Man sleept Titanic-regisseur voor de rechter: "Hij heeft Jack op mij gebaseerd"
Man sleept Titanic-regisseur voor de rechter: "Hij heeft Jack op mij gebaseerd"
Amerika is een bizarre rechtszaak rijker: een zekere Stephen Cummings uit Florida heeft zopas klacht ingediend tegen regisseur James Cameron. De reden? "Hij heeft het personage Jack Dawson uit Titanic zonder toestemming op mij gebaseerd."
Natuurlijk is het niet netjes om zomaar een personage op iemand te baseren zonder diens toestemming, maar Cummings heeft vreemd genoeg helemaal niets te maken met de Titanic. Volgens hem heeft Cameron de film dan ook niet gebaseerd op de historische ramp uit 1912, maar wél op een persoonlijke ramp van Cummings. Die beweert dat de succesprent gaat over twee vrienden van hem die een bootongeluk kregen in 1988, waarbij de vrouw overleefde en de man niet.
Dat lijkt natuurlijk erg onwaarschijnlijk. Er stierven in totaal meer dan 1.500 personen bij de ramp van de Titanic, en we denken niet dat Cummings' verhaal het enige is dat lijkt op dat van Jack en Rose. Cameron kan het evengoed op een van de slachtoffers van de Titanic gebaseerd hebben, of het gewoon zelf verzonnen hebben. Wij vermoeden dat de rechter dan ook zal oordelen dat Cummings niet het alleenrecht heeft op het tragische liefdesverhaal en dat zijn claim van 300 miljoen dollar (plus 1 procent aan royalties) afgewezen zal worden.
Filip Meert zwaargewond na aanrijding door dronken Anderlecht-fan
Filip Meert zwaargewond na aanrijding door dronken Anderlecht-fan
"Filip had er niet meer kunnen zijn." Ex-Miss België Alizée Poulicek (29) waakt sinds vrijdag in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen aan het ziekbed van haar vriend Filip Meert (48). Die werd vrijdagochtend aangereden door een dronken Anderlechtfan, die een hele nacht de nieuwe landstitel van zijn ploeg had gevierd.
"Filip was die ochtend gaan zwemmen in Hemiksem", vertelt Alizée. "Toen hij met zijn Vespa rond 10.20 uur terug naar ons thuis in Niel reed, is hij omvergeknald door een dronken Anderlechtsupporter. Volgens getuigen reed Filip op een voorrangsweg toen die auto met een rotvaart uit een kleine zijweg kwam." Met een immense smak belandde Meert op het asfalt. "De chauffeur is wel gestopt, maar was zo zat na een hele nacht feesten dat hij niet eens besefte wat er gebeurd was", zegt Alizée.
Zware breuken en een hersenschudding Een ambulance bracht de vader van drie kinderen naar het ziekenhuis, waar de artsen een driedubbele bekkenbreuk, een gebroken staartbeen en een zware hersenschudding vaststelden. "Toen Filip wegbleef en zijn gsm niet opnam, wist ik dat er iets aan de hand was. Uiteindelijk ben ik via de politie te weten gekomen waar hij lag en ben ik halsoverkop naar het ziekenhuis gereden."
Revalidatie "Ik besef dat hij veel geluk heeft gehad, maar hij gaat zware weken en maanden tegemoet. De eerste dagen herkende hij bijna niemand meer door de hersenschudding. Hij was compleet in de war en stelde altijd dezelfde vragen. Ook de vele breuken zijn enorm pijnlijk en volgens de dokters zal hij nog twee à drie weken in het ziekenhuis moeten blijven. Daarna volgt een revalidatie van enkele maanden."
Herken jij deze actrice op de rode loper in Cannes?
Herken jij deze actrice op de rode loper in Cannes?
Het is even goed kijken, maar hier zie je toch echt Pamela Anderson. De 49-jarige actrice en voormalig playmate verraste afgelopen weekend vriend en vijand op de rode loper in Cannes.
Op social media wordt druk gespeculeerd over cosmetische ingrepen, maar misschien is het gewoon even wennen om babe Anderson ineens als klassieke schoonheid te zien in deze donkerblauwe creatie van Vivienne Westwood.
Zo verloopt een babyshower bij sterren als Beyoncé
Zo verloopt een babyshower bij sterren als Beyoncé
Zoals een echte ster betaamt, heeft Beyoncé nooit haar uitgerekende datum verklapt. Maar de zangeres, zwanger van een tweeling, lijkt nu wel heel dicht bij de bevalling te komen. Haar moeder Tina Knowles Lawson plaatste gisteren Instagram-kiekjes van een uitbundige babyshower. En die ziet er heel wat luxueuzer uit dan bij de gemiddelde sterveling.
Op een foto en een filmpje zijn heel wat beroemdheden te zien in fleurige jurken, waaronder ex-collega's van Destiny's Child Kelly Rowland en Michelle Williams. Ook de eveneens zwangere Serena Williams was aanwezig in de luxueuze Afrikaanse setting. Beyoncé zelf liep naar verluidt met blote buik rond, versierd met hennatatoeages.
