Daarom kijkt uw trouwe viervoeter u zo smekend aan

Een hond die zijn allerliefste vragende puppyoogjes opzet, is niet noodzakelijk aan het smeken om lekkere brokjes. Japanse onderzoekers ontdekten dat oogcontact de hoeksteen is voor de band tussen mens en hond, zo schrijft de Nederlandse krant de Volkskrant. Honden en hun baasjes die elkaar aankijken voelen verwantschap, net zoals dat bij ouder en kind het geval is. Oogcontact tussen een hond en zijn baasje zorgt ervoor dat zowel mens als dier het "knuffelhormoon" oxytocine aanmaakt. Dat hormoon wekt genegenheid en verwantschap op tussen mens en dier, zo schrijft de Volkskrant. Hoe meer je zelf naar je hond kijkt, hoe meer hij jou ook zal aankijken.
Japans onderzoek Japanse onderzoekers analyseerden dertig honden die met hun baasje in een aparte ruimte zaten, en lieten ze een half uur samen doorbrengen. Ze maten voor en na het samenzijn de concentratie oxytocine in de urine van zowel de hond als het baasje, en de concentratie bleek hoger bij honden en baasjes die het meeste oogcontact hadden tijdens dat half uur.
Vrouwelijke honden gevoeliger? Vrouwelijke honden zijn mogelijk gevoeliger aan oxytocine. In een tweede experiment kregen honden via een zoutoplossing oxytocine in hun snuit toegediend, voor ze opnieuw een half uur in dezelfde ruimte werden gebracht met hun baasjes. Bij dit experiment mochten de baasjes zelf geen contact zoeken met hun hond. De teefjes zochten bij dat experiment duidelijk meer oogcontact met hun baasjes dan de reuen.
Niet bij wolven Bij wolven, toch de dichtsbijzijnde familieleden van de hond, trad dit sociale hechtingsmechanisme opvallend genoeg niet op, zelfs niet bij wolven die door mensen werden opgevoed. Onderzoekers van het wetenschappelijk tijdschrift Science vermoeden dat het hechtingsmechanisme dus ontstaan moet zijn tijdens de domesticatie van de hond, tegelijkertijd bij honden en mensen. (br.hln)
|