Do's en don'ts bij het strelen van een hond
Hoe word je de favoriete persoon van je hond? Eten geven speelt een grote rol, maar ook bepaalde manieren van strelen en benaderen spelen een grote rol.
DO: Laat het initiatief aan de hond Streel nooit een hond die geen contact zoekt. Dat geldt zowel voor een hond die neerligt, in een hoek geduwd wordt of probeert weg te lopen. Door het hoogteverschil tussen mens en hond of je hand uit te reiken, kan de hond zich bedreigd voelen.
Dat wil niet zeggen dat je hem moet negeren tot hij in de buurt komt of actief contact zoekt, wel dat je hem uitnodigt tot contact.
Dat doe je door te hurken zodanig dat het hoogteverschil bijna volledig is weggewerkt. Maak vluchtig oogcontact en draai je lichaam zodanig dat je eerder zij aan zij staat met de hond. Vooral bij angstige en onzekere honden is dat belangrijk.
Geef hem eventueel een tijdje, waarin je naast de hond zit maar zonder aan te raken of aan te kijken. De hond kan dan zelf beslissen of het veilig is contact te zoeken.
DON'T: gevangen hond Een hond die opgesloten zit in een kleine kennel of achter een hek en wordt benaderd, heeft meer kans in beschermingsmodus te springen en dus te bijten.
DO: Kijk naar zijn lichaamstaal Een hond met ontspannen spieren, die in de buurt komt, zacht kwispelt en kort oogcontact zoekt, is op zoek naar vriendelijk contact. Blijft hij bij jou of zoekt hij meer contact nadat je stopt met strelen dan kan je zeker zijn dat hij ervan geniet.
Een hond die komt snuffelen, heeft niet noodzakelijk zin in gestreel: met het snuffelen verzamelt hij vooral informatie over jou.
Hou afstand van een hond die angstig reageert, veel verschiet of letterlijk achteruit loopt. Begin je met strelen en toont de hond signalen dat hij zich niet op zijn gemak voelt (zoals het likken van de lippen of het wit van de ogen tonen), laat hem dan met rust.
DO: Weet waar te strelen Dit kan variƫren van hond tot hond, maar algemeen gesproken zijn de borst, schouders en de basis van de nek de beste plaatsen om te strelen. Ook onder de kin en aan de basis van de staart zijn populaire plekjes.
Bovenop het hoofd, aan de oren, poten, benen en de staart zelf zijn gevoelige plekjes waar honden liefst gerust gelaten worden. Trage bewegingen, zacht masseren of lichtjes kriebelen zijn de beste methodes. Streel met de vacht mee voor een kalmerend effect.
Als een hond op zijn rug rolt, is dat geen uitnodiging om op zijn buik te wrijven. Integendeel, het is een teken van onderwerping. Angstige en onzekere honden gebruiken het daarom als begroeting.
Algemeen gesproken is het beter een hond niet aan te raken als hij op zijn rug ligt.
DON'T: Te harde bewegingen Kloppende bewegingen of hardhandig strelen is niet voor elke hond aangenaam, al zullen de meeste er niet onmiddellijk op reageren. Na een tijdje kan de hond overgestimuleerd raken en onvoorspelbaar reageren.
DO: Leer je kinderen met honden omgaan Leer de kinderen om op een rustige, niet-bedreigende manier met een hond om te gaan. Vermijd de no-go zones en onstuimige knuffel- en kuspartijen (zie verder). .
DO: vraag het baasje Vraag het baasje of het een goed idee is om de hond aan de leiband te strelen. Dat is niet alleen veiliger, maar ook beleefd.
DON'T: Knuffel en kussen Knuffels zijn bedreigend voor een hond omdat ze verhinderen dat hij weg kan. Er zjin altijd honden die het toelaten, maar algemeen gesproken is het een slecht idee.
Kus de hond niet: niet omdat het vies is, maar om een beet te vermijden. Je gezicht is dan gevaarlijk dicht bij zijn muil. (br.hln)
|