“Ik ga heel eerlijk zijn” en 5 andere zinnen die mensen vaak fout opnemen
Soms zeggen we zo van die dingen die niet in goede aarde vallen, ook al bedoelen we het niet slecht. Met deze 6 zinnetjes let je beter even op.
“Vaak zeggen mensen dingen die irritant of zelfs kwetsend zijn zonder dat zo te bedoelen”, zegt Joshua Klapow, klinisch psycholoog. We willen allemaal liefst zo veel mogelijk positieve interacties hebben en vaak is daar gewoon wat reflectie voor nodig. “Je moet focussen op wat je zegt en genoeg durf hebben om je open en kwetsbaar op te stellen voor de reactie van iemand anders”, stelt Klapow.
Lijkt het erop dat iets wat je zei niet goed opgenomen werd? Dan kan het een goed idee zijn om even na te denken over hoe je je de volgende keer beter uitdrukt. Dit zijn de meest voorkomende zinnen waar mensen over vallen.
1. “Ik ga heel eerlijk zijn”
Je mag dan wel goede bedoeling hebben, dit komt vaak gewoon heel gemeen over. “Als je denkt dat iets kwetsend over gaat komen, dan kan het een goed idee zijn om te vragen of iemand klaar is om het te horen”, meent Klapow.
Hij raadt aan om het als een vraag te stellen in plaats van een opmerking te maken. Als je iemand de kans geeft nee te zeggen, heb je minder kans om de relatie te schaden.
2. “Sorry maar...”
Door jezelf onmiddellijk te excuseren, komt iets meteen minder oprecht over en maak je jezelf klaar voor een discussie. “Je stelt jezelf defensief op”, stipt Klapow aan.
3. “Er is geen reden om boos te zijn”
Je doet misschien je uiterste best om iemand te kalmeren, je spelt hen eigenlijk ook de les en dat is vervelend.
4. “Je moet even kalmeren”
Klapow beschrijft deze woorden als ‘gevechtswoorden’. In plaats van een situatie te bekoelen, vererger je ze alleen maar en maak je de persoon waarmee je praat alleen maar bozer.
5. “Ik vind het erg voor jou”
In plaats van empathisch over te komen, komt dit vaak over als een belediging. “Je twijfelt precies aan hun kracht, eerbaarheid en waardigheid”, vertelt Klapow. Mensen willen meestal niet dat je medelijden met hen hebt.
6. “Ik ben wie ik ben”
Mensen zeggen dit meestal wanneer ze hun waarden en normen willen benadrukken. Maar Klapow wijst erop dat deze zin vaak de waarde juist wegneemt. Wanneer je iemand vertelt over je principes, dan komt dat vaak over alsof je niet openstaat voor verandering en steeds voet bij stuk zal houden. (br.hln)
|