Belgische aanpak oogst respect, maar nog werk aan de winkel
Jambon stuik met je dwaze kop van dat balkon
dat we van je af zijn
België oogst internationaal respect met de aanpak tegen gewelddadig extremisme, zowel voor de antiterroristische actie in Verviers als het proces tegen Sharia4Belgium. Maar er is nog werk aan de winkel. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zondagmiddag tijdens een debriefing op zijn kabinet van deelname aan de topontmoeting over het onderwerp in het Witte Huis in Washington.
De minister stelde tijdens de ontmoeting vast dat er internationale solidariteit is in de strijd tegen het gewelddadig extremisme. Tegelijk is duidelijk dat nog geen enkel land de toverformule of een set maatregelen heeft gevonden om het fenomeen onder de knie te krijgen, voegde Jambon eraan toe. Hij wees erop dat men in het buitenland zeer goed volgt wat er België gebeurt, aangezien ons land proportioneel de meeste Syriëgangers telt. Zowel onze aanpak in Verviers als van Sharia4Belgium heeft indruk gemaakt. In Verviers zijn de veiligheidsdiensten erin geslaagd potentiële aanvallers op te pakken voor ze tot actie zijn kunnen overgaan. Daarnaast is het proces tegen Sharia4Belgium het eerste waar op die schaal veroordelingen werden uitgesproken, aldus Jambon, die benadrukte dat dit gebeurde met het bestaande wettelijk arsenaal.
Informatie-uitwisseling
Maar Jan Jambon wees erop dat er nog werk aan de winkel is, met name rond de informatie-uitwisseling. Vandaag wordt er in België met lijsten van (potentiële) jihadstrijders gewerkt, terwijl het Terrorist Screening Center (TSC) een databank heeft met honderdduizenden namen.
Jambon wil ook in België een dynamische databank oprichten die de lijsten moet vervangen, die toegankelijk is voor de lokale en federale politie en de inlichtingendiensten. Dat zei hij gisteren al in De Standaard. Dat is overigens één van de twaalf maatregelen die de regering aankondigde na de anti-terreuroperatie in Verviers. Daarnaast zullen volgens de minister van Binnenlandse Zaken nog maatregelen moeten volgen. Hij verwees onder meer naar het herwerken van de omzendbrief van zijn voorgangster Milquet die voor Vilvoords burgemeester Hans Bonte onvoldoende is, het wetsontwerp om de nationaliteit van veroordeelde jihadisten af te nemen en het systematisch schrappen van Syriëstrijders uit het bevolkingsregister.
|