Groentezaden bewarenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De eerste stap is het vastleggen uit welk 'besteljaar' het zakje zaad komt. Schrijf met een viltstift het jaartal op het zakje.
Heel vaak worden zaden uit de pakjes of zakjes die worden aangeschaft, niet meteen opgebruikt. Dat is logisch. Het is niet alleen handig om regelmatig kleine beetjes te zaaien (bijvoorbeeld van sla of spinazie) om de oogst ter spreiden, maar vaak zit er te veel zaad in zo'n zakje voor gewoon tuingebruik.
Bij langere bewaring kan de kwaliteit en de kiemkracht sterk teruglopen, maar dat is voor allerlei soorten heel verschillend. Bewaar het overgebleven zaad in ieder geval altijd droog en goed afgesloten. Als u dat doet, kunt u van de volgende bewaartijden uitgaan:
1 à 2 jaar kiemkrachtig zijn:
|
Uien, dille, kervel, pastinaak
|
2 à 3 jaar:
|
Prei, schorseneren, peterselie, selderij, tomaten, bonen, erwten, wortelen
|
3 à 4 jaar:
|
Slasoorten, witlof, groenlof, roodlof, postelein, andijvie
|
4 à 5 jaar:
|
Spinazie, tuinkers, snijbiet, raapstelen, koolrabi, koolraap, radijs, rammenas, veldsla, koolsoorten
|
5 à 6 jaar (dat is wel zo ongeveer het maximum):
|
Pompoen, meloen, komkommer, augurk en rode bieten (kroten)
|
zie ook bij documenten : http://www.velt.be/Jabbeke/pag828
|