Concrete cijfers en te nemen maatregelen moeten nog vastgelegd worden in het Vlaams regeerakkoord, maar het lijkt al vast te staan dat de openbare vervoersmaatschappij volgend jaar al voor 30 miljoen euro zou moeten snoeien. Dat betekent dat de aangekondigde besparingen dubbel zo zwaar uitvallen dan eerst gedacht.
Momenteel dekt De Lijn ‘slechts’ 15 procent van haar kosten. Dat moet ‘rechtvaardiger en gedifferentieerder’. Prijsverhogingen bij de vervoersbewijzen lijken in elk geval onafwendbaar. Hoe diep de Vlaming dan wel in de buidel moet tasten bij het nemen van bus of tram, is vooralsnog niet duidelijk.
De regering laat bovendien het principe van ‘basismobiliteit’ - iedere Vlaming moet op maximaal 750 meter van zijn woonst toegang hebben tot het openbaar vervoer - varen. De Vlaming zal dus verder moeten lopen om een bus te kunnen nemen.
De vakbonden zijn in elk geval niet te spreken over de aangekondigde besparingen. Ze werden immers niet geraadpleegd en nemen het woord ‘afbraakpolitiek’ in de mond. Het kan volgens de vakbonden ook niet anders of de reizigers zullen de besparing voelen in hun portemonee. ‘De reiziger zal meer betalen voor minder aanbod’, klinkt het bij de socialistische vakbond.
Ook het personeel zal de besparingen ongetwijfeld voelen. Er zal meer flexibiliteit verwacht worden van de werknemers en de tewerkstelling zal ongetwijfeld teruglopen, aldus de socialistische vakbond.