Koude winter in Frankrijk, en bij ons gaat het licht uit
Het laaste is het juiste, eerst beloven dat de stroom goedkoper zal worden en dan een kerncentrale plat leggen, om hun belofte niet dienen na te komen. NVA e.a politieke partijen zijn alvast goed begonnen met besparingen over de nek van de kleine en modale burger. Grote hebben uiteraard aandelen, verdienen er nog meer aan.
Het ‘warme’ zuiden van Frankrijk beslist deze winter mee of in ons land het licht uitgaat. ‘Als in de Zuid-Franse grootsteden deze winter de verwarming aan moet, wordt het risico op stroomtekorten wel héél reëel’, zegt netbeheerder Elia.
Deze winter is er structureel ruim 2.000 megawatt aan elektriciteit minder dan tijdens de al zeer moeilijke winter van 2012/2013. En veel oplossingen om op korte termijn nog extra elektriciteit op te slaan, zijn er niet. Stroom invoeren uit Frankrijk is er een van, maar blijkt niet evident.
Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, windt er geen doekjes om, ondanks de wat zalvende toon van sommige politici de afgelopen dagen. CEO Jacques Vandermeiren vreest deze winter vooral voor de koude, windstille dagen (geen windenergie), in combinatie met koude temperaturen in het ‘warme’ zuiden van Frankrijk.
‘Als in steden zoals Marseille deze winter ook de verwarming fors aan moet, betekent dat een gigantisch energieverbruik extra. Eén graad Celsius kouder in Frankrijk betekent telkens een meerverbruik van 2.300 megawatt aan elektriciteit. Dat is de capaciteit van twee Belgische kerncentrales, puur om het extra Franse stroomverbruik op te vangen.’
Toch wil Elia nu nog niet wanhopen. ‘Er is nog tijd om een aantal zaken in gang te zetten’, klinkt het. Zo staan er grote sensibiliseringsacties op poten om het energieverbruik in ons land te doen dalen.
Straffen voor leveranciers
Elia ziet ook mogelijkheden in het fors aanporren van de stroomproducenten/leveranciers zoals Electrabel en Luminus. Zij moeten volgens Elia dringend meer initiatieven nemen zodat ze het te verwachten stroomverbruik van hun klanten deze winter in alle omstandigheden kunnen garanderen. ‘Niet de particulieren moeten vandaag op zoek naar een noodgenerator. Dat zouden beter de leveranciers doen’, aldus nog Vandermeiren.
Elia houdt daarvoor een forse financiële stok achter de deur. Energieleveranciers die deze winter meer energie nodig hebben dan ze zelf kunnen produceren of invoeren, worden daarvoor financieel zwaar gestraft, met een boete die honderd keer hoger is dan de huidige marktprijs voor elektriciteit. ‘Door onvoldoende energie voorradig te hebben voor hun eigen klanten, veroorzaken ze immers een onevenwicht op de markt’, zo klinkt het nog bij Elia.
In hoeverre het dreigement met superboetes een stroomtekort in België kan voorkomen, moet nog blijken. ‘Maar elke megawatt die nog extra geproduceerd wordt (door noodgeneratoren, nvdr.) of vermeden wordt (door grote klanten tijdelijk af te schakelen, nvdr.), kan wel degelijk een acuut stroomtekort voorkomen.’
In het slechtste geval worden bepaalde gebieden in ons land ‘ordentelijk’ afgeschakeld van het elektriciteitsnet. Volgens Elia zou zo’n afschakeling nooit langer dan 3 uur duren. Desnoods wordt een ander gebied afgeschakeld.
|