Belgen blijven trouw aan 'patatjes' bij maaltijd
De aardappel blijft de vaakst geconsumeerde maaltijdbegeleider in Belgiƫ. Op een gemiddelde dag eet 52 procent van de Belgen een aardappelproduct. Pasta en rijst volgen op de tweede en derde plaats, met 23 en 10 procent. Aardappels worden gemiddeld 3,5 keer per week gegeten. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam).
In 2011 at de Belg 28 kilogram aardappelen. In 2008 was dat nog 30 kilogram per persoon. Het aardappelverbruik stijgt met de leeftijd, maar opvallend is dat verse aardappelen opnieuw meer op tafel komen bij wie jonger is dan veertig. In die leeftijdsgroep steeg het thuisverbruik met twaalf procent.
Belgen eten vooral thuis aardappelen: gekookte aardappelen worden vier op de vijf keer thuis gegeten en frieten in iets meer dan de helft van de keren. Gekookte aardappelen zijn ook het populairst. Zij worden op een gemiddelde dag door een kwart van de Belgen gegeten. Goed een tiende eet frieten.
Driekwart van de aardappelen wordt in de supermarkt gekocht en tien procent bij de landbouwer. Daarmee is de aardappel het voedingsproduct dat het meest rechtstreeks bij de producent wordt aangekocht. Bijna vier op de vijf aardappelen was in 2011 van inlandse origine.
|