"Happy Carter Push Party", roepen de gasten in de camera, als verwijzing naar de bijnaam voor een babyshower: een 'persfeestje'. Het feestje voorafgaand aan de bevalling wordt in de Verenigde Staten vanaf zo'n drie maanden voor de uitgerekende datum gehouden.
Bij de politie is neutraliteit verplicht, dus opzichtige religieuze symbolen kunnen niet. Dat stelde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zondag in De Zevende Dag (Eén), in een reactie op voorstellen om de hoofddoek toe te laten bij politiemensen. De minister wil wel werk maken van meer diversiteit binnen het politiekorps.
Voor de N-VA-vicepremier is het dragen van hoofddoeken of welk religieus symbool dan ook voor politiemensen niet aan de orde. Een politieman of -vrouw moet te allen tijde neutraal zijn, benadrukte hij. Ook tatoeages, kruisen, en dergelijke zijn om die reden niet toegelaten. Het woord zegt het zelf: een uniform moet uniform zijn, aldus Jambon.
Jambon wil wel werk maken van een zo divers mogelijk politiekorps, dat een afspiegeling moet zijn van de samenleving. ‘Maar dat doe je niet met symbolen die net de diversiteit en de integratie bemoeilijken. Wel door bijvoorbeeld zo divers mogelijk te rekruteren, wat we ook doen’, aldus de minister, die verwijst naar het proefproject in Antwerpen dat uitgebreid wordt. Dat betekent dat er ook gerekruteerd wordt in de allochtone gemeenschap.
Mevrouw Michel gastvrouw voor Trump
Jan Jambon verklaarde in De Zevende Dag ook dat het de vrouw van premier Charles Michel, Amélie Derbaudrenghien, zal zijn die de gastvrouw voor de first lady is tijdens het bezoek van president Trump en de NAVO-top donderdag. Eerder was er sprake van dat staatssecretaris Zuhal Demir die taak op zich zou nemen. Demir zelf toonde zich op de sociale media enthousiast over het idee.
‘In de voorbereiding van zo’n bezoek wijzigen dingen soms’, zei de minister van Binnenlandse Zaken. ‘Het gaat over een partnerprogramma en dus zal de first lady van dit land, de vrouw van premier Michel, gastvrouw zijn. Zuhal Demir gaat die dag naar de Special Olympics.’
Crevits ontgoocheld over manier waarop Bourgeois te werk ging
Crevits ontgoocheld over manier waarop Bourgeois te werk ging
CD&V-viceminister-president Hilde Crevits hoopt dat de Vlaamse regering snel bijeenkomt om te praten over het intrekken van de boskaart door minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zonder bevoegd minister Joke Schauvliege daarin te consulteren. Betreurenswaardig en hopelijk eenmalig, besloot Crevits in De Zevende Dag (Eén). Ook haar Open VLD-collega Bart Tommelein zei verrast te zijn en vond dat dit ‘beter niet gebeurd was’.
Crevits benadrukte dat er een verschil is tussen de inhoud en de stijl van de communicatie van Bourgeois. Met het intrekken van de boskaart heeft ze inhoudelijk geen probleem, wat haar collega Schauvliege vrijdag ook benadrukte. Maar de stijl is voor Crevits betreurenswaardig. ‘Ik ben ontgoocheld over de manier waarop Geert Bourgeois tewerk is gegaan. Ik hoop dat het eenmalig is’, aldus de minister, die hoopt dat er snel binnen de regering hierover gepraat kan worden, net als over de aanpassing van het decreet.
Tommelein verrast
Haar liberale regeringsgenoot Bart Tommelein zei verrast te zijn over de communicatie van de minister-president. ‘Het is beter om samen te communiceren als er iets niet doorgaat’, vond de Open VLD’er. Hij wees er ook op dat er op de ministerraad van de Vlaamse regering eerder op de dag niet beslist was om de boskaart in te trekken.
Tijdens een debat met de Vlaamse fractieleiders kon de interventie van Bourgeois op weinig begrip rekenen. Koen Van den Heuvel (CD&V) sprak van ‘weinig verbindend leiderschap’. Joris Vandenbroucke (SP.A) had het over een ‘triestig schouwspel’. Ofwel is de minister onbekwaam, ofwel heeft men de Vlaming om de tuin proberen te leiden, ofwel is de Vlaamse regering onbetrouwbaar, besloot hij.
Björn Rzoska (Groen) vond het gebrek aan professionaliteit van de Vlaamse regering stuitend. De demarche van de minister-president is volgens hem een motie van wantrouwen aan Joke Schauvliege. ‘Hoe kan ze nog functioneren?’, vroeg Rzoska zich af. volgens hem heeft Bourgeois zich alleen willen profileren.
Trump: 'Moslimlanden moeten strijd tegen radicalisering leiden'
Trump: 'Moslimlanden moeten strijd tegen radicalisering leiden'
'De moslimstaten moeten voorop gaan in de strijd tegen radicalisering.' Dat heeft de Amerikaanse president Trump gezegd in zijn speech op de islamitische top in Riyad, Saudi-Arabië.
