Puilt je kast ook uit met kleding die je niet meer draagt? Of geef je jouw afgedankte spullen gewoon mee met het grof huisvuil? Wij zochten uit wat je nu het beste kan doen met je oude kleding. Je helpt er het milieu of anderen mee.
Kledingcontainers Overal langs de Vlaamse wegen kom je kledingcontainers tegen, van verschillende bedrijven zoals bijvoorbeeld Oxfam, Curitas en de Kringwinkel. In tegenstelling tot wat heel wat mensen denken, worden die kleren niét gewoon linea recta naar pakweg Afrika gestuurd. De kleren kunnen pas geëxporteerd worden als ze uitgesorteerd zijn in bruikbare kleding, en dat kost - naast het ophalen - natuurlijk mankracht en dus geld.
Daarom dat bedrijven als Curitas de kleren daar verkopen, weliswaar aan erg democratische prijzen. Hoewel dat misschien fout lijkt, is het voor de mensen daar wel de enige mogelijk om kleren te kopen én de afvalberg daalt er natuurlijk ook drastisch door. Je doet er dus alsnog iets goed mee.
Bij Oxfam gaan de opgehaalde kleren zelfs helemaal niet naar ontwikkelingslanden. Na het sorteren verkopen ze de kleding immers in hun eigen winkels. De winst gaat wel volledig naar Oxfam-projecten, waardoor je onder andere meehelpt in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en de algemene ongelijkheid in de wereld.
Tweedehandswinkels In heel wat tweedehandswinkels kun je zelf kleding binnenbrengen. Als het gaat om designerkleren dan krijg je er vaak nog een procent op als het stuk ook daadwerkelijk verkocht raakt. Altijd mooi meegenomen natuurlijk. Voor goedkopere stukken zul je weinig tot niets meer krijgen. Maar je helpt natuurlijk wél mee bij het beperken van de hoeveelheid textiel die op de afvalberg terechtkomt.
H&M - & Other Stories Bij de modeketen H&M kun je al een tijdje je oude spullen binnenbrengen, en vanaf eind vorige week kan dat ook bij hun kleinere zusje & Other Stories. Bij beide ketens worden de spullen opgehaald door eigen recyclagepartners, waarna ze verder verwerkt worden. De klant krijgt er in ruil een bon van tien procent voor. In alle winkels van beide ketens vind je de containers doorgaans vlak naast de kassa.
Rommelmarkten In de grote steden vindt - zeker in de zomer - elk weekend wel een andere rommelmarkt plaats. Het hangt af van de locatie en het publiek, maar als je een zakcentje wilt bijverdienen, is dit veruit de meest interessante optie. Goed voor de portemonnee, het milieu en de persoon die je gelukkig maakt met je oude spullen. (br.hln)
Tweede Kampioenenfilm breekt record in openingsweekend
Tweede Kampioenenfilm breekt record in openingsweekend
Jubilee General, de tweede film rond FC De Kampioenen, valt duidelijk in de smaak bij het filmpubliek. Na het openingsweekend staat de teller voor de film al op 148.600 betalende toeschouwers (avant-premières inbegrepen). Nooit eerder in de geschiedenis bereikte een Belgische film een dergelijk resultaat. Dat meldt verdeler Independent Films.
'Loft' haalde in 2008 iets meer dan 120.000 kijkers en de eerste Kampioenenfilm had twee jaar geleden 130.000 kijkers in het eerste weekend.
Jubilee General haalde in Vlaanderen een gemiddeld marktaandeel van meer dan 50%. In een aantal steden liep dat marktaandeel zelfs op tot 75%. Mooie cijfers dus, ondanks het uitzonderlijke herfstweer van afgelopen weekend. (br.hln)
Zij gaf prins Harry iets dat hem mateloos ontroerde
Zij gaf prins Harry iets dat hem mateloos ontroerde
Hij nam haar in zijn armen en streelde met zijn hand liefdevol haar hoofd. Prins Harry toonde nog maar eens zijn menselijk gelaat toen hij de snikkende Amerikaanse oorlogsveterane Kirstie Ennis (24) trooste. Zij gaf hem iets dat hem mateloos ontroerde.
De prins stond gisteren bij Buckingham Palace in Londen om de lopers van de 'Walk of Britain' vorstelijk te onthalen bij de finish toen het aangrijpende moment plaatsvond.
Op 22 augustus begonnen zes gewonde veteranen van de oorlog in Afghanistan aan een loop van 1.000 mijl, ongeveer 1.600 kilometer, door Groot-Brittannië. De dappere Kirstie Ennis was één van hen.
Taliban De 24-jarige vrouw werd niet gespaard tijdens haar periode in Afghanistan. Tien dagen nadat ze afscheid moest nemen van haar beste kameraad, korporaal Taylor Baune die omkwam door een bom van de taliban, crashte de helikopter waar ze in zat. Ze overleefde maar de tol was zwaar. Haar gezicht was erg gehavend en haar been zou eigenlijk moeten worden geamputeerd. De vrouw stelde die operatie echter uit om te kunnen deelnemen aan The Walk Of Britain.
