Vermogen van allerrijksten zal nog toenemen
Het vermogen van de allerrijksten is vorig jaar toegenomen dankzij de groei in opkomende economieën in Azië en Oost-Europa, die in groten getale miljonairs blijven produceren. Dat blijkt uit een rapport dat vandaag werd gepubliceerd.
Het vermogen van particulieren bedroeg 122.800 miljard dollar (98.728 miljard euro), 1,9 procent meer dan in 2010, zegt het adviesbureau Boston Consulting Group in zijn jaarrapport over de rijkdom in de wereld.
Vooral in Azië, Latijns-Amerika en Oost-Europa nam het vermogen van miljonairs aanzienlijk toe. In de Bric-landen (Brazilië, Rusland, India en China) steeg het vermogen afgelopen jaar met 18,5 procent. "De wereldwijde groei van het privé-vermogen is duidelijk te danken aan de snel opkomende economieën in de 'nieuwe wereld' en niet aan die in de 'oude wereld'", klinkt het.
Het vermogen van de allerrijksten bleef afgelopen jaar stabiel nadat er in 2010 nog een stijging was van 6,9 procent. De oorzaak is de economische crisis en de malaise op de aandelenmarkten. De economische problemen door de hoge overheidsschuld in Europa, de Verenigde Staten en Japan hadden een duidelijke impact op de allerrijksten in die regio's. Hun vermogen ging zelfs achteruit.
Singapore, Qatar en Koeweit hebben verhoudingsgewijs de meeste miljonairs. Zwitserland, Singapore en Oostenrijk hebben dan weer de meeste inwoners met meer dan 100 miljoen dollar vermogen.
Die trend lijkt niet snel te keren: de komende vijf jaar zou het vermogen van de allerrijksten jaarlijks 4 tot 5 procent stijgen. Eind 2016 zou het vermogen 150.000 miljard dollar bedragen. De toename van het vermogen sterkt de vraag naar "offshore" financiële centra, ondanks de internationale druk om daarmee te stoppen. Het vermogen in belastingparadijzen steeg 2,7 procent, tot 7.800 miljard dollar. (br.hln)
|