Ramses Shaffy overleden
Klik op de foto om 'Laat Me - Vivre' te beluisteren
De Nederlandse zanger en acteur Ramses Shaffy (76) is vanmorgen in Amsterdam overleden. Dat maakte zijn management bekend. Dit voorjaar werd er bij hem slokdarmkanker vastgesteld. "Eind vorige week verslechterde zijn gezondheid aanzienlijk. Vanmorgen is hij rustig ingeslapen", stelt het management in een verklaring. Zijn hits 'We zullen doorgaan', 'Sammy', 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' en 'Laat me' drukten in de jaren zestig en zeventig een onuitwisbare stempel op het Nederlandstalige lied.
Zangeres Liesbeth List is zeer geschokt door het nieuws van het overlijden van haar vriend en collega. Haar woordvoerder laat weten dat ze nog niet kan reageren op het nieuws. "Het is geen grote verrassing, maar toch komt het als een enorme schok. Ze is op dit moment niet aanspreekbaar", klinkt het. Volgens het management van Shaffy bezocht List de zanger gisteravond nog.
Egyptische vader en Russische moeder Shaffy werd op 29 augustus 1933 in Frankrijk geboren als zoon van een Egypische vader en een Russische moeder, maar groeide vanaf zijn zesde op in een pleeggezin in Nederland. Hij koos in 1952 voor de toneelschool in Amsterdam. Drie jaar later vertrok Shaffy zonder diploma, maar toch zette hij zijn eerste stapjes in de toneelwereld. In 1955 presenteerde hij met enkele klasgenoten de productie Ole la Marguerita. Hij werd ook gevraagd voor de Nederlandse Comedie. Tot 1963 zat hij bij het vermaarde gezelschap, maar hij wilde meer.
Met Shaffy Chantant, dat hij in 1964 oprichtte, bracht hij een nieuwe vorm van cabaret. Muzikaal, literair-poëtische teksten, een tikje mondain en licht-erotisch. Het Amsterdamse theater Felix Meritis waar de programma's werden uitgevoerd, werd voor een paar jaar omgedoopt tot het Shaffy Theater. De samenstelling van het programma en de acteurs wisselden voortdurend. Onder meer Loesje Hamel, Polo de Haas, Louis van Dijk en natuurlijk Liesbeth List deden mee.
'Pastorale' Met List werkte hij vele jaren samen in het theater en in de opnamestudio. Ze maakten albums als Shaffy en List en Ramses en Liesbeth Live. In 1969 hadden ze een ernorme hit met 'Pastorale'. In een interview typeerde Shaffy zijn relatie met List met het woord herkenning. "Wij voelen elkaar perfect aan. Wij hebben in wezen ook dezelfde traumatische ervaring in onze jeugd gehad. Wij zijn allebei zonder ouders opgegroeid."
Shaffy ontving talrijke prijzen voor zijn werk. Zo werd hij in 1967 onderscheiden met de Edison. In 1971 ontving hij de Louis Davidsprijs en in 1980 de Gouden Harp. Ook als acteur speelde hij grote rollen. Hij was onder meer de Man van La Mancha en had de hoofdrol in Hendrik IV.
Alcoholprobleem Shaffy stond bekend om zijn drankgelagen en overmatig alcoholgebruik. Begin jaren tachtig werd hij aanhanger van de Indiase goeroe Bhagwan en stopte hij tijdelijk met drinken. Mary Dresselhuys haalde hem uit een commune door hem te vragen voor het toneelstuk de Sprong.
Dat bracht hem weer volledig in de schijnwerpers. Hij speelde weer in eigen theaterprogramma's en in 2005 stond hij met Liesbeth List zelfs weer in de hitparades met een nieuwe versie van zijn hit 'Laat Me'. In 2006 ontving hij de Edison Oeuvre Prijs voor Kleinkunst. In 2007 werd bij de Amsterdamse Schouwburg een borstbeeld van Shaffy onthuld.
Bloemen van Nicole en Hugo De laatste jaren van zijn leven verbleef hij in een verzorgingshuis en raakte hij in verval. Vorig jaar trad Shaffy nog live in Sint-Niklaas op ter gelegenheid van de 11 juli-feesten. Na afloop kreeg hij bloemen aangeboden door Nicole en Hugo.
In mei raakte bekend dat hij slokdarmkanker had. Eind oktober nam de zanger in museum Beeld en Geluid in Hilversum nog een dubbel-dvd met zijn werk in ontvangst. Hij was slecht bij stem, maar nam als vanouds plaats achter de vleugel, voor zijn laatste optreden.
|