Inhoud blog
  • mijn eerste jongen
  • zebravinken de voeding
  • zebravink huisvesting
  • volop nest aan het maken in de voliére
  • het eerste ei is een feit
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    zebravinken
    alles over mijn zebravinken
    06-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zebravinken de voeding
    1 Dieet
    Het voer bestaat uit een zaadmengsel voor tropische vogels, in de dierenwinkel verkrijgbaar en daarbij wat eivoer. Kleine stukjes fruit en groenvoer vinden ze lekker, evenals een stukje brood. Daarnaast dienen de vinken de beschikking te hebben over grit en een sepiaschelp. Trosgierst kan dienen als een lekkernij.
    naar boven
    2 Nutrientenbehoefte
    naar boven
    3 Voedingsschema
    Iedere dag vers water en vers voer.
    naar boven
    4 Voedingsplaats
    Omdat het voer niet nat mag worden zijn er twee aparte bakjes nodig. De bakjes moeten bij voorkeur van buitenaf ingestoken worden, de bakjes blijven dan schoner en de vogel wordt niet opgejaagd.
    naar boven
    5 Handopfok
    Zebravinken staan bekend om hun grote productiviteit. Ze planten zich zowel in een kweekkooi als in een voliÚre voort. Hebt u meerdere paartjes, zorg dan voor ruim voldoende nestkastjes; het komt nog wel eens voor dat de vogels het met elkaar aan de stok krijgen, omdat meerdere vogels het hetzelfde nestkastje uikiezen. Het nest wordt gemaakt van materialen zoals sisaltouw en kokosvezel. Gemiddeld kunt u op 4 tot 6 heel licht groene eitjes rekenen. Na 12 tot 13 dagen komen de jongen uit het ei.
    De jongen vliegen op een leeftijd van ongeveer 3 weken uit maar worden nog ongeveer 2 weken gevoerd en begeleid. Na twee tot drie maanden heben de jongen hun volwassenkleur. Ze zijn al heel snel broedrijp, maar u kunt de geslachten beter van elkaar scheiden totdat ze minimaal 9 maanden oud zijn. Wanneer de vogels te jong gaan broeden, geeft het vaak problemen. Zebravinken kunnen met probleemloos drie tot vier legsels per jaar grootbrengen, maar omdat dit erg veel vergt van de ouderdieren, is het beter na het derde legsel alle nestkastjes te verwijderen.
    naar boven
    bron: www.eznc.org

    06-04-2015 om 15:37 geschreven door dany

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zebravink huisvesting
    1 Omheining
    Men houd de zebravinken in traliekooien of in voliáres. De zebravink hoeft niet verwarmd gehouden te worden. Ze houden zich goed in een buitenvoliáre. Mits ze over slaapkastjes beschikken kunnen ze daar ook ’s winters blijven. Pas wel op voor de tocht.
    Zebravinken kunnen ook heel goed met een paar in een kooi binnen gehouden worden. Natuurlijk mag deze niet te klein zijn. Vinkjes hebben een zelfde soort kooi nodig als kanaries, dus een brede kooi met verticale spijlen. De stokken moeten van hout zijn en de juiste dikte hebben.
    naar boven
    2 Vloer
    De bodem van de kooi kan bedektworden met maïskorrels, beukenhout of schelpenzand, de voorkeur gaat uit naar maiskorrels omdat dit stofvrij is en heel goed absorbeert. Bij elke bodembedekker, ook bij schelpenzand is het van belang dat er een bakje grit bij wordt gegeven. Hier eet de vogel naar behoefte van en vermaalt zo de zaadjes in zijn maag.
    naar boven
    3 Onderhoud
    De kooi en/of voliáre dien(en) regelmatig schoongemaakt te worden. Men moet zelf een beetje zien wanneer het nodig is. Het hangt af van verschillende omstandigheden, zoals de grootte van de kooi, de hoeveelheid vogels die erin zitten en het seizoen: zo zal bijvoorbeeld tijdens het kweekseizoen meer gekuist moeten worden omdat de nestkastjes dan veel gebruikt worden en omdat er een groter aantal vogels in de kooi zitten (de jongen die afvliegen).Tegelijkertijd dient men ook de eet- en drinkbakjes schoon te maken, de zitstokken enz. (voor de zitstokken kan men verschillende ontsmettende middelen verkrijgen bij een dierenwinkel)
    naar boven
    4 Omgeving
    Vogeltjes kunnen heel slecht tegen Tefal, het spul wat op pannen zit. De kooi mag dus nooit in de keuken staan en niet in de buurt van een open keuken. Als U in de kamer gaat gourmetten of zo, zet dan de kooi weg.
    naar boven
    5 Maten
    De maten van een nestkastje voor de zebravink zijn ± hoogte 14 cm, diepte 19 cm, breedte 10 cm, halfdicht eventueel met vlieggat van ± 3 cm.
    Een geschikte broedkooi voor een koppel is 40 cm lang, 40 cm hoog en 40 cm diep.
    naar boven

     bron: www.eznc.org

    06-04-2015 om 15:35 geschreven door dany

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (10 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.volop nest aan het maken in de voliére




    06-04-2015 om 13:14 geschreven door dany

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 18/05-24/05 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!