Identiteitsplaatjes De veterane, die al 38 operaties onderging sinds de crash, nam deel met een brace en verbeet de niet aflatende pijn. Tijdens de tocht liet ze 24 identiteitsplaatjes achter van gevallen soldaten van haar eenheid die nooit naar huis zouden weerkeren. Prins Harry vergezelde de veteranen tijdens meerdere etappes en hielp Ennis om de naamplaatjes neer te leggen.
Overweldigd Gisteren volgde het orgelpunt met de finish aan Buckingham Palace. Kirstie moest nog één identiteitsplaatje neerleggen, dat van haar beste vriend Taylor Baune. Toen het moment daar was, werd de veterane overweldigd en drukte het identiteitsplaatje in de handen van de prins. Met tranen in de ogen verklaarde hij dat hij de gift niet kon aannemen. Dan zei Kirstie: "Alstublieft, neem het aan, je weet hoe belangrijk dit voor me is." De ontroerde prins nam het identiteitsplaatje in ontvangst en beiden vielen elkaar snikkend in de armen. "Dit betekent heel veel voor me", besloot een geëmotioneerde prins. (br.hln)
Het cliché wil dat vrouwen op bad boys vallen, en dat vriendelijke mannen minder kans maken. Onzin, leert een onderzoek uit het tijdschrift Evolutionary Psychology ons. Vrouwen vallen voor mannen die glimlachen tijdens de eerste ontmoeting.
Het onderzoek liet vrouwen uit Europa en Azië naar foto's van mannen kijken. Daarna moesten ze aangeven welke man ze relatiemateriaal vonden, en welke mannen eerder in de categorie 'goed voor één keer' vielen.
Het verschil was duidelijk: mannen die breed glimlachten werden als een goede levenspartner bestempeld. Vrouwen vonden hen gelukkig en betrouwbaar, perfect voor een relatie op lange termijn. Mannen met een serieuzere gezichtsuitdrukking werden dan weer mannelijk en volwassen gevonden. Aantrekkelijk, maar minder geschikt voor een lange relatie.
Het onderzoek past bij eerdere resultaten, die uitwezen dat we knappe looks belangrijk vinden bij lossere flirts. Goede genen zijn immers belangrijk voor het nageslacht. Maar als vrouwen op zoek zijn naar een partner op lange termijn willen ze dat die betrouwbaar en bereikbaar is. Een glimlachende partner past perfect in dat plaatje: een veilige man die geschikt is om een gezin mee te starten. (br.hln)
Soms kunnen we ons het exacte moment voor de geest halen waarop we onze teen tegen die verdomde tafelpoot hebben gestoten, op andere momenten duiken de blauwe plekken plots uit het niets op. Maar hoe zit dat eigenlijk? En vooral, hoe komt het dat sommigen veel vaker blauwe plekken krijgen dan anderen?
Wat is een blauwe plek precies? Heel simpel. Het is een bloeduitstorting die ontstaat omdat kleine bloedvaatjes in de huid beschadigd zijn. Het bloed komt zo tussen de omliggende weefsels onder de huid terecht en veroorzaakt een blauwe plek. Maar hoe komt het dat de één het veel vaker krijgt dan de ander?
Ouderdom
Wanneer we ouder worden, wordt onze huid en het weefsel rond onze bloedvaten dunner. Daardoor raken de bloedvaatjes sneller beschadigd, aangezien de huid niet meer zo sterk en elastisch is als voordien. En ook al ben je nog een jong kuiken, alles waar onze huid vroegtijdig door veroudert, kan ervoor zorgen dat we kwetsbaarder worden voor blauwe plekken. Blijf dus maar beter weg van de zonnebank, en zeg dat pakje sigaretten vaarwel.
Medicatie
Sommige medicijnen kunnen er ook voor zorgen dat je huid dunner wordt, waardoor je sneller blauwe plekken oploopt. Vooral medicatie met corticosteroïden, wat vaak genomen wordt door astmapatiënten, kan dit veroorzaken.
Voeding
Het kan zijn dat je niet genoeg vitamine C of vitamine D binnenkrijgt, waardoor je sneller last hebt van bloeduitstortingen. Tegenwoordig komt het niet veel meer voor, maar het kan in elk geval geen kwaad om wat extra groenten en vette vis op het menu te zetten.
