Staat veroordeeld tot betalen van 300 euro per dag aan 21 gedetineerden
Zestien gedetineerden van de gevangenis van Lantin, twee gedetineerden van Hoei en drie geïnterneerden van Paifve hebben woensdag gelijk gekregen voor de rechtbank van eerste aanleg van Luik, waar ze aangeklaagd hadden dat de staking van de cipiers geen minimumdienst meer toelaat. Dat meldt Le Soir..
Volgens de advocaten van de klagers kunnen hun cliënten geen familiebezoeken meer ontvangen, hebben ze geen regelmatige toegang tot de douches en is het onmogelijk geworden om producten voor hygiëne te verkrijgen.
Ook de verdeling van maaltijden zou willekeurig verlopen en de activiteiten zijn geschrapt of teruggedrongen. Het zou ook onmogelijk zijn om telefoongesprekken te voeren en contact met de advocaten is moeilijk.
De rechtbank gaf klagers gelijk en veroordeelt de staat tot een boete van 300 euro per dag en per eiser als de staat hen niet dagelijks drie maaltijden (waarvan één warme) garandeert, een dagelijkse wandeling van minstens een uur, toegang tot de telefoon en minstens drie familiebezoeken per week, een normale toegang tot de douches en bezoeken van hun advocaten.
Eerder deze veroordeelde de rechtbank in Nijvel de Belgische staat op straffe van een dwangsom tot het nemen van maatregelen om ervoor te zorgen dat de gevangenen in Nijvel en Itter opnieuw in menswaardige omstandigheden zouden worden vastgehouden.
En gisteren diende een verdachte in voorlopige hechtenis in de gevangenis van Vorst een eenzijdig verzoekschrift ingediend heeft bij de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel om te bekomen dat een einde wordt gesteld aan ‘de onmenselijke behandeling waaraan hij wordt blootgesteld’. De gedetineerde eist een dwangsom van 1.500 euro per dag en per inbreuk.
Volgens Alexis Deswaef, voorzitter van de Ligue des Droits de l’Homme, is de situatie in alle gevangenissen onhoudbaar. De Ligue des Droits de l’Homme verwacht concrete en kordate maatregelen van Geens om de problemen op te lossen. Deswaef oppert onder meer het idee om een aantal mensen vroegtijdig vrij te laten.
‘We zouden van 11.000 naar 10.000 gevangenen kunnen gaan door de mensen die het minst op hun plaats zitten in een gevangenis of wiens straf bijna is afgelopen nu al vrij te laten’, aldus Deswaef .
|