In zijn langverwachte toespraak op de top met 55 islamitische leiders, waaronder 37 staatshoofden of regeringsleiders, wou Donald Trump naar eigen zeggen vooral een boodschap van 'vriendschap, hoop en liefde' brengen. Net als zijn voorganger, Barack Obama, zei Trump dat er een nieuw hoofdstuk wordt geopend in de relatie tussen Washington en de Arabische wereld.
Trump vestigde de aandacht op de strijd tegen terreur, die volgens hem een 'slag tussen goed en kwaad' is. Hij sloeg een veel verzoenender toon aan dan tijdens zijn kiescampagne. Zo meent hij dat het niet gaat om een strijd tussen religies of beschavingen, maar tussen 'barbaarse criminelen die het menselijk leven willen uitroeien' en 'fatsoenlijke mensen die dat leven willen beschermen'.
De president zei ook nog dat de Arabische staten de dodelijkste tol hebben betaald voor 'geweld door fanatici' en dat er een humanitaire en veiligheidsramp aan de gang is in de regio
De Amerikaanse president heeft de moslimlanden opgeroepen om 'de crisis van het islamitische extremisme' ernstig aan te pakken. De Arabische landen kunnen van de VS niet verwachten 'de vijand te verslaan'. Hij vroeg zijn toehoorders ook herhaaldelijk 'geen onderdak te bieden aan terroristen', om terroristen 'te verdrijven'. 'Verdrijf ze uit uw gemeenschap. Verdrijf ze uit uw gebedshuizen. Vedrijf ze uit uw heilig land.'
Strijd tegen financiering terrorisme
Wat de Arabische landen wel van Washington mogen verwachten, is 'een alliantie, gebaseerd op gedeelde belangen en waarden, om een betere toekomst voor ons allemaal te krijgen'. Een akkoord dat Washington en de Golfstaten sloten, om samen te strijden tegen de financiering van terrorisme, moet bijdragen aan die betere toekomst.
Trump beloofde ook dat de Verenigde Staten niet gaan proberen om hun levensstijl op te dringen of om hen te onderwijzen, maar Washington strekt de hand 'in een geest van samenwerking en vertrouwen'. Over mensenrechten moeten de Saudi's dus weinig bemoeienis verwachten van de Amerikanen
Kwarteeuw na hoogtepunt van grunge met Chris Cornell en Kurt Cobain: "Alleen Eddie Vedder blijft over"
Kwarteeuw na hoogtepunt van grunge met Chris Cornell en Kurt Cobain: "Alleen Eddie Vedder blijft over"
Woensdag overleed Chris Cornell. Een nieuwe schok voor miljoenen muziekliefhebbers over de hele wereld. Alwéér een icoon van de grunge weg. Twitter riep prompt op tot absolute bescherming van Pearl Jam-frontman Eddie Vedder, de laatste overlevende van de stevige gitaarrock die eind jaren tachtig in Seattle ontstond.
Het dreef rockfans tot reflectie, de pijnlijke zelfdoding van de frontman van Soundgarden met de knapste stem van de grunge. Muziekfreak Eric Alper tweette over de stemmen waarmee hij opgroeide: "Andy Wood, Layne Staley, Chris Cornell, Kurt Cobain... alleen Eddie Vedder blijft nog over. Dat moet bezinken."
Wat zij, buiten hun voortrekkersrol in de grunge, met elkaar gemeen hebben: heroïne. Het bekendste sterfgeval is natuurlijk dat van Kurt Cobain van Nirvana, die in 1994 een einde maakte aan zijn leven. Maar vier jaar eerder al stierf Andrew Wood, de beloftevolle frontan van Mother Love Bone, aan een overdosis heroïne. Drugs betekenden daarna ook het levenseinde van zanger Layne Staley (2002) en van bassist Mike Starr (2011), beiden van Alice in Chains. Twee jaar geleden ontviel ons Scott Weiland van Stone Temple Pilots, eveneens geveld door een overdosis.
En nu dus Chris Cornell. Hij hing zichzelf op na een laatste optreden in Detroit, dat hij afsloot met 'In My Time of Dying' van Led Zeppelin.
Als we de toch minder (commercieel) succesvolle Mark Arm (Mudhoney, Green River) en ex-Nirvana-drummer Dave Grohl - die tot vandaag wél hoge ogen gooit met zijn postgrungeband Foo Fighters - niet meerekenen, dan is Eddie Vedder inderdaad 'the last man standing', zeker in het rijtje van de meest bekende vertegenwoordigers van het genre. Dat kende zijn hoogtepunt begin jaren negentig van vorige eeuw, met Nirvana, Soundgarden, Pearl Jam, Stone Temple Pilots en Alice in Chains die toen in ons land vooral de hoogste posities in de Afrekening van Studio Brussel inpalmden.