Ziekte
Er zijn een aantal zeldzame ziekten waardoor je huid sneller kneust, maar in de praktijk komen deze nauwelijks voor. Loop je snel blauwe plekken op? Maak je dan geen zorgen, de kans is groter dat één van de andere factoren de oorzaak is. Zit echter je hele arm of been onder de blauwe plekken? Dan zoek je best eens een dokter op. (br.hln)
Vannacht liggen draaien en keren in je bed? Soms is de reden niet ver te zoeken: stress, of te veel gegeten. Maar soms ligt de oorzaak een stuk minder voor de hand. Wist je dat je tandpasta je kan wakker houden?
1. Volle maan Volgens een onderzoek aan de Göteborg Universiteit in Zweden slapen mensen gemiddeld 20 minuten minder lang tijdens een volle maan. De wetenschap weet nog niet precies hoe, maar ons slaappatroon is gelinkt aan de maancyclus. Wie 's nachts de slaap niet kan vatten, kan daardoor beïnvloed worden.
2. Vitaminen Veel mensen nemen iedere dag een multivitaminenpil om ervoor te zorgen dat ze niets te kort komen. De pil neem je echter beter 's ochtends, zeker als ze vitamine B12 bevat. Dat zorgt immers voor een snelle energieboost, die je 's nachts wakker kan houden.
3. Tandpasta De geur en smaak van pepermunt is zeer opwekkend. Een recente studie wees uit dat proefpersonen stukken minder slaperig zijn als ze de munt recent ruikten. Natuurlijk moet je wel je tanden poetsen net voor je gaat slapen, maar als je vaak wakker ligt is het geen slecht idee om een mildere smaak te kiezen.
4. Spannende series Sowieso is het niet het beste idee om naar lichtgevende schermen te kijken net voor je gaat slapen. Maar als je dan toch de drang om Netflix te kijken niet kan weerstaan, kies je best voor een wat rustigere serie of film. Snelle, spannende beelden maken het immers moeilijk voor je brein om tot rust te komen. Lichte komedie en sitcoms zijn dus de boodschap. Waar zijn die Friends-afleveringen?
5. Je kussen Kan je je niet meer herinneren wanneer je je kussen kocht? Dan is het waarschijnlijk tijd om het te vervangen. Over de maanden en jaren heen raakt de stof immers verzadigd door huisstofmijt, en laat dat net een van de meest voorkomende allergieën zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met een allergie dubbel zoveel kans maken op slapeloosheid. Wegsoezen is immers erg moeilijk als je neus verstopt zit. Was je kussen regelmatig, en vervang het na ongeveer een jaar. (br.hln)
Nederlandse Zwarte Piet blijft soms zwart, maar vaak ook niet
Nederlandse Zwarte Piet blijft soms zwart, maar vaak ook niet
Sinterklaas komt dichterbij en daar is het 'Zwarte Pieten'-item opnieuw bij onze noorderburen. 'Gewoon' zwartgeverfd, met roetvegen of compleet anders; een rondvraag bij Nederlandse bedrijven en organisaties over de sinterklaasvieringen leert dat er geen echte lijn valt te trekken in het uiterlijk van de helper van Sinterklaas.
Een aantal bedrijven geeft aan de landelijke lijn van het Sinterklaasjournaal te willen volgen. Dat geldt bijvoorbeeld voor KPN en de Rabobank. "Hoe bij ons de pieten er uit komen te zien is nog niet duidelijk", aldus een woordvoerster van KPN. "We wachten af wat het Sinterklaasjournaal doet en ook kijken we naar RTL met de Club van Sinterklaas. Het belangrijkste is dat het een leuk feest voor de kinderen wordt." Een woordvoerder van Rabobank zegt: "We volgen de maatschappelijke discussie, maar mengen ons er niet actief in."
Het Sinterklaasjournaal is 9 november voor het eerst op televisie te zien. Op 14 november komt er een extra lange uitzending over de intocht van Sinterklaas in Meppel, waar voor een aanzienlijk deel 'schoorsteenpieten' meelopen. Ze hebben roetvegen op het gezicht, waarbij de ogen, oren en neusgaten niet zwart zijn.
Shell werkt ook met schoorsteenpieten. "De pieten hebben zwarte vegen op hun wangen", vertelt een woordvoerster van het bedrijf. "Naar de term zwarte piet wordt ook geen verwijzing gemaakt in de uitnodigingen naar personeel. Dit wordt al jaren niet meer gedaan."
Bij het sinterklaasfeest van Nuon zijn ook roetpieten met vegen op hun gezicht te zien. De energieleverancier is gevestigd in Amsterdam en zegt daarom de lijn te volgen van die stad. "Het belangrijkste is dat de pieten na afloop van het strooien met snoepgoed, de deur goed afsluiten. Dat werkt energiebesparend", grapt de woordvoerder van het bedrijf. Bij de provincie Groningen blijft het feest onveranderd en verandert het uiterlijk van Zwarte Piet niet. "Het is hier nauwelijks een item", legt een woordvoerder uit. "Het staat niet bovenaan de politieke agenda." Datzelfde geldt voor het feest bij de provincie Noord-Brabant. "We zien geen aanleiding om het aan te passen." (br.hln)
Wenkbrauwen bestaan toch ook uit haar, verdienen ze dan eigenlijk geen uitgebreide verzorging met shampoo en conditioner? Of een ultramini-haarmaskertje, zo af en toe? Wenkbrauwexperte Sania Vucetaj uit New York - oh jawel, dat is een bestaande expertise - brengt uitsluitsel.
