Dat volwassen hersenen wel degelijk nieuwe hersencellen kunnen aanmaken, is al langer geweten. De nieuwe hersencellen worden aangemaakt door stamcellen die zich in bepaalde hersengebieden bevinden. Bij hersenschade kunnen deze zich terug vermenigvuldigen, waarna ze migreren naar het getroffen gebied. Hersenschade kan daardoor gedeeltelijk hersteld worden, maar momenteel is dit herstel meestal ontoereikend voor de patiënt.
Het onderzoek naar de productie en migratie van nieuwe hersencellen is daarom zeer belangrijk. Onderzoekers baseerden zich tot voor kort op de microscopische analyse van muizenhersenen. Die methode heeft twee belangrijke nadelen. Om te beginnen is ze zeer arbeidsintensief en bovendien is het onmogelijk om de evolutie bij een eenzelfde proefdier in de tijd te volgen.
Wetenschappers van de afdeling Moleculaire Geneeskunde van de K.U.Leuven hebben dat onderzoek nu een nieuw elan gegeven. Ze slaagden erin de stamcellen van levende muizen lichtgevend te maken, zodat de migratie ervan met een camera nauwkeurig in beeld kan worden gebracht. De onderzoekers maakten daarvoor gebruik van een eiwit dat ook bij vuurvliegen wordt teruggevonden.
De nieuwe techniek kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling van hersenberoertes en neuro-degeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Voortaan wordt het immers makkelijker om de gevolgen van potentiële geneesmiddelen na te gaan. De lichtgevende stamcellen maken het mogelijk om de aanmaak van hersencellen en de migratie ervan beter in kaart te brengen. Nieuwe geneesmiddelen kunnen de productie van hersencellen bevorderen en de migratie naar het getroffen hersengebied beter kanaliseren. Gevolg: een meer doorgedreven en gerichte aanpak van hersenschade.