Coup de théâtre in de Kamer. De meerderheid had zich opgemaakt voor een nachtelijke marathonzitting over het wetsontwerp van energieminister Marie-Christine Marghem, tot bleek dat de oppositie een gecoördineerde aanval had opgezet om de werken te schorsen.
Concreet dienden PS, sp.a, Ecolo-Groen en cdH een reeks amendementen in die ze eerst aan de Raad van State wilden laten voorleggen. Met meer dan vijftig oppositieleden en een meerderheid die niet in aantal was, slaagden ze daar ook in. Al moesten ook de juristen van de Kamer even uitzoeken hoe de vork nu juist aan de steel zat.
De Raad van State heeft nu vijf dagen om zich uit te spreken over de kwestie, maar die teller begint pas te lopen wanneer ze alle documenten ontvangen heeft. Dat zijn er echter nogal wat en ze moeten nog vertaald worden door de diensten van de Kamer. Voorzitter Bracke hoopt volgende week de draad weer te kunnen oppikken, maar zeker is hij niet.
Raad van State vernietigend
Het wetsontwerp dat voorlag is al langer omstreden. Niet alleen kreeg energieminister Marghem meermaals het verwijt dat ze het parlement had voorgelogen bij de bespreking in commissie, de nucleaire waakhond Fanc en de Raad van State toonden zich ook vernietigend over het inhoudelijke juridische werk.
Meerderheidspartijen N-VA, MR, CD&V en Open Vld zetten echter door, dus de tijdelijke opschorting van de plenaire bespreking lijkt slechts een pyrrusoverwinning.
"Juridische acrobatie"
Maar zo ziet de oppositie het niet. "Dit biedt minister Marghem de kans om haar 'juridische fictie' - om de Raad van State te citeren - recht te zetten", oordeelt Kristof Calvo (Groen). Maar ook als dat niet gebeurt, hoopt hij in tussentijd minstens Fanc-topman Jan Bens in de Kamercommissie te kunnen horen over de zaak. Hij deed het wetsontwerp eerder deze week in een veelbesproken interview nog af als "juridische acrobatie".
Sp.a-collega Johan Vande Lanotte ziet nog andere kansen. Zo hoopt hij via de amendementen aan het wetsontwerp toe te voegen dat een milieueffectenrapport noodzakelijk is voor er sprake kan zijn van een eventuele heropstart van Doel 1. "Internationale afspraken maken dat al verplicht, maar we hopen het zo te expliciteren in de wet", aldus de socialist.
Hoe dan ook verwachten sp.a, Groen en de rest van de oppositie dat de Raad van State zich opnieuw kritisch zal uitlaten over het huiswerk van Marghem. Lukt het niet om de wettekst bij te sturen, dan versterkt dat toch minstens de basis waarmee belangengroepen als Greenpeace de wet alsnog zouden kunnen aanvechten.