De wenkbrauw heeft de tijd van zijn leven binnen de huidige make-uptrends. Van een functioneel item om je ogen te beschermen zijn die twee streepjes zowaar gepromoveerd tot fulltime blikvangers van het gezicht. De wenkbrauw wordt mee opgenomen in de make-uproutine, gaande van de wenkbrauwkam tot wenkbrauwmascara. Moeten we ze dan ook niet wassen, om al die troep die onze poriën verstopt 's avonds van ons gezicht te wassen?
Delicate haartjes "Wenkbrauwhaartjes zijn veel zachter en delicater dan de haren op je hoofdhuid," legt Sania Vucetaj uit, wenkbrauwexperte uit New York die de 'wenkbrauwenstyling' van vele sterren op haar palmares heeft staan. "Ze zijn even gevoelig voor vuil, olie en roos, en hebben dus net zo goed een milde reiniging nodig. Maar je doet dit zelf al door je gezicht te reinigen. En hoe meer je wenkbrauwen wast, hoe meer je de natuurlijke oliën van je huid verwijdert, net zoals bij je hoofdhaar."
Eerste hulp bij geïrritteerde wenkbrauwen Je mag je wenkbrauwen dus gewoon met rust laten. Tenzij je last krijgt van schilferige wenkbrauwen, dan moet je op zoek gaan naar de oorzaak ervan. Vaak zijn het restjes olie of make-up die voor irritatie zorgen, en dan is een betere reiniging van het gezicht aan te raden. Anderzijds kan het ook zijn dat je gezichtsreiniging te agressief is, en dan ga je beter op zoek naar een mildere oplossing. Hou goed in de gaten op welke producten je wenkbrauwen (over)reageren.
Wenkbrauwconditioner? Wie dacht dat een wenkbrauwexpert al gek was, er bestaat ook zoiets als wenkbrauwconditioner. Sania raadt echter aan om daar mee op te letten. "Die producten komen in de haarfollikels terecht en verstoppen ze, waardoor haargroei wordt tegengehouden. Laat de follikels gewoon goed ademen, en je krijgt vanzelf gezonde, stevigere wenkbrauwhaartjes." Niet te veel aankomen dus voor mooie wenkbrauwen. Het mag ook al eens simpel zijn af en toe. (br.hln)
Ongelofelijk toeval: man zit naast 'zichzelf' in vliegtuig
Ongelofelijk toeval: man zit naast 'zichzelf' in vliegtuig
Deze man dacht waarschijnlijk dat hij in een spiegel keek toen hij plaatsnam in zijn vliegtuigstoel. Naast hem zat namelijk een onbekende man met een vrijwel identiek uiterlijk. Zelfde baard, neus, oren, kuif, oogopslag, noem maar op. Een enorme zeldzaamheid, dus reden genoeg voor een selfie.
De foto hiervan werd vrijdagochtend gemaakt en vliegt het internet over. De uploader van de foto, Lee Beattie, schreef er op Twitter het volgende bij: "De man rechts is de man van mijn vriendin. De man links is een ONBEKENDE die hij vannacht heeft ontmoet in het vliegtuig".
Later voegde Lee daar nog aan toe: "Ik kan niet stoppen er naar te kijken. Ze zijn één en dezelfde man". Volgers van haar liketen en retweetten de foto massaal.
Wie denkt dat hiermee het verhaal afgelopen is, heeft het mis. De twee bleken immers nog geboekt te hebben in hetzelfde hotel in het Ierse Galway. En alsof dit nog niet volstond kwamen ze elkaar samen tegen in een pub. Waar ze uiteraard samen een pint dronken. Op Twitter dient ondertussen ook al een derde dubbelganger zich aan. Wordt vervolgd.(br.hln)
De Chinese stad Shanghai is op dit moment de duurste stad van Azië voor consumptiegoederen en diensten. Daarmee steekt de stad de vroegere koplopers Hong Kong en Tokio voorbij.
Kledij, juwelen, schoenen, sigaren, horloges,... het kost allemaal een flinke duit meer in de dichtstbevolkte stad ter wereld. Dat staat in een rapport van de Julius Bär Group, een Zwitserse privébank.
Een herenkostuum kost in Shanghai gemiddeld 34 procent meer dan elders, voor een fles wijn betaal je zo'n 21 procent meer. Horloges zijn er 16 procent duurder dan in andere Aziatische steden.
"China was de voorbije jaren de groeimotor van de globale economische ontwikkeling," aldus het rapport.
