eeuwige trouw. Gedurende de eerste week ben ik naar een swingend concert geweest. Een heerlijke avond was dat. De artiesten verdienen slechts 150 euro per maand.

    Het eco project waarvoor ik door Igor ben uitgenodigd en naar centraal Rusland voor ben gekomen b ligt op circa 1 uur rijden vanuit de stad en is een oud Russisch dorpje Uryv Pokrorka die door Igor in een ecologisch paradijsje wordt herschapen. Het landschap is betoverend mooi, niet ver van de rivier de Don en heuvelachtig zoals Zuid Limburg dat is, echter heel rustig. Het oude dorpje Uryv Pokororka is bekend vanuit de 17 e eeuw, eigenlijk een soort van lange straat met rechts en links daarvan Datsja's en oude boeren huizen.De Kozakken hebben hier eeuwenlang gewoond. Een ecologisch wandel, fiets en relax plaatsje, niet ver van de rivier de Don gelegen waar diverse watersporten worden beoefend. Klein wild, zoals herten, konijnen en vossen komen hier regelmatig rondneuzen.Verwacht hier geen westerse drukte, verwachte hier geen modern toerisme. In de winter kan men hier skiën en langlaufen. Verwacht ook geen super de luxe onderkomens. Er zijn groepshuizen, kinderen leren hoe de natuur in elkaar zit en zien dat melk uit de koe komt en niet alleen van de supermarkt, hotelkamers voor ouders, etc. In de planning staat om een boerderij te kopen en deze als leerobjekt voor stadskinderen te maken. Ook het huren van volkstuintjes is dan mogelijk. In het projekt komen ook Wigwams voor families met of zonder kinderen. Datsja Park Holidays is ook 1 van de items die er aan dit project zullen worden toegevoegd. Een soort van Nederlands vakantiepark maar dan in Rusland. Via www.ecotourism4you.ru kunt u binnenkort meer zien en lezen over dit project van Igor.

    In de bossen en velden, heuvelachtige terreinen is het goed toeven. Wilt u van de Russische natuur genieten en van deze rust, dan is dit uw kans. Na een dag in de buitenlucht kan men genieten van typisch Russische maaltijden. Ik heb ervaren dat dit geen kleine porties zijn. Voor mij waren ze steeds te veel, maar misschien ben ik wel een kleine eter. De gastvrijheid door mij ontvangen was geweldig.

    Ik heb kunnen ervaren dat Russen niet allen Vodka drinkers zijn, zoals soms het imago bij ons is.

    Mijn verblijf bij Igor en zijn aardige vrouw was heel apart.

    Moe maar voldaan vlieg ik op 29.09.2010 ik weer terug naar huis, fijn om weer thuis te komen.

    Fred Vorstenbosch 07102010

    17-10-2010, 18:26 Geschreven door smilingfred
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 11/10-17/10 2010
  • 30/08-05/09 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!