Vandaag was het bij ons Vlaamse hutsepot.
Ik ben dan maar op zoek gegaan op versschillende sites naar een origineel recept.
Ik koos uiteindelijk voor het recept dat ik vond op de site:
http://www.budgetkoken.be/lekker-belgisch/vlaamse-hutsepot.phpxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het recept Vlaamse hutsepot bevindt zich in de rubrieken :
Belgische recepten | maaltijdsoepen
Prijscategorie : 6 à 7 euro
Het originele recept voor Vlaamse hutsepot bevat ook varkensoren en -poten.
Reken hiervoor 2 euro extra.
Ingrediënten
-0.5 kg soepvlees, ontbeend en in stukjes gesneden, been houden voor in de bouillon
-150 gr spek, in blokjes
-4 wortelen, geschild en in schijfjes gesneden
-4 raapjes, geschild en in blokjes gesneden
-4 stengels selder, in schijfjes
-1 preiwit, in schijfjes
-2 ajuinen, fijngehakt
-0.5 kg spruitjes
-4 aardappelen, in blokjes
-peper en zout
-1 laurierblad-
-takje tijm
-50 gr boter
-1.5 l water
Bereiding
-Smelt de boter in een hoge kookpan en stoof kort de ajuinen.
-Leg het soepvlees + been op de ajuin en overgiet met 1.5 l water + zout + flink veel peper + laurierblad + takje tijm.
-Breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat 1u30 koken (in de snelkookpan 40 min).
-Schep af en toe het schuim af.
-Doe de groenten (behalve de aardappelen) bij de vleesbouillon en laat nog 60 min verder koken (in de snelkookpan 15 min.).
-Doe de aardappelen en de spekblokjes bij de hutsepot en laat nog 20 min koken (in de snelkookpan 7 minuten).
Serveertip
Dien de Vlaamse hutsepot op met grof boerenbrood besmeerd met mosterd.
Bij ons was het vandaag een variatie op dit recept. Wij gebruiken beduidend minder vetstof. Er was een volledige groene kool in verwerkt. De wortelen, aardappelen, raapjes, selder, prei en ajuinen ontbraken niet. De hutsepot bevatte spek, een half varkensboutje, een varkenspoot in twee gehakt maar geen oren, wel een staartje. Het volkorenbrood was optie evenals de mosterd.
Hutsepot bij zo'n vriesweer als we nu hebben, smaakt altijd. Meestal wordt de hutsepot de avond voordien klaargemaakt en is voor twee dagen. De tweede dag wordt er een braadworst of een gebakken spiering bij geserveerd. Weet echter dat je naar believen kunt variëren in groente en in vlees. Je kan er ook een schapenhutsepot van maken. Het is een tipisch Vlaams wintergerecht.