Hoewel Chinese markten deze zomer een flinke duik namen en de prijs van veel luxeproducten daardoor zakte, betekent dat volgens het onderzoek van Julius Bär echter niet dat deze goederen daarom goedkoop zijn.
Ook diensten zijn bijzonder duur in Shanghai: de kosten van een huwelijksbanket, botox of eersteklasvluchten swingen de pan uit.
Mumbai in India is daarentegen de goedkoopste stad ter wereld voor goederen en diensten. Een kostuum kost in Mumbai 26 procent minder dan gemiddeld, terwijl wijn zo'n 4 procent goedkoper is.
Julius Bär bepaalt de rangorde van 11 Aziatische steden aan de hand van een door de bank bepaalde selectie van goederen en diensten.
De duurste steden in Azië volgens Julius Bär: 1. Shanghai 2. Hong Kong 3. Singapore 4. Seoel 5. Bangkok 6. Taipei 7. Tokio 8. Kuala Lumpur 9. Manila 10. Jakarta 11. Mumbai (br.hln)
Een gelukkige verjaardag voor Jommeke, want vandaag is het exact 60 jaar geleden dat hij voor het eerst ten tonele verscheen.
Op 30 oktober 1955 stelde tekenaar Jef Nys zijn stripfiguurtje voor in Kerkelijk Leven, later het Parochieblad. Jommeke kreeg daar een wekelijks avontuur. Niet veel later kreeg het eeuwig jonge personage ook zijn eigen album. Jommeke album nr. 1 (en later 2 en 3) waren strips met afzonderlijke korte gags. Opvallend: in die albums is Jommeke een stuk jonger en lijkt hij een jaar of vijf te zijn.
Op het eerste echte verhaal is het wachten tot 1958, wanneer Nys afleveringen mag leveren aan de krant Het Volk. Jommeke wordt in een klap ook een stuk ouder. Vanaf dan zal hij eeuwig '10 jaar en 4 maanden zijn', zoals Jef Nys ooit zelf definieerde. Het personage met het typische strooien dakje, die voortdurend de wereld blijft redden met vrienden als Flip en Filiberke, werd immens populair.
Jef Nys overleed in 2009 op 82-jarige leeftijd, maar Jommeke zelf is nog lang niet afgeschreven. Intussen zit album nr. 278 eraan te komen. Voor de liefhebbers: die kreeg de titel 'Het Nianmonster' mee. (br.hln)
Dit voedsel combineer je beter niet met medicijnen
Dit voedsel combineer je beter niet met medicijnen
Dat we beter geen alcohol drinken als we antibiotica nemen, weten we. Maar er zijn nog andere voedsel-medicijncombinaties die je best mijdt om de werking van je medicament te verzekeren. Dr. Madelyn Fernstrom is co-auteur van het boek Don't Eat This if You're taking That. Zij somt de drie belangrijkste op.
Pompelmoes
Deze citrusvrucht bevat een bestanddeel dat de afbraak van bepaalde medicatie in de darmen kan tegenhouden. Sommige (maar niet alle) cholesterolverlagende medicijnen, antidepressiva, medicatie tegen migraine, bloedverdunners, bloeddruk- en diabetesmedicatie behoren tot die categorie. Niet alle citrusvruchten zijn te mijden, maar pompelmoezen, pomelo's en zure sinaasappelen kunnen dit effect met zich meebrengen. Beperk je consumptie daarom tot een glas sap van 200 ml, of een halve uitgeperste pompelmoes. Vraag zeker ook na bij je arts wat het risico is voor jouw specifieke medicijn.
Groene bladgroenten
Spinazie, boerenkool en broccoli bevatten veel vitamine K, die roet in het eten kan strooien bij de werking van bloedverdunners. Die medicijnen gaan de vorming van bloedklonters tegen, terwijl vitamine K net het stollen van bloed en vormen van klonters in de hand werkt. Daardoor kan een combinatie van beiden het effect van de medicatie opheffen. Vraag raad aan je dokter over de exacte hoeveelheid groene bladgroenten die je mag eten. Sommige bloedverdunners hebben dat effect niet in combinatie met vitamine K, dus controleer even hoe het zit voor jouw specifieke medicijn.
Zuivel
Zuivelproducten kunnen ervoor zorgen dat ijzersupplementen of zelfs antibiotica minder makkelijk door het lichaam opgenomen worden, dus die neem je beter niet tesamen. En hoewel de calcium uit zuivel gezond is, mijd je best om die overvloedig te combineren met anti-reflux medicijnen, die al boordenvol calcium zitten. Dagelijks neem je beter niet meer dan 1000 à 1200 mg calcium op.
