Inhoud blog
  • Voordeel
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Laatste commentaren
  • De tijd vliegt en kruips als een luis (peter)
        op
  • Wegwijzers (boedhafreak)
        op
  • Goeiemiddag Anita (Peter)
        op
  • Goeiemiddag Peter (AnitA)
        op
  • Eet, drink en wees vrolijk!
    Een interessant adres?
    Kind van God
    Werkend aan een paradijs op aarde...
    02-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Oordelen

    Gisteren schreef ik een reaktie op mijn item "Zakenman" omdat Julie een vraag had bij 'de kracht van oordelen'. Vandaag las ik verder in het boek "De zetel van de ziel" van Gary Zukav en kwam meteen een stukje tegen over oordelen. Deze coïncidentie zet me er toe om dat stukje hier over te nemen. Het begint op p. 32.
     
     
    Aangezien wij niet weten wat er geheeld wordt door elke interactie - welke karmische schuld er afgelost wordt - kunnen we niet oordelen over wat we zien. Als wij b.v. 's winters iemand op straat zien liggen slapen, weten wij niet wat er door die ziel ingelost wordt. Wij weten niet of die ziel zich in een ander leven heeft opgehouden met geweld en er nu voor heeft gekozen om die dynamiek vanuit een totaal verschillend standpunt mee te maken, b.v. als voorwerp van liefdadigheid. Wij kunnen op de situatie van die mens heel goed met barmhartigheid  reageren, maar het past ons niet de situatie oneerlijk te vinden want dat is niet zo.
    Sommige persoonlijkheden zijn egoïstisch, vijandig en negatief maar zelfs dan kunnen wij niet goed weten hoe dat komt. Dat blijft voor het oog verborgen. Dat betekent niet dat wij negativiteit niet kunnen herkennen als we deze zien, maar we kunnen er niet over oordelen. Dat is niet aan ons. Als wij tussenbeide komen in een ruzie of een gevecht past het ons niet de betrokkenen te veroordelen. Van één ding kunnen we zeker zijn: iemand die geweld gebruikt lijdt veel pijn, want een gezonde en evenwichtige ziel kan een ander mens geen kwaad doen.
    Wanneer wij oordelen creëren we negatief karma. Oordelen is een functie van de persoonlijkheid. Wanneer wij van een andere ziel zeggen: 'Zij is waardevol', of 'Hij is waardeloos', creëren we negatief karma. Eveneens wanneer wij van een handeling zeggen: 'Dit is goed' of 'Dat is verkeerd'. Dit betekent niet dat wij niet moeten handelen op een manier die past bij de situatie waarin wij ons bevinden.
    Als onze auto b.v. aangereden wordt door een andere en de bestuurder van de andere auto is dronken, is het terecht dat hij door de rechter verantwoordelijk wordt gesteld voor de reparatiekosten van onze auto. Het is terecht dat hem in geval van dronkenschap verboden wordt te rijden. Het is niet terecht dat wij ons bij onze handelingen laten leiden door gevoelens van verontwaardiging, van rechtvaardiging on van rancune. Deze gevoelens zijn het gevolg van oordelen die wij over onszelf en anderen hebben, evaluaties waardoor wij ons superieur aan een ander achten.
    Als wij op grond van deze gevoelens handelen maken wij niet alleen onze karmische verplichtingen groter, maar zijn wij ook niet in staat ons van deze gevoelens bewust te worden en ervan te leren. Gevoelens zijn zoals we zullen zien het middel om te ontwaren welke dynamiek de ziel probeert te genezen en een mogelijkheid om te zien hoe de ziel zich uitdrukt in de fysieke materie. De weg naar je ziel gaat door je hart.
    Als wij het gezichtspunt van de ziel  willen innemen moeten wij het oordelen nalaten, zelfs over die zaken die ons onbeschrijfelijk erg toeschijnen, zoals de wreedheid van een inquisitie of een holocaust, de dood van een baby, het langdurig lijden van een kankerpatiënt of een levenslang ziekbed. Wij weten niet wat er door dit lijden wordt geheeld, noch de details van de energetische omstandigheid die daarbij in balans wordt gebracht. Wij mogen zeker het mededogen voelen dat zulke omstandigheden in ons oproepen en er ook naar handelen, maar als we zover gaan dat we over deze gebeurtenissen en degenen die erbij betrokken zijn gaan oordelen, creëren we negatief karma dat in balans gebracht moet worden, waarbij wij zelf tot die zielen zullen behoren die betrokken willen zijn bij de omstandigheden die daarvoor nodig zijn.
    Als wij niet oordelen, hoe kan er dan gerechtigheid zijn?
    ...
    Wat is niet-oordelende gerechtigheid?
    Niet-oordelende gerechtigheid is een vorm van inzicht waardoor je alles in het leven kunt zien zonder daarbij negatieve emoties te hebben. Niet-oordelende gerechtigheid ontslaat je van de plicht rechter te spelen, waartoe je jezelf had aangewezen, omdat je weet dat alles gezien wordt - niets ontgaat de wet van karma - en dat schept begrip en mededogen. Niet-oordelende gerechtigheid betekent de vrijheid om te zien wat je ziet en te ervaren wat je ervaart zonder daar negatief op te reageren. Je kunt op die manier het zonder belemmering stromen van de liefde van het Universum, waar onze fysieke werkelijkheid deel van uitmaakt, rechtstreeks ervaren. Niet-oordelende gerechtigheid vloeit op natuurlijke wijze voort uit het begrijpen van de ziel en hoe zij zich ontwikkelt.
    Zo is ons evolutionaire proces dus opgebouwd: de voortdurende incarnatie en reïncarnatie van de energie van de ziel in de fysieke werkelijkheid om haar energie overeenkomstig de wet van karma te helen en in balans te brengen. ...
     
    De wet van karma werkt als een feilloos oordeel. Beter kunnen wij het niet doen. Dus waarom zouden we het nog doen? Wel, elke beslissing die we maken gaat vergezeld met een oordeel: wat is de beste keuze die ik kan maken? Het is deze kracht om de beste beslissingen en keuzes te maken die we gebruiken in Raja Yoga. Niet om te véroordelen maar om te beoordelen.


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)


    Archief per week
  • 20/08-26/08 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Foto



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!