Als men aan iemand zou vragen wat genealogie is, dan moeten heel veel mensen het antwoord verschuldigd blijven. In de Van Dale wordt genealogie als het volgende uitgelegd: ge·nea·lo·gie (de ~ (v.), ~ën) 1 leer van de ontwikkeling en verwantschap van geslachten => familiekunde, geslachtkunde 2 geslachtslijst, stamboom. Stamboomonderzoek is dan een makkelijke woord om dit uit te leggen. Bij stamboomonderzoek probeert men zijn of haar voorouders te zoeken.
Er zijn verschillende vormen van stamboomonderzoek:
Wil men de voorouders uitzoeken in mannelijke lijn, dan spreekt men over een Stamreeks. Voorouders in mannelijke en vrouwelijke lijn worden verzameld in een Kwartierstaat. Bij Genealogie worden de nakomelingen in mannelijke lijn onderzocht. Als men een overzicht maakt van mannelijke en vrouwelijke nakomelingen, dan spreekt men van een Parenteel.
Over het algemeen wordt er dus gesproken over Genealogie.
Het uitzoeken van voorouders was altijd een lastige en tijdrovende klus. Dit is door het internet wel behoorlijk makkelijker geworden, maar het blijft zoeken. Om te beginnen met zo'n onderzoek, moet men met verschillende zaken rekening houden. Zorg dus eerst dat u zoveel mogelijk informatie krijgt van uw familie: De gegevens van je ouders, grootouders, overgrootouders, etc. Deze zijn nog vaak terug te vinden in de familie. Daarna wordt het een zoektocht in de archieven. U kunt dan terecht bij uw gemeentelijk archief of de regionale archieven. Ook op internet kunt u goed terecht. Het Rijksarchief beschikt over een archief van de 17e en 18e eeuw. Verder is het toch wel handig om wat meer te weten over genealogie.
Andere achtergrond informatie is ook niet onbelangrijk, zoals: kalenders, carthografie, topografie, afbeeldingen van oude beroepen, wetboeken, taal en literatuur. Als u Genealogie wilt laten leven zijn deze onderwerpen ook van belang.
Maar hoe komt u nu aan uw achternaam en wat betekent die? Op het internet zijn meerdere links over namen, familienamen en voornamen.
Vaak wordt de vraag gesteld: "heb ik ook een familiewapen?". Moeilijke vraag met een moeilijk antwoord. Heraldiek (wapenkunde) is verbonden met genealogie. Echter het wil niet zeggen als u een bepaalde achternaam heeft dat daar dan altijd het zelfde wapen aanhangt. Dus niet iedere achternaam hoeft altijd het zelfde wapen te hebben. Hiervoor is verder onderzoek nodig.
|