Bij de Franse departementsverkiezingen heeft de rechtse oppositie zondag een zware nederlaag toegebracht aan het regerende linkse kamp. Dat blijkt uit de exitpolls. Rechts zou de controle over 64 tot 70 van de 101 departementen verwerven. Premier Manuel Valls van de linkse Parti Socialiste (PS) gaf de zege van het rechtse kamp bij de departementsverkiezingen toe. Grote winnaar Nicolas Sarkozy, voorzitter van de rechtse partij UMP, oordeelde dat bij de verkiezingen de 'ontkenning, de onmacht' is gestraft.
Het extreemrechtse Front National (FN) krijgt er verschillende verkozenen bij na de tweede ronde van de departementsverkiezingen. Het is echter nog niet zeker dat de partij van Marine Le Pen de controle over minstens één departement verwerft, maar zou wel kans maken op één tot twee departementen.
Tot op heden had het linkse kamp 61 departementen in handen. Na zondagavond behoudt links de leiding over 27 tot 37 departementen, zo blijkt nog uit de prognoses.
In het centralistische Frankrijk hebben de departementen slechts weinig bevoegdheden, maar de verkiezingen gelden wel als een belangrijke graadmeter. Over twee jaar vinden er nieuwe presidentsverkiezingen plaats.
Het versnipperde linkse kamp heeft een tegenslag geleden, zei Valls na de sluiting van de kiesbureaus. Volgens de prognoses gaan tot 30 departementen die door de socialisten werden geleid, nu over naar de conservatieven met de UMP van voormalig president Sarkozy. Valls hekelde nog opnieuw de 'veel te hoge scores voor extreemrechts'. Volgens hem vertegenwoordigt de FN een 'dodelijk gevaar' en kan de partij de presidentsverkiezing in 2017 winnen.
Ongeveer 40 miljoen Fransen waren opgeroepen om een stem uit te brengen. De participatiegraad bedroeg volgens peilingsinstituten ongeveer 50 procent.
Nicolas Sarkozy, de UMP en de partijen die ermee geaffilieerd zijn, haalden vorige zondag bij de eerste ronde ruim 29 procent van de stemmen, voor de 25 procent van het FN en de 22 procent van de PS.
President François Hollande liet na de departementsverkiezingen optekenen dat hij niet van beleid zal veranderen. Valls blijft zo aan als premier. Die laatste kondigde wel 'nieuwe maatregelen voor private en publieke investeringen' aan.
In de komende weken wordt wel een reorganisatie verwacht. De socialistische president beschikt immers over een krappe meerderheid in het parlement en zou op die manier meer steun kunnen krijgen.