Waarom de kans groot is dat je nieuwe jurkje al gedragen is
Als jij onlangs een dure jurk of rok gekocht heb, dan bestaat er een kans dat die al eens gedragen werd door iemand anders. Maar liefst één op de acht vrouwen koopt namelijk een duur kledingstuk, draagt het één keer op een avondje uit en brengt het de volgende dag terug naar de winkel. Een gelegaliseerde vorm van winkeldiefstal, vinden experten.
Bovendien is het werkelijke cijfer wellicht nog veel hoger dan één op acht. Veel shoppers zijn namelijk te beschaamd om toe te geven dat ze zoiets doen. "Het is niet iets dat veel mensen zullen bekennen. Ze willen er geen aandacht op vestigen", zegt sociaal psychologe Sandra Wheatley. "Het is dan ook een, weliswaar gelegaliseerde, vorm van winkeldiefstal."
Van degenen die het wel durfden bekennen in een enquête van OnePoll, deed ongeveer de helft het om financiële redenen. Door de economische crisis kunnen ze zich namelijk geen dure merkkledij (meer) veroorloven. 18 procent doet het dan weer om een heel andere reden: zij houden van het spannende gevoel dat ze erdoor krijgen.
De enquête bij 2.000 vrouwen toonde ook aan dat het 'lenen' vooral gebeurt ter gelegenheid van een trouw. Anderen doen het voor een doop, een gala of een kerstfeest.
Verder bleek ook dat vooral vrouwen tussen 18 en 24 jaar het doen, goed voor ongeveer 16 procent van alle ondervraagden. Daarnaast bekende ook 14 procent van de 25- tot 31-jarigen wel eens kleren terug te brengen.
Eén van hen was de 24-jarige Hannah Priddey, een studente aan de universiteit van Bristol. Zij kocht om de twee weken een glamoureuze outfit die ze daarna terugbracht, en dat gedurende de afgelopen vier jaar. Per keer gaf ze ongeveer 70 pond (of 86 euro) uit, waardoor ze duizenden ponden spaarde.
"De meeste kleren waarmee ik het deed, waren zodanig duur dat je ze maar één keer kan dragen op een speciale gelegenheid", zegt Hannah. "Door het beperkte gebruik, zijn die kleren eigenlijk het geld niet waard. Ik was een studente met een beperkt budget, en spaarde zo heel wat geld uit."
Tegenwoordig doet Hannah het echter niet meer. "Ik begon me schuldig te voelen. Het was alsof ik iemands kleren leende zonder toestemming."
En dat vinden ook Britse experten. "Het is begrijpelijk dat mensen meer op hun uitgaven letten in deze moeilijke economische tijden, maar het terugbrengen van kleren na het dragen is oneerlijk en risicovol", vindt de woordvoerder van OnePoll, die de enquête uitvoerde.
Nochtans zijn winkels niet verplicht om goederen terug te nemen die beschadigd zijn. En dat is meestal wel het geval. Want hoewel de meeste vrouwen het prijskaartje niet afknippen, maar verstoppen, zijn ze niet altijd even voorzichtig met de kleren.
Zo had 7 procent al eens een outfit teruggebracht nadat ze erop braakten, terwijl 6 procent morste op een 'geleende' outfit. 8 procent liet het kleedje in kwestie dan weer een hele nacht op de grond rondslingeren en 9 procent bekende dat er overduidelijk een rookgeur in hing. (br.hln)
|