Vedder is binnen die grungebeweging met zijn vele getormenteerde talenten altijd wel een buitenbeentje geweest. Kurt Cobain, bijvoorbeeld, vond Pearl Jam gezapig en braaf. Hij zei ooit dat hij "niet op één hoop gegooid wou worden met zulke bands", schrijft rockjournalist Steven Hyden in zijn boek 'Your Favorite Band is Killing Me'.
De figuur van Eddie Vedder werd, in tegenstelling tot zijn vermelde collega's, nooit zo uitgebreid geassocieerd met dodelijke harddrugs. Toch genoot Vedder, net als Cobain en Cornell, zelf ook niet van de roem. Maar hij stuurde Pearl Jam daarom bewust een andere, minder toegankelijke, muzikale richting uit om de hardcore fans te bedienen. "Buiten Radiohead heeft geen enkele rockband ooit zo opzettelijk precies die mensen eruitgevist van wie ze wilden dat ze om hun muziek gaven", schrijft Hyden.
De laatste dagen regent het complimenten over de fantastische stem waarmee Chris Cornell ons bekoorde. Hieronder enkele onmiskenbare voorbeelden daarvan. Samen met Eddie Vedder bij Temple of the Dog met 'Hunger Strike', een a-capella-opname van 'Black Hole Sun', en een onwaarschijnlijke cover van 'Nothing Compares 2 U' van Prince, de muzieklegende die vorig jaar van ons heenging.
Moge hun aller ziel rust kennen en hun geniale muziek de onze blijvend balsemen.
Deel festivalpaleis in Cannes ontruimd na vondst verdacht pakket
Deel festivalpaleis in Cannes ontruimd na vondst verdacht pakket
Een deel van het festivalpaleis in Cannes is vanavond tijdelijk geëvacueerd. Dat is van een Belga-journaliste in de Franse badplaats vernomen. De reden voor de gedeeltelijke ontruiming was een verdacht pakket, dat door de veiligheidsdiensten werd aangetroffen.
Honderden mensen moesten het betrokken deel van het festivalpaleis verlaten. Daar moest een persvoorstelling van de Franse bijdrage 'Le Redoutable' van regisseur Michel Hazanavicius plaatsvinden. Nadat het pakket onschadelijk bleek, mochten de festivalgangers rond 19.50 uur het gebouw opnieuw binnen.
Baba Yega en Kabouter Plop brengen samen nieuwe versie van Kabouterdans
Baba Yega en Kabouter Plop brengen samen nieuwe versie van Kabouterdans
De winnaars van Belgium's Got Talent gaven vandaag twee shows in Flanders Expo te Gent. Baba Yega had onder andere Jamilla Baidou en Gers Pardoel uitgenodigd om hun show kleurrijker te maken.
Het publiek werd pas echt enthousiast op het moment dat Kabouter Plop een nieuwe versie van de Kabouterdans kwam brengen. De show was visueel een absolute topper, al hadden we de indruk dat Baba Yega de lat net iets te hoog had gelegd.
Het publiek was niet altijd mee en vooral het einde van de show was een teleurstelling.
Kim Gevaert (38) is opnieuw zwanger. In augustus verwelkomen de voormalige topsprintster en haar partner Djeke Mambo hun vierde kindje. Het nieuws wordt bevestigd door Kims mama. "Je kan er nu ook niet naast kijken", lacht Mieke Vandekerckhove (69), die meegeeft dat de zwangerschap prima verloopt.
Precies een jaar nadat Gevaert in de zomer van 2008 met atletiek stopte, beviel ze van haar eerste kind, Vince. Daarna volgden zoontje Romeo en dochtertje Lili. De ex-atlete heeft altijd gezegd dat ze een groot gezin wil.
"Kim komt zelf uit een gezin van vier kinderen", aldus haar mama - die naar eigen zeggen meteen wist dat haar dochter opnieuw zwanger is. "Een moeder ziet zoiets, hé." Extra leuk is dat Kim samen zwanger is met de partner van haar jongste broer. Zij bevalt een maandje later.
Sprookjeshuwelijk: Pippa straalt in kanten trouwjurk
Sprookjeshuwelijk: Pippa straalt in kanten trouwjurk
Sprookjeshuwelijk in Engeland. Pippa Middleton (33), de jongere zus van Kate, de hertogin van Cambridge, is vandaag met de rijke hedgefondsbeheerder James Matthews (41) getrouwd. De klokken van St. Mark's kerk in Englefield, Berkshire, luidden na een besloten plechtigheid waarin ze elkaar het ja-woord gaven. Pippa verwierf bij het huwelijk van Kate zes jaar geleden wereldbekendheid toen ze als getuige optrad in een opvallende kleurrijke jurk.
Bij het buitenkomen kuste het kersverse bruidspaar elkaar en dan vertrokken ze naar het nabijgelegen landgoed van Pippa's ouders, waar een royale receptie op de gasten wachtte.
Pippa arriveerde aan de kerk in een open oldtimer en droeg een traditionele witte kanten jurk met korte mouwen voor wat de lokale media "het huwelijk van het jaar" noemde.
