Vorst bouwvallig: 100 gedetineerden moeten nog voor de zomer verhuizen
Dat de gevangenis van Vorst tot op de draad versleten is, weet justitie al lang. Nu moeten er zelfs dringend honderd gedetineerden verhuisd worden omdat vleugel D bouwvallig is en gevangenen er in mensonwaardige omstandigheden opgesloten zitten. Geen simpele opdracht gezien er nog altijd 1.000 gedetineerden te veel in de Belgische gevangenissen zitten.
In vleugel D van de gevangenis van Vorst zitten vandaag zo’n 200 gedetineerden. Honderd worden nog voor de zomervakantie verhuisd. ‘Daarna maken we een evaluatie om na te gaan of we ook de honderd andere gevangenen moeten verhuizen. Of we ze door meer plaats te maken in vleugel D toch nog een tijd kunnen laten zitten. Het is een moeilijke oefening, we moeten daar niet flauw over doen’, zegt Laurent Sempot van het gevangeniswezen.
Een preventieve maatregel noemt Sempot het. ‘We willen niet wachten tot er grote problemen opduiken in Vorst. Maar een oplossing is het zeker niet. Zolang de nieuwe gevangenis van Haren niet open is, blijven we met capaciteitsproblemen zitten in Vorst en Sint-Gillis. In Vorst alleen zijn in 2015 1.000 nieuwe gevangenen ingeschreven. Die blijven niet allemaal in Vorst zitten, sommigen krijgen bijvoorbeeld een enkelband, maar het toont wel aan hoe groot de nood is. Gevangenen transfereren naar Sint-Gillis is geen optie. Door het probleem in vleugel D raakt ook vleugel C overbevolkt. Het blijft dus een beetje dweilen met de kraan open.’
Sempot ontkent niet dat er cellen zijn waar vandaag drie gedetineerden zitten en dat dit zeker geen ideale situatie is.
De burgemeester van Vorst, Marc-Jean Ghyssels (PS), heeft er al eerder mee gedreigd de poorten van de gevangenis in zijn gemeente te sluiten voor nieuwe gevangenen wegens overbevolkt en onveilig. Ook nu volgt hij de situatie op de voet en eist een structurele oplossingen voor er weer stakingen uitbreken.
Regie der gebouwen
Vorst is zoals gezegd tot op de draad versleten. Toch hoopt justitie vleugel D nog gedeeltelijk te kunnen gebruiken tot de definitieve sluiting van Vorst over vijf jaar. Maar dan moeten er eerst werken gebeuren. De regie der gebouwen, die daar verantwoordelijk voor is, bekijkt het momenteel.
Leuze-en-Hainaut
Blijft de vraag wat er met de gevangenen die in Vorst weg moeten gaat gebeuren. ‘We zijn van midden april bezig om gevangenen beetje bij beetje naar andere gevangenissen te verhuizen om Vorst niet nog meer te belasten. Deze maand opent de derde vleugel van de gevangenis van Leuze-en-Hainaut, in de provincie Henegouwen. Daar komen 75 extra plaatsen vrij. Uiteraard kunnen we die niet allemaal gebruiken om gedetineerden van Vorst op te sluiten maar toch een gedeelte’, zegt Sempot.
Overbevolking
Toch is er ook een beetje goed nieuws. Uit cijfers van justitie blijkt dat de overbevolking in de Belgische gevangenissen stilletjes afneemt. Dat komt onder meer omdat er recent een aantal nieuwe gevangenissen zijn opengegaan.
‘Momenteel zitten er in ons land ongeveer 11.200 gevangenen opgesloten, terwijl er plaats is voor 10.160 gedetineerden. In 2014 waren er nog 11.769 gedetineerden terwijl er maar plaats was voor 9.592 mensen en in 2013 zaten 11.732 gevangenen opgesloten terwijl de capaciteit in de Belgische gevangenissen 9.255 bedroeg. In Vorst zitten vandaag 580 gevangenen terwijl de gevangenis momenteel maar plaats biedt aan 300 gedetineerden.
|