Rode biet zaai ik twee keer per seizoen. Heel vroeg in maart en eens in juni. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De laatste jaren zaai ik in potjes en plant dan uit. Het is wat werk maar je bent zeker dat je rij vol staat en dat de plantjes niet te koud of te droog staan. Door ondervinding heb ik vast gesteld dat als ik na 15 juni zaai ze moeilijk tot volle wasdom komen. Tot nu toe zaaide ik voor jan en alleman en dat rond ik nu een beetje af. Dat zaaien is niets maar je moet er dan voor zorgen tot ze afgehaald worden. Als ik twee keer zaai dan kan ik vroeg oogsten als ze nog niet te dik zijn maar lekker mals.
 Eens de rode biet is uitgeplant heb je er zo goed als geen werk meer aan. Na een goede regenvlaag mulch ik en dan is het aan de oerkracht om mijn arbeid te bekronen met een goede oogst.
 De tweede zaai overwinter ik vorstvrij in de garage in een kuipje.
 Ook venkel zaai ik twee keer: de eerste keer eind april en dan voor de tweede maal in juni, vroeg of laat in de maand, al naar gelang het weer. De najaarteelt gaat het best maar je moet je grond kennen en niet te laat zaaien. Door verbeterde rassen die nu te verkrijgen zijn is de vroege zaai nu ook goed doenbaar. Venkel vraagt nogal wat zorg. Zo moet je door gieten of door afdekken groeistop voorkomen want als je dat hebt dan schieten de planten gemakkelijk door.
 Dit jaar had ik door de hete julimaand, met de vroege zaai, groeistop voor . De doorschieters hebben we direct gebruikt in de soep waardoor er vroeg lege plaatsen ontstonden in de rij.
 De herfstteelt zaaide ik te laat zodat die nooit tot volle wasdom kwamen. Ze waren wel echt lekker en de hoeveelheid compenseerde een beetje te kleinheid. Ook aan venkel heb je geen werk meer eens ze geplant zijn en gemulcht .
Voor de rode biet zowel als voor de venkel zal ik één zaai laten vallen.
|