Informeer je bij je arts
Speel niet voor eigen dokter met deze informatie, maar informeer altijd uitgebreid bij jouw arts als je bepaalde medicijnen moet nemen. Nu je weet waar je op moet letten, kan je gericht vragen of jouw medicatie problemen oplevert in combinatie met zuivel, citrusvruchten of groene bladgroenten. (br.hln)
Duur of goedkoop: wat geef je je kat nu best te eten?
Duur of goedkoop: wat geef je je kat nu best te eten?
Van 22 euro tot 0,85 euro per kilogram, de kostprijs van kattenvoeding varieert enorm. Presentator Thomas Vanderveken onderzocht gisteren in het VRT-programma Voor hetzelfde geld wat je je favoriete viervoeter het best voorschotelt. De resultaten zijn erg verrassend: je hoeft geen fortuinen uit te geven aan gezonde brokken of blikjes natte voeding.
De kattenvoedingsindustrie is big business, aangezien heel wat baasjes hier jaarlijks bijna 250 euro aan uitgeven. Naast brokken voor haarbalcontrole, heb je gastronomisch ogende natte voeding en dan zijn er nog de verwennerijen als kattensnoepjes. Maar wat moet zo'n beestje dagelijks echt binnenkrijgen en wat is er overbodig?
Een volwassen kat moet elke dag 85 gram droge voeding (goed voor 200 à 300 kilocalorieën) opnemen. Dat hangt natuurlijk ook af van hoe actief je viervoeter is. Een grote fout die veel baasjes maken is melk geven. Want een volwassen kat is namelijk intolerant voor lactose, ze krijgen er diarree van.
Brokken Professor in de dierengeneeskunde aan de Universiteit Gent Myriam Hesta gaf gisteren antwoord op deze vraag. Met droge voeding zit je altijd goed. Omdat haast alle producten op de Belgische markt de nodige vitaminen, eiwitten en mineralen bevatten.
Toch ben je niet goed af met de goedkoopste brokken, want de kwaliteit van de inhoud is niet altijd koosjer. Het probleem hiermee is dat je dit niet kunt lezen op het etiket, daarom is het belangrijk om te kijken naar de gezondheid van je kat. Als je toch twijfelt, kun je best de fabrikant van de voeding contacteren.
Wat is ongezond of overbodig? Alle essentiële stoffen vind je ook in natte voeding, maar dat is wel duurder omdat het meer water bevat. Uitspattingen als zalm à la jardinière zijn al helemaal overbodig omdat katten carnivoren zijn. Ook kattensnoepjes zijn niet alleen erg duur, maar ook nog eens erg ongezond omdat ze je kat dikker kunnen maken. Als je je pluizige viervoeter dan toch wil trakteren op een lekker extraatje, beperk het dan tot maximum 10 procent van de totale consumptie.
Recent onderzoek van 34 verschillende soorten kattenvoeding door Test-Aankoop heeft de beste merken aan het licht gebracht. De goedkopere brokken van discountketens Aldi (Juliet High Premium) en Lidl (Opticat Premium) scoorden heel goed in de tests. Voor 2,60 euro per kilo ben je als baasje dus gerust.
Wel belangrijk is de juiste brokken voor jouw specifieke huisdier te kopen. Een gesteriliseerde of gecastreerde kat heeft bijvoorbeeld ongeveer 30 procent minder calorieën nodig dan een vruchtbare kat. Aan een jongere kat geef je dan weer best extra energie en voedingsstoffen.
Alle resultaten van het onderzoek naar kattenvoeding kun je op www.test-aankoop.be bekijken. (br.hln)
Sting en zijn vrouw Trudie Styler hebben besloten een deel van hun kunstcollectie te laten veilen. Veilinghuis Christie's laat weten dat meer dan tweehonderd stukken op 24 februari onder de hamer gaan.
De BBC heeft een aantal van de bekendste werken op een rijtje gezet. Zo zitten er schilderijen tussen van onder andere Matisse, Picasso, Gustav Klimt, Magritte en Ben Nicholson. De zanger heeft besloten ook zijn Steinway-piano te laten veilen. Net als wat meubels en verlichting van bekende designers.
De kunst die de artiest en zijn echtgenote aanbieden heeft jaren in hun huis in Londen gehangen en gestaan. Het veilinghuis laat weten dat Sting en Trudie alle werken in de afgelopen twintig jaar 'met veel passie en kennis' hebben verzameld.
De twee besloten een deel van hun collectie te verkopen nadat ze een nieuw huis hadden gekocht in Londen. Volgens een woordvoerder van Christie's vonden Sting en zijn vrouw het 'tijd voor een verandering'. (br.hln)
De Antwerpse Boekenbeurs gaat deze zaterdag weer van start. Ook de webshop bol.com is aanwezig dit jaar, en deze keer besloten ze geen papieren boeken maar ebooks in de kijker te zetten. Omdat uit marktonderzoek blijkt dat de populariteit daarvan alsmaar toeneemt in ons land. Dit zijn de tien meest bestelde exemplaren in België in 2015.