Onder de gasten waren uiteraard prins William (34) en hertogin Kate (35) met hun kinderen prins George (3) en prinses Charlotte (2) en Williams broer, prins Harry (32) en zijn vriendin, de Amerikaanse actrice Meghan Markle (35). Ook de Zwitserse tennisspeler Roger Federer was onder de bekende genodigden.
Draaien doe je niet enkel na het drinken van pinten, maar ook tijdens. Dat is althans het geval in een café in het Antwerpse Bouwel. De uitbater serveert zijn biertjes in een draaimolen.
Bart Van Looy plaatste een antieke carrousel op het terras naast zijn café en installeerde er een bar, krukken en tafeltjes op. Een deel van de authentieke paarden en bankjes heeft hij laten staan. De kemisattractie/kroeg draait ook effectief, al gebeurt dat gelukkig heel langzaam.
De carrousel is 53 jaar oud en werd door Van Looy op de kop getikt in Nederland. Vier maanden lang werkte hij samen met zijn vrouw aan de molen om deze te transformeren tot een café. Zijn creatie was mooi op tijd klaar voor het kermisweekend in het dorp.
Grootste cyberaanval ooit maakt zeker 200.000 slachtoffers
Grootste cyberaanval ooit maakt zeker 200.000 slachtoffers
Zeker 200.000 personen en bedrijven raakten besmet door de ransomware ‘WannaCry’. Die blokkeert je computer en vraagt ‘losgeld’ om je bestanden weer vrij te geven.
Wat is er gebeurd?
Computers op duizenden plaatsen zijn geblokkeerd door een programma dat 300 dollar (ongeveer 275 euro) in bitcoins eist. Als je wil dat je computer weer vrijgegeven wordt, moet je betalen. Er vielen zeker 200.000 slachtoffers in minstens 150 landen. Het gaat vooral om bedrijven. “We hebben nog nooit zoiets meegemaakt als dit”, zei Europoltopman Rob Wainwright. Het is voorlopig nog onduidelijk welke criminele organisatie achter de aanval zit.
Wie is getroffen?
Onder meer de Britse Nationale Gezondheidsdienst NHS, verschillende Spaanse bedrijven, de Russische overheid en de Duitse spoorwegen zijn bij de slachtoffers. De autoriteiten in België hebben geen weet van problemen in ons land. Door de aanval moesten Britse ziekenhuizen afspraken afzeggen en patiënten verplaatsen. Operaties werden uitgesteld. In verschillende ziekenhuizen lagen de computersystemen en telefoonlijnen volledig plat en moeten dokters opnieuw werken met pen en papier.
Hoe werkt het?
De ransomware maakt gebruik van een lek in het oude besturingssysteem Windows XP dat eerder door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikt werd. De werkwijze van de NSA raakte onlangs bekend en is nu dus overgenomen door criminelen. Een veiligheidsexpert met de bijnaam MalwareTech slaagde er wel per ongeluk in om de verspreiding stop te zetten. Microsoft heeft intussen een oude update die gebruikers van Windows XP beschermt opnieuw vrijgegeven.
Is alles achter de rug?
Nog niet. Experts vrezen dat er vandaag nog heel wat bijkomende besmettingen opduiken wanneer werknemers op de eerste werkdag sinds de cyberaanval hun computer inschakelen. Bovendien kunnen de criminelen makkelijk hun code aanpassen en de aanval die dit weekend gestopt werd, opnieuw lanceren. Als ze het foutje dat hun nu de das omdeed eruit halen, is er waarschijnlijk niets aan te doen. Meer nog, MalwareTech verwacht vandaag al een nieuwe aanval.
De regering heeft zondag op de bijzondere thematische ministerraad over veiligheid, justitie en defensie een pakket van 28 maatregelen genomen. Die hebben niet enkel betrekking op de strijd tegen het terrorisme, maar moeten ook de cybercriminaliteit aanpakken en de verkeersveiligheid verhogen.
Op het vlak van justitie wordt een veiligheidsperiode ingevoerd voor de zwaarste misdaden. Bij de veroordeling zal de rechter meteen een minimale periode van strafuitvoering kunnen uitspreken, die de veroordeelde moet uitzetten voordat hij in aanmerking kan komen voor een vervroegde invrijheidstelling. Zo moet voorkomen worden dat personen die zeer zware feiten plegen al na het een derde van zijn straf een aanvraag kan indienen om voorwaardelijk vrij te komen.
Zoals reeds eerder aangekondigd wordt ook de algemene rechtsbijstandverzekering voor juridische geschillende hervormd: zo komen er fiscale stimuli voor wie zo’n verzekering neemt (belangrijk voor de middenklasse die geen gebruik op pro Deo kan doen, aldus minister van Justitie Koen Geens), en wordt de dekking uitgebreid naar onder meer echtscheiding en bouw
Ook eerder aangekondigd: we krijgen biometrische identiteitskaarten. Op nieuwe identiteitskaarten zullen via de chip ook de vingerafdrukken bewaard worden.
