Appels helpen af te vallen... als je de schil ook opeet
Dagelijks een appel eten kan je enkele kilo's helpen te verliezen, maar dan moet je wel de schil ook opeten. Een chemische stof die zorgt voor de glans van dit fruit stimuleert het lichaam namelijk meer calorieën te verbranden.
Muizen die vette voeding aten waarin ook de stof ursolic zuur verwerkt was, kwamen minder gewicht bij dan degenen die ongezond aten zonder dit bestanddeel. Daarnaast houdt dit zuur de bloedsuikerspiegel laag en voorkomt het dat de lever vet opslaat. Onderzoekers aan de universiteit van Iowa ontdekten tevens dat ursolic zuur ook de groei van spieren en bruin vet stimuleert. Je vindt deze stof ook in veenbessen, pruimen en basilicum, oregano en thijm.
Professor Christopher Adam: "Aangezien spieren zeer goed zijn voor het verbranden van calorieën, kan de toename van spiermassa bij de muizen die ursolic zuur kregen voldoende zijn om te verklaren waarom deze stof overgewicht beperkt. We waren wel verrast dat deze stof ook het bruin vet doet toenemen, wat het verbranden van calorieën stimuleert, dit helpt het lichaam ook tegen obesitas te beschermen."
Daarnaast kan deze stof ook ouderen helpen te voorkomen dat hun spieren zich afbreken op latere leeftijd. Dit beperkt het risico op moeilijk geneesbare blessures. Professor Adams wil nu onderzoeken of appelschil even goed is voor mensen als voor muizen. Zo kan hij ontdekken hoeveel appels we nodig hebben om meer spiermassa te kweken en een slankere taille te krijgen. Als dit aantal erg hoog is, kan ursolic zuur in een pil of supplement verwerkt worden. (br.hln)
|