"Eerder werd voorspeld dat in 2018 de helft van de verkochte fictieboeken in België ebooks zullen zijn, maar bij bol.com is bijna 1 op 2 verkochte fictieboeken nu al een ebook", vertelt Jan Huysmans, directeur België bij bol.com.
"Een belangrijke reden voor die populariteit is de aantrekkelijke prijs: een ebook is vaak beschikbaar aan slechts de helft van de prijs van een gewoon boek. Het laatste jaar is ook ons aanbod verder uitgebreid tot een totaal van bijna 2 miljoen titels, met onder meer anderstalige boeken", zegt Jan Huysmans. (br.hln)
De meest populaire ebooks in België in 2015 bij bol.com:
1. Het meisje in de trein, van Paula Hawkins 2. Kom hier dat ik u kus, van Griet Op De beeck 3. Als je het licht niet kunt zien, van Anthony Doerr 4. Denken aan vrijdag, van Nicci French 5. Grey - Vijftig Tinten Grijs verteld door Christian, van E.L. James 6. Meisje vermist, van Tess Gerritsen 7. Mooie meisjes, van Karin Slaughter 8. De vijftig tinten trilogie, van E.L. James 9. Vele hemels boven de zevende, van Griet Op De Beeck 10. De vrouwen van kasteel Deverill, van Santa Montefiore
Plannen om vandaag extra vroeg onder de wol te duiken om wat bij te slapen na een vermoeiend begin van de week? Misschien laat je dat plan beter varen en kijk je toch naar De Slimste Mens vanavond, want hoeveel zin heeft het eigenlijk om slaap 'in te halen'?
We doen het allemaal, en dan vooral in het weekend: wat langer blijven liggen om bij te slapen. Maar echt een goed idee is dat niet. "Door langer te blijven liggen of veel vroeger te gaan slapen dan normaal, breng je je biologische klok in de war," legt slaapexperte Janet Kennedy uit. "Daardoor zal je je niet alleen slomer voelen, het bezorgt je lichaam ook meer stress."
Idealiter zouden we acht uur per nacht moeten slapen, maar dat is meestal buiten happy hour en lange werkdagen gerekend. Dus moeten we onze toevlucht zoeken tot andere trucjes. Helaas is later slaap inhalen daar geen van.
Wanneer je de ene dag laat en de andere dag vroeg gaat slapen, is je slaappatroon erg onregelmatig. Daardoor heb je tijdens de dag vaak nood aan dutjes en extra cafeïne, wat je lichaam in de war brengt. En dus raak je 's avonds niet meer in slaap.
Er is gelukkig ook goed nieuws. We hoeven helemaal geen extra tijd uit te rekken om bij te slapen. Dankzij onze biologische klok kan je lichaam zich herstellen zonder de verloren slaap helemaal te moeten inhalen. In plaats van op zondag tot een stuk in de namiddag in je bed te liggen, hou je beter je weekschema aan. En ja, dat betekent opstaan rond 9u.
"Doe in het weekend hetzelfde als in de week, dat is het beste voor je lichaam," verklaart Kennedy. "Anders maakt je lichaam steeds opnieuw een inhaalbeweging, en dat vergt net veel meer van je."(br.hln)
Net de 216.000 gezinnen die het moeilijk hebben, zoals leefloners, moeten het meest opleggen voor stroom. Die factuur stijgt bij Vlamingen met een 'sociaal tarief' voor elektriciteit nog 5 procent meer dan bij een doorsnee gezin. Ze betalen tot 209 euro extra per jaar.
"Een stijging van de distributienettarieven samen met enkele fiscale maatregelen leiden tot een forse verhoging van de elektriciteitsfactuur", schrijft Eandis in een brief aan de OCMW's. "Deze evolutie heeft een grote invloed op het bestedingsbudget van een groep inwoners die het doorgaans al financieel moeilijk heeft."
Volgens Eandis kan de elektriciteitsfactuur voor Vlamingen met een 'sociaal tarief' liefst 57% toenemen. Bijna 1 op de 10 huishoudelijke klanten valt daaronder, zo'n 216.000 Vlaamse gezinnen. Net zij hoesten tot 5% meer op dan doorsnee gezinnen, die tot 52% extra zouden betalen. (br.hln)
Foto van ijsberg die Titanic deed zinken verkocht voor 29.000 euro
Foto van ijsberg die Titanic deed zinken verkocht voor 29.000 euro
Een foto van een ijsberg waarvan aangenomen wordt dat het de ijsberg was die de Titanic liet zinken, is voor ruim 29.000 euro op een veiling verkocht.
De foto werd genomen door de hoofdsteward van de Prinz Adalbert, de stoomboot die enkele uren na het zinken van de Titanic op die plek voorbijvoer op 15 april 1912. De ijsberg heeft een strook rode verf op de zijkant, wat aanduidt dat een schip erlangs was geschraapt.