Op het vlak van verkeersveiligheid wordt het alcoholslot verplichting voor bestuurders met een promille van meer dan 1,8 g/l. Voor recidivisten geldt de verplicht reeds voor meer dan 1,2 g/l. Er zijn ook zwaardere straffen voorzien bij vluchtmisdrijf, recidive, verval, zonder verzekering rijden.
Asiel en migratie
Inzake asiel en migratie voorziet een masterplan in de verhoging van de capaciteit van de gesloten centra van 600 naar 1.066 plaatsen in 2020. Op korte termijn wordt extra capaciteit gecreëerd in Steenokkerzeel, Merksplas en Holsbeek. Op middellange termijn komen er nieuwe centra in Antwerpen en Jumet.
De helft van de plaatsen in Antwerpen wordt voorbehouden voor veroordeelden zonder verblijfstitel die hun straf hebben uitgezeten, met het oog op hun verwijdering. 'Met dit masterplan gesloten centra zullen we in staat zijn om fors meer personen in illegaal verblijf te repatriëren. Dat zal op zijn beurt de keuze voor illegaal verblijf onaantrekkelijker maken. De tijd dat een bevel om het grondgebied te verlaten voor sommigen niet meer dan een vodje papier was, ligt binnenkort achter ons. Deze regering regulariseert geen criminelen, wij repatriëren ze', zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.
Terrorisme
In de strijd tegen terrorisme komt er een dynamische databank waarin naast de 'foreign terrorist fighters' ook de 'homegrown terrorist fighters' zitten (die in België actief zijn). Ook haatpredikers en ronselaars worden in de gemeenschappelijke databank opgenomen.
Voorts stemde de ministerraad in met de invoering van een nieuwe bijzondere opsporingsmethode burgerinfiltratie, in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit en het terrorisme, om een antwoord te bieden op de beperkingen van de informantenwerking en politionele infiltratie. De burgerinfiltratie zal aan strikte voorwaarden, sterke waarborgen en een groot aantal sluitende controlemechanismen onderhevig zijn.
In de strijd tegen de financiering van terrorisme wordt de financiële transparantie van vzw’s verhoogd en worden doelgerichte controles versterkt.
Cyberveiligheid
De ministerraad zette het licht op groen voor uitbreiding van de diensten van het Federal Cyber Emergency Team (CERT.be) met een callcenter dat 24/7 beschikbaar zal zijn. Naast vitale sectoren zoals de energiesector, de financiële sector en de transportsector kunnen ook andere bedrijven hierop een beroep doen bij cyberaanvallen.
Voorts wordt binnen CERT.be een waarschuwingssysteem uitgebouwd dat proactief vitale sectoren verwittigt over mogelijke bedreigingen. Deze sectoren krijgen via een gezamenlijk platform toegang tot informatie over incidenten, bedreigingen, tendenzen en kwetsbaarheden met betrekking tot kritische infrastructuren.
Het pakket maatregelen zorgt dit jaar voor 28,1 miljoen euro extra uitgaven. In 2018 gaat het om 137,7 miljoen en in 219 bijna 180 miljoen. Daarvoor is een jaarlijkse bijkomende inspanning van 105 miljoen euro nodig.
‘Coalitie ontbinden is rode loper uitrollen voor extreemrechts’
‘Coalitie ontbinden is rode loper uitrollen voor extreemrechts’
In Oostenrijk wil de conservatieve minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz de regeringscoalitie met de sociaaldemocraten voortijdig beëindigd zien. Kanselier Christian Kern waarschuwt voor de mogelijke gevolgen van die vervroegde verkiezingen.
Het partijbestuur van de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij ÖVP heeft zondag minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz unaniem tot nieuwe partijvoorzitter gekroond, na het aftreden van vicepresident Reinhold Mitterlehner als partijleider.
Zoals aangekondigd wil hij de regeringscoalitie opblazen en een vervroegde stembusgang uitschrijven in de herfst. Kurz streeft daarvoor naar een gezamenlijke beslissing met coalitiepartner SPÖ. Het parlement moet immers met een meerderheid beslissen over vervroegde verkiezingen. Normaal zou Oostenrijk pas in 2018 opnieuw gaan stemmen.
Kanselier Kern, een sociaaldemocraat van de SPÖ, waarschuwt voor de ‘substantiële gevolgen’ van het ontbinden van de coalitie: dat is de rode loper uitrollen voor de extreemrechtse Vrijheidspartij FPÖ.
Peilingen
Recente peilingen toonden aan dat de 30-jarige Kurz populairder is dan de 51-jarige Kern. Zo bleek uit een zaterdag door de krant Der Standard afgedrukte opiniepeiling dat voor 57 procent van de kiezers de rijzende conservatieve ster geschikt leek voor het kanselierschap, tegen 49 procent voor Kern. Vijftien procent pikte voor die job FPÖ-leider Heins-Christian Strache op.
