Zoveel mensen wassen hun handen niet na toiletbezoek
Miljoenen mensen nemen het niet zo nauw met hygiëne. Zo wast slechts de helft van de volwassenen zijn handen met zeep na een toiletbezoek. Dat wordt vooral toegeschreven aan het drukke leven. 27 procent wil op het werk bijvoorbeeld zo snel mogelijk terug naar zijn bureau, waardoor er geen tijd is om de handen netjes te wassen en te drogen.
Verder bleek ook dat 58 procent van de mannen regelmatig 's ochtends de douche overslaat en ongewassen naar het werk vertrekt. Eén kwart zei daarover dat ze wat extra slaap veel belangrijker vinden dan hygiëne, terwijl één op drie er simpelweg niks om geeft
"Natuurlijk willen we allemaal liever blijven liggen in ons bed, maar het overslaan van een ochtendlijke wasbeurt is zowel anti-sociaal voor de mensen die met ons moeten werken als ongezond. Een douche maakt je niet alleen wakker, maar regelmatig wassen houdt ook de overdracht van bacteriën tegen", zegt professor John Oxford van de Universiteit van Londen.
Bovendien blijft het niet alleen bij een gebrek aan persoonlijke hygiëne, maar worden ook heel wat huishoudelijke klusjes het slachtoffer van onze hectische levensstijl. Dat blijkt uit een rondvraag van Dettol HABIT bij zo'n 2.000 volwassenen.
Eén op twintig ondervraagden gaf toe dat het al een maand geleden was dat ze hun toilet schoongemaakt hadden. Bij 10 procent was dat al twee weken geleden. Een kwart sliep dan weer al een maand in hetzelfde beddengoed.
"Het leven is dan wel veel drukker dan vroeger, maar dat is geen excuus om niet te zorgen voor je eigen basishygiëne, zoals het wassen van je handen, en voor een proper en gezond huis", vindt professor John Oxford.
"Er is een groot verschil tussen een netjes huis en een hygiënisch proper huis", benadrukt de specialist nog. "Als mensen hun bed niet willen opmaken of hun kleren in de kast hangen, dan is dat zo. Maar het is belangrijk om belangrijke oppervlakten schoon te maken en de desinfecteren, zoals het aanrecht in de keuken, gootstenen en natuurlijk het toilet."
En dat gebeurt tegenwoordig veel te weinig. Zo gaf één op de vijf ondervraagden toe dat ze hun koelkast al een jaar niet hadden schoongemaakt of gedesinfecteerd, terwijl één op twintig dat zelfs nog nooit had gedaan. Nochtans is de koelkast een voedingsbodem voor bacteriën, die welig tieren in de koudere temperaturen.
De helft van de ondervraagden laat dan weer het aanrecht in de keuken erg vuil worden, zelfs als ze er rauw vlees of groenten op bereidden. Meer dan de helft zei ook dat ze zelden hun handen wassen voor het koken of eten van een maaltijd.
16 procent dacht - verkeerdelijk - dat 'een beetje vuil en bacteriën goed voor je zijn', terwijl 10 procent vindt dat het te lang duurt om alles proper en bacterievrij te maken. (br.hln)
|