Klassieke bereidingxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten :
- 60 gram rozijnen
- 3 eieren
- 1,25 deciliter melk
- 50 gram zachte boter
- 12 gram verse gist
- 250 gram fijne witte bloem
- 0,5 eetlepel suiker
- 0,5 koffielepel zout
Bereidingswijze :
- Laat de rozijntjes weken in lauw water tot ze zacht zijn
- Doe de bloem in een grote mengkom. Maak in het midden van de bloem een kuiltje.
- Laat de melk lauw worden en laat de gist oplossen in de helft van de melk.
- Giet nu voorzichtig het gistpapje in het kuiltje van de bloem en schep wat bloem over het papje. Kneed met de vingertoppen tot je een glad mengseltje bekomt. Schep er opnieuw wat bloem over en laat het geheel staan op kamertemperatuur tot het bloemlaagje breekt (dit komt door het gistmengsel dat begint te rijzen).
- Roer nu de twee eieren los en doe deze samen met het zout en de fijne suiker bij de bloem. Giet er nu in een fijn straaltje de rest van de melk bij.
- Kneed het geheel tot je een mooi glad en elastisch mengsel bekomt.
- Meng nu de stukjes zachte boter bij het mengsel en blijf kneden tot de boter gesmolten is.
- Voeg nu de rozijnen toe en kneed ze zachtjes onder het deeg tot de rozijnen mooi verdeeld zijn.
- Leg het deeg nu in een ingevette bakvorm of in een vorm met boterpapier (of bakpapier).
- Laat dit (afgedekt) mooi rijzen tot het in volume verdubbeld is.
- Klop nu het derde ei los met 1 eetlepel water en bestrijk het broodje mooi in met een kwastje.
- Bak het deeg nu eerst 15 minuten op 250 graden en verder nog ongeveer 30 minuten nog op 200 graden.
bereiding met de Thermomix
Ingrediënten :
- 250 gram bloem
- 20 gram suiker
- 0,25 koffielepel zout
- 20 gram verse gist
- 100 gram melk
- 2 eieren
- 50 gram boter
- 60 gram rozijnen
Bereidingswijze :
- Doe alle ingrediënten (met uitzondering van de rozijnen) in de mengbeker (gebruik slechts 1 ei in de mengbeker) en verwerk dit tot een deeg. Zet daarvoor de thermomix op 2 ½ minuut en laat hem draaien op deegstand.
- Voeg er de rozijnen aan toe en laat de thermomix nog gedurende een halve minuut op dezelfde deegstand draaien.
- Indien gewenst kan je nu de rozijnen nog verder onderkneden met de hand.
- Klop nu het 2de ei los.
- Doe het deeg in een rechthoekige bakvorm (ingevet of belegd met boterpapier) en smeer met een kwastje het bovengedeelte van het deeg in met het eigeel.
- Zet het in een voorverwarmde oven van 180 graden gedurende een 40 minuten.
Opmerkingen :
- Rozijnebrood is superheerlijk met echte boereboter en warme chocolademelk.
- Je kan het rozijnebrood snijden en de boterhammetjes in driehoekjes. Bak die krokant in de toaster en dien op met bv. foie-gras.
|