De SPÖ en ÖVP besturen sinds 2013 het land, maar de voorbije maanden kwamen er strubbelingen die het vertrouwen hebben ondermijnd Juist omwille van de herrie binnen de coalitie en binnen zijn eigen partij heeft Mitterlehner enkele dagen geleden ontslag genomen uit al zijn functies.
Nee, Anderlecht heeft de titel nog niet beet na een 1-1 gelijkspel op het veld van nummer twee Club Brugge. Ja, Anderlecht is quasi zeker van de 34ste landskroon: vier punten voorsprong met nog zes te verdienen, dat geeft het niet weg. Al had het vandaag al beslist kunnen zijn: nadat Hanni en Vormer al op vrije trap hadden gescoord, miste Tielemans vanop de strafschopstip de bevrijdende 1-2.
Geen Teodorczyk, dat was de grootste verrassing op het wedstrijdblad voor Club Brugge-Anderlecht. De Pool scoort al maanden niet meer, maar René Weiler liet de topschutter wél consequent in de basis. Tot vandaag dus: nu kreeg Isaac Thelin zijn kans tegen een gemotiveerd Club Brugge. Dat had er immers zin in: ja, als Anderlecht won zou het de landskroon veroveren, maar bij winst van Club Brugge zouden de West-Vlamingen op een puntje van de rivaal komen.
Ook de fans van Club zagen het zitten, al kregen die na acht minuten een opdoffer van jewelste: Denswil ging iets te stevig door en Anderlecht kreeg net buiten de grote rechthoek een vrije trap. Hanni krulde de bal...onder de opspringende Vanaken en voorbij Horvath: 0-1, Anderlecht op titelkoers.
Net-niet
Wat volgde was een opeenstapeling van net-niet-fases, zowel bij de uit- als bij de thuisploeg. Vossen, Chipciu, telkens liep het net mis. Tot Club Brugge in de 36ste minuut een vrije trap kreeg, Vormer aanlegde en de bal prachtig in de kruising mikte. Boeckx kansloos, weg titel (voorlopig?) voor Anderlecht.
Een teleurstellende eerste helft dus, maar gelukkig bracht de koffie beterschap. Vooral Club Brugge leek een lading peppillen te hebben verslonden en zocht steeds nadrukkelijker het doel van Boeckx op. Maar of het nu Vanaken of Rotariu was, steeds misten de pogingen doel. Dan deed de intussen ingevallen Teodorczyk iets beter: zijn lage schot werd maar net door Horvath gered.
Tielemans mist strafschop
Maar de grootste kans viel in minuut 64. De pijlsnelle Acheampong ging richting Horvath en werd onderuit getikt door Engels. Een logische strafschop was het gevolg. Tielemans legde zelfverzekerd aan...maar Horvath redde. Alweer ontplofte Jan Breydel -en dat mag u letterlijk nemen: even werd de match stilgelegd toen een thuisfan een rookbom naar het doel van Frank Boeckx mikte en daarbij official Wim Smet raakte. Ref Delferière overlegde even met de Brugse bank en na een korte onderbreking kon de match gewoon weer doorgaan.
Maar grote kansen, nee: die kregen we niet meer te zien -al was het even bibberen voor Frank Boeckx toen Vormer alweer een vrije trap mocht nemen. Ditmaal raakte hij niet voorbij het muurtje. Ook Touba haalde nog eens uit, maar ook deze poging raakte het doel niet.
België vanavond toch present op Songfestival: "Ik treed op met de Justin Timberlake van Oostenrijk"
België vanavond toch present op Songfestival: "Ik treed op met de Justin Timberlake van Oostenrijk"
België kwam eergisteren al aan de beurt op het Eurovisiesongfestival, maar toch zal een Vlaamse vanavond op het podium staan. Helena De Maertelaere uit Deinze treedt immers op als achtergrondzangeres bij de Oostenrijkse kandidaat Nathan Trent. De foto's op haar sociale media laten er alvast geen twijfel over bestaan: ze heeft er meer dan zin in.
Helena verhuisde in 2012 als achttienjarig meisje naar Wenen, waar ze zang studeerde aan het Vienna Konservatorium. Zo kwam ze in contact met aanstormend talent Trent.
Hij is volgens Helena de Justin Timberlake van Oostenrijk. "Nathan is eigenlijk een nieuwkomer die zijn eerste single vorig jaar uitbracht", vertelt Helena. "Naast een goede zanger is hij ook een fantastische danser. Net zoals ik heeft hij musical gestudeerd in Wenen, dus wij kenden elkaar al een beetje. Hij was op zoek naar een vrouwelijke stem die ook goed bij zijn stem paste en op de auditie bleek dat onze stemmen een goede match waren."
"In de zaal zullen 11.000 toeschouwers aanwezig zijn en thuis zitten dan nog eens zo'n 250 miljoen kijkers voor de buis. Voor zoveel mensen optreden is een droom die uitkomt, ook al is het niet als leadzangeres. Ik zing al zolang ik het mij kan herinneren. Als klein meisje zong ik altijd klassiek en natuurlijk kende ik ook alle Disneyliedjes uit het hoofd."
