adelaar


Arenden of adelaars zijn krachtige, dagactieve, grote roofvogels met brede vleugels,
stevige snavel en scherpe klauwen(nagels). Arenden behoren tot de orde van de
Falconiformes in de familie Accipitridae. De groep is niet homogeen en omvat
niet-verwante soorten van verschillend formaat. Het verenkleed van mannetje en
vrouwtje is gelijk, maar het vrouwtje is doorgaans groter.
Ze verkrijgen hun volwassen verenkleed pas na enkele jaren.
Arenden zijn carnivoor. Ze eten voornamelijk knaagdieren, daarnaast ook
vogels en hagedissen. In Afrika leeft ook een grote Apenadelaar.
De arendsoorten komen hoofdzakelijk voor in Europa, Azië en Afrika. Amerika
kent er slechts enkele.
Een bekende arendsoort is de steenarend (Aquila chrysaetos).
De Europese zeearend (Haliaeetus albicilla) komt vooral voor in Oost-Europa
en Scandinavië. De zeearend is verwant aan de Amerikaanse zeearend (Haliaeetus leucocephalus).
Zoals alle roofvogels hebben arenden grote, krachtige, haaksnavels om vlees van een
prooi af te scheuren. Daarnaast sterke poten en krachtige klauwen(nagels).
Ze beschikken ook over een uitstekend gezichtsvermogen (arendsogen!)







