Sp.a en PvdA eisen ontslag Francken, ook Weyts in het vizier
Gelieve voor de hele ploeg van de NVA een condor sanitaire A.U.B
Sp.a eist het ontslag van kersvers staatssecretaris Theo Francken van N-VA, nu blijkt dat hij dit weekend op een besloten verjaardagsfeest was van VMO-oprichter en oud-VU-senator Bob Maes. “Wat vinden CD&V en Open Vld hiervan?”, werpt fractieleidster Karin Temmerman op. Eerder eiste ook PVDA het ontslag van Francken. Zij willen dat ook Vlaams N-VA-minister Ben Weyts opstapt. Francken zelf zegt dat het “een officiële viering in aanwezigheid van de Zaventemse burgemeester” was.
“Het is zeer verontrustend dat twee regeringsleden aanwezig zijn op een feestje van iemand die collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog, daar nooit enige spijt over heeft betoond en die na de oorlog bovendien de extreemrechtse paramilitaire knokploeg VMO oprichtte”, oppert de PvdA.
“Francken moet beseffen dat hij staatssecretaris is geworden en dat niet alles zomaar kan”, zegt Karin Temmerman. “Hij vertegenwoordigt de voltallige regering. Ik vraag me dan ook af wat coalitiepartners CD&V en Open Vld hiervan vinden.”
In een reactie herinnert Francken eraan dat Maes van 1971 tot 1984 senator was voor de Volksunie. “Hij was toen ook enkele jaren voorzitter van de Senaatscommissie voor Verkeerswezen. Bob zat zeventien jaar in de gemeenteraad van Zaventem. Van in den beginne was Bob lid van de Volksunie en daarna van N-VA”, aldus de N-VA’er.
Nog volgens Francken wordt Maes “binnen en buiten het Vlaams-nationalisme gerespecteerd voor zijn grote inzet en zijn democratische strijd voor de Vlaamse ontvoogding”. “De PVDA, een extreem-linkse partij, is kennelijk wanhopig en heeft geen argumenten”, besluit hij.
Vriendelijke man
Vlaams minister Ben Weyts, die samen met Francken het feest bijwoonde, reageerde eerder al schouderophalend op de hetze. “Ja, ik was aanwezig op de huldiging van een 90-jarige vriendelijke man, oud-VU-senator en vader van een Vlaams parlementslid, in het gemeentehuis van Zaventem. Graag zelfs. En dan?”, reageerde hij.
Temmerman is niet onder de indruk. “Zeker als het in een officieel gebouw is, vertegenwoordigen ze hun regeringen. Ik begrijp dat dit voor hen nieuw is, maar ze moeten toch beseffen dat bepaalde dingen gewoon niet kunnen.” Het ontslag van Vlaams minister-Weyts vraagt Temmerman als federaal fractieleider niet. Haar Vlaamse collega John Crombez is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.
|