Eandis: "Tarieven stroom 10 euro en aardgas 20 euro omhoog"
Dieven,als wij belastingen moeten betalen op winst kunnen wij dit ook niet doorrekenen .
Men betaalt toch alleen venootschapbelasting op gemaakte winsten, na aftrok van alle kosten (personeel, investering en dergelijke). Waar gaan de winsten dan naar toe? De verbruikers ? Ik denk het niet, dus niet doorrekenen. De ontvangers van de winsten moeten de belasting betalen, toch een logisch gevolg of niet ?
De tarieven voor de gemiddelde stroomverbruiker zullen jaarlijks naar schatting met 10 euro stijgen, de tarieven voor aardgas met gemiddeld 20 euro. Dat blijkt uit eerste schattingen van Eandis. De distributienetbeheerder maakte gisteren bekend dat hij de vennootschapsbelasting zal doorrekenen in de tarieven.
Als gevolg van een beslissing van de federale regering dienen de intercommunales sinds 1 januari 2015 vennootschapsbelasting te betalen. Eandis becijferde dat op 104,6 miljoen euro voor dit jaar, en is van plan dit door te rekenen in de tarieven. "Wettelijk gezien kunnen we niet anders", zegt Eandis, dat 85 procent van de Vlaamse gezinnen bedient.
Het bedrijf becijferde dat dit voor een gemiddelde stroomverbruiker (3.500 kWh) een verhoging van de tarieven zal veroorzaken met 10 euro per jaar. Voor een gemiddelde aardgasverbruiker wordt dat 20 euro per jaar, aldus een woordvoerster op basis van eerste schattingen.
Febeg: "Nieuwe financiële risico's
Een nieuwe tariefverhoging bij de energiedistributeur Eandis creëert voor de leveranciers nieuwe financiële risico's. Dat zegt Febeg, de federatie van Belgische elektriciteits- en gasbedrijven, in een persbericht. De leveranciers factureren en innen immers de netkosten en dragen dus ook de risico's rond wanbetaling, klinkt het. "Een hogere factuur is niet langer houdbaar voor de klant", reageert Febeg
Maar ook de leveranciers hebben er genoeg van: "De totale elektriciteitsfactuur is reeds bij de hoogste van Europa, terwijl het aandeel van de energiecomponent verder blijft dalen (amper 35 procent van de totale factuur voor een huishoudelijke klant). Dit fenomeen dreigt de marktdynamiek kapot te maken gezien de concurrentie op een steeds beperkter aandeel van de factuur speelt", zegt Febeg.
De leveranciers dringen aan op "constructief overleg met overheden en netbeheerders om samen te streven naar een transparante en betaalbare energiefactuur".
Ook afschaffing gratis stroom
De verhoging van de factuur komt bovenop de afschaffing van de gratis stroom. "Die twee maatregelen samen zorgen voor een verhoging van 200 euro", schat John Crombez (sp.a).
Volgens Johan Vande Lanotte (sp.a) wist de federale regering dat ze met die vennootschapsbelasting de stroomgebruikers op kosten zou jagen. Eandis werkt nu eenmaal volgens het cost plus-model, waarbij de kosten als basis dienen voor de eindfactuur. "Als de federale regering de kosten verhoogt, dan verhoogt ze de kosten voor de consument. Ze weten dat."
Vande Lanotte wijst erop dat de vorige regering van premier Elio Di Rupo inspanningen leverde om de energiefactuur te doen dalen. "Nu is men dat helemaal ongedaan aan het maken", foetert de oud-minister van Economie en Consumenten. Volgens hem moet de regering een uitzondering maken of "eerlijk zijn en toegeven dat de mensen meer moeten betalen".
|