Veluwefietstocht2009
van Breskens via de Veluwe naar Eupen
11-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.03 Dag 4 Otterlo - Otterlo dagje Veluwe

04   Dag 4    Otterlo – Otterlo  dagje Veluwexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Er piepen enkele zonnestralen tussen de ietsjes te kleine verduistering gordijnen.

Gelijktijdig zijn we alle drie wakker.

Wij, Jacques, Pol en ikzelf horen onze andere makkers al praten…..Grote verwondering, het is al 8h00 maar……wat hebben we lekker geslapen. Het ochtendritueel volgt vliegensvlug.

 

Ondertussen hebben onze vrienden Hugo, Robert en Antoine hun hut tot eetplaats omgetoverd. We maken het aangenaam warm, zetten koffie en laten het ons smaken……Hoewel we alle zes meer van techniek en natuur houden, willen we, nu we hier zijn, wat culturele bagage opdoen. Mijn voorstel om straks het “Kröller-Müller” Museum in het Nationale Park “De Hoge Veluwe” te bezoeken, valt bij iedereen in goede aarde.

We rijden naar de toegangspoort van het park…..We moeten ieder 2 toegangskaartjes kopen, eentje voor het park en eentje voor het museum. 14€ per persoon is wel kostelijk vinden we. Maar ja, het Kröller-Müller Museum is wereldberoemd vanwege haar omvangrijke collectie schilderijen van Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Piet Mondriaan en vele andere grote schilders.

Het is nog maar pas 10h00 en er heerst al een hele drukte. Overvolle autobussen lossen hun luid kwetterende scholieren op de grote parkingplaats. Ook wij moeten aanschuiven om de smaakvol ingerichte zalen te kunnen betreden. Tot onze grote verwondering worden we erg gefascineerd door de variatie aan kunstvormen. We bewonderen het moderne beeldhouwwerk en daarna de vele verschillende schilderkunstvariaties, van expressionisme, kubisme tot futurisme.

We wandelen van zaal naar zaal. Iedereen is zodanig geconcentreerd dat we moeite hebben om bij elkaar te blijven. Vreemd toch we vinden elkaar terug in de zaal waar de meeste van Gogh’s te zien zijn…….We ontwaren ook een schilderij van een meester van bij ons, een James Ensor.

 

 

En toch gaat onze belangstelling het meest naar de juweeltjes van Vincent van Gogh. Hier zou een van de grootste particuliere van Gogh verzameling te zien zijn………we blijven dan ook meer dan een uur in deze zaal rondhangen.

 

 

Ikzelf ben erg gefascineerd door de architecturale ontwerpen en de structuren van de paviljoenen. Je ziet duidelijk de hand van de grootmeesters Henry van de Velde, Gerrit Rietveld en Aldo van Eyck. Beroepsmisvorming zeker? Mijn vrienden moeten mij meeslepen naar de beeldentuin… waarin een schitterende collectie sculpturen, omringd door de frisgroene natuur tentoongesteld zijn.

 

   

 

Wanneer onze aandacht verzwakt beslissen we rond te fietsen in het park.

We rijden op verzorgde fietspaden door bos, heide met vennen en stuifzand, wat een mooi bewaarde natuur. In het park leven er herten, reeën en wilde zwijnen. We hebben ze niet gezien maar regelmatig staan er plaatjes met

“Rustgebied voor grofwild”. Ze moeten er dus wel degelijk zijn!

 

We krijgen honger en dorst. Hoog tijd om het park langs de andere uitgang te verlaten. Het is uitzonderlijk mooi weer en zeker 23°C. We zijn in Hoenderloo en vinden heel vlug een uitnodigend terras. Het is in Nederlandse normen laat om te middagmalen maar de uitbater wilt, voor de zes aandringende Belgen wel een inspanning doen. We appreciërend het en prompt bestellen we nog zes Brugse zotten……van de grote dorst natuurlijk!

 

 

Na ons middagmaal willen we uiteindelijk nog wat fietsen, om ons teveel aan calorieën te verbranden…..We rijden van Hoenderloo richting Hoog-Buurlo door de bossen en een wildreservaat. We moeten, een na een, op een rijtje langs een smal groen paadje tot aan een open zandheidevlakte.

 

   

 

Hoog-Buurlo is een klein gehucht met enkele boerderijtjes en schaapskooien. Er is nog een echt heidelandschap zichtbaar. We buigen linksaf en volgen nu een prachtige dreef richting een lomp lelijk grijs gebouw. Het is het zendstation “Radio Kootwijk”, zendactiviteiten zijn er niet meer.

Blijkbaar is het gebouw wel te bezoeken, maar wij hebben er geen zin in.

 

   

 

We fietsen door het Kootwijker Zand, een zeer groot beschermd gebied. Het is precies een duinvlakte met afwisselend heuvels en heide. Het lijkt wel een woestijn, een uniek landschap, hoe hebben ze het hier klaargespeeld om deze uitzonderlijke natuur te bewaren……We zijn het er over eens, bij ons krijgen ze zoiets nooit voor elkaar.

 

Door een langgerekt bos, waar we verschillende keren over wildroosters rijden komen we in Harskamperdennen. Hier zijn opvallend veel kampeerterreinen. Het is zalig rijden in de bosdreven terug naar Otterlo, we hebben 54km op ons dagtellertje staan. Het verbaast ons echt, dat we zoveel gereden hebben. Vóór we naar de camping gaan, doen we onze inkopen voor morgenvroeg.

 

   

 

Grote dorst doet ons echter op een uitnodigend terras neerstrijken. De felle lente zon laat ons zweten. Onze vriend Jacobeo heeft er zelfs last van en moet zijn koppeke deftig insmeren….We moeten onze zonnebril opzetten, om aan de blinkende weerkaatsing te weerstaan. Het doet deugd, plagend plezier te kunnen maken, we zijn precies opnieuw in onze padvinders periode verzeild!

 

 

Na een deftige was- en plasbeurt, hebben we grote honger en behoefte om Otterlo-dorp eens deftig te verkennen. Het dorp is niet veel speciaals en we zijn vlug rond- gewandeld. We belanden, het is ondertussen veel frisser geworden, in een gezellig eetcafé. Na enkele biertjes genieten we van een flinke oerdegelijke vleesmaaltijd. Zoals het in Nederland de gewoonte blijkt, krijgen we ook hier in overvloed veel soorten groenten……Dit wordt erg geapprecieerd door de bende? Na een bijkomend uitzakkertje, slenteren we naar de camping en genieten van een zalige nachtrust. Slaapwel jongens…..

 

Start :         Otterlo      9h30

Aankomst:  Otterlo   17h30

Afstand :    54km  Totaal 347km

Weer:         Zonnig, weinig wind +/- 21°C

 

Verblijf:   Trekkershutten

 

info@beekenhei.nl

 www.beekenhei.nl

 

Camping Beek & Hei Heideweg 4   6731 SN Otterlo

0318 591483



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



>

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!