Verdachte van zuuraanval Delhaize opgepakt in Frankrijk
In Frankrijk is een man opgepakt in het onderzoek naar de aanval twee weken in een winkel van Delhaize in Antwerpen. Het zou gaan om een Nederlander. Bij de aanval in het warenhuis werd zuur naar een poetsvrouw gegooid. Zij raakte zwaargewond.
Er is een mogelijke verdachte opgepakt van de zuuraanval op een Antwerpse Delhaize. Dat meldt het Brusselse parket. De verdachte werd volgens VTM Nieuws vrijdagmiddag opgepakt bij een verkeerscontrole in Frankrijk. Bij een grondige onderzoek van zijn wagen werden er elementen teruggevonden die hem kunnen linken aan de zuuraanval in Antwerpen. Het parket wil niets kwijt over wat er precies gevonden is, maar volgens bronnen dicht bij het onderzoek gaat het onder meer om een wapen en zuur.
Warrige dreigmails
Op 8 december kregen winkelketen Delhaize en persagentschap Belga al een eerste dreigmail. Dat is bijna drie maanden voor de aanval met zuur, op 20 februari, in de Antwerpse Museumstraat. Daarbij raakte een 52-jarige poetsvrouw zwaargewond. Het slachtoffer belandde in een coma, maar is intussen wel aan de beterhand.
De zuurgooier schreef zijn dreigmails in het Engels en ondertekende met een fictieve Arabische voornaam en westerse achternaam. In de berichten gaf hij aan uit te zijn op geld. Beelden van de man waren er in overvloed. Binche, La Louvière, Seneffe, Manage, Waterloo, Brussel, Ukkel, Ruisbroek, Linkebeek, het zijn allemaal locaties waar hij de voorbije weken de stand van zijn ING-bankrekening ging checken.
In Linkebeek werd hij het scherpst in beeld gebracht: blanke man, 40 tot 50 jaar oud, kort bruin haar, licht kalend. Aan zijn handen latex handschoenen om geen sporen na te laten. Vreemd, want hij stond wel herkenbaar op de camerabeelden.
Niet te traceren
De zuurgooier bezorgde ook de informaticaspecialisten van het gerecht kopzorgen. Zij botsten steevast op een ‘gebetonneerd IP-adres’. De man opereerde via Darknet en andere geëncrypteerde kanalen en leek niet te traceren.
Na de aanval in Antwerpen stuurde de man nog een mail waarin hij de verantwoordelijkheid opeiste. Het gerecht verspreidde een opsporingsbericht en er werden een aantal tips onderzocht, maar die leidden niet tot een doorbraak. Nu lijkt het er op dat de zuurgooier zelf tegen de lamp is gelopen bij een toevallige politiecontrole.
|