Klassieke bereiding voor 8 personenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten :
- 1 kilo mascarpone
- 400 gram lange vingers (boudoirkoekjes)
- 200 gram suiker
- 6 eieren
- 2 kopjes sterke koffie
- Een paar scheutjes amaretto (naar eigen smaak en keuze)
- 4-tal eetlepels cacaopoeder
Bereidingswijze :
1. Neem de mengkom van je keukenmachine én een tweede schaal
2. Scheidt het wit van de eieren van de eierdooiers en doe de eierdooiers in de mengbeker van de keukenmachine
3. Plaats de mengkom in de machine. Gebruik de klopper als hulpstuk
4. Voeg de suiker toe en laat de machine met de klopper draaien tot je een bleke en egale massa bekomt. In feite moet ze kloppen tot je een ruban bekomt
- Schep de mascarpone bij het mengsel van dooiers en suiker
- Hierbij kan je nu (naar eigen smaak) wat amaretto toevoegen
- Laat de keukenrobot op matige snelheid draaien en verhoog de snelheid geleidelijk tot alle ingrediënten goed onder elkaar gemengd zijn
- Klop nu met een grote garde de eiwitten op tot een luchtig en stevig schuim. De realiteit leert ons dat je het eiwitschuim best met de garde opklopt en de test is om de kom omgekeerd boven je hoofd te houden zonder dat het opgeklopte eiwit er uitvalt natuurlijk. Gebruik je toch de keukenrobot dan zal je eerst de mengkom moeten schoonmaken
- Schep nu het opgeklopte eiwit voorzichtig bij het mascarponemengsel en spatel het door elkaar. Probeer zoveel mogelijk de luchtigheid te behouden
- Maak nu een paar kopjes sterke koffie en schenk de koffie in een schaaltje
- Giet, weer volgens persoonlijk smaak, een scheutje amaretto in de koffie (dit is niet noodzakelijk)
- Neem nu een boudoir of lange-vingers-koekje) in de koffie en leg het koekje op de bodem van de schaal. Herhaal dit tot de hele bodem van de schaal vol ligt met lange vingers
- Spatel nu de helft van het tiramisumengsel erover en schik nu daarop weer een laag met lange vingers die je in de koffie hebt gedrenkt
- Spatel nu de andere helft van het tiramisumengsel over de tweede laag koekjes en strijk het oppervlak mooie effen en egaal
- Laat de tiramisu nu afkoelen in de koelkast
- Schep vlak voor het opdienen wat cacaopoeder in een zeefje en bepoeder het oppervlak met een dun laagje.
Bereiding met de thermomix
Ingrediënten :
- Zie klassieke bereiding hierboven
Bereidingswijze :
- Neem de mengkom van je thermomix samen met een tweede schaal
- Scheidt het wit van de eieren van de eierdooiers en doe de eierdooiers in de mengbeker van de thermomix
- Voeg de suiker toe en laat de machine draaien tot je een bleke en egale massa bekomt.
- Plaats de mengkom in de machine en stel de machine in :
o Tijd : 5 minuten
o Snelheid : 1
- In feite moet ze kloppen tot je een ruban bekomt
- Plaats nu de vlinder in de thermomix
- Schep de mascarpone bij het mengsel van dooiers en suiker
- Hierbij kan je nu (naar eigen smaak) wat amaretto toevoegen
- Stel de machine opnieuw in en laat draaien
o Tijd : 5 minuten
o Snelheid : 1
- Verhoog de snelheid geleidelijk tot alle ingrediënten goed onder elkaar gemengd zijn. Hiervoor stel je de thermomix in
o Tijd : 5 seconden
o Snelheid : 3
- Klop nu met een grote garde de eiwitten op tot een luchtig en stevig schuim. De realiteit leert ons dat je het eiwitschuim best met de garde opklopt (en niet met de thermomux) en de test is om de kom omgekeerd boven je hoofd te houden zonder dat het opgeklopte eiwit er uitvalt natuurlijk. Gebruik je toch de thermomix dan zal je eerst de mengkom moeten schoonmaken
- Schep nu het opgeklopte eiwit voorzichtig bij het mascarponemengsel en spatel het door elkaar. Probeer zoveel mogelijk de luchtigheid te behouden. Dit doe je het best met een gewone ouderwetse mixer.
- Maak nu een paar kopjes sterke koffie en schenk de koffie in een schaaltje
- Giet, weer volgens persoonlijk smaak, een scheutje amaretto in de koffie (dit is niet noodzakelijk)
- Neem nu een boudoir of lange-vingers-koekje) in de koffie en leg het koekje op de bodem van de schaal. Herhaal dit tot de hele bodem van de schaal vol ligt met lange vingers
- Spatel nu de helft van het tiramisumengsel erover en schik nu daarop weer een laag met lange vingers die je in de koffie hebt gedrenkt
- Spatel nu de andere helft van het tiramisumengsel over de tweede laag koekjes en strijk het oppervlak mooie effen en egaal
- Laat de tiramisu nu afkoelen in de koelkast
- Schep vlak voor het opdienen wat cacaopoeder in een zeefje en bepoeder het oppervlak met een dun laagje.
Opmerkingen bij de 2 bereidingswijzen :
Dit dessert maak je best enkele uren op voorhand omdat de tiramissu de tijd moet krijgen om op te stijven in de koelkast
Tot een ruban kloppen betekent : eieren met suiker wit kloppen tot er zich een lint vormt bij het opheffen van de klopper.
|