Politievakbonden staken tijdens flitsmarathon
De flitsmarathon van vrijdag 10 en zaterdag 11 oktober dreigt in de soep te lopen. De politievakbonden gaan een stakingsaanzegging indienen. Dat bevestigt Vincent Houssin van de liberale politievakbond VSOA. “Uit niets blijkt dat de politiek aan onze eisen tegemoetkomt.”
Normaal gezien zou de politie 24 uur lang extra snelheidscontroles uitvoeren vanaf vrijdag 10 oktober. Maar dat plan gaat niet door. “We gaan een stakingsaanzegging indienen voor het personeel dat de flitscamera’s bedient. En daar zal het niet bij blijven. We bereiden nog meer acties voor”, zegt Vincent Houssin.
“We zijn niets wijzer geworden na het overleg met de raadgevers van regering. Dat was al een beetje aan te voelen, na de minicrisis bij de partijen, midden deze week. Er is dus nog altijd geen akkoord in het pensioendossier. Aan onze basis kunnen we dus ook geen goed nieuws melden. Die basis moet duidelijk wat stoom aflaten. De flitsmarathon is daarbij een drukkingsmiddel”, zegt Gert Cockx van de politievakbond NSPV.
De federale politie houdt voorlopig wel nog vast aan de flitsmarathon. “We bekijken wat er nu moet gebeuren. In de loop van volgende week is er overleg. Maar de flitsmarathon blijft voorlopig doorgaan op vrijdag 10 oktober”, zegt woordvoerster Tine Hollevoet. Uitstel van de flitsmarathon behoort tot één van de mogelijkheden.
De agenten voeren actie omdat ze niet meer op 58 op vervroegd pensioen kunnen, maar op 62 jaar. Dat is het gevolg van een beslissing van het Grondwettelijk Hof.
“De woede van de politie is begrijpelijk”, zei ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken daar eerder over Melchior Wathelet (cdH). “Het arrest betekent voor sommigen acht extra dienstjaren. Bovendien zadelt het de politiezones met extra kosten op en dus minder middelen om nieuw personeel aan te trekken”, argumenteert hij.
Wathelet roept de centrumrechtse onderhandelaars van N-VA, MR, CD&V en Open VLD daarom op snel het akkoord goed te keuren dat hij met de vakbonden overeenkwam. Het houdt in dat alle officieren - inclusief ex-rijkswachters - twee jaar extra werken, maar dat zij die hun pensioenleeftijd onder de oude wet al bereikten, nog onder het oude regime blijven vallen.
|