Wat zijn goede vetten? Alle vetten zijn slecht voor het dieet en moeten daarom vermeden worden? Helemaal niet. Vetten kunnen zelfs een positieve uitwerking hebben op je dieet. Wij zetten de goede vetten voor jou op een rijtje.
De vetten kunnen onderverdeeld worden in vier verschillende groepen. De verzadigde vetzuren komen vooral voor in boter, volle zuivelproducten en vlees. Wanneer je teveel van deze vetten eet stijgt je slechte LDL-cholesterol.
De enkelvoudige onverzadigde vetzuren zitten voornamelijk in olijven en olijfolie. Maar ook aardnootolie, bepaalde noten, avocado en gevolgte bevatten een enorme bron aan deze vetzuren. De meervoudige onverzadigde vetzuren staan ook wel bekend als omega-3 en omega-6. Deze zitten vooral in vis, walnoten en margarines. Ons lichaam kan dit soort vetten niet zelf aanmaken en moet ze dus uit voeding halen. Deze onverzadigde vetzuren doen de slechte LDL-cholesterol dalen.
Transvetten zijn onverzadigde vetten die hard zijn gemaakt door middel van waterstof.Wanneer olie te hard verwarmd wordt kunnen er ook transvetten ontstaan. In Denemarken en Californië bestaat al een strenge wetgeving omtrent transvetten omwille van hun schadelijke karakter.
Al deze goede vetten, met uitzondering van de verzadigde vetzuren en transvetten, verstevigen eveneens de celmembranen en helpen tegen hoge bloeddruk en ontstekingsziekten. Ook onze hersenen en ons geheugen hebben baat van deze vetten. Bovendien helpt omega- 3 en omega-6 de bloedklontering tegen te gaan en wordt het risico op hartstilstand beperkt. (br.she)
|