Advocatenkantoor Overlevende passagiers schatten destijd dat de ijsberg 120 meter lang en 30 meter hoog was. De kapitein van de Prinz Adalbert overhandigde de foto aan advocatenkantoor Burlingham, Montgomery & Beecher, die in de rechtbank de moedermaatschappij van de Titanic verdedigden, de White Star Line.
Bijna 90 jaar lang hing de foto in het kantoor, tot het in 2002 werd opgedoekt.
De veiling vond plaats in Engeland. Bij de ramp met de Titanic kwamen meer dan 1.500 mensen om het leven. De ijsberg, die van Groenland afbrak en zuidwaarts dreef, is naar schatting enkele jaren later gesmolten. (br.hln)
Dit is hoeveel geld je moet verdienen om gelukkig te zijn
Dit is hoeveel geld je moet verdienen om gelukkig te zijn
Geld maakt niet gelukkig, maar het helpt wel, klinkt het cliché. Dat kan kloppen, tenminste: tot op zekere hoogte. Nobelprijswinnaar economie Angus Deaton berekende een maximumgrens tot waar geld ons tevreden maakt over onze levenskwaliteit. Tijd om loonsopslag te vragen? Dat ontdek je hier.
De Brits-Amerikaanse econoom Angus Deaton van de University of Princeton mocht dit jaar de Nobelprijs economie in de wacht slepen, voor zijn werk waarin hij een verband zoekt tussen financiële rijkdom en geluk. Hij komt met cijfers op de proppen die aangeven tot welk bedrag de inhoud van je portefeuille invloed heeft op je geluk.
Geld maakt "tevreden" Volgens de berekeningen van Deaton ligt de gelukslimiet bij een inkomen van ongeveer 67.900 euro op jaarbasis, wat neerkomt op een forse 5658 euro per maand. Op die grens stopt de toename van je dagelijkse geluksgevoel door toedoen van geld. Geld maakt niet noodzakelijk gelukkig, maar je kan wel tevredener zijn met je leven door een hoog inkomen, stelt Deaton. Mensen met een laag inkomen daarentegen zijn minder snel tevreden met hun levenskwaliteit. Daarnaast kunnen zij meer emotionele pijn ondervinden van tegenslagen zoals een scheiding of gezondheidsproblemen.
Tijd voor opslag? Samengevat: mensen een hoger inkomen geven zal niet voor instant geluk zorgen, maar ze krijgen wel het gevoel dat ze een beter leven leiden, zegt Deaton. "Als econoom ben ik geneigd te denken dat geld goed voor je is, en ik ben blij dat ik daar voor een stuk bewijs van heb kunnen vinden," besluit Deaton. Toch maar eens aan de mouw van de baas trekken voor een klein extraatje. Tenzij je die bovengrens al gehaald hebt natuurlijk, maar iets zegt ons dat je dan met andere dingen bezig bent dan dit artikel lezen. Uitslapen in je kasteel met privéstrand op de Malediven bijvoorbeeld. (br.hln)
Een onverwachte aanraking tegen onze schouder, been of zelfs gezicht, hoe vervelend vinden we dat? Mannen hebben over het algemeen minder problemen met aanrakingen van onbekenden, terwijl vrouwen dan weer toleranter zijn voor fysiek contact met vrienden. Dat blijkt uit onderzoek van Oxford University en de Finse Aalto University, die onze voorkeuren voor aanrakingen in een overzichtelijke tabel goten.
Oxford University en de Aalto University uit Finland vroegen aan meer dan 1.300 proefpersonen uit Engeland, Finland, Frankrijk, Italië en Rusland waar voor hen de grenzen liggen van een comfortabele aanraking.
Aanrakingen van vreemden Over het algemeen staan mannen iets opener tegenover fysiek contact. Als het over aanrakingen met vreemden gaat, vinden vrouwen het enkel acceptabel als hun handen worden aangeraakt. Mannen zijn toleranter, en zien er zelfs geen graten in als hun geslachtsorgaan door een vreemde vrouw wordt aangeraakt. Wel zijn ze niet zo happig op fysiek contact met andere mannen.
Vriendschappelijk lichaamscontact Wat lijfelijk contact met bekenden betreft, zijn vrouwen minder snel geïrriteerd door aanrakingen, zowel van mannelijke als vrouwelijk vrienden, kennissen en familie. Mannen gaven dan weer duidelijk aan dat ze niet staan te springen voor fysiek contact met andere mannen, zelfs als dat hun vrienden zijn.
De conclusie luidt dan ook dat veel afhangt van de relatie die je hebt met de persoon die je aanraakt. Een aanraking van een volstrekt vreemd persoon is iets totaal anders dan diezelfde aanraking van een vriend(in), en al helemaal als dat je partner is. (br.hln)