"Grote rosse vleermuis" voor het eerst in België
De "grote rosse vleermuis". © Peter Kanuch via natuurbericht.be.
Aan de kust in Heist zijn recentelijk tot tweemaal toe geluidssignalen opgevangen van de "grote rosse vleermuis", een soort die nog nooit eerder in België werd waargenomen. Dat meldt Natuurbericht.be.
"Of de grote rosse vleermuis een dwaalgast was, een individu dat de kustlijn als trekroute gebruikte of een exemplaar dat zich ergens in de buurt ophield, is momenteel nog niet duidelijk", aldus de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt.
De soort wordt algemeen beschouwd als één van de zeldzaamste vleermuissoorten uit Europa en met een vleugelspanwijdte tot ruim 45 centimeter en een gewicht tot bijna 80 gram ook de grootste Europese soort. De dichtstbijzijnde waarneming is afkomstig uit de regio van Parijs (2009).
Grote rosse vleermuizen eten grote kevers, libellen, nachtvlinders en, wellicht als enige vleermuizensoort ter wereld, kleine zangvogeltjes.
Ultrasone geluiden Tussen begin april en midden mei voerde de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt een onderzoek uit naar doortrekkende vleermuizen langsheen de Belgische kust. Op een flatgebouw op de zeedijk in Heist werd een detector opgesteld die automatisch alle ultrasone geluiden van voorbijvliegende vleermuizen registreerde.
Het geluid van de "grote rosse vleermuizen" dateert van 20 april, maar de opnames werden aan verschillende specialisten voorgelegd om zekerheid te krijgen.
Uit de opnames werden verder vooral "ruige dwergvleermuizen", "gewone dwergvleermuizen" en enkele "rosse vleermuizen" gedetecteerd. Minstens twee keer werd het geluid van een "tweekleurige vleermuis" geregistreerd, voorheen werd die slechts een dertigtal keer in België gemeld.
Met de ontdekking komt het aantal vleermuissoorten in België op 22. (br.hln)
|