Echt bont is drie keer zo schadelijk als nepbont
Echt bont is minstens driemaal schadelijker voor het milieu dan nepbont. Dat blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van dierenbeschermingsorganisaties Gaia, het Nederlandse Bont voor Dieren en het Italiaanse LAV heeft gevoerd.
"Bont is dus zeker geen duurzaam product. Naast het enorme dierenleed dat schuilgaat achter de bontproductie zijn de milieueffecten een bijkomend overtuigend argument voor een verbod op de bontproductie", aldus de organisaties.
In het onderzoek werden een nepbontjas met een echte bontjas en een nepbontkraag met een echte bontkraag vergeleken. Voor alle achttien onderzochte milieueffecten haalden bontkraagjes een slechter resultaat dan nepbontkraagjes. "Ook als een bontkraag zou worden hergebruikt op een nieuw product (jas, vest) en de nepbontkraag niet, is de impact van de echte bontkraag hoger", luidt het in het rapport.
Daarnaast is het verschil in score tussen de echte bontjas en nepbontjas voor alle milieueffecten groter dan een factor 3 en voor een groot aantal zelfs hoger dan een factor 10. Ook de veronderstelling van de bontindustrie dat een echte bontjas vijf keer langer meegaat en dus duurzamer is, wordt volgens de organisaties ontkracht.
In de Kamercommissie Volksgezondheid vindt vandaag een tweede reeks hoorzittingen plaats over een wetsvoorstel voor het verbod op pelsdierhouderijen. "Alle argumenten voor een verbod op het kweken van dieren voor hun pels liggen nu op tafel", aldus Gaia-directeur Ann De Greef. "Naast het ethische aspect dat men anno 2013 geen dieren houdt en doodt enkel en alleen voor hun vacht zijn de resultaten van dit rapport een bijkomend argument om in Belgiƫ over te gaan tot een verbod." (br.hln)
|