"Toen ik een jaar of twaalf was, nam ik voor de eerste keer deel aan een zangkamp. Daar kreeg ik zangles van Nadine Heyndrickx. Zij is mijn grootste inspiratiebron: ze studeerde ook in Wenen en ik heb heel veel van haar geleerd. Ook na het Eurovisiesongfestival zal ik gewoon verder doen, maar ik blijf met beide voeten op de grond", besluit ze.
Helena's ouders Peter en Vera zitten vanavond alvast aan de televisie gekluisterd. "We zijn natuurlijk fier op haar. Dit jaar zullen we toch net iets meer voor Oostenrijk supporteren", klinkt het. "In de zaal zullen 11.000 toeschouwers aanwezig zijn en thuis zitten dan nog eens zo'n 250 miljoen kijkers voor de buis. Voor zoveel mensen optreden is een droom die uitkomt, ook al is het niet als leadzangeres. Ik zing al zolang ik het mij kan herinneren. Als klein meisje zong ik altijd klassiek en natuurlijk kende ik ook alle Disneyliedjes uit het hoofd."
"Toen ik een jaar of twaalf was, nam ik voor de eerste keer deel aan een zangkamp. Daar kreeg ik zangles van Nadine Heyndrickx. Zij is mijn grootste inspiratiebron: ze studeerde ook in Wenen en ik heb heel veel van haar geleerd. Ook na het Eurovisiesongfestival zal ik gewoon verder doen, maar ik blijf met beide voeten op de grond", besluit ze.
Helena's ouders Peter en Vera zitten vanavond alvast aan de televisie gekluisterd. "We zijn natuurlijk fier op haar. Dit jaar zullen we toch net iets meer voor Oostenrijk supporteren", klinkt het.
Dimitri Vegas en zijn Anouk trouwen op 7 september
Dimitri Vegas en zijn Anouk trouwen op 7 september
Ibiza maakt zich op voor een knalfeest. Op 7 september trouwt Dimitri Vegas er met zijn verloofde Anouk Matton. De dj wist de datum lang geheim te houden, maar versprak zich bij TV Limburg. "Of ik al stress heb? Dat valt mee", klonk het nog tijdens een set van collega Lost Frequecies in de Antwerpse club Vaag. Vegas gaf verder mee dat hij nog geen kostuum heeft en eerst nog een drukke zomer aan de zijde van zijn broer Mike - en Lost Frequencies - voor de boeg heeft in club Ushaïa op Ibiza. Daar hebben de broers elke dinsdagavond een vaste afspraak. Dat het talent uit Willebroek uitgerekend op dat eiland huwt, hoeft niet te verbazen. Eerder vroeg hij er Matton ook al ten huwelijk.
IN KAART: de populairste Netflix-series per land. En de Belgen hebben een verrassende favoriet
IN KAART: de populairste Netflix-series per land. En de Belgen hebben een verrassende favoriet
Jaarlijks verslinden 70 miljoen abonnees meer dan 40 miljard (!) uur aan Netfix-content. Een groep data-analisten wou wel eens weten waar al die Netflix-fans nu het liefst naar kijken. Hun onderzoek leverde enkele straffe resultaten op. Zo is 'Sherlock' wereldwijd de populairste serie. En de Belgen hebben een verrassende favoriet. Op dit kaartje kan je de populairste series per land bekijken.
Netflix geeft nooit kijkcijfers vrij, maar het team van HighSpeedInternet kon met Google Trends nagaan welke series het vaakst werden opgezocht. 'Sherlock' kwam als winnaar uit de bus, 'Friends' kaapt de tweede plek weg. Zelfs 13 jaar na de laatste aflevering is de sitcom dus nog altijd razend populair.
Narcos, House of Cards en New Girl vervolledigen de top vijf.
De top 5
1. Sherlock 2. Friends 3. Narcos 4. House of Cards 5. New Girl
Populairste series per land
'Sherlock' is wereldwijd de populairste, maar enkel in Armenië, Azerbeidzjan, Estand en Bangladesh staat de serie op één.
De Belgen kijken dan weer het vaakst naar New Girl, de populaire sitcom met Zoey Deshanel. In de VS wint 'Shameless' en Rusland zweert bij 'Arrow'. Netflix Original 'House of Cards' scoort vooral goed in Europese landen.
Wie betaalt het meest voor Netflix?
De gemiddelde prijs per maand is 8 dollar (7,3 euro). Wij betalen in België 8 euro voor een standaardabonnement, lichtjes boven het gemiddelde dus. In Colombia betalen ze met 5,37 dollar het minst, de Zwitsers betalen het meeste van alle landen ter wereld (12,13 dollar).
Waar is Netflix het populairst?
53 procent van de 70,5 miljoen abonnees woont in de Verenigde Staten. In de andere 47 procent staat Canada aan de leiding, gevolgd door Ierland, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland, Puerto Rico en Noorwegen.