Hoe je eet is belangrijker dan wat je eet om af te
vallen
Mensen op dieet die hun gedrag veranderen en niet wat ze op het menu
zetten, vallen meer af dan mensen die gezonder eten .
Voedingspsycholoog
Brian Wansink vroeg aan 200 mensen op dieet om ofwel hun eetgewoonten
aan te passen of wat ze aten te veranderen. Ze hielden hun vooruitgang
gedurende drie maanden in de gaten. Daaruit blijkt dat mensen op dieet
die hun kasten reorganiseren, het eten in de keuken opscheppen en niet
voor televisie eten meer afvallen dan mensen die enkel op wilskracht
proberen toen.
"We
ontdekten dat mensen op dieet die tips kregen om hun omgeving aan te
passen, zoals uit een kleiner bord te eten, het snoep te verstoppen,
zich vaker aan hun dieet hielden. Als de persoon die tips gedurende
minstens 20 dagen per maand volgde, veranderde er pas echt iets. Een
tweede studie bewees dat het verdelen van het eten in de keuken, in
plaats van de potten op tafel te zetten, ook helpt kilo's kwijt te
raken.
Professor Wansink:
"Het principe is heel eenvoudig: uit het oog, is uit het hart. Wanneer
we de potten van tafel hielden, aten mensen 20 procent minder calorieën,
bij mannen was dit zelfs 29 procent." Vorig onderzoek van dezelfde
professor toonde aan dat de grootte van kookpotten ook belangrijk is,
mensen die kleinere borden, potten of lepels gebruiken, kunnen zichzelf
'bedotten' minder te eten. "Dit soort veranderingen zijn veel
makkelijker dan je voor te nemen minder te eten, snoep door fruit te
vervangen en chocolade of frieten op te geven."
|