Klassieke bereidingxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten :
- 250 gram room
- 250 gram melk
- 75 gram suiker
- 5 eierdooiers
- 7 gram bloem
- 0.5 vanillestokje
- 0,5 kaneelstokje (desgewenst)
- De schil van een halve citroen
- De schil van een halve sinaasappel
- Bruine suiker
Bereidingswijze :
- Doe de melk bij de room en breng dit aan de kook
- Voeg er het half vanillestokje (en eventueel het half kaneelstokje), samen met de schil van de citroen en de sinaasappel aan toe en laat dit gedurende ongeveer een kwartier trekken. Let er el op als je de citroen en de appelsien schilt dat je nadien zoveel mogelijk van het witte vel van de citroen en de sinaasappel verwijdert om een bittere smaak te vermijden
- Klop de eierdooiers samen met de suiker en de bloem met een garde tot je een wit schuimend mengsel verkrijgt
- Haal de citroen- en appelsienschil uit de melk en giet nu het mengsel van de room en de melk onder het eierdooiermengsel
- Breng het geheel nu heel voorzichtig (om aankoeken en aanbranden te vermijden) én op een laag vuurtje aan de kook
- Zeef het mengsel en laat het afkoelen tot kamertemperatuur
- Doe de crème nu in een spuitbus (siphon of kidde) en zet er twee gaspatronen op. Schud nog even heel goed door en zet het in de koelkast
- Na een drietal uur mag je dit opdienen. Spuit het mengsel in glaasjes en doe er een laagje fijne bruine suiker over die je met een gasbrander tot een mooi fijn laagje brandt (zoals een crème brulée)
Opmerking :
Dranktip :
Bereiding met de thermomix
Ingrediënten :
- 250 gram room
- 250 gram melk
- 75 gram suiker
- 5 eierdooiers
- 7 gram bloem
- 0.5 vanillestokje
- 0,5 kaneelstokje (desgewenst)
- De schil van een halve citroen
- De schil van een halve sinaasappel
- Bruine suiker
Bereidingswijze :
- Doe de melk bij de room in de mengbeker. Stel de machine als volgt in om dit aan de kook te brengen
o Temperatuur : 100 graden
o Tijd : 7 minuten
o Snelheid : 3
2. Voeg er het half vanillestokje (en eventueel het half kaneelstokje), samen met de schil van de citroen en de sinaasappel aan toe en laat dit gedurende ongeveer een kwartier trekken. Let er el op als je de citroen en de appelsien schilt dat je nadien zoveel mogelijk van het witte vel van de citroen en de sinaasappel verwijdert om een bittere smaak te vermijden
3. Klop de eierdooiers samen met de suiker en de bloem met een garde tot je een wit schuimend mengsel verkrijgt
4. Haal de citroen- en appelsienschil uit de melk en giet nu het mengsel van de room en de melk onder het eierdooiermengsel
5. Breng het geheel nu heel voorzichtig (om aankoeken en aanbranden te vermijden) én op een laag vuurtje aan de kook
6. Zeef het mengsel en laat het afkoelen tot kamertemperatuur
7. Doe de crème nu in een spuitbus (siphon of kidde) en zet er twee gaspatronen op. Schud nog even heel goed door en zet het in de koelkast
8. Na een drietal uur mag je dit opdienen. Spuit het mengsel in glaasjes en doe er een laagje fijne bruine suiker over die je met een gasbrander tot een mooi fijn laagje brandt (zoals een crème brulée)
|