Inhoud blog
  • Flanders Field Dodencellen & Executieplaats Poperinge
  • Flanders Field Zonnebeke
  • Flanders Field
  • Fam De Lee op bezoek in Lier
  • Antwerpen 7/9/2013 Bevrijdings viereing
    Zoeken in blog

    Over mijzelf
    Ik ben RIK BOLS
    Ik ben een en woon in lier () en mijn beroep is .
    Ik ben geboren op 27/04/1944 en ben nu dus 80 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: koken fietsen tennissen en recent fotografie en photoshoppen.
    alle foto's mogen voor persoonlijke doeleinde gebruikt worden als u een foto wil laat het me dan weten...
    varia items
    losse reportages
    14-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flanders Field Dodencellen & Executieplaats Poperinge

    Op de binnenplaats van het stadhuis herinnert een executiepaal aan de gruweldaden die zich hier tijdens WO I afspeelden. Zeker vier soldaten verschenen hier voor het vuurpeloton. In de aanpalende politiecellen werden aanvankelijk soldaten opgesloten die zich zonder toelating op straat begaven, dronken waren of bij vechtpartijen waren betrokken. Vanaf 1916 werden de cellen ingericht als ‘dodencellen’, waar de veroordeelde soldaten hun laatste nacht doorbrachten. Bij dageraad vonden deze soldaten hier de dood door executie (shot at dawn).

    Foto's van de laatste uren van een ter dood veroordeeldevlak  voor de  executie......





























    14-03-2016 om 16:38 geschreven door RIK

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flanders Field Zonnebeke

    1914 – 1918, deze vier oorlogsjaren staan voor altijd in het collectief geheugen gegrift. De Groote Oorlog was één van de eerste internationale conflicten ooit. Vier jaar lang leverden soldaten uit meer dan 50 landen strijd. West-Vlaanderen, en meer specifiek de Westhoek en de streek rond Ieper, werden zwaar getroffen. De verwoestende oorlog heeft hier duidelijk en tot op vandaag sporen nagelaten in het landschap, de cultuur en het onroerend erfgoed.

    De Derde Slag bij Ieper of de Slag bij Passendale vond plaats in 1917. Over vijf maanden tijd vielen tijdens deze opeenvolging van slagen een half miljoen slachtoffers (doden, vermisten en gewonden). De frontlijn verschoof tijdens de gruwelijke gevechten in een landschap dat door de hevige artilleriebeschietingen en de felle regen herschapen was tot een modderzee waar niemand kon schuilen, slechts 8 kilometer. 

    Museumweekend

    De ruïnes van het dorp Passendale waren het einddoel van de geallieerden. Na het innemen van het dorp door Canadese troepen begin november, eindigde de slag. Enkele maanden later heroverden Duitse troepen de heuvelrug. in minder dan een week tijd.

    Slachtoffers uit alle landen worden sinds het einde van de oorlog herdacht. Tyne Cot Cemetery in Passendale, de grootste militaire begraafplaats van de Commonwealth ter wereld, is de meest bezochte plek gelieerd aan de Eerste Wereldoorlog in de ganse Westhoek. In Zonnebeke, op enkele kilometers van de begraafplaats, ligt het Memorial Museum Passchendaele 1917 in het thematische kasteeldomein. Het museum vertelt het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek met focus op de Slag bij Passendale.





































    14-03-2016 om 16:36 geschreven door RIK

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flanders Field

    Bezoek aan Flanders field is een aangrijpende belevenis .

    Duizende Buitenlandse soldaten hebben hun leven gegeven voor dat kleine Flanders Field

    Talbot House....Het Huis

    Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakt Poperinge deel uit van het kleine stukje onbezet België. Weg van het krijgsrumoer van de Ieperse frontstreek, groeit de stad uit tot het zenuwcentrum van de Britse sector.

    Midden in die drukke stad openen de aalmoezeniers Neville Talbot en Philip "Tubby" Clayton in december 1915 een Clubhuis. Zonder onderscheid van rang kunnen soldaten er drie jaar lang terecht voor een zeldzaam moment van rust en ontspanning. Vandaag is de plek, net als toen, een vredige halte langs het parcours van de "Grote Oorlog" in de Westhoek.

    Een levend museum

    Een bezoek aan Talbot House begint gewoonlijk in de oude hopschuur van het huis die tijdens de oorlog omgevormd werd tot een concertzaal. De permanente tentoonstelling over het leven achter het front op het gelijkvloers van dat gebouw leunt het dichtste aan bij wat je van een normaal museum zou verwachten. De expositie is uitgewerkt als een plakboek van verschillende personages die gedurende de oorlog in de buurt van Poperinge terecht kwamen. Je leert er onder andere waarom deze stad tijdens de oorlog "Little Paris" werd genoemd, hoe het kampleven van de soldaten er aan toe ging en hoe ze er de moraal hoog hielden.

    Op de eerste verdieping van de concertzaal kan je vervolgens zelf ervaren hoe het moet geweest zijn om er als soldaat tijdens de oorlog een optredentje van de "Happy Hoppers" bij te wonen. Daarna brengt je bezoek je naar de netjes onderhouden tuin van Talbot House, waarlangs je ook het huis kan bereiken. "The Old House" wordt nog dagelijks gebruikt. Je leert er niet enkel iets bij over het oorlogsverleden van het pand, je kan er ook een praatje slaan met de Britse huisbewaarder(s), in de kantine op de authentieke piano spelen, tot rust komen met een kopje thee of zelfs gewoon de nacht doorbrengen in één van de gastenkamers. Net dat maakt Talbot House zo speciaal. Het is niet zomaar een museum. Het is nog steeds dezelfde "Every Man’s Club" als een eeuw geleden.





































    14-03-2016 om 15:54 geschreven door RIK

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Mijn favorieten
  • LIERKEPLEZIERKE
  • Vernissage

  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per week
  • 14/03-20/03 2016
  • 18/11-24/11 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 30/04-06/05 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 13/06-19/06 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!