Zo geef je muggen deze zomer geen kans
Je hebt het slechte nieuws vermoedelijk al wel gehoord: deze zomer zitten we opgescheept met meer muggen dan anders. De milde winter bracht een kweekfestijn van beestjes met zich mee, die willens nillens onze lange zomeravonden (en dagen) gaan verstoren. Toch kan je irritante muggenbeten voorkomen op een natuurlijk manier. Hier volgen alvast enkele tips.
Je kan uiteraard altijd de zware insectwerende middelen inzetten, maar wetenschappers blijven het oneens over de veiligheid van deze producten, zeker voor kleine kinderen. Zo wordt gesteld dat de chemicaliƫn die doorgaans gebruikt worden allergische reacties kunnen veroorzaken. Deze 'beschuldigingen' worden vanuit andere hoek natuurlijk weer helemaal ontkracht. Schadelijk of niet, het kan nooit kwaad om ook de natuurlijke alternatieven op een rijtje te zetten, alsook de voor- en nadelen ervan.
1. Om te beginnen kan je altijd de piekmomenten vermijden. Veel muggensoorten zijn vooral actieve bijters tijdens de zonsopgang en -ondergang. Uiteraard zijn er ook muggen die een hele dag door in aanvalsmodus staan. Kortom, je kan altijd op het menu staan.
2. Geruchten doen al langer de ronde dat het eten van look muggen op een afstand houdt. Toch is er nog niet veel wetenschappelijk onderzoek gevoerd om dit te staven. Lookolie daarentegen, zou wel effectief zijn wanneer je het op je huid smeert. Helaas schrik je zo vermoedelijk ook al je omstaanders af.
3. Olie op basis van citronella werkt, maar slechts voor 20 minuten. Terwijl het voor muggen vreselijk zou stinken, vinden mensen het doorgaans een aangename geur. Experten stellen bovendien dat het geen kwaad kan om het regelmatig opnieuw aan te brengen. Uit onderzoek blijkt dat sojaboonolie veel effectiever is en je maar liefst 90 minuten beschermt. Daarnaast zou ook de mix van citroen- en eucalyptusolie goed werken.
4. Tuinkaarsen of fakkels zijn een must als je lange zomeravonden in de tuin wil zitten. De geur doet er echter niet toe, want het is de rook die muggen op een afstand houdt.
5. Hoewel de resultaten nog niet sterk staan, blijkt uit een Amerikaanse studie dat een dagelijkse dosis (75 tot 150 mg) vitamine B-1 je lichaamsgeur lichtjes zou veranderen, waardoor je plots geen lekkere hap meer lijkt voor muggen.
6. Wees ook voorzichtig met plassen water in je omgeving. Zwembaden, drinkbakjes en lege bloempotten zijn bijvoorbeeld ideale kweekplaatsen voor muggen. Ververs daarom zeker wekelijks het water en berg andere objecten waar plasvorming kan ontstaan gewoon op.
7. Terwijl kattenkruid een magneet is voor katten, blijven muggen er blijkbaar liever zo ver mogelijk van verwijderd. Olie op basis van kattenkruid zou dan ook een goede bescherming bieden tegen muggenbeten. Hopelijk ben je wel een kattenvriend, want zij zullen je huid best aantrekkelijk vinden.
8. Tot slot geven experten nog mee om later op de avond en vroeg in de ochtend gewoon zoveel mogelijk huid te bedekken. De temperaturen zijn dan meestal toch wat lager, dus kan de zomermode even wachten.
|