Ingrediënten :xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
- 12 oesters
- 200 gram verse zalm in fijne schijfjes gesneden
- 500 gram verse spinazie
- Hollandaise saus : zie onze fiche :
Voor de saus :
- 4 eierdooiers
- Sap van een citroen
- 1 scheutje water
- 100 gram koude boter in klontjes gesneden
- Peper en zout
Bereidingswijze op de klassieke manier :
- Zet een pan op het vuur en breng deze aan de kook. Er moet geen zout bij het water.
- Wanneer het water kookt leg je max. 4 oesters (volledig gesloten nog) in een pan. Doe er niet meer in omdat de temperatuur van het kookwater te snel gaat dalen en je de kans loopt het enige tijd onder het kookpunt te hebben
- Laat de oesters gedurende 1 minuut koken. Hou nauwlettend de tijd in het oog en fantaseer er niet mee.
- Haal na 1 minuut met een schuimspaan de oesters uit de pan en leg deze weer gedurende 1 minuut (zonder fantasie) naast je neer.
- De diepe oesterschelp mag je in de oven laten opwarmen
- Na 1 minuut open je de oesters en vang je eveneens in een ander pannetje het oestervocht op. Je zal ook merken dat je de oesters gemakkelijker open krijgt dan indien je ze vers (dus levend) zou openmaken.
- Maak de oester voorzichtig los uit de schelp en zet hem in een potje.
- Stoom de spinazie tot ze mooi gaar, kruid ze evenwel met wat peper en zout. Als ze mooi gaar gestoomd is, knijp ze dan goed uit en hou ze warm op schotel afgedekt met alu-folie in voorverarmde oven van 50 gaden.
- Stoom nu ook de zalmschijfjes heel kort. Draai er een oester in en leg ook deze zalmrolletjes (afgedekt met alu-folie) op schotel in de voorverwarmde oven.
- Maak nu de hollandaise saus :
- Doe nu de eierdooiers met het citroensap en het water in een steelpan.
- Klop eerst alles goed los en zet de pan vervolgens op een laag vuurtje. (Als je dit op een te hoog vuur zet stollen de dooiers te snel en krijg je een roerei in de plaats).
- Haal de pan van het vuur en roer er de klontjes koude boter door.
- Breng op smaak met peper, zout en misschien nog een heel klein beetje cayennepeper.
Bereidingswijze met de Thermomix :
- Leg de oesters in de Varoma
- Doe 500 gram water in de mengbeker en breng dit aan de kook : 5 minuten Varoma snelheid 2
- Zet de Varoma op de mengbeker en kook nog eens 10 minuten Varoma snelheid 2 de oesters gaan vanzelf open
- Haal de oesters uit de schelp en doe de spinazie in de Varoma Stoom 5 minuten Varoma snelheid 2. Hou de spinazie warm (bv. op schaal met aluminiumfolie in een voorverwarmde oven op 50 graden). Gooi de beker met het vocht NIET leeg.
- Rol een oester in een fijn plakje zalm
- Leg de zalmrolletjes in de Varoma en stoom ze nog eens (maar nu met de oester erin) gedurende 5 minuten Varoma snelheid 2.
- Dresseer uw boorden leg in het midden de spinazie. Op de spinazie leg de zalmrolletjes en nappeer het geheel met de hollandaise saus.
Hollandaise saus maken in de Thermomix
- 4 grote eierdooiers
- 2 soeplepels citroensap
- 30 gram water
- 130 gram lichtgezouten zachte boter
- Peper
- Breng citroen, water en eierdooiers in de mengbeker en meng gedurende 3 minuten op 80° - snelheid 3 à 4
- Voeg hierna de in stukjes gesneden boter er aan toe (leg deze op voorhand op de schijf van de mengbeker) en meng opnieuw gedurende 3 minuten op 80 ° op snelheid 3 à 4
- Afsmaken pet peper.
|