Twee weken zonder suiker en je smaak is gereset

Dat gezond en gevarieerd eten belangrijk is, weet intussen iedereen. Ik ging echter een stapje verder en schrapte zoveel mogelijk suikers en bewaarmiddelen uit mijn voeding. Daardoor vóél je je in korte tijd een pak beter. Het is de eerste stap naar je gezondste lichaam ooit.
«In de periode dat ik met een burn-out kampte en mijn lichaam geen energie meer had, heb ik andere, natuurlijke voeding leren te waarderen», zegt Claudia Van Avermaet. «Omdat ik niet wist hoe ik mijn lichaam kon ondersteunen, ben ik zelf gaan experimenteren met recepten en gerechten, ook al ben ik geen keukenprinses. (lacht) Zo schrapte ik suikers en bewaarmiddelen uit mijn dieet, omdat ik er angstaanvallen van kreeg. Intussen ben ik minder strikt omdat het anders niet vol te houden is — zeker niet op restaurant of op vakantie — maar toen ik ziek was, voelde ik dat het een verandering teweegbracht aan mijn lichaam en energiepeil. Het moest immers geen energie meer steken in het afbreken van suikers en e-nummers, en daardoor herstelde ik veel beter. Ik leerde dat hoe meer je afwijkt van natuurlijke voeding, hoe meer moeite je lichaam moet doen om alles te verteren.»
Eenvoud troef
Het stimuleerde Van Avermaet om orthomoleculaire voeding (natuurvoeding) en sportvoeding te bestuderen. «Voedsel werd mijn medicijn», zegt ze. «Alleen nog natuurlijke ingrediënten gebruiken, vergt misschien een andere manier van koken, maar zodra je het gewend bent, is het heel eenvoudig. Na een paar weken weet je wat (niet) mag en verspil je in de supermarkt ook geen tijd meer met het bestuderen van de etiketten. Ik gebruik ook nooit moeilijk te vinden ingrediënten of ingewikkelde recepten. Ik heb wel mijn smaakpapillen moeten heropvoeden, want als je nauwelijks nog suiker gebruikt, smaakt alles anders. Je kan je smaakpalet simpelweg beïnvloeden door het twee weken vol te houden. Mijn kinderen vonden die ‘speciale’ voeding in het begin ook niet lekker, maar nu hoor ik hen niet meer klagen. Al is het altijd afwachten hoe ze op iets nieuws reageren. Suiker vervang ik zoveel mogelijk door natuurlijke producten. Ik maak dan een gezonde Twix met dadels en zet die op tafel zonder iets te zeggen. Als de stukjes één na één verdwijnen, weet ik dat het goed is. (lacht)»
Gekke hormonen
«Gezond eten is belangrijk om je goed te voelen en energie te krijgen, om je lichaam gezond te houden. Maar je hoeft er geen obsessie van te maken», gaat Claudia verder. «Je mag gerust eens ijs met chocoladesaus eten, zolang je maar geniet van elke hap. Als je iets ‘mag’, is er geen schuldgevoel en grijp je soms nog sneller naar het gezonde alternatief. Toch vermijd je zogenaamde snackaanvallen het best zoveel mogelijk. Een onweerstaanbare trek in zoet of vet kan veroorzaakt worden door ontregelde hormonen. Ghreline — een hormoon dat je eetlust stimuleert — en leptine — dat je lichaam het signaal geeft dat je genoeg hebt — werken samen om je hongergevoel in balans te houden. Stress, te weinig slaap of je menstruatie kunnen je hormonen uit balans brengen, waardoor je zin krijgt in McDonald’s, een donut, Oreo’s of een grote zak M&M’s. Het komt eropaan die snackaanvallen te herkennen en te weten wat gezond is voor je lichaam. Dan zal je er ook beter mee omgaan.»
Voeding met power
Stijve spieren papaja, donkere chocolade, pijnboompitten, bonen, kurkuma, lijnzaad
Zwakke spieren banaan, avocado, boerenkool, zalm, zonnebloempitten, saffraan
Spierpijn en krampen ananas, kersen, amandelen, hazelnoten
Uithoudingsvermogengranaatappel, amandelen, chiazaad, augurken
Immuunsysteemlook, zoete aardappel, boerenkool, wortel, broccoli, champignons, selder, kiwi, mariadistel en honing
Lever en nierenstukje vlees of vis, citrusvruchten, bieten, witlof, artisjokken, quinoa, kamille, kurkuma
Mentale focus dadels, salie (br.hln)
|